Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
@beckynka07 My sme nemali svadbu v kostole a deti nam pokrstil jeden mily, stary knaz. V zivote je dolezite ako budete zit vy dvaja. Velakrat vidime, ze ludia Boha v srdci nemaju len na jazyku a zase su bozski ludia, ktori nemaju potrebu chodit do kostola. Ste dvaja dospeli ludia, rozhodujete za seba, vy by ste sa mali dohodnut, s tebou by sa mal tvoj nastavajuci radit. Do kostola by mali ist ludia, ktori citia tu potrebu, inac je to pretvarka a to je naco dobre? pre pokoj v rodine? tak zacinaju problemy, vzdy si treba povedat svoj nazor, co citis, co chces naozaj. Samozrejme, tymto ta neodradzam, je to na tebe. Vies, Boh odpusta, ludia nie.
Myslim, ze vo vasom pripade je naozaj vhodne zvazit, ci sa vobec mate zobrat. svadba v kostole nie je len papier, je to slub, celozivotny zavazok, ze budete - okrem ineho - vychovavat deti v katolickej viere. ok, Ty ako neveriaca by si od biskupa pravdepodobne dostala dispenz (predpokladam, ze nemas ani sviatosti - necitala som vsetky prispevky), co znamena tolko, ze sice nebudes deti aktivne vychovavat vo viere (co nemozes, kedze ziadnu nemas), ale ze nebudes v tomto branit manzelovi. co sa Tvojho nastavajuceho (?) tyka, on sa zavazuje, ze deti vo viere vychovavat bude (a nie je to len to, ze ich da pokrstit + prve sv. prijimanie a birmovka), ale aj o tom, ze ich bude vychovavat vo viere, kam patri aj spolocne chodenie s nimi do kostola minimalne v nedele a prikazane sviatky, spolocna modlitba doma... vychovavanie ich v duchu krestanskych zasad... cize slubuje, ze vas zivot ako manzelov a aj zivot vasich deti bude "presiaknuty" vierou... tak sa pytam, z akeho dovodu sa k tomu chce zaviazat, ked tak nechce zit ani sam (= tvrdi, ze je neveriaci a nezalezi mu na tom, iba kvoli tomu, aby neboli reci v dedine). celkovo nechapem jednu vec: ze mnoho ludi nadava na knazov, cirkev, Boha... ale len co zena zisti, ze je tehotna, uz aj utekaju za knazom, ze chcu "rychlo" svadbu v kostole, lebo babka "by to neprezila", resp. "aby boli pekne romanticke fotky zo svadby" a ine obdobne dovody... potom ked sa narodi dieta, dobre ze prva cesta z porodnice nevedie na faru, lebo ony chcu krst... ze rodicia a krstn rodicia ani nevedia, ktorou rukou sa prezehnat, je druha vec... jednoducho ked niecomu neverim / nepaci sa mi to / neakceptujem to, nebudem sa tam tlacit a uz vobec do toho tahat svoje deti. ako priklad, ked mne ide rockova hudba na nervy, tak nechodim na take koncerty, nekupim si take CD-cka a ani si plagatmi rockovych spevakov neoblepim steny domu... ok, existuju, vela ludom sa pacia, v poriadku, neberiem im to ani ich neodhovaram od toho ani ich nepresviedcam o tom, ze "moja" hudba je lepsia, ale nebudem sa tlacit do rockovych klubov a este o tom chciet aj "certifikat", ze som ich clenom...
a dovod "aby sa babka nehnevala" u mna tiez spochybnuje svojpravnost Tvojho nastavajuceho. chce si zobrat Teba, ci svoju babku? babka, tetka a Marka z horneho konca a Julka z dolneho konca dediny... vsetky budu mat vzdy svoju predstavu (zvlast na dedine), ako by ste mali co robit... to budete vsetko robit "aby neboli reci"...?! ked budu mat ony predstavu, ze do roka po svadbe by ste mal mat dieta, tak ho budete mat v takom casovom horizonte len preto "aby neboli reci"?. a ked budu mat predstavu, ze mate mat 5 deti, tak ich tolko budete mat?
myslim, ze by ste si mali VY DVAJA spolu sadnut, spiste si predtym kazdy veci, ktore su PRE VAS KAZDEHO ZVLAST dolezite (nie pre ludi z dediny), ako si predstavujete vase VSEDNE DNI, ale i sviatocny NEDELE (ak chce jeden kazdu nedelu chodit na nakupy a druhy do kostola a kazdy chce mat pri tom i manzelskeho partnera, asi tazko mozete ocakavat harmonicke vikendy), ako sviatky, hlavne VIANOCE, VELKU NOC a ako si predstavujete zakladne crty VYCHOVY DETI... ked si tieto otazky budete vediet zodpovedat kazdy sam pre seba, sadnite si spolu a rozpravajte sa o tom. su veci, kde sa daju robit kompromisy, no su aj take, kde to mozne nie je bez toho, aby sa ten druhy citil oklamany, podvedeny...
