Som sklamaná z manžela
Baby viem že asi viacerým (hlavne fajčiarkám) sa to bude zdať absurdné, ale potrebujem sa z toho vypísať a si aj prečítať názory ktoré mi možno zmenia pohľad na vec, ktorá mi stále ovplyvňuje vzťah k manželovi.
Chodili sme spolu 5 rokov kým sme sa vzali, manželmi sme dva roky. Keď sme sa dali dokopy, bol fajčiar. Ja som vedela že fajčiara za partnera nechcem, aj som mu to hovorila a on mi povedal, že na naše prvé výročie prestane. A tak aj bolo. Bola som šťastná, podporovala som ho v tom, mal absťáky kedy musel tú chuť na cigaretu zajedať, ale proste prestal. Necelý rok po svadbe som sa náhodou dozvedela že stále fajčí..po konfrontácii sa priznal, že vtedy na prvé výročie prestal možno na 2 mesiace a potom začal zas (mne poza chrbát, v práci, s kamošmi a tak). Proste celé tie roky vzťahu ma klamal namiesto toho aby mi povedal do očí ako chlap, že proste nedokáže prestať. Dotiahol ma do manželstva s tým, že som o tom nevedela. Vraj chcel mať mňa ale aj cigarety. Samozrejme teraz počas manželstva aj naďalej fajčí, aj keď to robí tak, aby som o tom nevedela/necítila. Ja sa však cítim sklamaná, oklamaná, jednoducho v mojich očiach je to clovek, ktorý ma roky klamal a nedal mi možnosť výberu…
Stále sa s tým neviem nejak vo svojom vnútri vyrovnať, asi aj kvôli tomu, že stále pokračuje vo fajčení a vo mne to jatrí ranu zo sklamania a prehlbuje vo mne pocit že je sebec ktorý si radšej dá cigaretu aj keď vie, ako to jeho manželke ubližuje. Čo mám robiť? Dá sa s takým niečím vyrovnať?
@toiba jasne, ze zatajuje ked ma doma stihacku co na neho tlaci. Pre pokoj, radsej to tajil ako ju pocuvat. Ved je to chlap preboha. Chce mat pokoj, chlapi uplne inak rozmyslaju. Radsej zataji ako pocuvat kazen o tom, ze mal uz davno prestat.
Ona ked jej vadi tak fajcenie, uz s nim teda nemala ani zacat chodit. Tam to zacalo a to je bod ked uz sa mala zamyslat. A nie neskor sa vyhovara na predmanzelsky slub.
@renatkaj prr kazdeho je nieco ine provlemom, ked tuto pani autorku toto trapi, tak sa tu prisla vyrozoravat, preco znizovat hodnotu jej pocitov? ju to naozaj trapi, ja ju viem pochopit, dakujem pekne ze mi vlastny muz bude klamat par rokov... tu ide o doveru, ani nie o to uz konkretne fajcenie, autorka to uz spominala, ze nechce o neho kvoli tomu prist, ale zistit po par rokoch, ze chlap nema gule sa priznat a klame... no to by som bola nahnevana avelmi z neho sklamana... preco brat vahu tomu o ake klamstvo islo? na niecom sa dohodli, on sam tvrdil, ze prestane... ma byt chlap a povedat, ze to neda a autorka by sa vtedy uz s tym nejak vysporiadala... toto je chlap, co nema ziadne gule a to je problem
Milenky a klamať môžu aj nefajčiari … nikdy na nič nie je záruka. Mali by sme každá takto rozmyslat, že čo ak sa mi niečo deje poza chrbát, tak je každá sama paranoja.
Podľa mňa sú veci, ktoré sa dajú tolerovať, je to o tej miere, o tom, čo sme ochotné zvládnuť, prekusnúť, pre mňa je toto taká vec, ktorú by som vedela prekusnúť, sú horšie veci, aspoň teda podľa mňa.
@katkami123 ona mu povedala nech si vyberie, on si teda vybral, ze skonci s cigaretami a ako pubertak klamala a tvaril sa ako nevinna hviezdicka pred zenou... trapne a velmi, je dospely a preto jej mal povedat, ze to neda a nevie sa zbavit svojej zavislosti. takto sa dospely clovek nesprava, ze par rokov poza chrbat sa bude plizit s cigaretami vo vrecku
Samozrejme že sklame,veď keď roky fajčil a vy ste to necítila ,čomu samozrejme neverím,tak už vie čo si môže dovoliť
@srferreira presne tak,moja reč👍
Ináč, ešte by ma zaujímalo, ako sa dá tajiť fajčenie napríklad na spoločnej rodinnej dovolenke, alebo cez víkend.
