icon

Som sklamaná z manžela

27. mar 2023

Baby viem že asi viacerým (hlavne fajčiarkám) sa to bude zdať absurdné, ale potrebujem sa z toho vypísať a si aj prečítať názory ktoré mi možno zmenia pohľad na vec, ktorá mi stále ovplyvňuje vzťah k manželovi.
Chodili sme spolu 5 rokov kým sme sa vzali, manželmi sme dva roky. Keď sme sa dali dokopy, bol fajčiar. Ja som vedela že fajčiara za partnera nechcem, aj som mu to hovorila a on mi povedal, že na naše prvé výročie prestane. A tak aj bolo. Bola som šťastná, podporovala som ho v tom, mal absťáky kedy musel tú chuť na cigaretu zajedať, ale proste prestal. Necelý rok po svadbe som sa náhodou dozvedela že stále fajčí..po konfrontácii sa priznal, že vtedy na prvé výročie prestal možno na 2 mesiace a potom začal zas (mne poza chrbát, v práci, s kamošmi a tak). Proste celé tie roky vzťahu ma klamal namiesto toho aby mi povedal do očí ako chlap, že proste nedokáže prestať. Dotiahol ma do manželstva s tým, že som o tom nevedela. Vraj chcel mať mňa ale aj cigarety. Samozrejme teraz počas manželstva aj naďalej fajčí, aj keď to robí tak, aby som o tom nevedela/necítila. Ja sa však cítim sklamaná, oklamaná, jednoducho v mojich očiach je to clovek, ktorý ma roky klamal a nedal mi možnosť výberu…
Stále sa s tým neviem nejak vo svojom vnútri vyrovnať, asi aj kvôli tomu, že stále pokračuje vo fajčení a vo mne to jatrí ranu zo sklamania a prehlbuje vo mne pocit že je sebec ktorý si radšej dá cigaretu aj keď vie, ako to jeho manželke ubližuje. Čo mám robiť? Dá sa s takým niečím vyrovnať?

Strana
z7
autor
28. mar 2023

@katkami123 chodil ambulantne k psychiatričke kvôli tomu

katkami123
28. mar 2023

Ok… tak možno skúsiť terapeuta pre pary. Pretože ty vnútorne trpíš, nemáš to spracované, nejaké jeho klamstvo a si tam, kde si bola pred rokom. A on sa tiež musí naučiť byť úprimný.

leni1977
29. mar 2023

Ja ťa úplne chápem a strašne ma udivuje, že za blbca je označovaný klamaný človek, nie klamár. Ale tiež to dôverne poznám.

renatkaj
29. mar 2023

@tykat rozvod kvôli fajčeniu?!!!!!

tykat
29. mar 2023

@renatkaj ..tam nie je len fajcenie... ale ak jej to tak strasne vadi tak aj kvoli fajceniu

toiba
Autor odpoveď zmazal
toiba
Autor odpoveď zmazal
toiba
29. mar 2023

velmi rozmyslam co ti napisat, tvoja situacia je o dost komplikovanejsia ako si clovek myslel, nemali sme vsetky podstatne info... dlh 9000eur je velmi podstatny a hrozba vazenia... asi by som zacala byt na partnera trochu tvrdsia... ak si makka teda, ak si tvrda, tak nema vyznam to prehanat... porozoravat sa s nim, ze preco klame? ze aky to ma mat vyznam... ze ty ho neopustit pre fajcenie, ale ze ti velmi vadi, ze sa sprava ako decko a nechce sa priznat... ze po vasej minulosti, by si cakala, ze bide sekat dobrotu a hovorit pravdu... ak mu to fajcenie pomaha nespandut zase do problemov tak ok, pochopila by som to... ale tu je potrebne sa porozpravat s muzom, ze preco klame, to je podla mna teda najvacsi problem... drzim velmi palce, mozno partnerska porodna by nebola zla, zeby ste sa spolocn enaucili lepsie komunikovat... aby sa nestavali nedorozumenia... mozno to on berie iba ako blbost a nechce to riesit, tebe na tom zalezi a tu vznika nedorozumenie, ktoremu by sa dalo predísť keby komunikujete, alebo on keby neklame... vela stastia este raz a bud opatrna

