icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

0silvia0
29. mar 2016

@barla5 asi ako kde, na fare, kde som sa vydávala, sa to bralo veľmi prísne, dokonca som si musela priviesť dvoch svedkov k tomuto úkonu, viem, že nie všade to takto prísne berú...
Kopírujem ti to, takto presne to bolo u nás:
Ak jedna stránka prijala aj ostatné sviatosti a druhá stránka je iba pokrstená, bude potrebné spísať žiadosť o povolenie uzavrieť manželstvo a odoslať na Arcibiskupský úrad do Bratislavy. Preto priveďte so sebou aj dvoch svedkov (nemusia to byť tí istí ako budú na sobáši) starších ako 18 rokov, ktorí podpíšu Vašu žiadosť.

cmulinko
29. mar 2016

@mirkamirko0809 prezit by to prezila,ale uvedomuje si vaznost situacie a to,ze pri slube by klamala aj ona aj on.Niekomu aj ked je ateista ,ale zasadovost sa nevytraca len tym,ze niekto je ateista.ja ju plne chapem a to som veriaca,ale nemam problem pochopit cloveka,ktory si stoji za svojim,nepolavi len pre pokoj inej duse ako tej svojej.Hlavne,ze rodinka bude stastna,ale ja sa budem cely zivot trapit,ze co som to trepala v tom kostole,ked nic z toho nemienim dodrzat.Pre niekoho je to banalita...pre nu to banalita nie je a za to jej parti jedno velke plus.

natalym
29. mar 2016

Ale svadba býva u nevesty. Tak si svadbu urobte akú chcete napr. na pláži a ľudom sa povie, že bola v BA v kostole u nevesty. A čo koho do toho?

zorka33
29. mar 2016

@huahua ano, a je to pokrytecke z jeho strany.. o to viac by som si to cele premyslela, nie som zastanca takychto divadelnych predstaveni.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@mirkamirko0809 lebo som velmi proti tej cirkvi, strasne som nou znechutena a vsetky slova, ktore pocujem, ktore vypustaju su hnusne a zneju velmi ironicky na to, co hlasaju...poznam vela krestanov a vsetci su to hnusni a zavistlivi ludia...nemam nic proti viere, nech si veri kazdy v co chce...ale som proti cirkvi, proti kostolom a fararom...uz len ked si predstavim, ze tam mam vojst, suzuje ma uzkost a nenavist voci nej..uz len za to, co hlasaju (vzdy mam pocit, ze zeny su menejcenne), ze su proti ochrane pred oplodnenim, ze povazuju umele oplodnenie za hriech..ze ma nazyvaju hriesnikom, ze sa mam prosit o odpustenie, ze ich mam pocuvat co mi vravia, ze mam upisat svoje dieta v tuto vieru..proste neskutocne sa mi prieci cela tato mafia a ich zakony..preto sa neviem cez to preniest a je mi do placu, ze ma chce priatel do toho donutit, ked vie ako to citim..pricom on sam nie je veriaci...preto vravim, ze keby bol veriaci, kvoli nemu to prekusnem..aj som mu to povedala..ale on nevie prekusnut to, ze ja nezvladnem sa vydat v kostole a este aj pokrstit nase deti...a to len preto, lebo on tak bol vychovany

beckynka07
autor
29. mar 2016

@cmulinko presne si to vystihla..ja nechcem slubit, ze svoje deti budem viest v tej viere, nechcem klamat, ze som veriaca..proste je to ako keby ma niekto nutil povedat a podpisat, ze otroctvo je fajn..a mrzi ma, ze to moj priatel nechape, pricom sam je neveriaci ale robi to len aby to dobre vyzeralo

lanugo
29. mar 2016

@beckynka07 a čo take vraví farar ked oddava dvoch ludi, ze sa ti kazde jedno slovo prieči? Nechapem!??Ale vy dvaja sa urcite neberte.Ste tvrdohlavi a ty mimoriadne egocentricka.Takto ako ty sa vyjadrovať o viere ludi, ktorych mas prijat do rodiny.Cele zle.

