icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

alaguema
30. mar 2016

@natalym adresovala som to tebe? Mňa tiež nezaujíma všetko, čo sem popíšeš a preto sa tu na teba neosopujem. Vidím, že ovečky sú naozaj agresívne, keď sa im siahne na majestát cirkvi.

alaguema
30. mar 2016

@jajaoli ok...ver tomu. Nemá zmysel diskutovať.

zuzana76
30. mar 2016

@ollski diskriminácia by bola, keby nebolo na výber a ty máš na výber, chodia na etiku, ak rodicia nechcú etiku, treba sa ohlásiť vyššie, že načo je v školskom vzdelávacom programe, cirkevné školy sú alternatíva a kto chce tak má mať na výber, ak sú pri vád aspoň dve cirkevné školy aspoň niečo, nemali by ste nič, lebo štát by asi nezriadil novú školu, skôr je tendencia ich rušiť

natalym
30. mar 2016

@alaguema Nemám nič proti Tebe, ale pozrieš sa Ty niekedy do zrkadla? Ty máš toľko myšlienok v hlave a tá Tvoja neustála potreba vysvetľovať a do nemoty........ Ty máš nejaký problém podľa mňa so sebou.
Ja som sa ani neosopila, ani nie som agresívna, len Ty tu dookola o niečom a akonáhle nejaká filozofickejšia téma, tak hneď Ťa je tam plno. Ja Ti chcem dobre, že trošku spamätaj sa.

prevenar
30. mar 2016

@beckynka07

...a toto je len zaciatok. dalej to bude pre teba uz len horsie. uviaznes v jeho prostredi, s jeho netoleranciou , ktora sa niekdy nezmeni ..pridu deti, dalsie hadky o krst, birmovka, kostol po skole a zaver je nestastny zivot pre teba, pre neho a psycho prostredie pre tvoje dieta a zrejme nakoniec rozvod. prave teraz stojis na krizovatke - hlavna a slepa ulica, mas dve moznosti bud zabocis do slepej, alebo pridas a pokracujes dalej. je to len na tebe, osobne by som urcite nezabocil, usetris si kopec prace a neuveritelnych problemov s otacanim sa spat.

najdi si nazorovo blizkeho cloveka ..moj osobny nazor ,ze neuskodi aj vekovo blizsieho ..usetris si nekonecne a tazko riesitelne problemy. po "chodeni" byvajte v jednej domacnosti aspon 2-3 roky a potom uvidis, ci sa naozaj chcete brat a zalozit rodinu. ludia sa tazko menia - zrejme sa v podstate ani nemenia vobec - preto si treba vybrat uz na zaciatku niekoho, koho menit netreba , zivot prinesie ine problemy kt. bude treba riesit spolocne , nieto sa este dotahovat na umelo vyrobenych problemoch.

vsetko dobre 🙂

ollski
30. mar 2016

@zuzana76 tie obe cirkevne skoly boli povodne statne!! chodil do nej moj otec aj ujo, takze to nebolo nic, bolo to nieco pre vsetkych, pre mna je to nic teraz...je tu aj dalsia tretia cirkevna zs ...atd...mali sme na vyber...prestahovali sme sa blizsie k obycajnejsej skole, s hodinou TV navyse...

alaguema
30. mar 2016

@natalym Toto je diskusné fórum, tak ľudia diskutujú. Odpovedala som dvom ženám, ktoré ma označili. Aký je tvoj problém?

jajaoli
30. mar 2016

@alaguema nema veru nema, len ma udivujes s tym papezom, aj google ti povie , ze papez je odvodene slovo a znamena papa otec, svaty otec ziadna svetska hodnost. Neviem o co ti ide dokazat ze Peter nebol papez a ten dalsi co bol po nom uz bol? Nechapem unika mi zmysel co tym chces povedat. Zoznam papezov je historicky fakt a zaznam uznany aj ateistami tu nejde o nejaky zazrak. Neuznavas cirkev ok tvoja vec.

natalym
30. mar 2016

@alaguema Porozmýšľaj. 😉

nasta55
30. mar 2016

@beckynka07 v laske je dolezote aj tolerancia a aj ustupky,ja by som sa vzala aj na urade a aj v kostole ;)

alaguema
30. mar 2016

@jajaoli o nič mi nejde...veď si prečítaj históriu. To je ako keby si povedala, že Atila bol prezidentom hunov. Proste ten titul v tej dobe neexistoval. Zoznam pápežov - áno, veď ho vytvorila cirkev. Peter bol prvý pápež, on o tom síce nevedel, ale fajn. Nechaj tak.