...aj by som sa opytala, co ste robili doteraz pocas toho casu, ked ste spolu chodili (asi ste sa nezoznamili vcera, ci...?), ale radsej sa zdrzim... my ked sme s manzelom spolu este len chodili, este predtym, nez sme zacali riesit svadbu a isli na kurz pripravy na manzelstvo, uz sme mali predebatovanych neskutocne vela tem, okrem ineho i typu kolko deti chceme, v akom casovom horizonte, obidvaja sme mali jasno v tom, ze i keby sme cakali dietatko postihnute, chceli by sme ho i tak a vela inych tem... skratka pocas chodenia sme sa nezaoberali temami "och, ake mas krasne oci" a "wow, mas dnes coolovu suknu"... ale - i ked sme si samozrejme presli i obdobim zalubenosti (ktore mam pocit, este stale trva a to sme uz 6 rokov manzelia) - riesili sme veci, ktore pre nas spolocny zivot boli dolezite. ano, vela veci sa menilo a riesilo priebezne, boli i zavazne zmeny, no tym, ze sme poznali svoje postoje vzajomne postoje k roznym zivotnym otazkam, neotriaslo to stabilitou nasho manzelstva... dodnes cerpame z toho, co sme mali pred svadbou "prerozpravane"... na manzelovi si velmi vazim (mozno aj najviac zo vsetkeho), ze je vzdy pristupny rozhovoru a argumentom (a nie je to o tom, kto z nas vyhra, ale o tom, ze sa obidvaja snazime pochopit i argumenty toho druheho a najst riesenie, ktore by bolo v poriadku pre nas obidvoch).
@mimimami3 nie každá žena, ktorá sa nehlási k náboženstvu, "uteká" do kostola, keď chce svadbu. Ja som veriaca, ale mám vážne výhrady voči cirkvi a ani mi nenapadlo mať svadbu v kostole, krstiť deti a pod. A nie som jediná. Aj medzi ľuďmi mimo cirkev, sú aj zásadoví 😉 Schválne nepíšem medzi ateistmi, lebo k nim nepatrím. Tí, ktorí si robia svadbu v kostole len kvôli "estetike", sú pekným zrkadlom toho, kam to dopracovala katolícka cirkev. Inak ale súhlasím s ostatným, čo si napísala. Robiť veci proforma a "na oko" je dnes, žiaľ, norma.
@alaguema to nie katolická cirkev sa dopracovala, to tí ľudia sa dopracovali k bezcharakternosti, ak to robia iba pre estetiku. Ak donesú krstný list a majú aj iné sviatosti, ale nepraktizujú vieru a pritom chcú z estetických dôvodov sobáš v kostole, tak to sú ľudia bez chrbtovej kosti. Sú ochotní podstúpiť aj predmanželskú prípravu, len aby mali "peknú" svadbu. V kostole idú ohlášky, ak by niekto vedel o prekážke uzavrieť manželstvo, ale dnes ľudia migrujú, takže asi ťažko zistiť tú prekážku. Jednoducho podvádzajú cirkev, mali by sa ľudia nad sebou zamyslieť
@mijo53 svadieb v kostole je ako maku pochybujem ze vsetky pary ktore su v kostole sobaseny chodia prikladne do kostola a podobne.. je to smutne ale je to tak..
