icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

horana
31. mar 2016

@buckeye Uz som to pisala ze podla toho ako kde, ze aj napr. v BA su kostoly, kde to takto lahko nedovolia a knazi apeluju v roznej miere na to, aby to malo najeku vahu a uroven, k comu urcite podmienky neodmyslitelne patria. Nie je to zdaleka samoucelne. Kolki to vobec nechapu, a su este radi ze ich "neotravuju" podla nich snad uz prekonanymi a "zastaralymi moresmi" a beru ako moderny znak ze nic netreba a este sa tym chvalia. (chyba mi tu emotikon: to mi hlava neberie)
Vo vsetkch oblastaich je to vsak tak, predstav si ako by si si vazila napr. vysoku skolu kde by sa dostal uplne kazdy? No nijak. Btw. aj v oblasti skol to je prave u nas takto znehodnotene. A to pisem len o tej najvrchnejsej urovni, ma to aj hlbsie, do tych sa tu zrejme ani nema zmysel pustat.
Zaroven je mi jasne ze su zrejme taki knazi ktori na tom trvaju, nepopularni a ta svadobna turistika tam nastava (obdobne je to pri krstoch, tiez niekde vobec nezalezi na tom ci vobec ta vychova vo viere moze nastat alebo ci len robime rastor babickam a inak to ani neplanujeme, mnohi knazi sa prisposobili, kvantita na ukor kvality). Lebo inde zas ten dispenz od biskupa, ktory to "povoli" napr. aj bez sviatosti pouziva ako trhaci kalendar, lahkovazne a ako na beziacom pase, osobne som sa nazdavala ze je toho menej, dostala som teraz viac sprav o tom, ze je to, co bola pre mna vskutku novinka, cim dalej rozsirenejsie a dalej sa rozrasta, siri. Ze je to napr. u vas takto mi prijde skor smutne, ved o com to uz potom cele je, fraska fakticky. Nie je tam uz pomaly ziadny rozdiel medzi civilnym a cirkevnym, uz len tie kulisy. Skoda.

horana
31. mar 2016

@zuzana76 Ano, plati to aj pre statne, samozrejme. Co vsak na situacii ako som ju popisala nic nemeni. Ty si vypichla jeden jediny aspekt, o 12 perc. nizsi normativ. Ja som vo svojom povodnom prispevku popisala x dalsich skutocnosti, kotre mozu misky vah prevazit uplne naopak. A potom mi zas niekto vypichne len ten jeden aspekt a povie ze sa mylim, tie ostatne prosto odignoruju, akoby neexistovali. A zas mam od zaciatku? Nazdavam sa ze to nema fakticky zmysel, je to ako pise vejula.

ankasek
31. mar 2016

Svadba v kostole má význam vtedy ak ste obaja veriaci a ak takto žijete a budete žiť. Pokiaľ má byť svadba len kvôli drbom v dedine, určite by som do kostola nešla. Cirkevný sobáš má svoj význam a určite nie je len preto, lebo je to krajšie alebo pre ohováranie. Kňazi tam nie sú ako herci v divadle. A vy z toho nerobte frašku.

duplessis
31. mar 2016

@beckynka07 páči sa mi tvoj postoj a hlavne to, že sa nemieniš pretvarovať len preto, že sa to patrí....
tiež by mi vadil postoj tvojho priateľa, ono ani tak nejde o to či je veriaci, alebo nie je, ale že je ochotný robiť zo seba pokrytca len kvôli ľuďom.

ankaja
31. mar 2016

@jamika27 všade,všade.... 🙂

katrinka8
31. mar 2016

@mircalla 😀

evittam
31. mar 2016

@beckynka07 Nečítala som žiadny príspevok. Môj názor - ak netoleruje tvoj názor, želanie a postoj tak si neváži tvoj názor a prianie a postoj a potom kde je tá dôvera-láska-milovanie..... A ak nechceš svoje deti pokrstiť a svadbu v kostole a ani on to viac-menej nechce (len pre pokoj v rodine), tak to nerob. To je jediná normálna rada.....
Môj partner je tiež z katolíckej rodiny - nejak rodina moc do kostola nechodí, ale on má všetky sviatosti - raz sa vezmeme ale na úrade-bez "čiernoprdelníkov" a deti pokrstené nemáme - "svokra" stále podpichuje, že máme doma pohančatá - jej problém.....🙂 (a to bola naposledy na spovedi keď sa vydávala) ale nám je to jedno. Ja som napr. evanjelička.....

