icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

horana
1. apr 2016

@vejula O tom som pocula, ale mne to nesprislo v prvej chvili ako dokaz predurcenosti, ale ten impulz moze znamenat proste len istu casovu postupnost, nieco ako v elektrotechnike sa vo vodici najprv naidukuje napatie a potom "tecie" prud, je to casovo mierne posunute. Niektori hovoria ze cim extrovertnejsi clovek, tym viac sa nazdava ze myslienky/nazory a z nich potom vyplyvajuce rozhodnutia si tvori sam, jeho mozog a cim introvertnejsi tym viac sa mu javi akoby ich odchytaval z priestoru. A vraj platia obe teorie, myslienky plavaju ako akesi zhluky, polia vsade naokolo a mas mozog si z nich vybera ale uz podla konkretneho nastavenia - sita filtrov nalady, osobnosti, co pusti dnu a prijme za "svoje". Potom sa to v nom rozklucuje a my si to "uvedomime". Je tam ta postupnost. A ich potom aj zaroven vysielame naspat do tych poli a tym ich spoluurcujeme. Preto aj fenomen stej opice, naucime 99 opic nejaku cinnost co predtym nevedeli a je len o kusicek vyvinutejsia nez co normalne dokazu a v tej chvili ked to vsetky zvladnu to zacne automaticky robit aj opica priestorovo od nich vzdialena, ktoru to nik neucil. Myslim ze takto sa vyvija v mnohom aj ludsky rod.
Aj ked ja si myslim ze clovek ma omnoho menej slobodnej vole ako sa vseobecne mysli. Vacsina ludi je uplne vlacena a ma minimalny priestor k nejakemu "vlastnemu" rozhodovaniu. Vlastne aj o tom mali byt zcasti tie predosle prispevky, ze cim kvalitativne "cistejsie" ciny koname, tym sa nam to zacne rozjasnovat a menej nas to vlacit, len je to velmi pozvolne. Je tam ale patrne ze tzv. "hriechy" nas ozaj akoby zvazuju na tej jemnohmotnej urovni a az ked najdeme silu ich prekonat a nedopustat sa ich, sa otvara ta cesta k slobodnejsej voli.

buckeye
1. apr 2016

@horana pozri muz veri, prenho to bolo pred Bohom, knaz, co nas sobasil bol velmi mily clovek, pre mna je sobas vyjadrenie lasky, kolkokrat som uz pocula ze Boh=laska? Tak to bral aj ten knaz, nevadilo mu, ze ja nemam sviatosti, ja svoje sluby nerozdavam na pockanie (ako to casto robia niekori veriaci), ale ked nieco slubim, aj to dodrzim.

buckeye
1. apr 2016

@beckynka07
@horana a popravde mi jedno, co si o tom myslis, tebe to moze byt jedno, ci nejaky knaz zosobasi ateistu s veriacim v kostole, nijako sa ta to netyka. Dolezite je ako to mame urovnane my s muzom medzi sebou, a ako si to urovna autorka temy so svojim nastavajucim, vztah sa buduje aj na inych veciach, AK aj niekto je silne veriaci tak sa spyta sam seba,CI dotycna je pre neho ta spravna polovica skladacky aj keby nebola veriaca, AK ano nie je o com, ked nie tiez nie je o com..

evittam
1. apr 2016

@buckeye Dobre si to napísala - ja tiež neriešim nikoho okolo prečo-začo a načo sa brali a či v kostole, na úrade alebo kde alebo či chodia - s prepáčením - srať ráno - na obed -alebo večer - tí ľudia čo toto riešia sa doma alebo celkovo nudia a musia riešiť ostatných - tak si treba spraviť nadhľad a máte pokoj. 😉 A to isté čakám od ostatných - nech sa starajú sami o seba a nie o mňa či mám sviatosti, či sme zosobášení, manželia, partneri alebo podobne.

