icon

Som sklamaná z manžela

27. mar 2023

Baby viem že asi viacerým (hlavne fajčiarkám) sa to bude zdať absurdné, ale potrebujem sa z toho vypísať a si aj prečítať názory ktoré mi možno zmenia pohľad na vec, ktorá mi stále ovplyvňuje vzťah k manželovi.
Chodili sme spolu 5 rokov kým sme sa vzali, manželmi sme dva roky. Keď sme sa dali dokopy, bol fajčiar. Ja som vedela že fajčiara za partnera nechcem, aj som mu to hovorila a on mi povedal, že na naše prvé výročie prestane. A tak aj bolo. Bola som šťastná, podporovala som ho v tom, mal absťáky kedy musel tú chuť na cigaretu zajedať, ale proste prestal. Necelý rok po svadbe som sa náhodou dozvedela že stále fajčí..po konfrontácii sa priznal, že vtedy na prvé výročie prestal možno na 2 mesiace a potom začal zas (mne poza chrbát, v práci, s kamošmi a tak). Proste celé tie roky vzťahu ma klamal namiesto toho aby mi povedal do očí ako chlap, že proste nedokáže prestať. Dotiahol ma do manželstva s tým, že som o tom nevedela. Vraj chcel mať mňa ale aj cigarety. Samozrejme teraz počas manželstva aj naďalej fajčí, aj keď to robí tak, aby som o tom nevedela/necítila. Ja sa však cítim sklamaná, oklamaná, jednoducho v mojich očiach je to clovek, ktorý ma roky klamal a nedal mi možnosť výberu…
Stále sa s tým neviem nejak vo svojom vnútri vyrovnať, asi aj kvôli tomu, že stále pokračuje vo fajčení a vo mne to jatrí ranu zo sklamania a prehlbuje vo mne pocit že je sebec ktorý si radšej dá cigaretu aj keď vie, ako to jeho manželke ubližuje. Čo mám robiť? Dá sa s takým niečím vyrovnať?

srferreira
28. mar 2023

@bora0123 porovnavas hrusky s jablkami.

rebellefleur
28. mar 2023

Hned na zaciatok napisem,ano som fajciar. Tvojmu muzovi sa ale absolutne nedivim, ze zacal fajcit na tajnasa, pri tom, co predvadzas ty. Vadilo ti to tak extremne,tak nech sa paci, mala si sa s nim rozijst hned,nic ti v tom nebranilo. Nie, ty suhlasis s buducim seknutim fajcenia na prve vyrocie 🙈🙈 a co si si myslela? Este ho nechas nejaku dobu nech fajci a potom to akoze utne? Suhlasila si sama s dobrovolnym predlzenim zavislosti a teraz tu robis kovbojku z toho ako strasne ta oklamal,lebo nevedel prestat 🙈 a ako nefajciar neverim, ze si necitila cigarety z cloveka,co fajci pol krabicky denne.

ckocka
28. mar 2023

@bora0123 Ty nevidíš rozdiel medzi správaním alkoholika a fajčiara? Cigarety vačšinou nevedú k agresii, opileckej kóme, strate pamäti, všeobecne nebezpečnému správaniu.

katkine_terapie
28. mar 2023

Ako jej to ublizuje? Tak napríklad nastrbena dovera, minimalizovanie intimnosti, aby nezacitila cigarety a aby on na cigarety nemyslel, ohrozovanie jeho zdravia, ohrozovanie jej zdravia (pasivne fajcenie- dychanim na niekoho, oblecenim atd.), ubytok financii v rodinnom rozpocte...
Autorka: Rozumiem, tvoja dovera k nemu je dost vazne narusena, nakolko ty si verila, ze svoj slub dodrzi a podporovala si ho v tom, aby abstinencne priznaky zvvladol. Zvaz, ako veľmi je pre teba dolezite, aby partner nefajcil, ci mu vies este doverovat a ci vyssie spominane dopady su pre teba tolerovatelne/netolerovatelne. Tuto situaciu za teba nik nerozhodne, pretoze kazdy mame ine priority a ine no go zony. Co jednej vadi, inej nemusi (najmä ak je sama fajciarka ci ma partnera fajciara). Odpovede najdes sama v sebe 🙂 Bez dovery vsak ziadny vztah nemoze fungovat.

