icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

horana
29. mar 2016

@maminkasisa Ono je otazne, ci by sa mala prisposobovat cirkev, podla toho co si ludia vymyslia alebo ci by sa mali ludia prisposobit bozej organizacii, ak v nu teda uprimne veria, ktorej pravidla by mali byt nadcasove. Za chvilu by z cirkevneho sobasa bol fakticky civilny ale v kostole, len ine kulisy, ziadna snaha navyse, nic uz netreba...podla mna to strati prave tu posvatnost. Je fakt ze uz ju ho vela stratilo, lebo cirkev sa uz komercnou organizaciou zcasti stala.
A ze knaz ma kazat co sam nepozna, hmm, to je tiez na debatu, pokial niekto neuznava jeho autoritu a jeho spojenie s Bohom, neviem co robi v cirkvi. Pokial zil pred svadbou x rokov nadivoko, asi nie je krestan, nakolko zil v hriechu a este bude knazovi bohorovne vyhlasovat ze mu uz nema co povedat?! No mozno prave tym ma.. Taky clovek kritizuje hento a tamto a vsetko by malo byt podla neho. Podla mna to je pycha a spupnost, vyvysovanie sa. Ani tvoj gynekolog nevie co je to rodit a odrodil spusty zien. Nie vzdy je to o tom. Niekedy naopak pomoze zdravy odstup.

PS nie som clenka cirkvi, vadia mi na nej ine veci, ale keby som bola tak so vsetkym vsudy, patrit niekam a brblat nie je moj styl. Zijem s muzom x rokov bez papierov a potom aj nasledne civilne zosobasena ale napr. minule sa mi dostali do ruky nahrane predmanzelske pripravy knaza Mariana Kuffu a veru dobre vravel, spravne, kazdemu by som len odporucala. Ziadna strata casu.

mijo53
29. mar 2016

@natalka13 vieš prečo, lebo povinnosťou kresťana je starať sa o odovzdanie kresťanského učenia svojim deťom a starať sa o dušu svojich blížnych t.j. deti, vnúčat, ap. Zober si spovedné zrkadlo a tam sa to dočítaš

maxiva
29. mar 2016

@horana ja som to tiez videla.pekne rozprava.inak baby teraz byvaju len tri nauky a je to tam skor debata ako kazanie.teraz su knazy uplne inaksi ako v minulosti

whitecat666
29. mar 2016

@bobulazelena vies, niekto berie krst ako oslavu narodenia dietata, vsetci sa spolu zidu, zabavia, najedia a zoznamia babatko s rodinou a priatelmi. Poznam vela ludi, ktorym ide len o tu oslavu a absolutne neriesia co hovori knaz, tesia sa z toho, ze mozu babatko vyobliekat, spravit vyzdobu a spolu sa stretnut. Taktiez je potom vyhodou, ze sa moze dieta same rozhodnut, ci bude chodit do kostola alebo nie ked zacne chodit do skoly (aj ked nepochadza z veriaceho prostredia). Niektore dievcata chcu ist na sv. prijmanie len kvoli satam a keby neboli pokrstene tak by ist nemohli. Je im uplne fuk co to vlastne znamena.
Mozno je to trochu pokrytecke. Ale uprimne nepoznam, nikoho ziadneho krestana ani nekrestana, kt by nikdy nebol nepokrytecky.
Podla pravej katolickej cirkvi by sa malo zit velmi skromne, jest len v urcite casy atd. Toto ani top krestania nedodrzuju, to neznamena, ze ich viera je fraska. Skratka ma kazdy inu predstavu o tom, co je v poriadku a co nie je.
Podla mna by kazdy mal zit tak aby bol stastny (a je jedno ci stastie pre nho predstavuje pravidelne chodenie do kostola alebo mat v kostole svadbu len kvoli vyzdobe).

