Som sklamaná z manžela
Baby viem že asi viacerým (hlavne fajčiarkám) sa to bude zdať absurdné, ale potrebujem sa z toho vypísať a si aj prečítať názory ktoré mi možno zmenia pohľad na vec, ktorá mi stále ovplyvňuje vzťah k manželovi.
Chodili sme spolu 5 rokov kým sme sa vzali, manželmi sme dva roky. Keď sme sa dali dokopy, bol fajčiar. Ja som vedela že fajčiara za partnera nechcem, aj som mu to hovorila a on mi povedal, že na naše prvé výročie prestane. A tak aj bolo. Bola som šťastná, podporovala som ho v tom, mal absťáky kedy musel tú chuť na cigaretu zajedať, ale proste prestal. Necelý rok po svadbe som sa náhodou dozvedela že stále fajčí..po konfrontácii sa priznal, že vtedy na prvé výročie prestal možno na 2 mesiace a potom začal zas (mne poza chrbát, v práci, s kamošmi a tak). Proste celé tie roky vzťahu ma klamal namiesto toho aby mi povedal do očí ako chlap, že proste nedokáže prestať. Dotiahol ma do manželstva s tým, že som o tom nevedela. Vraj chcel mať mňa ale aj cigarety. Samozrejme teraz počas manželstva aj naďalej fajčí, aj keď to robí tak, aby som o tom nevedela/necítila. Ja sa však cítim sklamaná, oklamaná, jednoducho v mojich očiach je to clovek, ktorý ma roky klamal a nedal mi možnosť výberu…
Stále sa s tým neviem nejak vo svojom vnútri vyrovnať, asi aj kvôli tomu, že stále pokračuje vo fajčení a vo mne to jatrí ranu zo sklamania a prehlbuje vo mne pocit že je sebec ktorý si radšej dá cigaretu aj keď vie, ako to jeho manželke ubližuje. Čo mám robiť? Dá sa s takým niečím vyrovnať?
@katkami123 no bud taky, co sa jej boji alebo taky, co nechce riesit a chce mat pokoj... vsetko na prd moznosti... viac mi nenapada 😀
@toiba podľa mňa chce mať len pokoj.
@toiba
Veď práve. Ale zas, veľa krát sú tu veľmi tažké témy, kedy mi je zakladateliek úprimne ľúto, neviem čo by som v ich situáciách robila, lebo sú často bezvychodiskové. Pri tejto téme, som si už aj kávičku vypila, koláčik zjedla, deti mi zaspali a idem upratovať 😀.
A viete, preco vam s tym klamal? Pretoze sa vas boji. To nie je zrovna najlepsie, ked ste manzelia. Som fajciarka s vela prestavkami kvoli tlaku okolia. Mam 33 rokov a bojim sa si pred rodicmi zapalit, pretoze mi desne nalozili, ked zistili, ze fajcim, ked som chodila na strednu. Ta rana vo mne zostala tak hlboko, ze aj po tolkych rokoch sa bojim, co na to povedia. Vas manzel ma rovnaky feeling z vas. To, ze vam to nepovedal, vam nechcel ublizit, naopak dokazal vam, ze vas lubi. Aj ked to nedava logiku, no bal sa, ze ak vam to povie, budete na neho kricat, mozno sa s nim aj rozvediete a to nechce. Moj manzel nefajci, no akceptuje to, pretoze mame samozrejme nejake pravidla (nefajci sa vo vnutri, necaka ma kym si zapalim a podobne a presla som na elektornicke, ktore nesmrdia). Musi chciet v prvom rade on prestat, nikdy s tym neskonci, ak o tom nebude sam presvedceny. Mozno sa skuste uprimne porozpravat o tom, preco fajci. U mna je to napriklad stres a pomaha mi to uvolnit sa. Fajcenie je zavislost a nie len taka hluposticka, s ktorou vie kazdy seknut z dna na den. Skuste ho viac chapat a riesit pointu, kedy chodi na cigu, ci ho nieco netrapi, ci mu vies nejak pomoct. A nie len hovorit, aby prestal. To je ako ked poviete cloveku s depresiou nebud smutny. To nie je pomoc.
@toiba Tak ano, mal by byt uprimny a povedat jej ze sa mu nedari prestat. Toto samozrejme je klamstvo, ze zasa zacal a tvari sa ze nie, zatlka. Len teda ona s tym mala pocitat, ze to tak bude, ako ked alkoholik schovava flase, proste to je zavislost, choroba, to nie je jednoduche. Prestat musi chciet on sam koli sebe.
