Som sebecká, keď chcem ísť do práce?
Mám takmer ročné dieťa a rada by som šla do práce. No nikto mi to neschvaľuje - ani mama, ani svorka a ani partner. Partner mi povedal že on ostane doma ak ja zarobím toľko koľko on ale to sa mi môže len snívať o takej sume…
Ja už neviem, ubíja ma to doma. Stále len upratujem, varím, starám sa o dieťa, hráme sa, chodíme von… ja som si už hľadala prácu aj na doma nech sa realizujem ale to je len MLM a blbosti… aj som premýšľala že by som do to šla ale nakoniec som od toho upustila.
Som fakt taká sebecká že by som radšej išla do práce a dieťa dala do jaslí? Možno práca na pól úväzok, neviem… už si niekedy aj poplačem, nemá mi kto pomôcť ani keby len dieťa na prechádzku vzali, nič. Aby som mala aspoň trocha času pre seba.
@babulkomale teória je jedna vec, životné skúsenosti vec druhá. Rozmýšľam, či majú väčšie problémy v živote deti, ktoré boli v jasliach od pol roka, od roka, dnes už majú svoje deti, alebo deti, ktoré sú dnes školákmi a zapĺňajú čakárne u psychológov. A nemyslím posledné dva roky, kde všetkých ovplyvnila pandémia
@babulkomale suhlasim ani ja som neprisla viest nijaku vojnu len vies ja mam tie informacie aj z inej strany, a tiez verim ze mozno niekto si z toho vie nieco zobrat. Deti jednoducho nemaju ujmu ak inu maminy do prace skor ako v 3 rokoch a myslim ze je fajn tento nazor si precitat pretoze vidis aj tato diskusia je zalozene kvoli vycitkam. svedomia samotnej zeny. Nie je pravda co tvrdis,preto som na teba reagovala,dieta si vztahovu vazbu nebuduje 3 roky.
Nerozumiem tomu porovnaniu so zenami z reality tv,ja svoje dieta lubim, vyplakat by som ho nikdy nenechala,venujem mu vsetko a viac, ale stale si stojim za tym ze ziadnu ujmu mu nesposobim ked pojde napr na pol dna do jasli,prave naopak myslim ze mu to da vela.
A nech vam puding chuti 🙂
@lienka.7 😃😃😃 ani ty si netrafila. Pretoze ja pisem ze sa sem vratili vychovavat deti, nie ze su zeny nevyhnutne "doma".
@amelia89 nikto tu myslím s tebou nevedie žiadnu vojnu 🙃 len proste diskutujeme.
Inak súhlasím s babami, pokial by si sem dala nejaký link alebo presne názov teórie, ja si celkom rada prečítam niečo ine/nove.
@elizabet173 uplne mi čítaš myšlienky, myslela som presne na to iste 🙈😆
@babulkomale toto je to "caro" neosobnéj komunikácie 🙈 tiez som nemyslela ze musia byt nevyhnutne doma, keď sa vrátili... ale vrátili sa.
@amelia89 chuti, vdaka.
No kazdopadne, ja mam info z viacerych stran, neviem preco nutne predpokladas ze nie.
Ak poznas specialnu pedagogicku napriklad z diagnostickeho centra, hodte o tom rec.
Poznam zenu, co si doteraz pamata, ako plakala za dverami na zemi az do uplneho vycerpania, pretoze ju mama nechavala u susedky strazit, vo veku do troch rokov, lebo " musela" do prace skor. No nemusela, chcela. Maju navonok normalny vztah, ale medzi sebou v podstate ako cudzi ludia.
Ja viem ze to zeny co idu do prace beru ako ze niekto si mysli o nich nieco zle. Ale to je zas len ich projekcia, vycitky. Ked su presvedcene, ze ony aj dieta su v pohode, treba sa zariadit podla toho.