mijo53
29. mar 2016

@horana ak chcú mať manželia sviatostné manželstvo, musia byť obaja pokrstení, ak je jeden pokrstení, druhý nie, manželstvo nie je sviatostné. Už to bolo na MK veľa krát vysvetlené

ena70
29. mar 2016

@beckynka07 nečítala som žiadny komentár, ale poviem Ti, že si na tom podobne ako som bola ja. Ja totálny neverec, ateista, muž chodil do kostola len kvôli rodičom, dedine a povedala by som, len trošičku z vlastnej vôle. tiež mi bolo povedané, že svadba musí byť v kostole.... och aká to tolerancia od tých veriacich voči nám ostatným...tiež mi to bolo proti srsti, búrila som sa, oni vedeli aký som ja rebel, a pre mňa kostol neznamená absolútne nič. nevyrastala som vo viere odmalička, preto k tomu nemám žiadny vzťah a mňa starú kravu predsa nebude nikto prerábať na staré kolená. .. ale keď som videla že je to problém, tak som si povedala, ok, pretrpím tú polhodinu v kostole, len nech je pokoj. Nechcela som obrad s omšou, nebudem počúvať tie drísty okolo toho, chcem len to podstatné, žiadne čítanie takej či onakej strany. Farára som si vybrala ja sama - svojho známeho, preto vedel ako má obrad viesť, poviem Ti, bolo to veľmi pekné, trvalo to len polhodinu a všetci boli spokojní. Áno, tuším sa tam čosi hovorilo o tom že dieťa dáš pokrstiť a také tie veci, ale ja Ti poviem, a poviem to smelo, nech sa do mňa pre mňa za mňa aj baby pustia, ja som svoje dieťa nedala ani pokrstiť, ani nič. A načo?? Ja veriaca nie som, urobila som to len kvôli manželovi, on to vedel a tým to skončilo. A naozaj nik ma neprinútil aby som niesla dieťa na krst, prijímanie a podobné veci. keď bol syn v škole, dala som ho na etiku a nie náboženstvo, aj sme o tom diskutovali potom s ním, neskôr rozmýšľal že pôjde na nábožko, ale sám, opakujem SÁM sa nakoniec rozhodol že nejde. A mužovi som nikdy nezakazovala návštevu kostola, ale on tam nešiel nikdy odkedy sme sa presťahovali do mesta. Takže ja za seba Ti poviem, keď sa ľúbite, urobte si navzájom nejaké ústupky, veď o tom je život. Nenechaj si pokaziť vzťah vzájomnými priekmi.... nik Ti nemôže zasahovať do výchovy Tvojho dieťaťa...navyše keď vieš že muž nie je náboženský fanatik... tak Ťa nútiť nebude. Ani ten moj ma nikdy nenútil a ani syna,aby som ho dala pokrstiť a pdoobné veci. A ozaj, na tie náuky sme chodili, ale boli to skôr pohovory so psychológom, doktorkou a fararom. Bolo to len 4x a prežila som 🙂. A som tu. A nemyslím si, že som horšia ako všetci veriaci, ktorí behajú do kostola a pritom robia kadečo ....

zuzana76
29. mar 2016

@beckynka07 ako si si vsimla, tak ti tu pisali aj radili aj dievcata veriace a radili ti velmi dobre, najma pre tvoje dobro a ty vypustis zo svojich ust, ze kazdy veriaci, ci krestan je zavistlivy a hnusny a zly?

beckynka07
autor
29. mar 2016

@zuzana76 kde som to napisala?

bobulazelena
29. mar 2016

@whitecat666 a tak ved v podstate mne to je jedno...mne to pride smiesne,ale tak to je moj nazor, kazdeho zivot, ja svoje dieta pokrstit nedam,ked bude chciet,tak sa da pokrstit neskor. Ale ked to niekto chce inak, tak mne to sice pride cudne,ale to zas moze byt jedno im,co si o tom ja myslim 😀

zuzana76
29. mar 2016

@beckynka07 pisala si, ze kazdy krestan ktorého poznas taky je, uz neviem kde a nemam cas hladat, uplne z teba krici ta nenavist, takze ja by som radila podobne ako @macamac zacat pracovat najskôr na sebe, nikto nechce , aby z teba bola krestanka a veriaca, ale uz to trochu prehanas a dalsia vec, ak to priatel chce, mozno k tomu inklinuje a mozno to nie je len kvôli rodine , ale by to chcel aj sam, mozno len popri tebe sa stal nepraktizujucim katolíkom , mozno keby mal pri sebe dievca co by bolo veriace, tak by bol veriaci tiez. To len na okraj, ale tento problem musite vyriesit vy dvaja, co ak budu deti a potom zase bude, ze pokrstit, chodit do kostola a tebe sa budu jezit vsetky vlasy. Ved takto sa neda zit. To su priepastne rozdiely.