vejula
1. apr 2016

@horana Tak z daného experimentu by vyplývalo, že naše rozhodnutiaa su výsledkom procesov našho mozgu, ktorý pracuje na základe určitých vzrocov podla toho čo sme kedy prežili, aké "strategie prežitia" si naš mozog vzal za svoje. Potom je samozrejme na mieste otázka čo je vlastne ta naša slobodná vôla, ak pracujeme na zaklade vyhodnotenia našho mozgu.
A teda ako som naznačila kým teda vlastne sme, čo je našou podstatou, čo je to JA, či sme len funkciami našich mozgov, alebo je niečo za tým všetkým, niečo, čo prežíva i smrť mozgu a čo to vlastne je....
Toto video je celkom zaujimavé, ako jedna z variant, čo je to nemenné, to čo ostáva, kým sa všetko ostatné mení, kým sa menia naše postoje, náázory ovplyvnené našimi skusenosťami a zrelosťou

https://www.youtube.com/watch?v=ko3EUpNH0Q0
vejula
1. apr 2016

@horana inak čo sa týka tých opic, to je zaujimavé, o tej teorii s tými myšlienkami som ešte nepočula 🙂

natalka13
1. apr 2016

@buckeye
@evittam akurat ze tento konkretne nastavajuci riesi ako budu riesit jeho jeho pribuzni,

evittam
1. apr 2016

@natalka13 No ale to je toho konkrétny problém a my ho tu nevyriešime-len môžeme napísať svoj názor - a ten som už napísala - v skratke a dúfam, že zrozumiteľne - priania a predstavy či už rodiny alebo ostatných sú mi ukradnuté - ja sa riadim vlastnými a komu sa nepáči tak nech sa sťažuje kde len chce...... 😉

horana
2. apr 2016

@buckeye Miname sa v jednej veci, ja hovorim ze cirkev nerobi dobre ked zmakcuje podmienky a odda pomaly fakt kazdeho a ze to tak byt ani povodne nemalo, ze to mala byt ista vysada. Doteraz to tak niekde je.
Ty hovoris - nam to s muzom vyslo a co nam ma ktokovek do toho co kecat. Ja vam prajem ze vam to vyslo, vam osobne do toho nekecam, kecam do toho ako do niecoho co podla mna nie je uplne spravne, dovody preco to tak osobne vnimam a nasledky ku ktorym to moze viest, som uviedla. To je vsetko.

sardinka335
2. apr 2016

@horana uplny suhlas, v tomto cirkev robi velku chybu, ze oddava kazdeho na počkanie ako v Las Vegas...tento nazor uz zaznel v RKC kruhoch ale kedze nikto na to ,,,netlači,, tak sa to nerieši.

buckeye
2. apr 2016

@horana pozri cirkev sa musiet vyvyjat, music ists dobou, ved aj papez k tomu vyziva, my sme splnili vsetky podmienky, ktore si cirkev vyziadala, nevynucovali SME ziadne navyse ;)

horana
3. apr 2016

@buckeye Dalo by sa povedat ze je to jeden z atributov preco v nej nie som, lebo taketo "idenie s dobou" veru nemusim. Z mojho pohladu jeto druh kupcenia. A co robi papez, hmm, tie jeho vyjadrenia - uz som pisala inde - ze Europa je ako neplodna zena a mame vitat utecencov, lebo ju mozu oplodnit...a podobne...nie som si ista ci je toto ta prava modernizacia, resp. pre mna teda nie.
Zas chapem ze ateistom a zaroven liberalom to moze imponovat, prave preto ze to uz stale menej ma co do cineneia s tym povodnym o com to malo byt, teda sa im zda ako sa to k nim krasne priblizuje, ze konecne tomu rozumeju a maju pre to pochopenie.