angelheart
29. mar 2016

@beckynka07 držím Ti palce, nech to dopadne najlepšie pre Teba 😉 len si 100x rozmysli, či toto skutočne chceš. Ak máš chlapa sraba a nepostaví sa za Teba ani za nič, tak ten "damoklov meč", ktorý tu pre mňa predstavuje cirkev, budeš mať nad hlavou celý život. Chlap, ktorému je prednejšia rodina, dedina a farár ako jeho (budúca) manželka, za veľa nestojí, pretože tá rodina, dedina a farár budú mať stále požiadavky .. deti predsa bude treba pokrstiť, automaticky budú musieť chodiť do kostola, nebudete môcť v nedeľu nič robiť, lebo však ... čo povedia ľudia 😀
Ja tomu nerozumiem, do kostola nechodím, ani som nechodila, nikto ma nenútil a priateľ je rovnakého razenia a čo povedia ľudia nám bolo vždy jedno. A okná sme umývali včera 😀 😀 Som odľud, robím a jem, čo chcem a kedy chcem, nepozerám na kalendár. Aj Ty by si mohla, dá sa to aj na dedine, ale to by si musela mať chlapa, čo sa za Teba postaví a bude dosť otrlý na to, aby zniesol nielen nevraživé pohľady, ale aj reči, nepatrné náznaky ...
Držím Ti palce, aby si sa skutočne rozhodla čo najlepšie pre Teba 😉

beckynka07
autor
29. mar 2016

@lanugo staci, ze je to clovek, ktory je v takej cirkvi co priniesla tolko zla,..tot vse..proste pochop, ze ja nie som za tuto vieru a nikdy nebudem..tak sa s tym zmier

bobulazelena
29. mar 2016

@cmulinko ahaaaa no tak to je problem,ze chlap sa sprava ako leby mal 10 rokov a necha si diktovat od rodiny...no teda mne by aj 15 babiek mohlo tvrsit ze mame mat svadbu v kostole...ale tak nastastie u nas v rodine su vsetci viac-menej neveriaci...takze neni problem 🙂

cmulinko
29. mar 2016

@beckynka07 ja len tak uplne od podstaty temy ale musim reagovat...nie kazdy krestan je hnusny a zavistlivy 😉 Ja napr nerozdelujem ludi podla toho ci je krestan ci nie je krestan..katolik,evanjelik,zid......byt hnusny a zavistlivy moze byt uplne kazdy...aj ateista aj veriaci,aj idiot ci vystudovany atomovy inzinier.Vlastnosti ludi sa nepripisuju ku viere,farby pleti ci pohlaviu a mozno sa aj tebe troska ulavi od tej strasnej nenavisti,ktoru mas v sebe ak sa nad tym troska zamyslis,lebo momentalne mas toho v sebe dost aj na rozdavanie a tym si len sama sebe viac ublizujes.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@cmulinko tak som to nemyslela..samozrejme, ze to tak nerozdelujem..ale co poznam krestanov, tak mozno jeden clovek je naozaj dobrym clovekom...

mirkamirko0809
29. mar 2016

@beckynka07 uplne ta chapem a zdielam tvoj nazor,tiez to nemusim,dcerku sme pokrstili lebo to chcela svokra😆ale syna uz nie,tiez mam averziu voci kostolu,som zvedava teda ako to poriesis,drzim palce.😊

huahua
29. mar 2016

@beckynka07 takže ty si v podstate proti hocijakému náboženstvu 🙂 Škoda, že ma nepoznáš, videla by si aká dokáže byť kresťanka úžasná, skvelá a dobroprajná (pri všetkej mojej skromnosti 😀 )
Ale teraz vážne. Veď vás by žiaden kňaz ani nezosobášil. Veď ty sa verejne prezentuješ ako neveriaca osoba, takže predpokladám, že ty by si mu to normálne povedala. No a potom sú už iba dve možnosti: buď by tvoj nastávajúci povedal, že to robí iba kvôli babkám na dzedzine - a to by vás samozrejme nezosobášil, alebo by ho oklamal, že mu záleží na Božom požehnaní a na katolíckej výchove (neviem, či vravíme o katolíkoch) a on by vás zosobášil, ale v podstate by bolo vaše manželstvo neplatné (cirkevne - a o to mu ide, nie?)

janinah
29. mar 2016

Chalan sa teraz spamätal,že si neveriaca a frašku / z tvojej strany/ v kostole zrejme odmietneš? Ne/viera je vážna vec,teraz je to svadba,potom ne/krsty,poznámky od babiek,že prečo deti nechodia do kostola, náboženstvo od 1. triedy,spolužiaci pojdu na 1.sv. prijímanie a vaše ako? pôjdu kvôli rodine a okoliu alebo?... preto som si na vážny vzťah hľadala rovnakého partnera,aby sme v tak dôležitej veci nemali rozdielny názor.On nech sa netvári ako veriaci,ak ním nie je.Na druhej strane je pravda,že s mužom si chceš-nechceš berieš aj jeho rodinu,ty ako neveriaca s nekompromisným postojom medzi nich nezapadneš a z toho budú vyplývať ďalšie problémy v budúcnosti.Dobre si to premysli.