mijo53
29. mar 2016

jedna vec je na tom svete zaujímavá, že veľa ľudí nerado prijíma sviatosti, ale ak zomrú , chcú, aby ich pochoval kňaz, boja sa, že duša nebude mať pokoj a pritom pohreb, pochovania kňazom nie je sviatosť

mijo53
29. mar 2016

ženy, zapnite si LUX, práve hovoria o praktizujúcich kresťanoch

natalka13
29. mar 2016

@mijo53 no hotovy jehovisti.

mijo53
29. mar 2016

@natalka13 na koho myslíš, že sú jehovisti?

mijo53
29. mar 2016

@natalka13 ako vieš, že neprejavuje, v tejto téme sa vyjadruje iba jedna strana

stardust
29. mar 2016

hmm...ked sa s nim nechces sobasit v kostole, mas na to asi dovod...ked sa uz teraz neviete na niektorych veciach dohodnut, v manzelstve to bude len tazsie. Pri mojom prvom manzelovi som sa nechcela vydavat v kostole, ale len na urade (vtedy som nevedela preco, ale citila som to tak)...Manzelstvo uzatvorene pred Bohom ma podla mna vyssiu vahu a teraz si to nechavam pre toho ozaj praveho.

jeennyv
29. mar 2016

@beckynka07 za mna prehodnot svoj vztah, ci v nom chces ostat a co je pre teba dolezite..pre mna to, co popisujes sa stava, ked sa stretnu ludia s diametralnymi predstavami o zivote a dolezitych zivotnych otazkach..jeden pre rodinu, ci pre seba chce zit dajme tomu vo viere, iny to odmieta...vezmi si, ze ok na zaciatku vztahu sa to da nejak preklenut, ale ako pises pridu deti krsty a tieto veci, dajme tomu, ze on to teraz nazyva pre rodinu, ale absolvat sa to najskor bude musiet...a tak to bude vzdy..vzdy tam bude nejaka sviatost co by trebalo, cize uz teraz si dopredu premysli ty a premyslite spolocne ako to u vas bude vyzerat...ja som za to, ze take veci treba chciet pre seba a nie pre rodinu, ale kazdy sme nejaky..plus uz teraz aspon pre mna trochu vidno, ze dedinska a rodinna mienka vam do zivota z velkej casti budu....

dadis
29. mar 2016

U nas to bolo podobne, ja z katolickej rodiny - prinutena ku krstu a prvemu sv.prijmaniu, muz ateista, svadbu sme mali na urade, deti sme nepokrstili, mohli sa rozhodnut ci chcu nabozenstvo alebo etiku. Vieru im vysvetlujem, na sviatky ich vezmem do kostola, ale tam to konci. Necham na ich rozhodnuti, ako sa k tomu postavia. Nemam strach, ze zijem v hriechu, ani moje deti, som si ista tym, ze patrime do neba a Boh pri nas stoji. Nepaci sa mi vsak tlak cirkvi, v nedelu sme boli na detskej omsi, chodila som cele detstvo do kostola, no nikdy som take sfanatizovane deti nevidela ;-/ divne, mame tu silnu komunitu - materske centrum, cirkevnu skolu a vidim vysledky ich prace, pre mna to uz je ale cez a zatahujem spiatocku.

sardinka335
29. mar 2016

A to neostane len pri krste...potom chcu prve sväté prijimanie a birmovku...a dotyčna by načo chodila na spoved pred sobášom? Kedze by hriechy nelutovala tak by jej ani ziadne rozhrešenie nemohlo byť udelene.

sardinka335
29. mar 2016

@dadis mna by zaujímalo ako vyzeraju katolícke sfanatizované deti....o sv. Alexii som počula kade čo, tak uvidime kam to ta moja pribuzna ide dať deti...

lapalma
29. mar 2016

@beckynka07 ... dievča zlaté - brzdi 😒 ... silné reči veru máš...váš vzťah má hlinené nožičky, úcta k viere či neviere partnera žiadna ...ach jo jo ..