terezka1947
3. apr 2016

trosku tu prispejem aj ja...lebo nechapem...cirkev akoze nemoze ist s dobou,lebo sa nepridrza toho "davneho"....a nie je to ok
na druhej strane nie je ok,ked stoji za Desatorom-lebo je to pomaly prezitok

ked napr.povie,ze potrat je vrazda-je uplne mimo dobu,nema co kecat do slobody zeny

tak vlastne co akoze chceme?
Cirkev ustanovil Kristus,je jeho telom...a kazdy clen by sa tak mal spravat-ale bohuzial,nie kazdy sa tak aj sprava-aaaaalebo...su tu taki,co si prisposobuju vsetko,co povie,aby sa jemu,jeho svadomiu zilo lahsie...knazovi pri rieseni jednotlivych sviatosti zaklame a potom sa tu na fore riesi,co kt.farar dovoli,nedovolil
ale nie je to vec farara...farar sviatost umoyni prijat kazdemu,je tu od toho...on predsa nemoze a ani casto nema ako skumat,co a ako veci su a ci je vsetko,co mu povieme pravda
a ked nahodou zakroci a nesuhlasi s napr.krstnym rodicom,kt.je ateista,resp.obaja-uuuuuz je zly a co si to Cirkev dovoluje

ja si myslim,ze vela veci=najma to zle a zle vysvetlovane je prave chybou tych,kt.si chcu urobit pomyselnu ciarku,co uz maju a je im uplne jedno,kde a v kt.Cirkvi su
a potom sa odsudzuje Cirkev ako celok=leeeebo dovolila,nedovolila

osobne si velmi vazim ludi,kt.rovno napisu....neverim...a nechodim
ako takzch,kt.vecne riesia a filozofuju o tom,ze by aj ,ALE,ALE,ALE....
nie je ale....bud niekomu verim,mam ho rad....alebo mu neverim a nemam ho rad

tie ale,ale,ale su len nase barlicky svedomia...
takze moj osobny nazor k tejto teme...a nereagujem na nikoho

autorka mi je sympaticka v tom,ze nechce robit veci "proforma"....a normalne a nahlas to povie
a vazim si takych ludi,kt.vedia co chcu a neskryvaju sa za nic

vejula
3. apr 2016

@terezka1947 napríklad ja tu cirkev vnímam ako spoločenstvo ludí spojenom živou vierou v JEžiša Krista. Teda tu cirkev čo ustanovil JEžiš. Nie nemyslím si, že Ježiš ked ustanovoval cirkev ta mal na mysli tuto giganticku štrukturu v tvare pyramídy, ktorá sa nám tu teraz črtá a ktorá ma skôr charakter politický. Nemyslím si, že Boh vo svojej čistote vníma ludí podla rozdelenia do jednotlivej človekom utvorenej cirkvi, ktorému dal človek taký a taký názov a ktorých je momentálne skutočne neurekom (čo sa kresťanov týka) Skutočná viera je tá čo týchto ludi spájja nie príslušnosť k tej či tej inštitucii. NEviemsi ani predstaviť takého Boha, ktorý by sa touto ludskou predstavou o cirkvi riadil.

dadis
3. apr 2016

@horana hmm, zaujimave, ze mne sa tento postoj papeza k utecencom paci...su to tiez predsa ludia, ako im zmyval nohy bolilo uzasne, urcite v protiklade s tym, ako Kotlebovcov propagovali na omsi lsns. Tiez by boli zaujimave, kolko ,,praktizujucich''(toto slovo btw neznasam) bolo ich volicmi...

