icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

horana
30. mar 2016

@sardinka335 Mam 10 min a nechcem si ukrojit z obed prestavky, potom uz nemam cas, vecer to pozriem doma, tam to mam podrobnejsie za tych 10 min aspon toto:
Neviem ako dokladne z nich plati dane, kedze ani neexistuje ich riadny supis. Keby ich platila riadne, nebol by supis takym problemom ako je 🙂 Mnohe ma potichu na tajnaka. Na poliach pritom moze zamestnavat ludi, v lese, ci bars liehovare a mat z nich zisk. Tieto veci navratene im v restituciach su uctovane bez hodnoty, chyba vyjadrenie jej ceny.
Je v tom dost velky bordel
Okrem toho casto sa jej to vobec neuctuje ani ked je to zname totiz ten zákon č. 120/2006 Z.z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach... Ide v podstate o jednu dlhú vetu, v ktorej sa o.i. spomínajú aj cirkvi a náboženské spoločnosti. Ktoré dane však spolu so školami či inými vzdelávacími inštitúciami nemusia platiť?
Tá dlhá veta znie:
"Od dane sú oslobodené: pozemky a stavby, alebo ich časti slúžiace na vzdelávanie, alebo na vedeckovýskumné účely, na vykonávanie náboženských obradov, vo vlastníctve verejných vysokých škôl, alebo vo vlastníctve štátu, v užívaní štátnych vysokých škôl, vo vlastníctve štátu v správe Slovenskej akadémie vied, alebo vo vlastníctve cirkví a náboženských spoločností registrovaných štátom, taktiež pozemky a stavby alebo ich časti slúžiace stredným školám, učilištiam, strediskám praktického vyučovania a školským zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov alebo školám a školským zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti krajských školských úradov."
Na jednom stretnutí niekoľkých desiatok starostov obcí a zamestnancov mestských úradov zaoberajúcich sa miestnymi daňami bolo vysvetlené, že táto novelizácia oslobodzuje cirkvi od platenia miestnych daní za všetky stavby a pozemky, ktoré vlastnia. Istý pán starosta sa na predmetnom stretnutí, kde novelizáciu vysvetľovala fundovaná odborníčka spýtal, či sa teda oslobodenie od daní vzťahuje aj na poľnohospodársku pôdu, ktorú cirkvi prenajímajú. Odpoveďou mu bolo, že áno.
To by však znamenalo (pri opomenutí ostatných inštitúcií vymenovaných v zákone), že cirkvi (resp. nájomcovia) by nemuseli platiť miestne dane za žiadne stavby a pozemky, ktoré vlastnia (resp. majú v prenájme).
A casto s to tak aj uplatnuje. Nik to toho "radsej" nerype.

Potom nemusia platiť dane z milodarov. Nepriznávajú ani príjmy z kostolných zbierok či cirkevných úkonov. Nikto tak nezistí, koľko nezdanených peňazí cirkev získa a minie nevedno na čo. Ďalšie financie dostávajú cirkvi cez samosprávy, ktoré im z rozpočtov prispievajú na výstavbu Božích stánkov alebo im odpustia platenie miestnych daní (podla tej interpetacie vyssie, co sa ledabolo uplatnuje a kazdy je ticho).

Priklad
"Podľa nášho prieskumu veriaci dávajú za svadby, krsty a pohreby v priemere od 30 do 100 eur. Do zvončeka počas omše zvyknú hádzať od 20 centov do 10 eur. Snažili sme sa vyrátať, o koľko ročne prichádza náš rozpočet, keďže tieto peniaze nie sú zdanené.

Na Slovensku je 3 746 rímskokatolíckych kostolov. Ak by v každom z nich bola týždenne len jedna svadba, jeden krst a jeden pohreb, za rok by rímskokatolícka cirkev pri 50-eurovom „dare“ vyzbierala 29 218 800 eur.

K tomu sme prirátali aj dary, ktoré sa vyberajú na každej omši. Počítali sme so sumou 200 eur týždenne, čo činí na všetky kostoly 38 958 400 eur. Dokopy teda podľa našich výpočtov v kostoloch na milodaroch môžu vyzbierať 68 177 200 eur.