@srferreira slubil jje to? co to je za chalapa co si za slubom nestoji? ci chlap chudatko ano 😀? ak nieco nedokazem, neviem tak mam usta jazyk a poviem, ci som teliatko a bojim sa svojej manzelky? ak s aboji svojej zeny, jej nieco povedat, tak je stale chlap co nema gule. taky chalp no dalujem pekne... a ze cgce mat pokoj? no tak toto je taka red flag... cize stale ked bude chciet mat pokoj, tak ma povolene klamat? skryvat sa? na co je taky vztah, ak ma muz sa takto spravat? tajeho muza mas? takeho chces? ja si myslim, ze muz ma byt vyrovnany a vediet si obhajit svoje, neksryvat sa pred svojou zenou, nechciet mat od nej pokoj, ale veci si vyriesit. takeho chalapa ja chcem a aj mam, chapem autorku, zeby takeho chcela tiez
Autorka, tak ja neviem, podľa mňa, keby tvojmu mužovi na tebe naozaj záležalo, keď vie, že ti to vadí a neznášaš to, prestal by. Všetko to je len v hlave. Načo klamať. Zjavne Vám to kazí vztah. Máte aj nejaké detičky? Napr. ja viem, že na milion percent by som fajčiara nechcela, je to humus smrad tie cigarety, stačí mi v práci kolegyňa zasmradená. A verím, že raz prídu časy, kedy bude stáť krabička cigariet aspoň 20e. 😀
@h2 píše, že on navrhol, že na prvé výročie chodenia prestane. A to mi proste príde divné. Ale teda mne fajčiari nevadia, akurát sa teda vyhýbam prostrediu, kde sa fajčí. Ale s fajčiarom viem, že by som na rande nešla, lebo viem, že by som takého chlapa nechcela bozkávať ani to čuchať a začať vzťah s tým, že ti vadí na človeku niečo takto významné je podľa mňa nesprávne. Čiže ak odhliadneme od klamania, pre mňa otázne je to, že vôbec rok vydržala randiť s fajčiarom a teraz, keď to z neho necíti, tak jej to vadí. A tie dovolenky, tomu tiež nechápem. Lebo veď na dovolenku sú ľudia 100% času spolu.
@bea6530 kto pise o buchani po stole? nerozumiem o com pises... pisem o tom, ze sa maju dvaja ludia rozpravat a dohodnut, ale uz ked jeden nieco slubi a potom ako tajne si robi svoje poza chrbat a nema odvahu to povedat svojje polovicke, tak to je velmi smutne... vztah ma byt o komunikacii, ak nieco ppviem, ze idem to skusit a zistim, ze tam su moje hranice, tak predsa normalne to poviem nie? ci radsej sa skryvat? na co to je dobre? neviem o nikom, zeby v tom vztahu buchal po stole, partner autorky je svojpravny muz, ma si predsa vedoet stat za svojim a ma povedat, ze no laska nejde to, neviem prestat, ale teda budem sa snazit fajcit menej a tak, aby si to ty nevnimala... preco cusal a skryval sa? lebo chcel mat od svojej zeny pokoj? vazne?! to je ospravedlnenie, mat pokoj? dospely clovek sa ma vediet obhajit a rozumne si povedat
Nevyrábaj si problém tam kde nie je...
To, ze niekto nieco zatajuje nie je preto, ze ma doma sekirantku alebo stihacku ci "matku vychovavatelku", ale preto, ze klame a nechce, aby mu na to niekto (manzelka) prisiel, kedze jej pred rokmi sluboval, ze fajcit nebude. To, ze nebude fajcit bola podmienka zotrvavania vo vztahu resp. vstupu do manzelstva. Kedze je autorka svojpravna osoba, moze mat naroky na partnera ake chce (od vyzorovych cez povahove az po to, ze netoleruje fajcenie, alkoholizmus, gamblerstvo, neveru....) a ak partner jej naroky nesplna, nemusi s nim zortvavat vo vztahu. Nie je o nic horsia alebo lepsia od tej co netoleruje neveru alebo alkohol. Ona mu jasne tlmocila pred manzelstvom, ze fajcenie je u nej dovod, preco vo vztahu nezostane. On slubil, ze fajcit nebude. On porusil slub. Ona citi stratu dovery, oklamanie, podraz. Na co ma, samozrejme, plne pravo. Naozaj ideme riesit autorku?