sardinka335
30. mar 2016

@alaguema no a tebe sa siahlo na majestat ateizmu a robíš to iste...len v ružovom. Tiež sa ti stuplo na otlak.
Ved diskutujme na urovni lebo nič nie je len čierne a len biele...holt aj cirkev ma aj dobre veci v oblasti charity,, vzdelanosti, kutury - to ty neuznáš (a ja napr. nemam problém povedat ze v cirkvi su aj zle veci, zlí ludia tak ako všade a som za odluku) preto sa s tebou na tuto temu neda baviť lebo nie si objektívna. Škoda lebo v iných temach v pohode a aj ta lajkujem lebo v mnohom suhlasim... 😉 Holt toto nie je tema kde mame spoločnu reč ale nevadi.

papricka33
30. mar 2016

@horana šport áno. Ak pôjde o šport a nie o biznis (futbal, hokej). Hordy policajtov, keď hrá Spartak s ...kýmkoľvek, nie. To tiež platíme z našich daní. Aj mojej susede, ktorá má astmu, ale už 50 rokov fajčí, aj chlapikovi, ktory do seba cely zivot leje tvrde a prepil sa k rakovine hrtana platím liečbu, keďže u nás funguje takýto systém zdravotnictva. Prečo mám podporovať talentovaných hokejistov, ktorí aj odídu do USA, a moja dcéra pláva? ... a milion ďalších prikladov. Moja, po roku 1989, došlo k tichej dohode, že cirkev si nebude nárokovať na všetok majetok, ktorý jej komunisti zhabali a nechá ho v užívaní štátu. Ide hlavne o nehnuteľnosti, budovy, pozemky... Na našom území sa tak skoro štát od cirkvi neoddelí. Pre šTáT by to bolo nevýhodné. Pre štát, čiže pre všetkých občanov. Len niektorých stále žerie srandovny plat pre kňaza, či sestričku a ešte srandovnejsi dôchodok. Vieš aký plat s dôchodok k tomu má taký policajt, ktorý možno nielen kašle na občana, ktorého má chrániť, ale ešte cely zivot uspesne spolupracuje s miestnou drogovou mafiou, či autickarmi. Všetko je len v ľuďoch. V každom povolaní sú čierne oovc. Niekto si zaslúži kopačku do hlavy a niekto nosiť na rukách. Ako bývalý policajný prezident Spišiak, alebo farár Kufa zo Žákoviec.Ľudia na pravom mieste, ktorí robia česť svojmu povolaniu.

jajaoli
30. mar 2016

@alaguema 😀 sak to asi nie je dolezite ako ho kto nazval ci teba volaju mama mamicka matka mother neznamena ze nou nie si, ide o poslanie. Ok ok maj sa. Pochopila som o co ti ide😉.

alaguema
30. mar 2016

@sardinka335 ja nie som ateista. Iba sa nehlásim k cirkvi. A áno - pre mňa to je citlivá téma, už ako decko som sa bála ľudí v sutanách...asi ma v niektorom minulom živote upálili 😀 Pozitívne aktivity, ktoré ľudia angažovaní v cirkvi robia, ja nepopieram. Ľudia vedia robiť dobré veci v akomkoľvek režime, alebo spoločenstve. To neznamená, že samotná organizácia musí byť nevyhnutne dobrá. Ty si určite bola v pionierskom tábore. Bolo to super, nie? To ale neznamená, že komunizmus bol dobrý.

natalym
30. mar 2016

@alaguema Ale to predsa nebol komunizmus.

kliara
30. mar 2016

@prevenar - veľmi pekné napísané, máš úplnú pravdu. Niet čo viac dodať, všetko ostatné sú iba omáčky navyše.