buckeye
1. apr 2016

@horana no a? Ja nemam ani krst, mali SME dispenz, svadbu v kostole koli muzovi a jeho rodine a co? To si veriaci nemozu zobrat neveriacich? 🙂

horana
1. apr 2016

@buckeye Nemozem pisat za cirkev, pisem ti teraz cisto moj osobny nazor:

Ked si berie veriaci neveriacu a ten veriaci je skutocne praktizujuci a nielen naoko, x krat si to cele rozmysli, lebo ked to ma uprimne, prestupuje to celym jeho zivotom a v podstate stoji nad vsetkym, je to kazdodenna sucast, zasahuje to vacsinu aj praktickych oblasti a vidno to prave na nom nie na ulici pre cudzieho, ale pre tu zenu doma - tam to citit teda velmi. Z toho mozu byt neskor problemy a mozu jeden druheho blokovat v zivote. Nie naschval, ale ta neveriaca by musela byt velmi tolerantna zena aby na jeho vztah s Bohom nejak neziarlila, aby ju nenamichaval a nepopudzoval ten jeho vztah s Nim, ktory by on automaticky prenasal aj na deti a vsetko ostatne. Tak to byva. On moze byt naopak sklamany, ze ma partnerstvo mimo tej oblasti viery, co by mala byt teda sucast a koruna. Alebo sa ju moze snazit v dobrom ci nepriamo nevedome presviedcat co jej moze vadit, moze to citit ako tlak a pod. Pomerne malo je vynimiek potvrdzujucich pravidlo kde im to klape a na tieto pripady by ten dispenz mal sluzit. Aby sa nebranilo tym co sa skutocne lubia.

Ine je ked je muz sice "veriaci" ale len na papieri, nepraktikuje a fakticky ani skutocne neveri, ma ledva krst (alebo aj dalsie ale formalne cisto) a v podstate nie je vobec nabozny clovek, cirkev ako taku ma vacsinou v pazi a zena uz uplna ateistka. Je z mojho pohladu poklesnost dnesnej cirkvi a tam vidno ze ide o formalny pocet oveciek na ktory sa viazu zase len prachy od statu, ze takychto odda, oni sa sice podpisu, ako asi aj ty pri tom dispenze, ze mu nebudes branit vo viere a ze deti budu moct byt vychovavane v krestanskej viere ale obaja uz vtedy vedia ze to tak nebude a ze je to utopia. Cize klamu. To by som nedokazala ani ako "obcianka", ani vramci "etiky",je to podvod.
Ze sa ohanaju pre dobro v rodine, ze to robia kvoli babickam, tetickam a okoliu je hruby alibizmus, podobne necestne sa potom v zivote obvykle maskuju aj ine podvodiky, nie je spravne a v podstate z toho robi cirkus humberto. Nemalo by to byt kvoli kulisam, to je moderne zmakcenie, ktore ponizuje celu cirkev ako taku. Ponizuje to ale aj tych ludi ako takych, ktori keby mali, aj uplne proste ateisticke gule tak celej rodine pekne krasne povedia, pozrite my sa nebudeme hrat na nieco co nie sme, sice sme dobri ludia, mozno aj verime "v nieco vyssie" ale realita je aka je. V tomto je postoj zakladatelky toho fora uprimnejsi nez mnohych kvazi krestanov tu. Je fakt ze aj cirkev ma na tom vinu a ta by tiez mala povedat, tak budeme mat menej clenov, menej knazov, menej bohatstva, ale bude na cistych zakladoch a urpimnych podmienkach, ktore o niecom skutocne vypovedaju. Takto obe strany v podstate handluju a o com to potom cele je?
Ludia su uz tak osprosteli ze im "nic nie je svate" (akurat snad ten ucel co svati prostriedky by sa chcelo lakonicky dodat) a preto sa vobec mozu pytat: a co je na tom? Na to sa dost tazko odpoveda, ked to sami nevidia...je taka doba, cele je to vlazne, ba temer az studene a tym padom mrtve,.. a vrela viera (nezamienat s bigotnosotu co su casto tie babicky a teticky kvoli ktorym to akoze robia) je skor na posmech alebo na nu pozerame ako div nie na nejake blaznenie. Ved uz len sa potom povie, mozno aj na moj prisevok: co ta tu "moralizuje" - uz aj z toho sa stal vysmech a pejorativne vyjadrenie. Co by sme potom vlastne chceli, ze....

