Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
@lorela praveze uz casom to ani zarazajuce nie je pretoze sa to stalo klasikou dnesnej doby :/
@lorela fuuuuha, no velmi smutny priklad ☹ strasne, ze v takej tazkej zivotnej situacii, sa jej este aj ta najblizsia rodina otocila chrbtom...ak aj priatelia a znami, tak potom pochopitelne hladaju utocisko vo vyssich sferach.... tiez nedelim ludi na veriach a neveriacich (skor na tych dobrych a zlych)...veriaca nie som, ale mam mnoho priatelov veriach, dokonca silne, nikdy sme sa nedostali ku konfliktu v tejto oblasti, lebo akceptujeme svoje svety 🙂
@0silvia0 Vsetko zle byva na nieco dobre, to je fakt. 🙂
O dosledkoch zase tazko takto, nakolko zas keby si namiesto akoze veriaceho vzala uprine veriaceho mozno by ju to priviedlo k viere rovnako a este hladsie a syn by mal navyse otca, lebo taky by najskor po frajerkach nebrusil. To je tiez jedno z "keby".
A teraz pre alibizmus toho chlapa a aj cirkvi, ktora ich oddala len tak, ale jej teraz - zrejme, neviem - zabranili pristup k sobasu dasliemu v kostole tak isto (cim je potrestana viac nez ten akoze veriaci chlap, ktoremu to bude najskor suma fuk), a mozno aj ku sviatostiam ako takym...A to uz neriesi nik ☹ jeden z neprijemnych dosledkov.
Pavol je aj pochopitelny, lebo casto najvacsi odporcovia sa stavaju priazdnivcami a naopak, to je kopa prikladov aj v inych oblastiach cinnosti ludi, nakolko laska a nevavist nie su protiklady, su to len dva konce tej istej energie a mozu sa preklopit. Opakom lasky je lahostajnost a preto prave taky ten kvazi formalny veriaci, pokym nim nieco ozaj nezatrasie, sa ma mensiu sancu prevratit na uprimneho nez ten "nepriatel", ako byval sv. Pavol.
@vejula Ano, len ked som si vedoma ze lepsie a spravnejsie je v tej chvili konat tak a len sa vyhovorim, ze pre city druhych tak nekonam, pre mna by to uz bola len vyhovorka, lebo citim ze som na urovni, kde uz mam silu v tej konkretnej oblasti na to konat (z mojho pohladu) lepsie, vedomejsie. Aj za cenu momentalnych nevyhod ci odsudenia. Kebyze tak nekonam a len sa vyhovaram na druhych, ta sila mi bude prirodzene odobrata, sila rozlisovat dobro od zla (spravne od nespravneho, prospesne od neprospesneho), lebo som ju fakticky zneuzila. Ja to vnimam skor karmicky tieto veci, jasne ze robime najlepsie ako sme v danej chvili schopni ale to nas nezbavuje dosledkov ktore z toho uplne prirodzene vyvstanu. Akonahle uz niekto vie ako by to bolo konat lepsie ale nekona tak, uz je to zle. Kym je v ozajstnej nevedomosti, nie je to este tak zatazujuce aj ked sa nazdavam ze ani to ho nezbavuje uplne vsetkych dosledkov z toho vyplyvajucich. Lebo Boh je sice milostivy ale aj spravodlivy.
Stale len poukazovat na to aki sme slabi a hriesni, a relativizovanie toho co je dobre a co zle, neviem ci je prave orechove. Sme taki, akymi sa rozhodneme stat. To je prvy zarodok slobodnej vole.
@0silvia0 tých variácií je oveľa viac. Veriaci ľudia sa nesústreďujú len vo vašich kostoloch. Je x náboženstiev, je x ľudí, ktorí veria v Boha bez cirkvi a x odporcov cirkvi, ktorí sú veriaci. Niekde som čítala peknú vec, už neviem, kto to povedal: "Ja nemusím veriť v Boha. Ja viem, že je." To plne vystihuje môj vzťah k Bohu. Pre teba a iných ľudí, ktorí majú tradičný vzťah k týmto veciam a ich viera pramení z výchovy a náuky, je to možné ťažké pochopiť, ale nie každý nevyhnutne spája vieru s náboženstvom.
baby ja ked sem pridem vzdy si precitam take veci ze len ziram. Niekedy az nechapem :/ tiez sa vam to stava?
