icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

natalym
30. mar 2016

@alaguema Peter, Ty budeš skala na ktorej bude stáť moja cirkev..............
O čo Tebe ide? 😉

alaguema
30. mar 2016

@sardinka335 Píšem o katolíckej cirkvi. Nie o kresťanstve ako učení. Už to konečne chápeš?
Ostrá farbička v krabičke...hm..ale si premúdrelá. Nakoniec, ako obvykle.

natalym
30. mar 2016

@horana Každý jeden predmet sa dá učiť inak, záleží od učiteľa.........

sardinka335
30. mar 2016

@alaguema včera si nič take nepisala, prečo asi? Nezaujímaš sa o to, nevieš o tom - prirodzene a logicke. ....guglit vieme aj my...

erika161
30. mar 2016
Používateľ erika161 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od erika161.

@beckynka07 tak to mate dost vazny problem ked ste tak natom, ale tak vzdy sa da najst nejaky kompromis ako to spravit aby boli obidve strany spokojne..

natalym
30. mar 2016

@sardinka335 Buď kresťan a nerýp. 😀

alaguema
30. mar 2016

@natalym vieš, ty čo? O nič. Budeme sa tu naťahovať na interpretácii Nového zákona? Nechce sa mi.

ollski
30. mar 2016

@sardinka335 ok, kiez by ich to tam ucili, no realita je ina... ja nemam chut sa hadat, moje deti vedia aj zdravit, aj stolovat, je to na rodicoch...sama som eticke vychovy absolvovala, ci uz na ZS, aj gympli, navstevuju ich aj moje deti, precitala som bibliu, zo zvedavosti som bola obcas s babkou v kostole, aby som mala aspon aky taky prehlad aj v tejto oblasti, ale to bolo z mojho vlatneho chcenia
...ja som zakladatelke pisala, moju vlastnu skusenost, mali sme na zaciatku "podobny" problem...

natalym
30. mar 2016

@alaguema Presne tak o nič. 😉

horana
30. mar 2016

@huahua Ale chapeme.
Ja kludne budem financovat nieco, ak uz si mam vybrat na co pojdu moje dane, co statu prinesie viac nez sa don vlozi, to je dobra investicia, ktora moze byt dalej vyuzivana a z ktorej spostredkovane, aj nieco dostanem, nakolko sa to dalej pouzije - pre vsetkych (viem kradne sa ale to by sa tak ci onak). Co mozno vyuzivas aj ty, ani o tom nevies!
Cirkev musim tak isto nedobrovolne financovat, ale spat nedostanem(e) nic.
Rozdiel je zrejmy. Sport ano, cirkev - dakujem, neprosim.

alaguema
30. mar 2016

@sardinka335 napísala som, že sa nezaujímam o farárov, konkrétne, že ich mám v paži 😎. Nie že sa nezaujíma o históriu cirkvi. Ako fenomén je to veľmi zaujímavé. Tak už prestaň prekrúcať do nemoty. Ty si priam ukážka pravej kresťanky. V každej téme niekoho zdrbeš a zhodíš 😀

jajaoli
30. mar 2016

Navrhujem rypadlam aby prestali rypat a urazat lebo tato tema je o inom ale ako zvycajne pri nabozenskych temach nejaka neveriaca urazi veriacu a uz je ohen na streche. Tu nevyriesite otazku stredovekej cirkvi ani sucasnej.

papricka33
30. mar 2016

No, mne by skor vadilo, ze je alibista a nestoji si za svojim. (A to som veriaca) Ak je presvedceny ateista, a ide do kostola s takymto umyslom nie je to dobre. Ak su jeho rodina pravi veriaci, mali by to pochopit. To aj v buducnosti bude robit veci s ktorymi nesuhlasis a on akoze nesuhlasi, pre pokoj v rodine? :-/

horana
30. mar 2016

@natalym To je len veta, treba vidiet aka je skutocna prax. Predmet ktory nie je hodnoteny, ktory kazdy berie ako zataz a kasle nan. Ziaci sami on nemaju vobec zaujem, to btw nemaju ani o nabozestvo, 90 perc su tam preto lebo rodicom formalne zalezi na absolvovani prijimania ako isteho kreditu, tak sa podvolia.
Ja napr. keby som si mohla vybrat, vyberam si viac jazykov pre deti, alebo nech maju o tu hodinu viac telesnej, pohyb dnesnych detom chyba ako sol. A stavim sa ze keby mohli rodicia hlasovat, vybrali by si hocico ine. Len preto ale ze vrchnost schvalila ako povinne, tak to je. Ale malo by sa to prehodnotit.

papricka33
30. mar 2016

@jajaoli kasli na nich. To su zname rypadla a vsevedkovia 🙂

jajaoli
30. mar 2016

@alaguema papezstvo nebolo zalozene rimskym cisarom ale ako aj sama pises, ze Kristus poveril Petra aby viedol cirkev to znamenaze sv.Peter bol prvym papezom. Cirkev nie je organizacia ale spolocenstvo veriacich nasledovnikov Krista.

natalka13
30. mar 2016

@natalym historiu nabozenstiev a ich prehlad by sa mali ucit deti v skole.
Lenze neucia.