@babulkomale tak jedna zena ma na nieco zlu spomienku- to sa neda aplikovat plošne. Mozno by plakala aj keby mala 3.5 roka 🤷🏽♀️ Specialnu pedagogicku z diagnostickeho centra nepoznam. Poznam detsku psychologicku - moju svokru so 40 rocnou praxou, ta tiez co to vie 🙂 Moj manzel neplakal za dverami ked chodil do jasliciek,ani jeho brat,ani moja svagrina. Vsetci maju super vztah s rodicmi- su s nimi v dennom kontakte,pomahaju si. Moj muz vola s rodicmi cez skype niekolkokrat do tyzdna - len tak lebo ich chce vidiet a chybaju mu, ziadne narusene vazby.
@lienka.7 ja som sa tieto veci ucila z knih, nie z internetu. Nebudem hladat linky, ved to zvladne kazdy sam. Len neviem kde tvrdim ze vztahova vazba sa tvori tri roky. To nepisem. Je to obsiahle a komplexne. Naozaj si myslim ze ak ma rodina co jest, nech sa mama venuje detom kolko moze. Ani v zahranici nejde kazda robit, nemusi.
A kto to citi inac, nech ide pracovat. Urcite lepsie byt v praci ako doma vysilovat z plienok.
Akurat potom nechapem ci tito ludia idu do materstva uplne neinformovani alebo co.
@babulkomale my sme sa o tom dnes paradoxne bavili s mojou mamkou. Ako si pamatam tetu evu, a potom ešte kamoša Ondreja 🙈🤣🤣🤣
Asi prva detska láska 🤣🤣🤣
Je to výsostne individuálne si myslím a je na každej matke aby odhadla svoje dieťa. Ale celkovo myslím ze sa očakáva ze proste bude doma. Niektorí chlapi to dokonca beru ze "must".
Ja si myslím že keď pôjde na polovičný úväzok, vôbec nič jej neujde. Som v zahraničí a tu je to bežné, že matky chodia do práce,
Ale milá autorka, ak si myslíš že doma bude menej práce, tak sa mýliš. Ja jej nám pomaly ešte viac ako keby som bola doma a udržiavala to...lebo buď s deťmi tam, alebo inde, zo škôlky, obchod, variť , nazad...a keď sú doma s manželom, tak to je teda statočne vidno.
Ale pre mňa je práca relax, vďaka tomu majú aj s taktom super vzťah, keďže je v čase mojej neprítomnosti s nimi on.
Keď je manžel múdry, nájdi si prácu napríklad na čas, kedy je on doma a uvidí, čo je to kolotoč.
@amelia89 nepisem poznam "jedinu zenu" 🙈
Psychologicka by mozno o tom vedela porozpravat, samozrejme nie je kazdy psycholog rovnaky a nemyslim si ze maju patent na rozum pri vychove. Mozu robit uplne rovnake chyby ako bezni ludia. Ved aj ucitelky v skolkach pouzivaju nepedagogicke postupy zo stredoveku.
@babulkomale ano mozu,skor som narazala na jej prax s tisickami deti nie na jej nazory na vychovu.
A ano uzvarime to ze ty svoj nazor nezmenis,ja svoj nazor nezmenim. Kazdy mame doma ine dieta,ine postoje k vychove. Vsetci chceme len to najlepsie pre nase deti,tak nech sa nam to dari🙏🏻
V inej diskusii sa žena dnes pýta, či je 29 neskoro na prvé dieťa. Neviem v akom veku si dieťa mala ty autorka, ale evidentne si to užiť nevieš. Možno neskôr by si sa tešila každému dňu ktoré stráviš s dieťatkom. Ja osobne by som žiadnu "kariéru" za čas s dieťaťom nevymenila ♥️, a to mám prácu ktorej som venovala veľa rokov štúdia aj pracovných rokov.
@babulkomale prečo ideš z extrému do extrému? Vždy boli, sú a budú deti, ktorým nevyhovuje ani pobyt v jasliach, ani v škôlke, dokonca ani v škole. Nikdy si nezvyknú, vždy to budú brať ako krivdu. A sú deti, pri ktorých matka netuší, čo je to separačná úzkosť, lebo dieťa od veľmi útleho veku nemá problém byť hocikomu na rukách, odísť aj s cudzím človekom, v jasliach sa cíti, ako ryba vode, až je to rodičom ľúto, že za nimi nikdy neplače. A potom je asi najväčšia časť detí, ktoré spočiatku za mamou plačú, ale po pár dňoch sa začnú či už do škôlky, alebo jasieľ tešiť a sú tam spokojné. Boli by ideálne, keby bolo možné toto rešpektovať a rodičov by netlačili najmä finančné záležitosti a mohli by byť s deťmi, ktoré to potrebujú, doma čo najdlhšie. A bolo by ideálne, keby sme sa nesnažili všetky deti vtesnať do šablóny - byť s dieťaťom doma je preň to najlepšie, lebo to tak nie je ani nikdy nebolo.