To znamená, že štátu by pri 23-percentnej sadzbe dane z príjmu museli odviesť 15 680 756 eur. Treba pripomenúť, že sme počítali s nižšími číslami, pretože v kostoloch bývajú omše každý deň, v nedeľu aj trikrát denne. A svadieb od jari a jesene býva v jednom kostole oveľa viac ako jedna týždenne."

papricka33
30. mar 2016

@horana ale všetko nemusi byt z ekonomického hľadiska navratne. Aspon nie hneď. Rovnako ako psychologické služby, vzdelávanie detí... Ja jednoducho hľadám a vyberám zo všetkého to pozitívne. A aktivity, ktoré sú zastresovane cirkvou (a je ich naozaj dost), hlavne v oblastiach, kde zlyháva štát, spoločnosť, rodina... mi k tomu stačia. Na Slovensku je teraz okrem športu Frflanie na všetko dost rozbehnutý aj šport Proti cirkvi. Rovnako, ako každá davová psychóza, zhltne hlavne ľudí, ktorí hľadajú "spoločného nepriateľa". To už tak vo frustrovaných menších, či väčších societach funguje. Keď sa nájde, hľadajú sa všetky " proti" a tie "za" už pozrieme, aj keby sme do nich narazili. Potiaľ to chápem. Keď ale beriem do úvahy, že človek sa od zvierat s iných tvorov líši tým, že je dr duchovná bytosť a svoju duchovnost si uvedomuje, že niekoľko tisíc rokov sme si mysleli že ju aj rozvíja a vnútorne rastie... Odtiaľto už tieto naše Slovenské samoničenie nechápem. Tu sa vzťah s Bohom spája s primitivizmom a o ľuďoch silnej viery sa hovorí s dešpektom... Tolerujem, ale nechápem.

angelheart
30. mar 2016

Tak u nás chodili do cirkevnej školy tí, čo boli úplne blbí v štátnej - tam so štvorkami, a v cirkevnej mali potom jednotky a lepšie sa im z cirkevnej ZŠ šlo na strednú 😀
A áno, je na "výber" náboženstvo alebo etika. Ale prečo sa učí len kresťanské náboženstvo? Prečo nie je na škole aj iné? To je predsa diskriminačné, nie? Je to jednoduché, KDH bolo pri moci, tak to zneužilo a náboženstvo je v každej škole. A takto sa potichu cirkev stará a pchá do všetkého.
Som za odluku cirkvi od štátu, ale aj za to, aby si porátali majetky ... nie sú ochotní to urobiť. Hovoria, že nie sú schopní, ale to nie je pravda. Chýba ochota. To by sme len videli, čo všetko majú a pýtajú stále viac a viac, lebo však sú chudáci.

Ale od pôvodnej témy sme tu všetci odbočili, tak @beckynka07 nenechaj sa zmiasť a stoj si za svojím. Od Teba chcú ústupky, ale sami ich nie sú ochotní urobiť, tak o čom to celé je? Nie je možné čakať kompromis len na jednej strane.

angelheart
30. mar 2016

@horana presne tak, úplne si vyjadrila, čo si myslím 😅

barla5
30. mar 2016

@horana zdroj novy cas?
3746 rimskokatolickych kostolov, predpokladajme v kazdom tyzdenne jedna svadba, jeden krst, jeden pohreb. 3746x52 je 194 792 deti rocne pokrstenych v rimskokatolickej cirkvi + deti inych vierovyznani + deti ateistov. Nenarodi sa na Slovensku len okolo 55 000 deti rocne? Kde su tie ostatne?

slnecnica174
30. mar 2016

@beckynka07 Tvoj priatel je primitiv, ked robi veci, len aby bol pokoj v rodine a nie z vlastneho presvedcenia.Ides z BA zrejme do pekneho zaprdkova. To co riesite vy je zasadna vec a ak sa v tomto nezhodnete tak sa radsej rozidte.