mijo53
29. mar 2016

No ten chlap je v srdci kresťan, ináč by to nerobil, nie je podľa mňa tvrdohlavý, srab, ako ho tu nazývate, on to jednoducho tak cíti Je ovplyvnený zlým svetom a "svojou priateľkou" a stal sa nepkraktizujúcim kresťanom. Chodím do kostola od detstva. ale neviem čo tam také strašne kážu kňazi, vyslúžky im dávať nemusí. Z toho vzťahu nebude dobré manželstvo, veľmi priepastné rozdiely. - zatiaľ

cmulinko
29. mar 2016

@beckynka07 ak poznas iba jedneho dobreho krestana,tak ti ostatni krestania su len nepraktizujuci...je rozdiel krestan a krestan.Aj ty si pokrstena a si teda '' krestan ''...ja som tiez pokrsteny krestan...ale medzi nami co sa presvedcenia tyka je rozdiel jak nebo a zem a preto sa nesustreduj na ludi ako na krestanov.Babky v kostole su tiez krestanky aj Hitler bol pokrsteny katolik cize krestan...kazdy kto absolvoval krst je krestan...z toho je to slovo odvodene,ale len malo ludi zije krestanskym zivotom a v tom je cela zahada toho,ze poznas len jedneho dobreho krestana.Tiez poznam malo krestanov kotri ziju prikladnym krestanskym zivotom a tiez poznam viac tych '' papierovych '' ale aj medzi nimi poznam skvelych ludi,laskavych,ochotnych vzdy pomoct a dobrosrdecnych.Moja najlepsia kamaratka zo skoly je ateistka 😀 a nikdy v zivote sme sa nepohadali....neriesime neriesitelne.Mudre uvahy o nesmrtelnosti chrusta nechavame inym 😀

lanugo
29. mar 2016

@bobulazelena to je v poriadku.Pre mna je cirkev ako institucia tiez bezvyznamna.Ale nemozem sa vyjadrovat slovami ako " hnusi, neznasam,..." uz len koly ludom ktori skutocne veria. Aj ja som sa vydavala v kostole jedine koly mojej babicke. A spravil to aj moj muz.Dokonca sa dal pred svadbou pokrstit, prijal. sva. prijmanke a ma birmovku.A to vsetko koly cudzej zene, ktora ma teraz 89 rokov a prajem si aby si ju ten milovany Pan Boh uz vzal k sebe. Ked ma dobru chvilku a spozna ma, tak sa jej oci lesknu a lica scervenaju. Spravili sme to pre pokoj jej duse a spravila by som cokolvek, aby som ju videla stastnu.Na mojom muzovi si nesmierne vazim, ze to proste neriesil.Povedal len O.k, ked ta to spravi stastnou. Pre niekoho pokrytecke, pre mna jeden z mnohych dokazov nesebeckej lasky

huahua
29. mar 2016

@mijo53 aj ona je v srdci kresťanka - tiež vyrastala v kresťanskej rodine ako on. Lenže jej je viera ľahostajná a otvorene to aj hovorí, jemu je viera ľahostajná, ale chce zahrať pred babkami a dedinou divadielko aby ho neohovárali.
Ja som tiež kresťanka, tiež chodím od detstva do kostola, tiež viem, že tam nič strašné nekážu, ale rozhodne by som @beckynka07 nestavala do pozície tej zlej a jeho do pozície zlým svetom a zlou priateľkou zmanipulovaného chudáčika. A uvedomujúc si závažnosť záväzku vyplývajúceho z manželstva uzavretého pred Bohom, by som takejto dvojici neodporúčala sobáš v kostole.

natalka13
29. mar 2016

@mijo53 preco neprejavuje aj inak naklonnost k vire ak je srdcom krestan?
Je zaujimave kolko veriacich nahovara na vieru inych ludi- napriklad nevesty, zatov,vnucata.......ale malokedy pocut, ze ateista nahovara krestana by prestal verit.

cmulinko
29. mar 2016

@natalka13 nie je na tom nic zaujimave...jeden z '' povinnosti '' krestana je aj napominat,ale nepise sa akym sposobom a teda mnohe babky a ine veriace osoby v nasom okoli ci v rodine napominaju velmi svojskym sposobom svoje deti ci vnukov k tomu aka povinnost vypliva z toho,ze clovek je pokrsteny.Manzelia pri slube nieco slubuju,rodicia pri krste nieco slubuju,krstny rodicia nieco slubuju...a potom sa tie sluby nedodrzuju a vtedy nastupuju babky a ine veriace osoby ktore nahovaraju...to je cela veda.

