Som sebecká, keď chcem ísť do práce?
Mám takmer ročné dieťa a rada by som šla do práce. No nikto mi to neschvaľuje - ani mama, ani svorka a ani partner. Partner mi povedal že on ostane doma ak ja zarobím toľko koľko on ale to sa mi môže len snívať o takej sume…
Ja už neviem, ubíja ma to doma. Stále len upratujem, varím, starám sa o dieťa, hráme sa, chodíme von… ja som si už hľadala prácu aj na doma nech sa realizujem ale to je len MLM a blbosti… aj som premýšľala že by som do to šla ale nakoniec som od toho upustila.
Som fakt taká sebecká že by som radšej išla do práce a dieťa dala do jaslí? Možno práca na pól úväzok, neviem… už si niekedy aj poplačem, nemá mi kto pomôcť ani keby len dieťa na prechádzku vzali, nič. Aby som mala aspoň trocha času pre seba.
@lenka567899 🤯boze nikto zas nehovori o pol roku dobre ? A ani nikto netvrdi ze tak ako je to v zahranici je to 100% spravne.
Úplne tu rozumiem, ale myslím, že pre dcérkou je najlepšie keby si s ňou ale zároveň potrebuje aj cítiť, že maminka to zvláda. A keby sa skúsiš dohodnúť s partnerom, že by cez víkend bol viac s malou. Zobral ju von na ihrisko, pokočíkal ju, alebo si s ňou pozeral knižky, hral sa s ňou viac.
@amelia89 no tri roky je to hranica podla psychologov, to netvrdim ja. Samozrejme kazde dieta to ma ine, je to zovseobecnenie. Mne povedalo viacero uciteliek z rodiny ze maju odpozorovane ze idealny vek vstupu do skolky ako ju pozname tu, je styri roky. Ze tri su presne to vzdorovite zvlastne obdobie kedy to idealne nie je. To ma vcelku zaujalo, ze to maju ucitelky takto odpozorovane. Alebo tie co robia v speci sukromkach s mensimi detmi, tak ze okolo 18 mesiacov je to fajn, ked maju laskave ucitelky, pekne si zvyknu.
Ked ti najblizsi neschvaluju, aby si isla do prace tak nechod. Ale dieta daj do jasli aspon na pol dna. 🙃
A medzitym sa mozem vzdelavat, a robit nieco pre seba.
Ja ta chapem, nie kazda sa vyziva v tom, ze vari 5 jedal denne a zametie kazdu smietku na zemi.
Po rodicovskej som sa najviac tesila, ze kazdy ma obed v praci alebo v skolke a ja nemusim pravidelne varit.
V zahranici su s deckom pol roka lebo musia nie ze chcu, keby bolo po nich tak by boli doma 3 roky
@babulkomale Nesúhlasím, to je osobný pohľad učiteliek a nie poďla vývinu dieťaťa
@babulkomale Neviem, kde vekovo patríš, ale moja generácia bola s matkou doma polroka, potom MD končila a matka išla do práce. Btw. vzťahy s rodičmi máme výborné.
Boze zeny ja vas nechapem😃ja by som bola doma aj zajtra a to ma moja robota bavi. Nikdy som sa doma nenudila, nikdy a s deckami uz vobec nie. Vkuse sme niekam chodili, kniznica, divadielko, kino, herne v materskom centre, detske ihriska, parky, vylety do prirody, kupalisko, ked boli vacsi.zlate casy...
@matana2 a vieš, že neboli? Určite nie všetky, sú aj ženy, ktoré sú veľmi dobre finančne zabezpečené, no tri roky doma byť nechcú
ja som od starsieho isla do prace ked mal 1,5roka,od mladsej ked mala 0,5roka.. potrebovali sme to, a pomohlo nam to..nepocitujem ziadnu ujmu,ani na detoch, ani na vztahu ani na sebe ani na nikom...normalna vec... to len my sme tu rozpistani byt pri dietati do prvej erekcie resp.menstruacie, ...lebo.. ak chces a mas potrebu chod, zamestnaj sa,ak to mas s detmi vykryte..s muzom, rodinou... preco nie? ved je to normalna existencna vec... nehladaj u nikoho odpovede ci mas nemas...ak to mas poriesene sama so sebou, s muzom..tak co?
Vnimam zaujimavy paradox, z tych zien co poznam osobne, mi kazda jedna povedala ze lutuje ze sa hnala do prace skor, od mini dietata, vacsinou prveho, ze druhe si chce maximalne uzit - a aj to pri dalsich detoch tak urobili.
Lebo nemal kazdy dokonale zdrave deti a potlkali sa po babkach a svokrach ako macence, nemali uzasnu edukaciu v jasliach.
Sem pisu zas len baby " isla som v roku dietata do prace a lepsie som urobit nemohla". Tu nikto nebude verejne lutovat pod svojim profilom 😉
Kazdy by mal byt vyrovnany so svojimi rozhodnutiami.
@nenne9 ako vidis, nie kazdeho bavi travit cas so svojimi detmi. Radsej dolezito prekladat sanony 😃
Ak je matka rozhodnutá byť doma s dieťaťom tri roky, nikdy som nevidela diskusiu, žeby si to potrebovala potvrdiť od druhých.