bora0123
28. mar 2023

@srferreira tak mi prosim vysvetli preco su to hrusky a jablka...zavislost ide do penazi, rodina ide bokom, ludia vykazuju podobne crty a je jedno na com konkretne su zavisli, tento konkretny pan sa skryval xy rokov aby mu na to zena nedosla, prestal ju bozkavat, klamal jej, neviem ja by som sa zanho az tak nebila 😅

kvetinka75
28. mar 2023

@rebellefleur ja sa tiež nečudujem že klamal. Klamú väčšinou preto, aby sa vyhli scénam a ani sa im nečudujem. Nech mi autorka netvrdí, že nikdy neskúšala nejakú diétu, alebo sa neskúšala zdravo alebo zdravšie stravovať, alebo niečo, pri čom jej zlyhala pevná vôľa. Ak jej to tak strašne vadilo, nemala si s ním vôbec začínať. A teraz sa hrá na dotknutú , urazenú, bez dôvery. Ach bože, vidno, že nemá iné problémy, tak si ich vyrobím.

maryetta
28. mar 2023

Na jednej strane ti nechcel ublizit. Je prilis slaby na to aby prestal.
Dolezite je ak by aj chcel prestat aby to urobil kvoli sebe. Nie kvoli tebe.
Mna niekedy daaavno “chcel” jeden chalan. Som tiez povedala ze ja alebo cigarety. Vybral si to druhe a obaja sme spokojni 😂
Ja neviem ci existuje horsi smrad nez cigaretovy …

katkine_terapie
28. mar 2023

@ckocka alkoholizmus nemusi viest iba k opileckej kome a podobne. Poznam pani, ktora popijala roky rokuce doma, tajne. Nikdy nebola opita (iba naladicka, taka vesela osobka z nej bola vtedy), do prace chodila riadne, nikdy z nej nikto nic necitil, ved v noci sa z toho vyspala. Aj doma to celkom slusne tajila. Nebola agresivna. Napriek tomu bola sila alkoholicka.

beataxxx
28. mar 2023

Buď rada, že nemáte vážnejšie problémy, asi mu robíš kvôli fajčeniu scény, tak fajčí potajomky, keby mal 13 rokov, tak by som to chápala…..rozhodnutie prestať musí v ňom samom dozrieť, mne sa to podarilo pred 8 rokmi v deň narodenín- po oslave niekedy nad ranom som si dala poslednú cigaretu a sama tomu nerozumiem, ale odvtedy som si nezapalila, ale hlavne mi to nikdy nechýbalo, snáď len prvých pár dni….dokonca sa mi to teraz protivi.Ale keby mi to manžel zakazoval, asi by mi to vadilo.Nekazte si kvôli tomu atmosféru a vzťah, nestojí to za to, on si musí uvedomiť, že to ničí zdravie, je to drahé a smrdí to…..na Novom Zelande to vyriešili veľmi jednoducho-krabička tam stojí cez 40 dolárov a naozaj nikde vo verejných priestoroch sa nesmie fajcit

srferreira
28. mar 2023

@bora0123 keby sa autorka nezduvala, ze fajci tak by rodina nesla bokom. On to robi na tajnasa, lebo vie co ma doma. Ona vedela, ze fajci a naivne cakala na vyrocie. Akoze naozaj? Pokial viem tak pod vplyvom cigarety nik nebol agresivny, nesposobil nehodu, ani nezbil manzelku, a nedajboze sa sfajcil na posedenie. Ked to s alkoholom toto porovnat nemozes. Autorka nespominala, ze by im za tie roky chybali peniaze ani o tom nevedela. Alebo nechcela vediet? 🤷‍♀️A on to na just bude robit po tajomky, ked vie, ze doma na neho tlaci sfuknuta manzelka. Pokial sam nechce tak neprestane a ona sa tu moze zduvat kolko chce.
Chcela by som pocut vyjadrenie aj manzela. Ja si nezastavam fajcenie, ale toto co tu autorka zvadza mi pride pubertalne.