vejula
1. apr 2016

@horana v podstate suhlasím, ale musím podotknuť, že s tým tlakom to nieje niekedy nič lahké. Tí starí rodičia, oni v podstate veria, že pokial dieťa nebude pokrestené, nebude mať tu pečať, tak nepôjde do neba. To ich skutočne neskutočne trápi, vôbec to nemusí isť o to, že dedinaa bude vyprávať. Ony tí starkovci skutočne často v noci nemôžu spávať, lebo maju strach že ich vnučatá pravnučagta budu zatratené. Vieš si potom predstaviť, že ak ti na tom starom rodičovi skutočne záleží, nechceš abysvoj život dožil v strachu a nešťastí. Preto často urobia divadielko s tým, že pre nich ten krst viac menej nič neznamená, ale usudia, že bude lepšie spraviť ten krst z lásky k tomu starému rodičovi, ktorý proste vo svojom veku a dobe v ktorej bol vychovávaný, nieje schopný pochopiť a vo svojom iracionalnom strachu sa bude utapať dalej. Ono to nieje až také čiernobiele ako píšeš. Ono krst sam o sebe v tejto podobe, ked sa krstia deti bez slobodnej vôle podla mna nemá exxtra význaam. Rodičia môžu svoje deti vychovávať vo viere a dufať, že ked vyrastu zvolia si cestu kresťanstvaa, ale ked ich rovno pokrstia, rovno rozhodnu, to mi pripada jak detské zásnuby... poznam nniekolko znovuzrodených kresťanov, ktorí sa dali pokrstiť ako velkí pri plnom vedomí (napr. v niektorej prostestnastnskej cirkvi) ričom ako deti pokrestení boli, ale kedže to nebola ich slobodná vôla, neviem skutočne aku má takýto krst váhu. Ani za čias Ježiša nekrstili male deti, ani prví kresťania nekrstili deti, dospelí velmi mudro a dôsledne zvažovaali, či sa daju pokrstiť, lebo to niečo zznamenalo. Momentálne ten krst malých deti, mne osobne nedáva význam, a nič z neho ani nemôže voči Bohu vyplývať, jedine ak voči cirkvi ako inštitucii... Moje deti síce pokrestené su, bola som aktívna kresťanka Katolíčka, momentálne už niesom (i ked boha verím, ale ten obraz, ktorý o nom vytváraju oni je pre mna už neprijatelný) a na ich krst pozerám asi tak, ako som napísala, proste to že akože patria do nejakej cirkvi ich nijako neovplyvní, kedže to nebola ich slobodná volba, a nemienim dať svoje deti ani na naboženstvo, kde byim zas vtlkali ten obraz Boha, ktorý vtlkali mne ako dieťaťu atd

mijo53
1. apr 2016

@horana počúvaj, možno chce byť v politike, lebo potom zaberá u niektorých aj birmovka..... aj babičky, tetičky, potom pomáhajú práve takým

natalka13
1. apr 2016

@horana jednoducho presne a hlavne trefne napisane. palec hore!

@vejula veriaci skutocne veriaci clovek by NIKDY takto pred svojou cirkvou neklamal a neveriaci ma klamat a MOZE?

fakt veriaci to maju so svojim svedomim jednoduche - vyspovedanie sa predsa staci.

vejula
1. apr 2016

@natalka13 nežijem v čierno-bielom svete. Ano trapenie milujuceho človeka bolo pre mna silnejšie ako slub. A to som si o sebe myslela, že som brutal zásadový človek, ešte v tehotenstve najmladšieho dieťaťa som vyhlasovala, že svoje dieťa necham, nech sa rozhodne v dospelosti samo, či sa chce dať pokrstiť, pretože v tom čase som už krst malých detí neuznávala. A vidíš, pol roka po narodení som dokazala odolavať, ale ver, že pohlad na moju utrapenu skutočne uprimne utrapenu strachujucu sa staru mamu bol pre mna silnejší. Toš som len slabý človek.