fem
29. mar 2023

@autorka myslim, ze mas dobru intuiciu, kazda zavislost pre takyto typ osobnosti nie je dobra, moze mu spustat dalsie, je dobre , aby prestal s pomocou niecoho a niekoho. A hlavne, aby on zacal rozumiet, preco to vlastne robi, robil. Bez porozumenia sebe ziadna zavislost, uplne neskonci. Moze si pomoct okrem terapie je dobre aj duchovna podpora, dobre su kroky anonymnych alkoholikov, alebo viera pomaha dost v tomto. Ale to zalezi, ci ste veriaci. Drzim vam palce, aby ste to prekonali. Sanca tam je. Ale zalezi, ci si uvodomuje, co si zavislostou nahradza, ci si uvedomuje tie veci.
Ci pochopi, ze ak sa nevzda cigariet, tak vlastne nikdy neprekona tu podstatu tej zavislej osobnosti, co ho viedlo aj k inym zavislostiam. Je to tiez na nom. No prekonat to mozete, cigarety su silna zavislost? ale maju mensiu socialny dopad. Ale urcite nie , ktoru nemozno prekonat. AJ to ako opisujes , ze taky ten prilezitostny fajciar , v okoli, kde ludia fajcia v socialnom prostredi. To poznam zo svojho okolia, da sa s tym prestat. Len proste nebude moct s tymi ludmi, uz chodit na "prestavku". Kludne to moze byt aj socialne podmienena zavislost. Nechciet byt vyluceny z kolektivu. Treba vsetko prebrat aky by mal nahradny program miesto toho a pod., ci by nebol socialne izolvoany. Ci by sa druha strana prisposobila. ALe bezne nakoniec musia ti ludia stat s tymi ludmi, a nezapalia si jednoducho.

Ono je bezne, ze proste z jednej zavislosti prejde clovek do inej , ked s niecim prestane, bezne su zeny zavisle na jedlu, na zdroju dopaminu. Je to rozne. Ale zivot so zavislostou nie je plhodnodnotny zivot, pretoze clovek nie je slobodny, nema vztah k realite a prezivanie ako slobodny, plus to ovplyvnuje vztahy a dalsie aj nebezpecne dopady atd.

mandarinka555
29. mar 2023

Zaujímavé, že to gamblerstvo si napísala, až keď si bola označená za stíhačku,,,,

gabriela2952
29. mar 2023

Nečítala som komentáre. Sama som bola fajčiarka a keby sa mala prestať koli niekomu inému a nie koli sebe, tak by to asi tiež dlho nevydržalo. Čiže on musí sám chcieť prestať, vtedy sa mu to aj podarí 🍀

vela02
29. mar 2023

Ak si môj partner zapali čo i len jednu normálnu cigaretu ráno v práci (inak fajčí Iqos), osprchuje sa, prezlečie, navonia… aj tak to večer cítim a to som dlllho fajčila normálne cigarety, neskôr prešla na Iqos 😀 takže neverím, že by si to necítila… necítala som všetky komenty, ale s súhlasím s jedným hneď na prvej strane- čím viac ho budeš do toho tlačiť, tým viac fajčiť bude. Aj mne vadilo, že si dá sem tam normálnu, ale vedela som že takúto vec mu zakazovať nemôžem. To je to iste ako keď máš ty chuť na sladké- pojješ všetko možné, snažíš sa na to nemyslieť ale aj tak si nakoniec dáš. Odkedy som prestala “vyvádzať” kvôli normálnym cigaretám tak vidím že to, možno aj nevedomky, obmedzil a snaží sa robiť všetko preto aby som to necitila.
Jasne že ti to tajil, nechcel o teba prísť, ale zároveň zakazovať dospelému človeku fajčiť, mi príde divne. Toto nie je dôvod na rozvod. Porozpravajte sa, ty sa tiež upokoj a pokus sa to prehryznut. Nájdite nejaký kompromis- v robote alebo mimo nech fajčí, pri tebe nie. Určite vám ide obom o záchranu vzťahu.

leni1977
30. mar 2023

@mandarinka555 nenapísala to ona po označení stíhačka, niekto sem vložil jej tému z minulého roka.

lujza123
30. mar 2023

Takýchto tajných fajčiarov je veľa. Sama som fajčila na tajnáša, aby doma nevideli...hlavne pred dcérou som nechcela aby si mamu pamätala s cigaretou alebo pohárom alkoholu.
Co sa divím ze si na to ešte neprišla, mňa vždy vymakli veľmi rýchlo. Hlavne to je cítiť s vlasou, oblečenia, zapaľovače po vreckách to sa nedá dlhodobo tajit
Závislosť je sviňa, hlavne ta na cigaretach. Človek si môže nedať čokoládu, ani alkohol celé roky to je úplná pohoda, ale fajčiar bez cigarety 😬.
Sama som prestávala celé roky, hádam aj 30 pokusov (nepreháňam), prestať mi nerobilo problém, ale vždy som znovu začala.. Po roku, dvoch, troch...
Monentalne nefajčím ale viem co to je za hnusnu závislosť. Toto človek co nezažil nedokáže pochopiť.
Nebuď sklamaná, skôr sa snaž manžela podporiť aby znovu skúsil prestať. Koli samému sebe, nie koli tebe.

Strana
z7