bora0123
28. mar 2023

@ckocka
Stale je to forma kompulzivneho spravania a to je ten problem, v tom je to rovnake, len si vybral tu "stastnejsiu" formu, ale stale je to zavislost, potrebuje tu svoju davku bez ktorej nevie zit

keby vezmeme takuto logiku, aj alkoholika moze clovek obhajovat ze ved je to iba alkohol a nie pervitin predsa mohlo byt aj horsie...

v tomto pripade zmeny spravania nie su (kym mu clovek tie cigarety nevezme predpokladam), ale pan si stale koleduje o rakovinu pluc, infarkt, neplodnost, diabetes a to tiez raz ovplyvni rodinu, o toxinoch co nosi domov gratis ani nehovorim 😅

melanta
28. mar 2023

Som nefajčiar, s fajčiarom by som nešla ani na prvé rande. Proste nie. Ale úprimne, neverím tejto diskusii, že je to reálne. Neexistuje, aby si nefajčiar roky nevšimol, že jeho partner fajčí. Ak si človek zapáli jednu cigu, môže si umyť ruky s mydlom, umyť zuby, vypláchnuť ústnou vodou a aj tak to budem cítiť a to sa ani nemusím bozkávať s daným človekom.

ckocka
28. mar 2023

@katkine_terapie Máš pravdu, nemusí. Koľko fajčiarov po cigarete zmláti manželku, sposobí dopravnú nehodu, pobije sa v krčme v pomere k tým čo to urobia keď si vypijú?

srferreira
28. mar 2023

@bora0123 inak toxiny su vsade a nemusis ani fajcit.

ckocka
28. mar 2023

@bora0123 Áno, je to závislosť ktorou ohrozuje hlavne seba, dopady na okolie však sú diametrálne odlišné.

mk1111111111
28. mar 2023

Citit to nemusela, preto, ze, ak fajcil ten prvy rok ako ze legalne, tak to z neho bezne citila a zvykla si na ten pach, potom fajcil na tajnasa a tak to nemala ako zistit, lebo sa vlastne nic nezmenilo, pach bol pre nu normalny. Isto fajcieva vonku, tam sa to tak do cloveka velmi nenachyta, bozkavanie obmedzil. Ja jej rozumiem, chcela sa rozist, slubil, ze prestane, nech sa nerozchadzaju a potom to veselo porusoval. Mna by to teda tiez zarazilo. Ano, je to zavislost, presla som tym, ale to nie je ospravedlnenie, aby porusil slub

katkami123
28. mar 2023

Ak prestane, mal by kvôli sebe v prvom rade, lebo on chce. Nie preto, lebo ty sa chováš ako bacharka.

salamistka
28. mar 2023

@bora0123 no presne, on jej klamal v takejto zásadnej veci a autorka je tu obvinená ako sebecká a naivná...on je ten, čo pochybil a neľutujem vôbec fajčiarov, je to ich chyba a každý fajčiar by sa mal snažiť prestať fajčiť, dá sa to, aj môjmu otcovi sa to podarilo. Ostatné sú len výhovorky a omáčky.

h2
28. mar 2023

Vidím, že viaceré to tu chápu ináč, ako som to pochopila ja. Tak neviem. Ale podľa mňa, ona si nebrala fajčiara s tým, že na prvé výročie svadby prestane fajčiť. Veď to je čo za blbosť? Oni spolu chodili, po roku on prestal. Potom zase tajne začal. V čase ich svadby si ona myslela, že si berie nefajčiara.

betulinka1
28. mar 2023

Tak ked to robi, ze to nevidis a necitis, taky fajčiar zase nebude. Trosku to preháňaš. Je to dospely clovek a ked ma len tuto neresť, tak ti gratulujem. Samozrejme mu to “nedovoľ” otvorene, nech sa snazi aby si to nevidela/necitila. Aj ked chudak neviem si predstavit ako bude fajčiť na dovolenke bude sa schovávať. Moj tiez frfle, ze fajčím ale myslim, ze mam kopec inych dobrych vlastnosti aby to proste rešpektoval.