jajaoli
1. apr 2016

@vejula
@horana
Robit divadlo v kostole koli ludom je skutocne nefer voci Bohu a pripisujem najvacsiu vinu tym "krestanskym" babkam ze ich vobec takto navadzaju na hriech. Nemozno rozdelovat ludi na krestanov a tych ostatnych ale na dobrych a zlych. To ze sedi v kostole nerobi z neho krestana ani dobreho cloveka.
Moja priatelka nebola ani krstena a jej manzel praktizujci veriaci. Ona sice veri ale proste rodicia ju tak neviedli, s nastavajucim chodila na pripravy dala sa pokrstit aj 1.sv.prijimanie. Vzali sa v kostole aj tam spolu s detmi chodia. ALE ona nemala odpor voci cirkvi ako ma zakladatelka temy. To je najvacsi problem ze toto by si mali s nastavajucim vyjasnit. Mojej kamoske vobec nevadilo ze da krstit detia ale buckeye je z toho doslova nagrc. Takze viem si este predstavit ze by jej nastavujuci prekusol ze by manzelka ignorovala kostol ale neviem si uz predstavit ze by tak lahko prekusol ze by aj jeho deti neboli krstene atd. Buckeye uvazuje spravne ked ma odpor k niecomu tak nebude hrat divadlo to je fer.

mijo53
1. apr 2016

mali by ste všetci prestať s tými babkami, tetkami, poznám babky, tetky, ktoré chodia do kostola a a ich deti a vnúčatá nechodia a tisíce mladých, krásnych, vzdelaných ľudí, ktorí úprimne veria a chodia s deťmi od útleho veku. Dodržiavať pravidla akéhokoľvek náboženstva je ťažšie ako ateistické. Je štatistický podložené, že ľudia, ktorí sú praktizujúci v svojom náboženstve sa menej rozvádzajú, ako tí čo nechodia do kostolov, cerkvi ap. Samé témy tu na MK o nevere, o vzťahoch so ženatým, neviem čo mám robiť, nevládzem, pomôžte ap. Ospravedlňujem sa, ak som sa niekoho dotkla, toť môj názor

jajaoli
1. apr 2016

@mijo53 mas pravdu len v tomto konkretnom pripade nastavajuci chce robit vsetky veci prave koli babkam a tetkam aj ked jemu je to vraj jedno.

mijo53
1. apr 2016

@jajaoli kto vie či je to tak, také veci sa neriešia na MK, ale v rodinách a ten nádejný ženich, nie je celkom podľa mňa s tým svojim kresťanstvo vysporiadaný, v kútiku srdca i duše je kresťan, minulé sa v našom meste sobášili dvaja 50 ročný v kostole úradne boli zosobášení 25 rokov, to Ťa stále prenasleduje.

jajaoli
1. apr 2016

@mijo53 aj ja mam ten pocit

0silvia0
1. apr 2016

@horana pokúsim sa napísať stručne, ja osobne nerada čítam slohové práce 🙂 na MK:
nie je to také čiernobiele ako píšeš a tých výnimiek nie je až tak málo: aj tie alibistické uzatvorené vzťahy dotlačené tradíciami v rodine (zámerne nepíšem tetkami a babkami 😀 ) dosť často vypália nečakane. Napríklad z môjho okolia: akože veriaci chlap si zobral ateistku, akože veriaci chlap si našiel frajerku a rozviedli sa. Ateistka tým, že jej syn chodil do kostola a na náboženstvo, bola zlomená stratou manželstva, zobudila v sebe vieru a prijala všetky sviatosti ako dospelá a dnes je z nej veriaca žena. Čiže aj ten "akože" veriaci nepodarený muž priviedol svoju bývalú manželku-ateistku k viere.
Ideálne by bolo, ak by si úprimne veriaci človek bral za manžela/manželku úprimne veriaceho človeka, alebo ateista ateistu, ale často to tak nie je ako vidieť aj v tejto téme. Dodala by som len: Božie cesty sú nevyspytateľné...