majusik236
30. mar 2016

Damy, pri vsetkej ucte uz hodnu chvilu tu absolutne nezmyselne spamujete zakladatelke temu, spolocnu rec zda sa nenajdete a tieto Vase vymeny nazorov jej asi nebudu nic platne

natalym
30. mar 2016

@majusik236 Presne tak. Mne to príde ako predvádzanie svojich znalostí a jediného správneho názoru, pritom nikoho to tu nezaujíma, len ich dve či tri. 🙄

huahua
30. mar 2016

@horana - možno keby si odrátala takých ľudí ako je priateľ zakladateľky témy (on by zrejme tiež v kostole "zaplatil" - veď aby ho po dedine neohovárali), tak by nemuseli ísť tie peniaze tej hroznej cirkvi, ale do kasičky mestských úradov, zámkov a pod.

adelakk
30. mar 2016

@barla5 @horana veru tie pocty nesedia, pretoze ani tych svadieb a pohrebov tolko v kostoloch nebude. Nehovoriac o veriacich ako napr. ja, ktori nedali nic ani za krst a ani za sobas. V nedelu pri omsi davam asi tak dva tri krat za rok. .....aby som to zhrnula, tak tie prijmy nebudu az take velke. ;)

mijo53
30. mar 2016

@alaguema ty tu riešim také prkotiny, kto sa ako volal, moja firma mala na čele predsedu, potom prezidenta, potom generálneho riaditeľa a stále je to o tom istom, všetci boli na rovnakej pozícii v určitom čase, len pomenovania mali iné, stále mali tie isté právomoci, tak Peter bol skala, potom dostali pomenovania pápež a je to furt to isté

natalka13
30. mar 2016

@sardinka335 tak to sa sakra mylis, u nas teda na kostol stale pyta farar, ovecky sa zbieraju, obecny urad prispieva. Cirkev vraj na obnovu nema. cele ihrisko tiez so sukr.penazi aj pinp.stol.

@papricka33 preco je teda cirkev a cele KDH proti odluke? pre modre oci ateistov asi tazko.

natalym
30. mar 2016

@mijo53 Lebo najprv treba poriešiť funkciu Petra, potom jednotlivé funkcie farárov a biskupov, spísať im pracovné činnosti a zoznam právomocí, potom vyriešiť financovanie, postavenie cirkvi aj jednotlivcov a potom niekedy tak o 300 rokov sa dostaneme k odpovedi na zakladateľkinu otázku. A jediný kto to dokáže ozrejmiť, pochopiť a pravdepodobne aj realizovať je @alaguema.

@alaguema Mám ťa rada, ale už je to fakt smiešne. 😉

horana
30. mar 2016

Kurnik, mi tu robota stoji kvoli tomuto 😠
@papricka33 Prave naopak to vnimam nez ako kopanie do dobrych a vylievanie vanicky aj s dietatom.
Ide o to ze v cirkvi je naozaj vela dobrych ludi co by sa rozdali. Ti su akousi vykladnou skrinou, za ktorou sa schovava zhnity aparat. A tito cestni by sa mali ocistit od zbytocneho balastu, ktory tam prave safari v pozadi a robi cachre s uctovnictvom a prizivuje sa na tychto skutocne vybornych. Len tym altruistom je to jedno, oni by to robili tak ci onak.
Cize nie davova psychoza ale riadny audit a vnesenia svetla aj do svetskejsich aspektov fungovania. Organizacii to moze len a len prospiet, otvorit sa aj v tomto, neskryvat. Ale kedze k tomu nie je snaha ni vo vatikane a ani vo vladach statoch (v tomto pripade SK, je to vlastne ten isty mechanizmus), nerobim si iluzie. Presne ako tu alaguema napisala, oni su prepojeni, jeden pre druheho vyhodny. Mojim cielom nie je samonicenie, ale prave objektivizacia, aj v state, ale aj v cikrvi, su jedna ruka.

@adelakk @barla5 Bude to nejaky bulvar, copy paste som to len narychlo, a vobec nemam cas to kontrolovat, ide o to ze som odpisovala na obhajobu ze ved oni nic ! , kopu veriacih ich objajuje a je v presvedceni ze nic zle sa tam nedeje, ide o to ze objektivnejsie info treba hladat dlhy cas, a to mam v subore doma na PC, volakedy som sa tomu venovala viac a ze sa tam teda riadne ulieva je jeden fakt. Jasne ze bulvar vzdy prehana, ide o princip, ze na kazdom zblochu pravdy trochu a tu teda viac nez trochu a teda je faktom ze tam lietaju velke sumy len tak. Ved preto Bezak, ked upozornil. Nechapem prave cestnych veriacich preco brania aj tieto veci vlastnym telom, nic sa nemoze zmenit dovtedy kym takto bude. Z toho je mi smutno 😖