autor
28. mar 2023

Neviem baby, vážne neviem ako som si to nemohla nevšimnúť. Kupuje cigarety Lucky Strike, tak neviem či nejak menej smrdia alebo čo, nevyznám sa… áno boli situácie keď som mu povedala že cítim cigarety - keď to bolo z oblečenia tak sa vyhovoril že bol u kamoša ktorý fajčí, raz som zacítila závan aj v našom aute, to mi povedal že cestou z práce zviezol domov kolegu - fajčiara. Nemala som dôvod mu neveriť.
Dozvedela som sa to tak, že som si raz pozrela jeho starý diár kde si zvykol písať aj svoje výdavky - každý druhý až tretí deň tam bola písaná krabička cigariet.

autor
28. mar 2023

@h2 áno dobre to chápeš

melanta
28. mar 2023

@h2 ja súhlasím s tým, že vydávala sa s vedomím, že si berie nefajčiara a teraz zistila, že to tak nie je a že on roky fajčí. A to veru považujem za významné klamstvo. Ale považujem za divné aj to, že jej fajčiari vadili, aj písala, že váhala na začiatku, ale sľúbil jej, že na výročie prvého roka chodenia prestane, tak privolila. A to je haluz podľa mňa, ak mi fajčiar vadí, tak mi vadí, nerobím dohody, že za rok prestaneš.

charlinka111
28. mar 2023

Ja ťa chápem. Sklamal tvoju dôveru a dôvera je vo vzťaju véľmi dôležitá. Ako mu máš teraz dôverovať aj v iných veciach, keď vieš, že hrá neférovú ,,hru,,.

renatkaj
28. mar 2023

Preboha,to čo je? Také halo za fajčenie?že vás oklamal to samozrejme nie je pekné,ale čo by ste robili keby fetoval,kradol,podvadzal s inymi ženami nechodil do prace,nestaral sa o rodinu ,a ešte veľa važnejšich a horšich veci,tak sa nehnevajte,ale to ste šťasnã žena,pretože to nie je problém to je taká "chybička krásy"a želám vám aby ste tie ozajstné "problémy"nikdy nemuseli riešit

salamistka
28. mar 2023

@renatkaj keď si pozrieš štatistiky úmrtí na rakovinu a s tým súvisiace ďalšie choroby, tak áno, fajčenie je vážny problém, o to horší, že si ich spôsobujú fajčiari a pritom by to vedeli zmeniť, ale nechcú, lebo sa vyhovárajú napr. na alkoholikov...áno, fajčenie nerozvracia väčšinou rodiny, ale ohrozuje zdravie rodiny, hlavne kde sú deti...

h2
28. mar 2023

@melanta Tak zase, on jej asi nepovedal, že o rok prestane. Možno to riešili zhruba po tom roku, že jej to vadí a on teda sľúbil, že na to výročie prestane. Sľúbiť niekomu, že "o rok prestanem" je úplne divné. A zase chápem aj ju, že bola zaľúbená. Ja sama som striktná nefajčiarka, fajčenie mi vadí. Napriek tomu som 10 rokov (áno, až toľko) prežila s fajčiarom, bol to môj prvý frajer, bola som zaľúbená a hoci mi to vadilo, tak proste som to tolerovala, keď som chcela byť s ním. Ale on mi aspoň neklamal, že prestal, alebo že prestane.

autor
28. mar 2023

@renatkaj pani zlatá a kde ja mám istotu že mi neklame aj v nejakej inej veci, keď mi roky dokázal klamať ohľadom fajčenia?? Tu ide o ten princíp, že jednoducho mu nedokážem dôverovať po tom zistení.

maialeo
28. mar 2023

Každý deň sa pri nových "problémoch" uisťujem, že svet je stále v poriadku.

toiba
28. mar 2023

@srferreira mne pride pubertalne zatajovat fajcenie 😀, chlap nema gule, je to dost trapne sa schovavat... ale nalozme radsej autorke 😀, vsak?