horana
1. apr 2016

@vejula To je otazka ci mi na milovanom blizkom zalezi natolko ze budem pred nim prezentovat akusi milosrdnu loz, ktorej sama neverim, tym ze pristupim na jeho hru aby sa netrapil, hoc je mi to napr. proti srsti, alebo mi na nom zalezi tak, ze poviem sice neprijemnu ale otvorenu pravdu, o ktorej som presvedcena. Nie preto ze by som nevedela potlacit svoje ego, ale prave pre tu pravdu samotnu. Laska bez pravdy nie je pravou laskou. Osobne sa nazdavam ze nie je dokazom mensej lasky ked Maruska povie otcovi ze ho lubi ako sol, lebo je vzacnejsia nez diamanty, aj ked to otca v prvej chvili rani. Ako mali sme to vedeli a drzali jej palce. Ked vyrastieme svojim vlastnym rodicom to uz nepovieme, ale chovame sa presne naopak. Zabudli sme ze to, ako sa spravne chovat, sme uz volakedy vedeli.
Dalej sa nazdavam ze nie je prejavom mensej lasky, ked si chce rodic dieta k sebe nezdravo priputat v dobe, ked uz je dospele, ma zodpoednost same za seba, a musi rozprestriet vlastne perute, a to fyzicky aj emocionalne aj mentalne, odmieta sa ho pustit, blokuje ho. Ked sa toto deje na fyzickej urovni, kazdy vacsinou bez zavahania takej napr. uz dospelej dcere poradi, aj tu na fore, nech preboha od tej matky co by ju takto citovo vydierala predsalen rychlo odide, ze tym sebe aj jej najviac pomoze. Ked sa to deje na urovni nazorovej, mentalnej, je to podla mna fakticky to iste. Snazim sa to pripodobnit ako to citim.
Lebo podla mna skratka toto nie su tie spravne ohlady, su situacie ked su ohlady na mieste, nespochybnujem, len sa nazdavam ze tu prave narobi to viac skody nez uzitku. Nechcem zabiehat ale ma to co do cinenia s tym ze aj im niekto ukradol ich vlastne nazory, a moznost ich prejavenia a tak v mentalnej oblasti ziju na energeticky dlh, ktory si pytaju od nas...a ked to povolime, zdanlivo bez nasledkov, to iste aj ked v inej forme budeme za par desatroci pytat od vlastnych deti, aj ked sa nam to teraz zda uplne vylucene. Nie su to banality...nechcem uz ale prilis odbacat.
Urcite je dobre vediet brat ohlady, len toto vnimam ako nieco v com robenie ich je vlastne akousi zradou, aj seba, ale aj - paradoxne - ich.

lorela
1. apr 2016

@mijo53 A je z tej štatistiky, ktorú spomínaš, urobená aj ďalšia štatistika, že koľko z tých nábožensky založených manželstiev sa nerozviedlo len z obavy a alibizmu, čo by povedali ostatní kresťania v rodine, a čo tí ďalší ľudia v nedeľu v kostole?

horana
1. apr 2016

@0silvia0 Je to na mna prilis hutne a neviem to rozpliest, niekedy aspon trosku krastie slohy nie su odveci 🙂, ten akoze veriaci si zobral ateistku v kostole a potom si nasiel frajerku a mali cirkevnu rozluku ci ako? Lebo pises o rozvode....A jej syn potom chodil na nabozenstvo v skole len preto ze jej ex-svokra na tom travla a nieco vtedy v tej zene sposobilo priklon k viere? Ved to je mile, len nevidim suvis ako ju ex (?) k tomu priviedol, skor sa mi to javi ako nieco v nej, jej vyvoj, co nakoniec tak vyustilo. Kazdopadne take narocne udalosti v zivote ako take, mavaju ten potencial, ze ludi k viere privedu, uvedomia si vtedy ze to nemaju zdaleka len vo svojich rukach..a odtial je len krocik...

ivankaberrynka
1. apr 2016

My sme sa s mužom brali na úrade, aj keď sme veriaci (nie fanaticky). Jednoducho sme nemali na takú svadbu peniaze. Svokra veľká veriaca to skoro neprežila. Lenže musela. Bola to NAŠA svadba, MY DVAJA budeme spolu žiť. Nedala nám na svadbu ani cent a chcela ju organizovať po svojom. Malá je pokrstená, aj keď nie do týždňa od narodenia (či ako to svokra chcela). Bola som po sekcii a neprišla nám ani pomôcť. Ale tlačiť nás do kostola, to hej.
To už je ale na inú tému 🙂
Chcela som len povedať, že treba v živote konať podľa seba, nie podľa iných, inak nebudeš šťastná. Podľa mňa nič také strašné nežiadaš, už sa len nejako s priateľom dohodnúť 😉

mijo53
1. apr 2016

@lorela ale prosím Ťa, Ty si myslíš, že ľudia chodia do kostola hodnotiť, kto ako žije? prosím Ťa.