0silvia0
30. mar 2016

@natalym keby sa riešili len funkcie farárov, ale tu sa dokonca hovorilo o uctievaní farárov 😀
Ale máš pravdu 🙂

natalym
30. mar 2016

@horana Ty tiež nevieš kedy už stačí. 😎

natalym
30. mar 2016

@0silvia0 Tak určite som na niečo zabudla a určite som použila nesprávny výraz príp. slovné spojenie.

horana
30. mar 2016

@natalym Coze? V com? Mozes rozviest? Inak su to kecy v kleci. Nevies argumentov a tak plkas.
Ja si budem stat za tym ze financovanim cirkvi zo statneho rozpoctu dochadza k zvyhodnovaniu skupin veriacich oproti skupine obyvatelov, ktori sa nehlasia k ziadnemu nabozenstvu. Tento system cirkvi vyhovuje. Stat do jej vnutornych zalezitosti uz nezasahuje, no financne ich zabezpecuje bez doslednej kontroly pouzitia penazi. Od prijatia zmluvy s Vatikanom otiz stat nema pravo na kontrolu financnych tokov v cirvi.
Po starocia mal stat aspon pravo kontroly, pretoze vela z majetku dostavala cirkev od panovnika len do uzivania na konkretne ucely, napr. na skoly a nemocnice. Nesmela svojvolne menit jeho ucel, prenajimat ho alebo predat. U nas sa to zakonom zrusilo a potvrdilo Vatikanskou zmluvou. Stat v sucasnoti vobec nevie co a aky majetok sa cirkvi vratil po pade totality a uz vobec co s nim robi. Ucelova slepota. Ludi ktori na nu doplatili je radovo viac nez ten jediny medializovany Bezak. Ale podobne ako mnohe dalsie, ani ty nechces vidiet ani pocut.

natalym
30. mar 2016

@horana No veď vravím, nevieš kedy dosť. 😉 😀 😀 😀

humka2
30. mar 2016
Používateľ humka2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od humka2.

@natalym ale to maloktory clovek vie, ze ano ;)

natalym
30. mar 2016

@humka2 Veď už radšej idem. 😉

cmulinko
30. mar 2016

a zazvonil zvonec a rozpravky je koniec.Tema sa moze kludne uzamknut,lebo uz sa to tu naplna expertami v oblasti teologie,psychologie a aj statneho rozpoctu 😀 Odpoved @beckynka07 dostala...z kazdeho rozka troska,tak snad ma vlastny rozum a dalej si uz ako dvaja dospeli ludia poradia aj sami. Ti,ktori maju nutkanie rozoberat financovanie cirkvi zo statneho rozpoctu nech sa obratia s tymto problemom na najvyssy spravny organ danej cirkvi.

papricka33
30. mar 2016

@horana to beriem. Financny audit v cirkvi, vo futbalovych organizaciach, v mestach obciach. Clovek ma lepkave prsty, ale co je horsie, u nas je zlodejina ticho tolerovana. Za komancov to bolo vlastne normalne. Co je statne, to je moje. A akosi si od toho nevieme odvyknut 😒 ... tento problem je vo viacerych sferach.