@horana nechajme to na neho nech posudi čo kto ako... My ludia mame často krát pocit, že vieme čítať pohlad Boha. A to že máme pocit, že vieme, že ten človek sa mohol rozhodnuť inak, je tiež len náš pocit. Nikdy nevidíme do druheho, čo sa v nom odohrávalo a preto nemám rada také fatalistické reči, čo kto mal ako urobiť podla nas.
@alaguema neviem ako si k tomu prišla, ale pre mňa nepramení viera z výchovy a náuky 🙂 Vyrastala som ako ateista, bola som len pokrstená ale moji rodičia vieru neriešili ani som nebola vychovávaná v náboženskom duchu 🙂 Len tak pre zaujímavosť, sviatosť 1. sv. prijímania a sviatosť birmovania som prijala v máji minulého roka z vlastnej vôle vo veku 41 rokov a plne sa stotožňujúca s myšlienkou, ktorú si napísala: Ja nemusím veriť v Boha. Ja viem, že je.
@horana ale ja som to nechcela takto rozpitvávať, čo by bolo kedy, keby bolo keby, len som chcela povedať, že aj tie najhoršie vyzerajúce veci, ktoré človek pomaly odsúdi, s odstupom času môžu byť pre človeka obohacujúce, takže ľahko je súdiť, odsudzovať, pohŕdať, nadávať, ale nevieme čo všetko je za tým...
@horana ja len tolko som chcela, že nakolko je kto zodpovedný za svoj čin, teda nakolko je schopný rozhodnuť sa inak v danej situaciije velmi otazne. Nám zvonku je to neviditelne a môžme sa len domnievať, preto vyjadrenia či sa ten človek mal, či vôbec mohol rozhodnuť inak su velmi subjektívne. To vidí len Boh, dovnutra človeka....
@horana presne si to vystihla s tou druhou castou..dakujem..super si to napisala
Jedno je iste ze dohodnut sa musia. Ona nechce jednoznacne kostol on jednoznacne na nom trva. V takomto stadiu by som neriskovala zakladat rodinu. Deti uz budu oboch a rodicia budu pre nich cely svet ale ak jeden posle dieta do kostola druhy povie ze je to na grcanie tak zbohom rodina deti total stratia oporu.
@vejula o tomto fenoméne som už počula. Mnohých to hneď hodilo k fatalizmu, všetko je rozhodnuté vopred a samozrejme okamžite vyplávali na povrch otázky ako tá tvoja - ako je to potom vlastne so slobodnou vôľou a s rozhodnutiami. Načo sú tu potom nejaké prikázania, ak je všetko rozhodnuté vopred (za nás?). Iní si to vysvetlili tak, že plán síce je, ale vybrali sme si ho sami pred inkarnáciou. Je to scenár k nášmu životu, ktorý je niekde zaznamenaný a naše podvedomie ho "číta". Ten druhý variant by vysvetľoval existenciu Palmových listov. Ktovie, ako je to všetko...
@alaguema hej, je to celé velmi zvláštne. Otázkou potom ostáva kto som ja? Som môj mozog, ktorý rozhoduje o mojom správaní? Som teda tým ako sa správam? A čo po smrti mozgu, prípadne čo ak dôjde k takému poškodeniu mozgu, že odrazu začne pracovať uplne inak (dôdjde k nejakým nezvratným zmenám v jeho štrukture) Som ten istý človek, čo som bol, alebo som už niekto iný, lebo môj mozog už vyhodnocuje veci inak ako pred tým.
Kto som teda ja?
Su ludia, ktorí tvrdia, že sme čistým bytím, niečim čo je nad funkciou našho mozgu a cielom sebapoznania je vlastne poznať toto čisté bytie nezaťažené predstavou naššho mozgu o tom kto sme... našim egom, tým s kým sa stotožnujeme.