0silvia0
1. apr 2016

@horana nie, rozviedli sa bez rozluky, čiže ten chlap sa už nikdy nemôže oženiť v kostole. Chlapec (ich syn) chodil na náboženstvo z tradičných dôvodov (otec akože veriaci a chlapec pokrstený). Chcela som len povedať to, že keby sa ateistka nebola vydala za alibisticky veriaceho, dnes by z nej možno veriaca nebola... to je všetko... ak sa s vierou do istého času nestretla, nehľadala, tak jej stačilo aby ju k viere priviedli aj okolnosti hoci alibisticky veriaceho, ktorý ju vlastne zranil...

Aj zo zarytého odporcu cirkvi a Boha sa životnými okolnosťami môže stať zanietený úprimne veriaci, tak isto ako z úprimne veriaceho sa životnými okolnosťami môže stať ateista. Je to životná cesta a nie všetci jú máme rovnakú. Aj sv. Pavol bol najprv zarytým nepriateľom Ježiša a zanietene prenasledoval kresťanov, až keď ho Boh sám oslovil, nastalo jeho obrátenie.

vejula
1. apr 2016

@horana ako píšem, život nieje idealny, kebyy sa veci dali taak nalinkovať, keby sqa človek dokazal tak odoosobniť od emocie... Ale Boh nas stvoril ako ludí, so svojou ludskosťou a musíme si prejsť tou svojou cestou, tým svojim vývojom, a robíme rozhodnutia, ktoré síce nemusia byť ideálne, ale stále su pochopitelné a človek proste ešte nebol dozretý na iné. A verím, že Boh s tým počíta, nerobí si fajky a krížiky a nestriehne na človeka, kedy čo poserie, nech mu to dá po smrti vyžrať. Verím, že chápe aj tieeto ludské pohnutky, ktoré vychádzaju z našich emocii, ktorými nas obdaroval. PReto tak strašne negeneralizujem na dobré a zlé, nesnažim sa až tak hrotiť a polarizovať.

lorela
1. apr 2016

@mijo53 🙂 nevyskytla som sa tu včera náhodne, ale chodím po svete už nejaké to desaťročie a počujem a vidím, čo sa deje v okolí.
...áno, žiaľ, AJ takto sa správajú ľudia - hodnotia životy druhých, aj tí veriaci a práve čo sa týka rozvodov. V okolí poznám prípad, kedy rodina aj široké okolie doslova odvrhlo ženu, ktorá sa po rokoch nešťastného manželstva opovážila rozviesť. A nie je to jediný príklad, pochopiteľne.

0silvia0
1. apr 2016

@lorela ako sa dá rozvedená žena odvrhnúť v dnešnom svete? Prestali s ňou komunikovať? Prestali sa s ňou stýkať? Ukazovali na ňu prstom? Ved každá senzácia trvá 3 dni a potom si ľudia nájdu inú senzáciu...

lorela
1. apr 2016

@0silvia0 Neviem síce koľko dní trvala táto senzácia 🙂, ale áno, dopredu ju varovali, čo sa stane ak sa rozvedie. No a prestali s ňou komunikovať, stretávať sa a pod. No a nehoriac už ani o tých nepekných rečiach na jej adresu, a to nie počas troch dní, ale už niekoľko dlhých mesiacov.

0silvia0
1. apr 2016

@lorela no aspoň zistila, kto je jej skutočná rodina a skutoční priatelia. O takýchto pseudopriateľov/pseudorodinu by som ja na jej mieste vôbec nestála. Môže byť rada, že sa jej oddelilo zrno od pliev, to chce len iný uhol pohľadu na takéto veci 😉