Ja sa chcem spytat ci je teda nefer ziadat od chlapa aby prestal pit pivo plus sem tam stamprlil... Ked to zena neznasa. Alebo casom prestala znasat az tak, ze to nenavidi.
Co v tom pripade robit? Vdaka.
@katkine_terapie myslíš že to platí absolutne a pre všetkých?
@derdia toto aj mňa zaujíma.
@bea6530 no ak ide o partnerstvo, tak tam sa to neoplati.
zaklamat som asi niekedy zaklamala, ale neviem si nic konkretne vybavit v pamati, len vo vztahu s partnerom to nevidim ako dobry napad. vztah nrma stat na klamstve... riadim sa heslom, nerob druhym to, co nechces aby robili tebe... partner by sa tiez nepotesil, keby sa po rokoch dozvie, ze manzelka poza jeho chrbat nieco robila, co mu tvrdila, ze nerobi... je to klamstvo a co je velke, male klamstvo? autorke na tom zalezi a boli ju to.
teraz to pre autorku dopaldo blbo, aj vlastne pre chlapa... zena mu uz az tak neveri a je sklamana, co tym teda chlap ziskal v realite? ako by si chcela ty, aby sa tvojuz zachoval? normalne sa s tebou porozpraval? alebo radaej by si sa dozvedela nieco po par rokoch? sama autorka sa s nim nechce rozviest... zbytocne klamstvo, asi by s nim zotrvala vo vztahu normalne dalej... v normalnom vztahu sa ludia vedia dohodnut a fungovat, ale tu sa ukazalo, ze partner nie je uplne vyspely...
zaklamat clovek moze, len musi ratat s nasledkami, preto teraz kto je lepsi a horsi? ani jeden podla mna, len mali by si to vyriesit, aby sa nestalo, ze partner bude vsetko riesit skryvanim, s cim by manzelka nesuhlasila...
Ja stále vidím problém v tom že sa párujú ľudia čo sa párovať nemajú. Možno to strachu aby neboli sami, že si nikoho lepšieho nenájdu, že už im odchádza vlak. Ak od začiatku neprijímam patrnerové chyby ako znesitelné, ako chyby ktoré som ochotná tolerovať, a presvedčím samu seba že sa to časom vyrieši, že má predsa miluje tak sa zmení - nakoniec ma to dobehne.
@bora0123 medzi závislosťou na cigarety a na alkohol je ale že brutálny rozdiel. Fajčiar ti pod vplyvom cigariet neogrcia byt, postel, záchod, neoští ti dvere (ako nám sused,ktorý si zmýlil svoj byt s naším), neogrcia ti okno ako nám opäť sused nad nami.. fajčiar sa ti netacká po byte, nieje agresívny na okolie. Fajčiar pod vplyvom cigariet nezbije manželku, deti, nerozbíja veci ako ľudia pod vplyvom alkoholu, fajčiar za volantom auta kvôli cigaretám nezabije človeka tak, ako vodič pod vplyvom alkoholu čiže fakt porovnávaš rozdielne závislosti. Každá závislosť je zlá, ale nie je závislosť, ako závislost. Niekto minie 200€ na cigarety, niekto na kávičky a sladkosti. Niektorí muž prefajčí xy eur a žena si dá zato spraviť duck face.
@toiba presne si vystihla ten princíp, lebo to by mohol byť kľudne aj iný problem ako to fajčenie. Mňa proste najviac bolí tá zrada, tie roky klamstva a zatajovania.
A baby čo sa týka tých dovoleniek, to som sa ho presne pýtala, kedy stíhal fajčiť cez dovolenky alebo doma cez víkendy, tak vtedy proste nefajčil… robí to cez pracovný týždeň keď je v práci alebo kým bol ešte v škole atd. Proste v dni keď vie, že sa minimálne pár hodín nevidíme. Čiže až taký závislý asi nie je, keď sú aj dni, kedy vie byť aj bez toho. O to viac som z toho sklamaná, že mu stoja tie cigarety za viac ako to, že porušuje niečo, o čom sme sa bavili v začiatkoch vzťahu.

@toiba
Je to vzájomne, pubertálne je aj dospelému niečo zakazovať. Je jeho manželka, nie jeho matka a on nemá 5 rokov.