papricka33
30. mar 2016

@horana inak ale zavidim ti tu nadej, ze ak by sa "stat" cize nasi vladni cinitelia dostali do agendy cirkvy, ak by zistili, ze sa tam tocia nejake nadejne prasule, ktore by sa mohli vratit do statu, ze z nich v sucasnej situacii aj realne ty ako obcan nieco budes mat 🙂
...tej spravodlivosti v prerozdeleni financii medzi veriacimi a neveriacimi aj tak nerozumiem. Priklad. Ja idem v nedelu do kostola a niekto na ten futbal (sport v ktorom sm3 pramalo uspesni, neprinasa nam ziadnu reklamu vo svete, ako napriklad cyklistika, tenis, divoka voda karate, bojove sporty, ci kulturistika...). Niekoho dieta chodi do statnej skoly, moje do cirkevnej. Tym padom, moje necerpa naklady spojene s inymi statnymi skolami. Ak sa zacnu platit, ako sukromne skoly, bez ucasti statu, pekne krasne sa deti presackuju do statnej skoly. Ta na nich damozrejme musi najst financie. U nas v meste robi cirkev fskt desne veci. Zatial co mesto pred cca 7 rokmi zrusilo niekolko skolok (vramci populacnej explozie, logicky- z jednej je denne centrum pre seniorov - biznis ako svina, druhu zburali, je na lukrativnom mieste...) cirkev otvorila minuly rok jednu (grekokatolici) a tento rok sa otvara druha. V meste je uz niekolko rokov patova situacia a nie 3, ale 4 rocne deti sa nemaju kde umiestnit. V krajskom meste! A na meste sa zatial veselo rozkrada, toleruju sa cachre-machre. Takze ak mas chut na audit, mam jeden tip 😉 ... Nechcem sa nikoho zastavat, ale v pripade, ze kradnu vsetci, brala by som to hned z kraja. Od najvacsich zlodejov, ktori sa ani nesnazia zalepit ludu oci aspon odrobinkou z toho, co nakradli. Ciste pragmaticky 🙂

terezka1947
30. mar 2016

@beckynka07 no...ososbne si myslim,ze ak uz teraz mate takyto problem,co bude neskor?
asi by mi blikala kontrolka....darmo by som velmi lubila
ale mas moje sympatie=som sice veriaca,ale velmi sa mi pacia ludia,kt.ak veria,tak veria...a ak neveria,tak jednoducho neveria a neskryvaju sa za nic a ziadne vyhovorky

horana
30. mar 2016

@papricka33 Kym bude platit Vatikanska zmluva, ziadny audit v cirkvi nie je mozny.
Na stat sa este da vystrachat, na cirkev neni sanca, pokusili sa ludia z jej vnutra a ako dopadli, zdaleka tam nie su veci "s kostolnym riadom".

K tym skolam snad tolko. Stat sa podla Ustavy neviaze na ziadnu ideologiu ani nabozestvo.Vramci tychto invencii poskytuje podmienky pre vsetkych rovnako. Ked niekto chce zalozit inu skolu na inych principoch, dostane tusim ak sa nemylim minimalne 88perc.toho co statna. (Nieco ako u lekara, kto chce sukromneho, lepsie podmienky, moze si doplatit, tam su doplatky dokonca este vacsie a nik neprotestuje ze mu aj toto nepreplaca stat) .Cize ale v tych skolach dost vela, navyse sukromna moze vyberat skolne od rodicov, ktori si toto "naviac" zelaju. Statna toto nemoze. Zaroven tieto skoly dotuje aj samotna cirkev. Vysledkom je ze v koncovke viac penazi na cirkevnej skole, neraz lepsie technicke vybavenie, atd. je to v praxi evidentne. Cize podla mna maju skor vyhody. Mozu si ziakov vyberat, alebo vylucit, nie ako statna spadova, nemoze odmietnut, musi sa borit aj s tazkymi a socialnymi pripadmi. Statne skoly su dalej znevyhodnene aj tym, ze su odkazane len na financovanie z normativu, ktoreho vyplacanie skolam je pod tlakom ZMOS este stale deformovane.

catherinah
30. mar 2016

@horana birmovku nemusí mať. To si len všetci myslia 😉

horana
30. mar 2016

@catherinah Hej uz som na to reagovala skor, je to ako kde, vacsinou tu birmovku nie, na prijimani ci aspon krste niekde trvaju. Je to uplne na lubovoli fafara. A potom sa pestuje svadobna - ci obdobne aj pri krste casto diametralne ine naroky fararov - turistika. 😉

mircalla
30. mar 2016

@katrinka8 cize tym, ze ma dali rodicia pokrstit mam teraz nasledovat nejake pravidla cirkvi, ci? mala som asi pol roka, inak by som im v tom zabranila

vejula
30. mar 2016

@mircalla 😀 😀 jasne, že krst ťa k ničomu nezaväzuje. To nebolo tvoje slobodne rozhodnutie, takže ti z toho nemôže logicky vyplývať ani žiadna povinnosť. 😉