mijo53
30. mar 2016

@ollski aká diskriminácia neveriacich, u nás je cirkevná škola na konci mesta a deti chodia na ňu z druhého konca mesta, t.j. cca 4 km. Preto dávajú rodičia deti na cirkevné školy, že sa tam učia nie len náboženstvo, ako na všetkých ostatných ale v tej škole je iný duch, pokoj, ráno sa pomodlia, občas je sv.omša v kaplnke, výborná spolupráca s rodičmi, také zážitky mám v čase voľna, že na štátnej také by som nemala, lebo staršia dcéra chodila prvých 5 ročníkov na štátnu.

sardinka335
30. mar 2016

@ollski ..Stary a Novy zakon si prečitala...to ti tak verim, ale ved ok,nejdem sa hadat kazdopadne. Aj moje deti vedia stolovať - najest sa..ale budem rada ak budu vedieť isty spoločensky bonton, uz spominane zručnosti, pripadne budu vedieť v čom do práce, v čom do spoločnosti, aky je vyznam niektorých farieb - čo ludom evokuju, gest, pri akej prilezitosti sa dava kytica a kolko musi mat kvetov - nie ze mi moj buduci zaťko prinesie parny počet karafiatov...to je naozaj ,,faux pas,, a podobne...mame sa čo učiť...

mijo53
30. mar 2016

@alaguema veľmi zle si to vysvetľuješ, prirovnám farnosť k nejakej napr. poisťovni, alebo banke. Buď tu poisťovňu uznávaš a uzatvoríš si poistku cez jej sprostredkovateľa alebo neuznávaš, tak isto je to aj s cirkvou, kňaz je sprostredkovateľ medzi Bohom a ľudom. Ktosi tých veriacich musí riadiť, organizovať.

natalym
30. mar 2016

@natalka13 No mali by sa učiť aj iné veci, ale neučia. 😀

papricka33
30. mar 2016

@mijo53 moja je na cirkevnom gymnaziu. V meste su 3 gymnazia, ale v tomto su v kazdej triede 4-5, ateisti, alebo nepraktizujuci krestania v kazdej triede. Znami sem dokonca poslali syna, 200 km z domu, mal problémy s drogami, strácal sa im... Prave kvoli komunite, kvôli aktivitám, "duchu školy" 🙂

alaguema
30. mar 2016

@jajaoli vidíš...to sú proste veci, na ktorým sa tí, ktorí sa k cirkvi hlásia s tými, ktorí nie, nedohodnú. Interpretácií udalostí, ktoré sa stali pred viac ako 2000 rokmi, je dnes milión. Ak sa bavíme o pápežoch, tak Peter ním vo svojej dobe ešte nemohol byť, pretože samotný titul, bol udelený rímskym cisárom a v dobe Petra, boli ešte kresťania rimanmi prenasledovaní. Vy si to dnes tak môžte hovoriť, že symbolicky bol Peter prvým pápežom, ale de facto ním nebol. Bol to človek, ktorý bol poverený šíriť Kristove učenie.

ollski
30. mar 2016

@sardinka335 ano precitala, verit mi nemusis, citala som to len a LEN koli sebe, nikomu inemu...a ano mame svoje deti, co ucit...ja napr, nebudem svojim detom prikazovat, kde maju mat svadbu (necham to na nich), ani akeho vyznania, ci nevyznania, si maju najst partnera

alaguema
30. mar 2016

@mijo53 tak ťa to naučili, že musí a ty tomu veríš, ok. Ja s tým ale nesúhlasím, nemám potrebu, aby niekto moju vieru riadil a organizoval. Pre mňa je to veľmi osobná záležitosť a veľmi osobný vzťah k bohu. Ak by bola pravda, čo píšeš, tak by to nebolo možné, nie? Inak, porovnanie s poisťovnou fakt pobavilo...veľmi trefné 😀

jajaoli
30. mar 2016

@alaguema papez ako slovo nepouzil Kristus ale Peter nim bol a terajsi je uz v poradi 266.
To ze slovo papez sa pouzilo na oznacenie Kristovho nasledovnika az neskor na fakte nic nemeni.
Tu mas ich zoznam

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Zoznam_pápežov

natalym
30. mar 2016

@alaguema Keby Teba nebolo tak ja asi ani neviem kde je sever. Máš Ty nejakú sebareflexiu, človeče? Koho zaujímajú tieto Tvoje elaboráty?

zlaticko118
30. mar 2016

@beckynka07 : svadba je vec vás dvoch a ma byt podla vašich predstav a nie podla predstav vašej rodiny. Keď sa im nepáči tak ich smola, aj tak si myslím ze to prežijú keď sa nezoberiete v kostole. Priateľova švagriná mala dve svadby jedna podla jej predstav (ta bola ako prvá) a druhu si organizovala jej svokra v kostole a to len pristúpila na to aby mala tiež svätý pokoj. A to nie sú kto vie aký veriaci (svokru tým myslím)

natalym
30. mar 2016

@zlaticko118 Konečne niečo k veci.

stanulienkat
30. mar 2016

@jajaoli mylis sa, cirkev je organizacia a velmi dobre premyslena na vytvaranie zisku a prospechu pre svoje potreby