@horana ale prosim ta, veriaci moze byt, ma vsetky sviatosti, ale teraz do kostola nechodi, je to jeho vec, ked to tak citi, svadbu v kostole chcel, lebo to je tak podla neho spravne, ja som s tym suhlasila lebo mi bolo jedno, KDE vyjadrim svoj slub, ale ze hp vyjadrim, lebo podla mna hlavne ide o ten slub medzi dvomi ludmi, ktori sa lubia, takze ci v kostole alebo na urade, mne islo o vyjadrenie svojej lasky k nemu, pred svetom a svedkami, deti krstene budu lebo SME sa tak dohodli, neviem, KDE beries tu sebaistotu, ze ludia automaticky klamu, mozno podla seba sudim teba?
vies,rodina ma velký a silny vplyv, chcem tým povedat,ze ak by sa mal rozhodnut medzi rodinou a tebou...? ktovie.. treba jednoducho najst kompromis, alebo to na chvilu nechat tak a nejako sa to utrasie.. a mozno nie.. skus sa vzit do jeho koze, vyber si komu urobis po vôli? laske alebo rodine?
@adri33 No vidíš - si to vystihla - prečo by som-sme mali robiť "po vôli" rodine?! Ako som už napísala - my sme sa zariadili po svojom a komu sa nepáči - jeho problém...je to náš život a naše želania a tak sme aj spravili.....Aj keď dokonca "svokra" sa snažila ma "ukecať" za chrbtom vlastného syna nech dáme pokrstiť toho nášho....- no na vracanie..... 😉
@buckeye Ved OK, ked nechce chodit do kostola, ale svadbu tam zrazu ano, je to naozaj len jeho vec. Ci ma tie sviatosti formalne aby ich mal, ale ci chce podla nich zit je tiez jeho vec, ja o nom nic neviem, svoj prispevok som pisala vseobecne, zeby sa v nom niekto nasiel? 😠 Ked to ma uprimne, je to fajn, ci tomu chapes ty pri tvojom prispevku si nie som ista, nakolko kostol totiz nie su len pekne kulisy, ktore si vymyslim ked sa mi nepaci miestny urad. Slub v kostole by mal byt pre Bohom a mal by zavazovat. Nie je to len o vyjadreni lasky pred svedkami, o tom je prave civilny sobas, neviem ci chapes rodzielu? Cirkev vobec nie je povinna ti ho vykonat.
Je mi jasne ze dnes uz zacina doba kde veriaci bude diktovat fararovi co moze a co nie, a co si on praje, ma farar splnit. Lebo VY ste sa rozhodli tak cela cirkev bude tancovat ako VY budete piskat.
Minimalne v pripade krstu deti to vsak nie je len vase rozhodnutie, muz sa totiz musel zaviazat co je sucast toho dipesnzu "že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby všetky deti, ktoré sa zrodia z tohto manželstvo boli pokrstené a vychovávané v katolíckej viere." A na tom som pisala ze mnohi klamu,lebo to potom nerobia, ze to byva formalita. Ako je to u vas netusim a popravde mi je jedno.

@0silvia0 mne to pride trosku chore ten priklad...kedy si vzala verneho ateistu, mohla byt stastna a usmiata az do smrti, a vieru by "nepotrebovala".... ten veriaci muz ju nekonecne ranil, neviem sice hladala oporu prave tam, ale budis, ak to cloveku pomoze, preco nie (ale nemam pocit, zeby jej ten ex nejako pomohol)...ja mam praveze zo svojho blizkeho okolia viac prikladov rozvedenych veriach parov- svokra/svokor, jej sestra s muzom, mm starka, so starkym sa sice nerozviedli, lebo v tom case...ale nezili spolu...moji rodicia, kt sa brali len na urade su spolu a stale sa maju radi a i...neviem preco by mali, ci uz veriaci alebo nie skakat do zvazku bez rozmyslu, lebo....co povedia ost...alebo trpiet, lebo co povedia ost...