mijo53
29. mar 2016

@sardinka335 veľmi dobrá ZŠ v Bratislave, ťažko sa na ňu aj dostať a chodia tam aj deti umelcov, inteligentných a vzdelaných rodičov

tomiholjubavi
29. mar 2016

@jeennyv vieš čo ma pri tvojom prispevku napadlo? ..že čo ak by ženich nebol katolík, ale napr. moslim. to by tu bola uplne ina diskusia..a pritom sa jedna o to iste, že manželia sú odlisneho nabozenstva - zenich tradicionalny veriaci a nevesta militantny ateista...ono je v podstate jedno o ake dve rozdielne viery sa jedna, ak jeden taha na svoju stranu a druhy nechce ustupit, furt to bude robit zlobu. Hoci to ten veriaci robi z pohnutok typu "rodina, dedina, patrí sa to..", ak ma partner razantne zamietavy postoj k viere (hoci aj vlaznej), skor ci neskor vzniknu velke problémy....

vroni
29. mar 2016

@mijo53 asi to bude individualne, my mame skusenosti so sv Alexiou otrasne (teda sestra, moje dieta chodi do skoly inde). A nie preto, ze je to cirkevna skola.

jeennyv
29. mar 2016

@tomiholjubavi to som aj napisala, ze sa najde stale nejaky problem...ale to je tak podla mna nielen vo viere, ale vsetkych takych dolezitych zivotnych otazkach ci mat deti, mat svadbu alebo nie atd. ale aj v banalitach.....prosto, ked si obaja silno stoja za svojim, neda sa to nejak preklenut...

dadis
29. mar 2016

@sardinka335 viem, ze ked som bola dieta, tak sme chodili do kostola s nechutou, ci ja, brat, bratranci, spoluziaci z katechizmu 🙂 Na tychto detoch bolo zrejme, ze sa tesia, ze su v kostole, sustretedene pocuvali, spievali, nadsene odpovedali na otazky o com bola kazen...co mi prislo fest divne, neprirodzene...som bola rada, ze moje sa spravaju normalne, s primeranym zaujmom/ obcas mierna nuda/vydrzim sediet, ale nejasam ako na koncerte boy band ☺

adka2011
29. mar 2016

Myslim, ze vas problem nie je ani tak otazka viery, v tej mate obaja jasno a podla vsetkeho ste rovnakeho nazoru. Problem je v tom, ze nie ste (resp. priatel nie je) schopni postavit sa tlaku svadby v kostole, ktora panuje vo vasom okoli. Uprimne ti nezavidim, a plne chapem tvoju averziu. Asi sa ale nepohne nic bez toho, aby ste si spolocny postup dopodrobna nevydiskutovali s nastavajucim.

tykat
29. mar 2016

Pozri, obaja ste v tejto veci ako barani... osobne mne pride horsie mat svadbu v kostole "pre pokoj v rodine" ako nemat ju tam preto lebo ti je z toho "na grcanie"... teraz mozes pekne vidiet ako sa tvoj nastavajuci chova. Myslim ze by ste sa mali rozist, ak nerespektuje tvoju "nevieru" tak nerespektuje ani teba (naozaj chce aby si isla do kostola a tam klamala fararovi do oci??? ziadny normalny farar vas nezosobasi ak by to vedel)... Jeho dovod "aby bol pokoj v rodine" je zbabely a s vierou nema nic spolocne.

Myslim ze svet ani krestanstvo neutrpi ziadnu skodu ak sa vy dvaja nezoberiete v kostole resp. ak sa nezoberiete vobec.

yollanda
29. mar 2016

@beckynka07
No ked sa neviete zhodnut na takej "banalite" ako je svadba, potom co budete robit ked dojdu vazne problemy

sardinka335
29. mar 2016

@dadis aha...takze z toho usudzuješ že su tie deti sfanatizovane...no dobréééé...to je fakt logické...
vieš aj v cirkvi sa to za tie roky čo my sme boli deti pohlo dopredu - ked sme chodili my o mnohých veciach nebolo ani chyru ani slychu. Dnes ,,salici,, don bosca maju mladežnícke centra (Mieltička, Mamateyka, Trnavka) robia pre deti volnočasove aktivity, a pracuju s rodinami aj vo volnom čase - aj preto tie deti uplne inak reaguju, vnimaju omšu a veci s tým suvisiace, pretoze s tým ziju, venuju sa im animatori, knazi su ovela bližšie ludom ako to byvalo - nehovorim ze všade, ale v BA na týchto miestach určite.