Vždy je tu len diskusia matky, ktorá "chce" isť do práce skôr a čaká, že jej to ostatné odsuhlasia. Prečo ma potrebu sa pýtať? Žeby niekde v kútiku duše cítila, že to tak nemá byť a preto potrebuje uistenie od niekoho iného?
@babulkomale ja mam 20 a 15 rocne deti😃 a este aj cez prazdniny sa tesim ze mozeme byt spolu.ideme sa niekam najest, do kina..aj ked vacsinu casu travia so svojimi partakmi😉 o to je to pre mna vzacnejsie, lebo viem, ze zachvilu odidu z domu.autorke by som este pripomenula ze uz s tym dietatom nikdy doma nebudes, ale v robote budes dalsich 40 rokov
@wodanka Ja som si napr.súhlas od nikoho nepýtala. A už vôbec nie na sockách. Rozhodla som sa sama, nikto mi do toho nekecal, ani rodina, ani manžel. Je to len a len záležitosť ženy. A ani po rokoch od mojej voľby a rozhodnutia to neľutujem.
Ano, si sebecka. Nechapem, ako moze matka byt schopna odist od 11 mesacneho babatka. Ved ono ta potrebuje, ty si jeho svet, jeho istota. Do prace mozes chodit este 30 rokov, ale toto obdobie dietata sa neopakuje, uz nikdy nebude zase malicke. Nenapadlo ta, ako sa ono bude citit, ked zrazu jeho mama odide prec a ono bude musiet byt s nejakymi cudzimi ludmi? Ved sa moze bat, ze si ho opustila, take malicke este nechape, ze sa vratis. Teraz prave najviac potrebuje, aby si bola s nim, teraz zacina najintenzivnejsie objavovat svet, skusat veci, chce, aby si mu vysvetlovala, odpovedala, ukazovala. Potrebuje svoj denny kolobeh, svoj domov, svoju postielku a hlavne svoju mamu. Naco si dieta mala, ked ta obtazuje uz ani nie po roku?
@panelacikova lebo napríklad vo Švajčiarsku je škôlka do 12.00 a obedy tu nie sú...ako aj desiatu treba dať dieťaťu do škôlky.
Ani v školách nie sú jedálne ako u nás na Slovensku. A ja síce stravu v práci mám, ale manžel a ďalšie menšie dieťa treba predsa tiež nachovať. A keďže robim na polovičný, tak mám v práci napríklad len raňajky alebo večeru.
Tak kazda ma na to iny nazor, ale myslim si, ze dieta v takom veku matku potrebuje. U nas je to zauzivane inak ako v zahranici a nie je pre nas samozrejmost, ze sme s dietatom tak malo doma. Ono vies, uzivala by som si s nim cas, lebo ked nastupi do skolky, uz to bude taky kolotoc, ze ta bude potrebovat coraz menej a menej a potom ti to bude chybat
Urob tak aby tebe bolo dobre, aby si ty bola spokojná, ak chceš ísť do práce, chod
@vilma7 ale predpokladám, že autorka žije na Slovensku. Tu sú zariadenia otvorené do popoludňajších hodín. Každý má ako si zariadi... Muž sa nevie stravovať v práci?.....
@spilicek To úplná hlúposť co si napísal, že žena ktorá je doma sa nebude mať po pár rokoch doma s mužom o com rozprávať. Tvoje uvažovanie totiž predpokladá to, že doma ohlupnie, alebo sa nebude ďalej posúvať. Áno, môže to tak byť ale ani nemusí. Poznám xy žien, ktoré boli doma s deťmi po 3 roky, a ktoré majú viacero deti. S mužmi si rozumejú.
Ja som doma momentálne 4,5 roka a čím ďalej je náš manželský vzťah lepší, nie horší. Keď sa začneme rozprávať, tak sa rozprávame aj hodiny. Mame rovnaké resp podobne priority a videnie sveta.
Nie, o manželovej práci sa nerozprávame. Načo aj? Iba ak z hľadiska ci sa niečo podarilo, nepodarilo. Rozprávame sa o iných témach. Práca pre nás nie je ani zďaleka grom rozhovorov.
Čo sa týka autorky - je to len na tebe. Tvoje dieťa má len jednu mamu a jedného otca. Čo mu do života dáte. To bude mať.
Na jednej strane máme ženy, ktorým vadí, keď ich niekto označí za príživníčky, lebo sú doma s dieťaťom 3 roky, na čo majú právo a na druhej strane väčšina týchto žien odsudzuje ženy, čo nechcú byť doma tak dlho. Kocúrkovo.
@panelacikova nie muž nemá ani kantínu a ani nič podobné. Je veľa zamestnaní, kde zamestnanec neposkytuje možnosť stravovania sa.
@amelia89 dovolim si zapojit sa do debaty.na vyvinovej psychologii som sa to naucila, ze do 3 rokov je absolutne dolezite aby dieta bolo s jednou osobou.nemusi to byt mama, samozrejme, niekedy sa to neda a je to oco alebo babka alebo opatrovatelka, proste jedna klucova osoba.jasne ze vzdy to nejde...niektore mamy musia ist do prace uz po roku.ja iba hovorim ze som sa to ucila.konkretne skripta uz neviem, ale vysvetlovala nam to na prednaskach podrobne pani docentka.a to bola PANI psychologicka, musim povedat

@babulkomale dobre