majka99999
30. mar 2016

@nasta55 a potom dame pokrstit deti, lebo vsak sme tolerantni a slubili sme to v kostole a vsetci to tak v dedine robia, bude kostol kazdu nedelu, nabozenstvo v skole, birmovka a prve svate prijmanie, lebo vsetci v dedine to tak robia, svokra nauci deti modlit sa pred spanim Anjelicku, lebo to vsetci tak robia. A ak budu mat problemy s pocatim, tak to urcite preto, lebo nevesta sa nemodli a Boh im nepozehna dieta...
Nie je lepsie zastavit vsetko na zaciatku? Keby to bolo tak, ze sa vezmu a tym to hasne, tak ok. Ale ocividne rodina je silno veriaca a bude tlacit tymto smerom.

jajaoli
30. mar 2016

@alaguema tento tvoj prispevok ma konecne nejaku logiku, bojis sa cirkvi tak preto ten tvoj postoj, uznavas ze aj veriaci robia pozitivne veci ale v prispevkoch vyssie si ich vsetkych nahadzala do jedneho vreca a oznacila zlocincami. To ze je to pre teba citliva tema neznamena ze ti dava pravo urazat, doporucujem radsej necitat prispevky o viere ked sa nevies kontrolovat. Ja som sa ako dieta bala ateistickych ucitelov lebo mi robili peklo zo zivota koli viere a to som ateistov nikdy nenazvala zlocincami. S toleranciou a slusnostou sa vyriesi ovela viac len treba po sebe citat a pocuvat sa. 🙂

mirunkad
30. mar 2016

@beckynka07 ahoj, my sme mali možno v niečom podobnú situáciu...môj mm je neveriaci, ja áno..chcela som svadbu v kostole, pretože úradná by pre mňa nemala zmysel ani nejakú váhu..povedala som mu môj postoj, a napriek tomu, že je neveriaci, a že aj z neveriacej rodiny pochádza, súhlasil s tým...aj keď sa jeho rodina čudovala, predsa je dospelý človek a nemusí im už takéto veci zdôvodňovať, rozhodne sa sám. Pre neho to dôležité nebolo, preto uznal, že sa prispôsobí mne, kedže pre mňa to dôležité bolo. Vôbec s týmto kompromisom nemal problém, ani s krstom detí, kedže on na to aj tak neverí. Svadba bola krásna, k spokojnosti oboch strán, v malom kostolíku v skanzene. Nenechávali sme nijaký milodar, dali sme farárovi koláče a za štamprlík - čo ani nechcel, lebo prišiel na obrad na motorke 🙂 Pokiaľ nemáš prijaté sviatosti ako birmovka, sv.príjmanie, nemusíš ísť ani na spoveď ani neprisaháš na kríž, len sľubuješ lásku a vernosť partnerovi. Tak to prebiehalo u nás. Jediné, čo by ste museli absolvovať pri sobáši v kostole je spoločná príprava, ale poviem ti, zvládol to aj môj mm a to som sa bála, že bude na všetko frfľať a argumentovať, ale práve naopak, celkom dobre sme sa na niektorých veciach zabavili, a pár prednášok sa dalo strpieť, veď to už je na tebe, čo si z toho vezmeš a čo pustíš jedným uchom dnu a druhým von...stačí podľa mňa, keby si trochu zvolnila prístup...myslím, že si to sama zbytočne zhnusuješ dopredu, pritom to môže byť úplne v pohode, ale ty už teraz veríš, že z toho budeš grcať....pozri sa na to aj z inej stránky, napr. že nejaký úradník, čo ti bude čítať z knihy, je možno nejaký rozvedený, tiež patriaci do úplatkárskej "mafie" úradníčkov...nič nie je ideálne, ani cirkev, ale ani tí na úradnej strane...ale aj tak si myslím, že ak ste obaja neveriaci, tak nemáte v podstate čo riešiť...spravte si svadbu mimo miesta bydliska, aby domáci nemali do čoho zabŕfať, a je to...veď ste dospelí ľudia, môžte sa rozhodnúť slobodne. Veľa šťastia!!