beckynka07
autor
3. apr 2016

dakujem za prispevky...tak som sa s nim znova o tom rozpravala a povedala som mu, ze svadbu v kostole pre neho zvladnem, aj ked vie, ake tazke a nemoralne to pre mna je, ale ze ho milujem strasne moc, aby nas nejake nabozenstvo rozdelilo...ale ze pri detoch (ich krsteni a inych sviatostiah) neustupim...a on mi na to povedal, ze ani on a ze co budem teda robit...tak som povedala, ze nebude teda ziadna svadba a ani hypoteku si s nim nezoberiem (svadbu neplanujeme, len prisla na rec a mame v plane o 4 mesiace si zobrat hypo)..nereagoval nijako..mrzi ma, ze by ma nechal kvoli tomu, ze je taky tvrdohlavy a nechce sa napr. len s mamou o tom porozpravat (pricom je silno veriaca ale aj dost liberalna a myslim si, ze by to pochopila) neviem co mam robit, nechcem sa s nim rozist, ale odkedy sme vytiahli tuto temu, tak mam pocit, ze sa moj svet obratil o 180 stupnov a za nic na svete nechce ustupit....a najhorsie je na tom, ze je to len preto, ze je to zvyk a robi sa to tak (jeho rec)..je mi do placu a neviem co mam robit :(

horana
3. apr 2016

@dadis Ja som uz povedala, ze je to podla mna ciste PR gesto bez hlbsej suvislosti, nakolko ti utecenci co sa sem dostali su vyssia stedna trieda vo svojich zemiach, par hodin lietadlom od nadhery a bohatstva Vatikanu umieraju denne taki co nemaju na to dostat sa sem. Nebolo by od neho uprimnejsie pomoct aspon par z takym, ani nohy by nebolo treba umyvat, len im dat jest, pripadne ubytovat u ubytovacich kapacitach Vatikanu? Stavim sa ze by to ocenili viac...

maxiva
3. apr 2016

@beckynka07 to mi je luto ☹ mozno,ze len caka,ze ty ustupis 😠 no s chlapmi je to niekedy fakt tazke....skus to par dni neriesit a potom to znova vytiahni,mozno len potrebuje,aby sa mu to ulezalo v hlave.

beckynka07
autor
3. apr 2016

@maxiva my spolu nezijeme, takze ma vzdy nejaky cas na rozmyslenie..a jedine co povie je, ze bud neustupi alebo ze sa mu o tom nechce rozpravat..:(

jajaoli
3. apr 2016

@beckynka07 uplne ta chapem ako ti to je luto ale na druhej strane lepsie ze sa to ukazalo teraz ked mas cas na rozmyslenie.

peknysen
3. apr 2016

@beckynka07 , ak sa teraz neviete dohodnúť, tak neskôr už vôbec nie. Nieslo by sa to celým vašim životom. Je mi to ľúto, ale už asi aj sama cítiš čo bude nasledovať.

macamac
3. apr 2016

@beckynka07 aspoň vidíš, aký je neoblomný a jednoducho, ak nebude podľa neho, nebude nijako
ono teraz to je o viere, nabudúce to bude o zariadení bytu, kúpe auta,...
neviem, je to zrejme jeho osobnostná črta. že on sa bude prispôsobovať ťažko, alebo vôbec.
vieš, ono otázka ne/viery je dosť dôležitá a chápala by som to, ak by bol praktizujúci a úprimne veriaci. ale zaráža ma jeho postoj, že to robí "kvôli druhým" (rečiam, pokoji doma, v dedine,..)...že vlastne on sa ani neriadi sebou, ale "čo povedia druhí". také malomeštiacke.
takže vlastne vy nebudete nikdy "samy" vo vašom vzťahu. bude vo všetkom braný minimálne názor rodiny, ak nie celého okolia v okruhu 100km...a to je to, čo by vadilo mne osobne.
ty si autonómne zmýšľajúci a žijúci človek, čo sa mne osobne páči, zatiaľ čo on je zaťažený tým, aký názor a obraz o ňom majú všetci okolo. a to je dosť veľký problém.

jajaoli
3. apr 2016

@beckynka07 este mi napadlo ze ci si on vobec uvedomuje ze ta moze stratit koli tejto zalezitisti? Asi by si mu to mala rovno povedat, chlapom niekedy nedochadzaju suvislosti. Ak to aj tak nebude duskutovat tak bohuzial neni o com.