Byť s dieťaťom doma do 3 rokov je možnosť, nie povinnosť. Ja som robila už 3 mesiace po pôrode, ale môj muž išiel vtedy na materskú, potom mal pol úväzku a ja prácu z domu. Nedokázala by som nepracovať. Potom keď mal krpec 1,5 roka, tak som išla do novej práce, HO som mala a flexibilnú pracovnú dobu, v dvoch rokoch išiel do škôlky. Ja mám stále flexibilnú pracovnú dobu a môžem robiť aj z domu, ale kedze syna nosím do škôlky, tak rovno ostávam v Office. Za mňa je to najlepšia vec pod slnkom. ALE! Ja nie som utra super oddaný materinský typ, pracovať a kariérne sa rozvíjať nevyhnutne potrebujem k svojej psychickej pohode. Takže sprav tak, aby bolo dobre tebe. Je málo krajín, kde ženy sú 3 roky doma s deťmi a v krajinách, kde ženy ostávajú s deťmi 3-6 mesiacov nie je preukázaná ani nižšia inteligencia, ani horšie zázemie ani na tom nie sú tie krajiny zle. Naproti tomu mi Slovensko nepríde ako najvyspelejšia a najinteligentnejšia či najšťastnejšia krajina EÚ a veru nemyslím si, že naše deti sú nejaké extra úžasné za to, že sú tri roky doma a mamy im skáču okolo zadku. Takže- ak chceš byť doma, máš tú možnosť. Ak chceš pracovať, dáš dieťa do jaslí a hotovo. Žiadna veda
ja nepochopím, prečo ženy varia, keď chodia do práce, kde sa vystravujú a deti do zariadení, kde sa vystravujú? teraz beriem do úvahy to, že žena robí na celý úväzok a dieťa je v zariadení dajme domu 7-15 hod? načo variť? mne odbudli kvantá povinností, keď dcéra šla do škôlky a ja do práce. mala síce už 3, ale ubudlo varenie, dopoludňajší neporiadok (nielen hračky, ale celkovo, vrátane hrncov, plnej umývačky, špinavého sporáku apod.).... akože mne osobne roboty podstatne ubudlo.
@vilma7
@elizabet173 no lenže logicky...čím dlhšie je dieťa na mamu prilepené, tým ťažšie sa mu od nej odliepa. väčšinou...
@amelia89 urcite mu nesposobis ujmu ked pojde niekam na pol dna, pokial je dieta extrovert a prisposobive. Reagovala som na neustale porovnavanie so zahranicim, matky na vyssich poziciach vidia deti v lepsom pripade vecer ked spia, aupairka u nich byva...ved ak ich to naplna nech tak ziju, ale zas vies asi co lutuju ludia na sklonku zivota - ze mohli viac pracovat, viac lietat na sluzobky? Ani jeden ti to v hospici nepovie. Ale ze vsetko tak rychlo ubehlo, vela pracovali a malo si uzili rodinu, hovori skoro kazdy.
Napriklad moj mladsi je totalny extrovert, ten mohol ist do skolky aj dvojrocny, stale sa prihovara uplne cudzim ludom, detom, s kazdym sa hra, prvy den v skolke sa ani nerozlucil a siel sa hrat, spal tam aj jedol bez problemov...proste dieta snov v tomto.
Zbali si kufor a ide k babke na prazdniny 😃
Ale su aj ine deti a tie znasaju skore odlucenie od mamy velmi zle. Ony sa na svet nepytali, mamu potrebuju...