macamac
29. mar 2016

@beckynka07 zmocňuje sa ťa nenávisť pri vstupe do kostola?
hmmm...nenávisť je veľmi ťažká negatívna emócia, zbav sa jej, voči čomu/komukoľvek

trošku už preháňaš s opisom cirkvi, kňazov, ľudí,...naozaj cítiť neskutočnú nenávisť z teba a ja nechápem, prečo
čím tebe konkrétne títo ľudia ublížili?
akože ja chápem, naozaj plne chápem, že jednoducho neveríš v Boha
ale prečo tá nenávisť???
ja nie som moslim, jehovista, evanjelik,...ale zato necítim nenávisť voči nim. je mi to jedno. skutočne jedno, kto v čo verí...a ak mi to je jedno, nemám žiadnu emóciu k tomu
ty síce píšeš, že ti to je jedno, ale nie je.
pracuj hlavne na sebe a svojej nenávisti
to, aký postoj tu predvádzaš, svedčí o tvojej nezrelosti, egocentrizme, sebestrednosti.....ako jačanie malého decka- toto nechceeeeeeem

nehrň sa do svadby, zatiaľ do žiadnej
treba dozrieť v mnohých veciach a neboj, PRAVÁ LÁSKA ti neutečie

huahua
29. mar 2016

@cmulinko Ja by som to skôr vysvetlila tak, že veriaci človek verí, že spasený môžeš byť len skrze Ježiša Krista. A keď máš niekoho rád (ako napr. babky všetkých vnukov, vnučky, synov, nevesty...), tak ti na nich záleží a nechceš aby boli zatratení, chceš aby boli spasení, chceš ich o tom presvedčiť... a občas dosť nešťastným a doslova odpudzujúcim spôsobom. Ale v podstate, musíte uznať, že z ich pohľadu oni, to robia pre ich dobro.
Ateista v Boha neverí. Veriaceho berie ako buď psychicky labilnú osobu, ktorá sa musí na niečo upínať aby sa zmierila so smrťou, alebo ako človeka s nepochopiteľnou záľubou, alebo neviem čo. Buď túto jeho "záľubu" toleruje alebo kašle na neho. V podstate mu to je jedno, lebo napr. babička ateistka nepotrebuje nikoho o ničom presviedčať lebo chce napr. jeho dobro po smrti. (to bol len jeden príklad, samozrejme)

bobulazelena
29. mar 2016

@lanugo ved jasne pokial ste s tym obaja boli ztotzneni tak je to ok. Ale moj muz ma velku averziu voci cirkvi a aj samotnej viere. Takze keby som ja chcela dieta vychovavat v nejakej viere,bol by to kazdodenny dovod na hadky. Preto je dolezite si podla mna tieto veci vyriesit predtym nez clovek zacne budovat vazny vztah.

maxiva
29. mar 2016

@beckynka07 mozem taku otazocku?nepoznas sa nahodou s indiankaindi?mate dooost podobne nazory na krestanov 😖 a dokonca rozmyslam,ci nie ste ta ista osoba 😀 aj ked v niecom to je ine...

cmulinko
29. mar 2016

@huahua ano....v podstate aj takto sa daju sirsie definovat skutky nasich otravnich babiciek a ostatnych veriacich prislusnikov rodiny.ja som to len zjednodusila,lebo niekedy sa ani jednoduche veci nechcu pochopit a nie to este sirsi vyklad 😉 ale plne s tebou suhlasim.

janinah
29. mar 2016

@bobulazelena presne tak,treba vedieť s kým chodím a nie až týždeň pred svadbou riešiť ne/vieru a či svadba v kostole a či pokrstíme deti.Mne sa stalo pri jednom chalanovi,že mi na druhom rande povedal,že len 3x pôjde do kostola- na svadbu so mnou a na krsty našich dvoch detí....tretie rande nebolo 😉

bobulazelena
29. mar 2016

@janinah presne s tebou suhlasim...to nie je len o svadbe... Otazku viery / neviery budu riesit cely zivot...je to velky rozdiel...tieto veci treba mat ujasnene hned na zaciatku vztahu

bobulazelena
29. mar 2016

@janinah vidim ze si citame myslienky 😀

bobulazelena
29. mar 2016

@janinah no u nas zasa naopak. My s muzom mame jasno v tom ze nas to k cirkvi a k viere netaha...samozrejme u znamych tolerujem ( v podatate mi je to jwdno ci niekto chodi/nechodi do kostola) ale s manzelom v tomto musime byt na jednej lodi