beckynka07
autor
3. apr 2016

@jajaoli sam mi povedal, ze si bude hladat inu nevestu a ja ineho zenicha...na co som sa nasledne rozplakala a povedal, ze to tak nemyslel a ze vsak viem, ze by som sa ho tak lahko nezbavila..viem, ze ma miluje, ale je strasne nekompromisny, pricom ja som mu povedala, ze by som kvoli nemu podstupila aj ten kostol.. je mi strasne zle, ze sa takto sprava..

co sa tyka kupi auta a zariadovania, to nie su pre mna podstatne veci a vedela by som ustupit, lebo nasa laska mi je prednejsia ako nejake auto a zariadenie...nikdy som si nemyslela, ze viera by nas mohla rozdelit..resp. to nie je ani o viere, ale o tom, ze mu zalezi, ze co povie rodina a dedina..co je pre mna ako mestiacku absolutne nepodstatne, lebo ide o nas a nas spolocny zivot, ktory budeme budovat sami a spolocne...achjo

dadis
3. apr 2016

@horana ty nejakych utecencov poznas osobne? Lebo ja nie a nedovolim si ich posudzovat len na zaklade domnienok. Ano, aj ja to gesto chapem ako pr, a ocenujem tento typ publicity tejto temy .

beckynka07
autor
3. apr 2016

a mozno tym, ze som prisposobivy clovek (nie som zasa clovek, s ktorym si mozu ludia hadzat ako chcu), len mam inak polozene priority a viem sa podla toho riadit, tak dufa, ze ustupim..a stale nepochopil, ze je toto pre mna velmi dolezite, ze nechape moj postoj ku cirkvi a nabozenstvu celkovo a nuti ma do niecoho, co je proti mojim zasadam a celkovemu vnimaniu sveta...je to pre mna ako keby ma chcel nanutit do otroctva...

maxiva
3. apr 2016

@beckynka07 neviem,co by som ti take poradila.. ☹ to je tazke,ked sa vam do toho stara rodina.musite sa o tom rozpravat.ine ti neostava.nedaj sa odradit.vysvetli mu to z tvojho pohladu.ty si mu ustupila,teraz je na rade on,ved vztah je o kompromisoch.drzim päste

horana
3. apr 2016

@beckynka07 Vies to sa ti mozno zda teraz ze auto a zariadenie nie je pre teba podstane. Mozno to auto fakt nie, ti moze byt jedno v com sa ako rodina budete vyvazat a ci svokrovci nemaju nejaku oblubenu znacku 😀 ..ide o to ze ked zacne svokra muzovi kecat nahodou do vybavenia, neviem ako to mate s domom/bytom a ako planujete byvanie, to ti uz zacat vadit mohlo 😕 ...potom do vychovy deti co mas ako robit, kolko casto ich mate navstevovat...to sa este len zacne...a ked pocuva uz teraz ich, ci mate vydiskutovanie tieto veci, lebo svadba je v podstate este uplna prkotina, po prichode deti sa zacnu tie prave zmiesavania do zalezitosti mladej rodiny...

jajaoli
3. apr 2016

@beckynka07 keby si aj podstupila ten kostol aj tak sa nic nevyriesi trapenie by este len zacalo ak by prisli deti. Ja to vidim tak ako pises ze viera nie je prekazkou ale prave on sam svojou neosobnostou a sebeckostou. Teraz ta to vsetko boli ale zivot s takym nevyzrelym clovekom bude boliet ovela viac. Kiezby dozrel. Mne sa nepaci ani ta akoze vtipna poznamka ze tak si najde inu nevestu.

ludka140281
3. apr 2016

ja mám svadbu v kostole,deti pokrstene,ale to neznamená,že som denne v kostole a vobec nelutujem,ked budu deti chciet,nech tak chodievaju kolko chcu,nebudem im bránit,...sme s manželom obaja z rodín,kde veríme,,,, 🙂 nemenila by som,nieje to na škodu,ale tvoje rozhodnutie,je tvoje a nieje na den,poriadne to premysli,,,držím prsty 🙂