horana
30. mar 2016

@papricka33 Pozri, moje deti tiez sportuju a stat im neda nic. Vsetko si platime.
samozrejme ze peniaze su vynakladene neefektivne pausalne, vo vsetkych odvetviach spolocnosti, to by sme museli zrusit vsetko a cele to zabalit, co je nerealne. Samozrejme snaha o zlepsenie byt musi, ale prijde s celou spolocnostou.
Napriek tomu ten uryvok co som dala na predchadzajucej strane plati, opakujem ho:
"„Šport ako ekonomická kategória štátu viac dáva, ako od štátu dostáva,“
Štúdia spoločnosti KPMG Slovensko patriacej do siete firmy zo svetovej audítorskej „veľkej štvorky“, obsahuje silné argumenty...Potvrdila, že Slovensko nie je výnimkou. Štát na športe neprerába, naopak – za jedno euro, ktoré doň investuje, dostane späť takmer päť a pol (5,42). Podľa kalkulácií postavených na konzervatívnych základoch, podiel športu na hrubom domácom produkte dosiahol vlani 2,1 percenta a na celkovej zamestnanosti 3,4 percenta."
Cize nejde vobec o to ze tvoje ani moje dieta z toho nic nema, ale stat z toho, ako jedna z mala cinnosti kde tie tiez prerozdeluje neefektivne, zaroven aj ma naspat. To je jediny aspekt ktory som vypichla a ktory je pritom rozhodujuci, ziadny milion prokladov netreba, ani prefajcenu susedu s astmou to nema co robit s tymto aspektom a len to odvadza a zavadza pri tom o co ide.

Ked nevyjde tento argument, ktory je klamavy, zacne cirkev sa vyhrazat, ako robis aj ty, ze by sme na tom prerobili. Pritom to nie je pravda! Ja uz som minule lepila analyzu, nemam ju po ruke, keby bol uprimny zaujem vecer najdem. Som sa o problematiku zaujimala. A nejde zdaleka len o platy duchovnym, to je este najmensie zrnko. Su napr. aj najvacsim vlastnikom pody.. Iste je, ze pre cirkev je to vyhodne ako to je, keby si mala na seba sama zarabat, spravovat majetok (ktory casto ziskala v dobach kedy ho konfiskovala ludom bez dedicov alebo nasilne odoberala, co uz je ticho premlcane, teraz ked sa jej to hodi nema supis, lebo je to tazke, ked sa jej hodi zrazu by sa aj nieco naslo, handuluju a penduluju je to fraska) a platit z nich riadne dane, platit si vsetky opravy, cinnost atd. Aj u nas v obci pred 2 rokmi prehlasovali "kostolnicko pozitivni" poslanaci na miestnom zastupitelstve radsej vymenit okna na fare, ktore boli mmch uz dost nove, menene este par rokov naspat, ako dat pre miestnu skolu, ktora ich na v katastrofalnom stave (ich deticky chodia do sukromnych). Ver, ze odluka by vztahy ozdravila. Na zaciatku by sa zdalo ze stat trati, z dlhodobeho hladiska je pren vyhodne to urobit. Ze nie je vola, nie je pre altruizmus cirkvi, prave naopak, tiez si vedia spocitat..a potom pouzivat klamave argumety aby sa tok zachoval.

nasta55
30. mar 2016

@majka99999 ja som dala len navrh 🙂 to uz je fanatizmus pre mna co pises.

alaguema
30. mar 2016

@jajaoli skúsim to po x-krát, ešte raz: Ja nemám nič proti katolíkom - bežným ľuďom. Veď si to prečítaj ešte raz. Píšem len a len o cirkvi ako organizácii a za tým, čo som napísala, si stojím. Nepíšem o veriacich, o tebe, alebo iných katolíkoch. To je mi úplne jedno. Veď každý má právo vyznávať čo chce. Od farárov, cez anjelov až po satanistov, každý nech si zvolí, čo je mu blízke.

huahua
30. mar 2016

@horana možno, že aj ty využívaš cirkevné benefity, peniaze alebo inštitúcie napojené na cirkev a ani o tom nevieš.
To s tým športom nerieš, nemyslím to samozrejme vážne, ale ako príklad to postačilo. Len ešte by som chcela podotknúť k tej výnosnosti... je ťažké všetky investície a výstupy prepočítavať na peniaze... pre niektorých ľudí sú aj iné dôležitejšie veci... 😔

alaguema
30. mar 2016

@horana ozdravenie vzťahov zaujíma absolútne najmenej jednu aj druhú stranu, cirkev aj politikov. Nie je z toho totiž žiadny profit. A naopak - za daného usporiadania efektívne spolupracujú na rôznych úrovniach. Sú to obojstranne výhodné dohody, z ktorých ale profituje len cirkev a politici. Nie štát.