@dobrotka55 máš pravdu, je to smutné, ale potom nech nenadávajú na kňazov, cirkev a pomaly aj na Boha
Ak je Boh všadeprítomný, niet dôvodu, prečo by mal byť v kostole prítomný viac, než kdekoľvek inde. Som pokrstená, deti máme pokrstené a svadbu sme nemali v kostole. Nevidím na tom nič zlé alebo falošné. Do kostola si idem občas posedieť, keď je prázdny, alebo je tam málo ľudi, pomodlím sa, porozmýšľam o kadečom v tichu. Viem tri modlitby, vieru mám v sebe, ale nechcem byť členom masy. Verím v zdravý ľudský rozum, v dobro človeka, neposudzujem človeka podľa náboženstva alebo podľa farby pleti. Všetci sme Božie deti, záleží od každého ako pristupuje k životu. Koľkokrát si človek, ktorý nechodí do kostola povie, Pane Bože, pomôž, koľkokrát človek, ktorý chodí do kostola je hluchý a slepý, keď treba pomôcť... Rozprávala som sa s kňazom, ktorý mi povedal ako kresťania počas omše pozerajú na hodiny a ani nevedia o čom hovorí, odsedieť si a ísť. Ľudia si povymýšľali náboženstvá a sťažujú život svojim deťom, zakazujú, prikazujú, "chcú deťom dobre"len zabúdajú, že deti sú dospelé...
Pred manželstvom si treba ujasniť dôležité veci, treba sa otvorene porozprávať či je to príjemné alebo nepríjemné, nepretvarovať sa pre pokoj v rodine, lebo pravda si na vás počká...
@miladka333 ty si dobrá mimoza 😀 ako len trepes 😀
@valentina5 ano Boh je všade prítomný, ale v kostole je prítomná eucharistia, je tam Bohostánok, kde je telo kristovo, premenené hostie a to, že sa sobáš uzatvára práve pred Bohostánkom má svoj význam.
teda pre katolíkov by mal mať - preto je veľmi čudné, že dotyční obaja snúbenci sú v podstate neveriaci a podľa všetkého nechcú mať s katolíckou cirkvou ani nič spoločné - nevidím dôvod klamať seba, kňaza, rodinu a v neposlednom rade aj Boha.
Ja som to vyriešila rýchlo - pri otázke prípadnej svadby zamietam svadbu v kostole pokiaľ sa sám z vlastnej iniciatívy nebude chcieť chovať ako správny kresťan - a keď už vynecháme to, že žijeme sexuálne v nemanželskom zväzku - tak nech začne aspon chodiť do kostola. Ale nie, že do kostola celý náš vzťah nevstúpime, ani na Vianoce, či Veľkú noc a zrazu sa mám tváriť zbožne a sľubovať si lásku pred Bohom a ledva vedieť texty, čo sa hovoria počas omše. A prečo? Lebo sa to patrííííí.... A budem tam stáť s bruchom zarovno nosom, pritom sa to nesmie... Je to celé smiešne.
@alaguema velmi malo ludi si to uvedomuje. Ja ked som bola mala som do kostola chodila, pretoze ma k tomu viedli nasi a aj starki, ale ako isiel cas a ked teraz vidim ako to v kostole chodi, ako su farari ovplyvnovani a poviem to hlupo ale vymyvaju mozgy ludom ktori im slepo veria. No je to az na zaplakanie. Mnohe starke co poznam by cirkvi dali vsetko, aj cely svoj majetok. A ja sa pytam preco akoze?
@beckynka07 to je dolezite 🙂 laska nie je len o vyznaniach ale aj o kompromisoch a ustupkoch. Aj ked niekedy cesta ku kompromisu je dlha a vycerpavajuca ale stoji to za to. Je skvele, ze citis jeho lasku 🙂
@horana krst mať musí, birmovku nie... a pre sobáš v kostole stačí, ak sa jeden z páru zaručí, že je veriaci... ono, všetko sa dá nejako dohodnúť... ale ako veriacej by sa mi tiež nepáčilo, že svadba v kostole má byť len pre pokoj v rodine... to nemá zmysel...
@mamica môžeš mi povedať, ako to vyzerá, keď farár vymýva mozog? lebo ja si to dobre neviem predstaviť. Farári nepýtajú od veriacich peniaze, vyhlásia zbierku, napr. na Ukrajinu, utečencov, seminár, pre deti v Afrike, kto chce dá, kto nechce nedá, nikde sa nezapisuje , kto koľko dal. Pokiaľ ide o tých starkých, tak to je starecká demencia, každý deň v televízii v poslednom čase v správach hlásia, ako okradli dôchodkov o úspory a to v nemalých sumách 4 tis., 5 tis. EUR a ani ich farár neovplyvňoval. Ja chodím pravidelne do kostola v nedeľu a prikázaný sviatok, občas cez týždeň, ale ja nevidím, aby farári pýtali peniaze, tie reči to je iba protikresťanská kampaň
@valentina5 toto čo ty hovoríš, to je tak, ako by niekto povedal, na čo chodiť do fitnes alebo telocvične, keď si môžem zacvičiť aj doma
@mijo53 Rovnako efektívne ako v posilovni môžeš cvičiť aj doma a nepotrebuješ k tomu kopu strojov.