Ako mama ktorá bola doma 3,5 roka ,pri dieťati pracovala home Office a po 3,5 roku som šla do práce,tak ťa uistim že všetko ťa po práci pekne pocka 🤷ja som si to užívala ,že môžem byť spolu s mojím vytúženým dieťaťom a to teda som dodnes ešte neprespala ani jednu noc aby sa nebudila . Ale keď tak cítiš tak to sprav.ak máš potrebu realizovať chod do toho. Nikoho nič do toho ako to ty cítiš a ako sa rozhodneš. Počúvaj samu seba.
@babulkomale ale niekedy že sa dieťa javí ako extrovertné, je len odraz pohody a istoty čo v ňom matka zaseje za roky venovania sa mu. Moja skúsenosť čo vidím v okolí.
@panelacikova no lenže logicky...čím dlhšie je dieťa na mamu prilepené, tým ťažšie sa mu od nej odliepa. väčšinou...
Presne toto je velky omyl. Prave dieta co ma naplnenu potrebu blizkosti a bezpecia, sa vyberie do "sveta" smele a sebaiste.
Pozor, ak matka naschval dieta na seba priliepa nejakymi manipulativnymi tahmi, nikomu ho neda, to uz je ina vec.
A potom je dolezita vec povaha dietata. Zeny co maju viac deti vedia ze uplne kazde sa inak odplienkovalo, inak bolo samostatne, inak zvykalo v skolke.
A preto lebo v zahraničí dávajú polročne bábätka do jasli to znamená že je to dobré pre vývoj dieťaťa?
@lenka567899 Zaujímalo by ma, či je naozaj dobré umiestniť ročné deti do prostredia, kde sú učitelia zavalení množstvom detí a nedostatočne platení. Zijem v zahranici a tu je to na 100% tak neviem ako je to na Slovensku
@amelia89 ja som mala na mysli ze tu nejdem strielat linky - ako argumentacnu vojnu.
Ja si myslim ze fakt, ze dieta potrebuje v prvych rokoch zivota hlavne mamu ako sprievodkynu zivotom ( nie frustrovanu osobu co vraj "sedi len doma") je natolko znamy a jasny, ze ho netreba na fore pre mamicky dokazovat.
Ja neviem, ja som sedela v kancli, ale teda doma s detmi nikdy. Vela zavazi aj ci ma zena vodicak, kamaratky, deti zaujmy atd. Lebo ano, byva tu dost vyhoretych matiek co nechapu ze co maju akoze doma s tymi detmi robit.
To je take dost smutne pre mna, lebo ta praca bude vzdy ale deti maju len to jedno detstvo.
@babulkomale tak porovnavan so zahranicim pretoze to bola moja povodna otazka. “baby ako vnimate to ze zvysok sveta nie je doma do 3 rokov” proste moj muz nie je slovak- ma na toto tiez svoj nazor tak ma zaujimal nazor inych zien ze preco si myslia ze prave 3 roky je ta potrebna hranica (ja tak isto nehovorim o ziadnych extremoch ale o chodeni dietata do skolky napr o 1.5-2 rokoch). Ty si mi na to odpisala ze si to mam nastudovat a potom ze by som bola prekvapena kolko zien sa zo zahranicia vracia- tak som na to reagovala lebo to podla mna pravda nie je. Ked napr porovnavam ako sa muzi z krajiny mojho muza staraju o deti a zenu(zovseobecnujem) a ako to mnohokrat robia slovenski muzi (opat zovseobecnujem) tak mi pride ze su na tom ine narody v zmysle kvality vztahov lepsie.

@amelia89
"nastuduj si" to predsa nebolo myslene zle. Ale ze sem nebudem pisat litanie o tom, naco? Ved kazdy kto ma zaujem si materialy najde a kto si chce omielat svoje a ist do prace nech ide, aj na 24 hodinovky, co ja s tym? Neprisla som sem viest argumentacnu vojnu.
Pisavam to do diskusii s nadejou ze ak o tom niekto este nepocul, mozno bude zvedavy a dovzdela sa.
Mozno by sme menej videli jednoduche zeny v reality sou ako si mýlia prejavy lasky k babatku s rozmaznavanim a bez vycitiek nechaju dieta vyplakat v postielke az do stavu beznadeje. Lebo vraj ze sa "nauci". Bohuzial len rezignuje na zaujem, na lasku...
Idem radsej puding varit 🙂