horana
30. mar 2016

@huahua Aky je priklad cirkevneho benefitu pre obcana nie organizovaneho v cirkvi? Ako napisat sa da vsetko, kvazi obrana opacnou protireakciou, ma len jednu chybu - a sice je to len fabulacia. Je to nerealne, ....ale kludne daj priklad.
S tym sportom to praveze riesim, lebo je to pravda. Ked sa to cirkvi hodi, pouzije ho ako nespravny priklad pre ovecky ktore opakuju, priklad za ktory sa chcu skovat ako sa stenu, co este ine je zle, my nie, ale henti "sportovci" su minimalne taki isti 😠 , ked to niekto realne spochybni, naraz lala ho: "neries". 😅
ja praveze chapem ze su aj dolezitejsie veci ako peniaze, ale tu sa prave bavime o nich
resp. peniaze nie su dolezite, az pokial nedojde rec na ich priskrtenie, to sa potom rychlo odvolava na vsetko mozne aj nemozne 😠

horana
30. mar 2016

@alaguema to je pravda, dobre naformulovane

sardinka335
30. mar 2016

@horana pokial viem tak cirkev normalne plati dane, opravy kostolov a kulturnych pamiatok....tuším su oslobodený od dane zo sakralnych priestorov ale ine priestory ako fara u plne danene....
Takze to všetko čo spominaš platia, neviem od kial maš ze nie. Tu v BA sa tie peniaze stale vražaju do mladeže - Miletička, Mamateyka...nakupili sa pinpongove stoly, robila sa horolezecka stena, materiál na primestsky tabor, kniznica, priestory pre stretka, načinie na šport ako je florbal, v lete opekačky pre decka, v zime Mikuláš pre deti - baličky, kapustnica pre opustených, chudobných, dochadzanie za chorymi, zaopatrovanie nevladnych - ten benzin plati kto? Ešte som sa nestretla s pripadom ze by knaz odmietol ist za nejakou starenkou lebo nema benzin ...to si hradia z vlastných zdrojov a niečo za pomoci farnikov. Tak určite sa najdu hlavne vychodnejšie dediny a obce kde si knaz da radšej na domček - samozrejme nehovorim ze ma byvať v polorozpadnutej barabizni. A to je hanba, to suhlasim...ale stale su aj farnosti kde to funguje, kde sa robi pre decka aby sa nam netulali po uliciach ale mali lepšie vyzitie. To tu na okolí uznaju aj kovaný ateisti sediaci v krčmách,ze saleziáni tu v tejto mestskej často urobili vela dobreho a ,,podchytili,, deti aj zo sociálne slabšieho prostredia, ktore by inak mozno skončili v blbých partiách. Takze ked povieme A, ze sa v cirkvi robi aj zlo, aj blbosti tak povedzme aj B...kolko sa urobilo aj dobreho a kolko ludom sa aj pomohlo.

natalym
30. mar 2016

Až na to že je to od veci a nie k otázke...........

huahua
30. mar 2016

@horana ja som ten šport použila teraz prvý raz, mňa to len tak napadlo. 😀 Inak, ja som za to aby sa odlúčila Cirkev od štátu. Som za to, aby si náklady, ktoré teraz v podstate uhrádzajú dane všetkých znášali veriaci sami. Potom odpadnú diskusie typu: snúbenec chce sobáš v kostole kvôli babke, nie som veriaci a moje dane idú cirkvi, svadbu v kostole chcem kvôli krajším priestorom, deti dám pokrstiť "pre istotu" a pod.
A teraz tie príklady:
- u nás farnosť prispieva na rôzne podujatia, napr. Rozprávkový les, letný prímestský tábor a pod. možno tvoje deti tiež využívajú takéto aktivity.
- prevádzkuje charitu (ty máš možno šťastie, že tam nemusíš ísť na obed, alebo pýtať nohavice pre deti, ale niektorí neveriaci to šťastie nemajú...)
- možno si dobrý človek a chceš pomáhať aj druhým, preto prispeješ napr. na charitu pre chudobné deti v Afrike. Samozrejme, nie na katolícku. Ale vieš ty, či náhodou tvoje peniaze neskončia v Afrike v nejakej dedinskej škole a kúpia za ne kriedy, ktorými píše na tabuľu nejaký misionár dobrovoľník? Neprispeje aj on k tomu aby si mala pokoj v duši, že si niekomu pomohla? (teda, k tomu aby si mala dobrý pocit, asi neveríš, že máš dušu).