Cvičenie si vyžaduje len malý priestor, je o plnom sústredení a dobrej technike, domáce prostredie je obzvlášť vhodné pre ľudí, ktorí majú pocit, že pri cvičení nepotrebujú spoločnosť alebo pre tých, ktorí jednoducho do fitka nemusia.
Takže ako som už písala v prvom rade treba mať Boha v sebe...
Dedina za Malackami - osobna skusenost s tym, co dokazu rodaci, aby udrzali dekorum... :D
@mijo53 pozri je to moj nazor 🙂 ja ta netvrdim ze je spravny a tvoj nespravny. Ja len hovorim co z mojho pohladu vidim. Pretoze vidim velky rozdiel v tom ako to fungovalo v kostoloch kedysi davnejsie a teraz. Vela veci sa zmenilo. A osobne si myslim, ze ked clovek chce verit, ze ani kostol nepotrebuje. Ale to je moj nazor, ani ti ho nevnucujem, ani nechcem aby si mala rovnaky. Kazdy mame svoj 🙂
@dobrotka55 ale to nie je vina cirkvi ani Boha, ze ti do kostola nechodia, pravdepodobne to ani nie su veriaci, ale robili sobas v kostole, lebo sa to patri, lebo estetika, lebo lebo lebo, ale to nie je veriaci clovek, veriaci clovek katolik svoju vieru zije a prijima aj v eucharistii, inak ani moj muz nechodi do kostola, sme zmiesany par, ja veriaca , on neveriaci
Zaujímavá téma....viera v boha a chodenie do kostola sú 2 odlišné veci.....cirkev s vierou nemá nič spoločne......ja som mala svadbu v kostole lebo som chcelabyť pred bohom zosobasena aj keď môj muž neverí....ako veriaci kresťan je mojou povinnosťou voči bohu deťom dať krst....ktorý kresťan rak neurobí....robí si hriech....deti vediem bohu aj keď nie do kostola...ale modlíme sa doma a veľa o bohu vedia....takže sú veriaci....muž mi nebráni....v lete deti pôjdu aj do biblickeho tábora a cirkevná škola ich tiež čaká.....keď budú dospelé sami sa rozhodnú čí chcú žiť s bohom alebo antikristom🙂
@juliakocka nepokrstiť dieťa je hriech? To kde sa píše? Pokial viem, tak dlho sa krstili dospelí ludia na základe vlastneho rozhodnutia. Ježiš nikde nespomína krst detí, tak prečo by to mal byť hriech???
@juliakocka prečo tvoje deti čaká cirkevná škola, keď "viera v boha a chodenie do kostola " ?
@vejula krstom dieťa očistiť od jediného hriechu....mne by svedomie nedovolilo nedať svoje dieťa pokrstiť...určite by som mala hriech pred bohom...ja tomu verím🙂

zatulala som sa az na tuto stranku...
cakala som debatu o teme, ale rozoberat utecencov nie...
ale ked ste to uz riesili, napisem moj nazor....
mne utecenci nevadia, bohuzial, situacia je aka je, su chudaci. problemom vobec niesu oni. problem je, ze eu to cele nazaciatku nezvladna.. viete Vy, kolko teroristov, schopnych odpalit sa sa sem spolu s nimi dostali?? Nikto ich na zaciatku neregistroval.. ziadne odltacky prstov... ved to som sa tiez mohla vydat par krat do solarka, naucit par hatlanin, a ist k madarskorakuskym hraniciam, odhodit pas, a teraz by som bola v nemecku v tabore, brala 700eur, a mala uplne ine ciele, ako maju chudaci utecenci... problem je len ten, ze medzi nimi su tu isto stovky tych zlych.. tych, co vobec niesu utecencami, ale skor tymi, co nebudu vahat nas poz.... je to smutna tema, niesom rasistka, nechapem, co ludom vadi na tmavych ludoch, chodte do pariza, londyna.. budte tam par dni, a pochopite, ze oni su uz davno tu. ziju v metropolach, a ziadne problemy s NIMI NIESU... problem je inde, a preto nebude zly na utecencov, ale na system, ktory ich tu dovolil nahnat v tisickach, bez nulovych "registracii"....