A mozno, by mu prestat paradoxne pomohlo prave to, keby z Vas citil, ze ho prijimate aj s tym fajcenim. Lebo on vie, ze vy fajcenie nemate rada, ale keby vnimal, ze jeho beriete celeho, takeho aky je, aj s tym zlozvykom, tak mozno prave to, by ho tak nejak povzbudilo k tomu, aby predsa len nadobro prestal fajcit. Ze skor tym pozitivnym pristupom k nemu. Ale tak, neviem aky je celkovo, ci je to ken taky vychcalek a kasle na vase pocity alebo by fakt aj chcel prestat, ale nevie ako na to a nema pevnu volu.
Asi je cas aby sa autorka vyjadrila lebo tu toho moc bez nej nevydumame 😅
Suhlasim ze zavisleho cloveka treba podporit ked sa snazi prestat, ale z jej muza mam skor pocit, ze si bud nechce priznat ze ma problem, alebo ze chce pokracovat vo svojom pohodlnom zivote a nechce kvoli manzelstvu robit dake kompromisy...to druhe zacne byt katastrofa hlavne ked pridu deti, ak je to jeho povaha, ale to samozrejme vie len autorka
Keby sa ospravedlnil s tym ze to nedal, pochopim, ale on klame dalej a zatlka to je uplny vysmech do tvare ked povie ze viezol kolegu fajciara aj teraz ked uz na to prisla 🥲 moj byvaly mi spravil nieco podobne, zatlkal aj ked som na to prisla a ked som sa ho spytala preco je so mnou ked nehodla robit kompromisy mi povedal ze ved chce byt so mnou ale zaroven na co sa obmedzovat ked ten druhy ma len malu sancu na to prist....to vysvetluje preco je byvaly 😂
skusila by som sa s nim kedtak v klude a milo porozpravat ze co a ako dalej a hlavne mu vysvetlit ze skor ta trapi to ze klamal lebo muz to nevie kym mu to nepovies narovinu 😅
Odpustit sa da vsetko aj na vztahu sa da zapracovat aj na sebe samom, len musi clovek chciet a musi to byt prenho dost dolezite
poznam vela ludi co sa pre rodinu zmenilo, ale poznam aj opak
Uplne som stratila vieru v ludstvo ked jeden znamy bez problemov podviedol svoju tehotnu manzelku a do tvare jej klamal ze ved to co si o nom mysli ze on by nikdy take nespravil....
Moja rada asi znie, davat si pozor ci neklame aj v niecom inom, lebo niektori muzi su fakt pozehnanie a hlavne treba rozhodnut dolezite veci skor nez pridu deti 😅
Inak velmi podobny problem sa riesil tu, neviem ci je autorka ta ista osoba alebo ci muzi proste slubuju defaultne ze prestanu fajcit na prve vyrocie 😂 ak je toto tiez tvoj prispevok tak utekaj cim skor
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-ma-oklamal/
@toiba to, ze sa jej to “boji” povedat o niecom svedci. Ako som povedala, chlap chce mat pokoj. Podla mna jej muz vie ako bude prehnane reagovat tak radsej je ticho. Uz si viem predstavit situaciu “chlapi rychlo si zapalim aby stara nevedela a idem domov, to by zas bolo keby vie”.
V prvom rade moj manzel mi nemusi zatajovat veci, lebo vie, ze ho nesprdnem pre kazdu blbost. Ja neznasam fajcenie. Sama som proti tomu. Ale podla toho sa div nejdem rozvadzat. Aj moj fajcil, aj prestal. Ale nie, ze ja by som do neho hucala a davala mu ultimatum. Stalo sa, zo dna na den. Ale nie preto, ze ja to nemam rada, ale pretoze chcel on. A to ze si raz za pol roka zapali s mojim otcom, alebo raz za za 4 mesiace pri pivu s kamaratmi neriesim. Mna to neovplyvnuje. Ked pride zafajceny, sam si veci vyperie. Pretoze respektuje, ze mi to smrdi. Nerobim z komara somara ako tuto autorka. Ona si brala fajciara. A ja u mojho manzela vidim uplne ine kvality, ako to, ze si sem tam zapalil. Alebo aj fajcil. Nevyberala som otca pre mojho syna, manzela na zaklade toho ci fajci, alebo nie.
Autorky som sa pytala ci u nich nieco ine je problem. Nevyjadrila sa, ak nie tak toto je uplne banalita ktora sa da dospelo a kompromisne vyriesit aby kazda strana bola spokojna. A mozu pokracovat v spokojnom manzelstve.
@toiba a nie nenakladam autorke ani necitam, ze ine zeny by jej krivdili. Sama chcela vidiet iny pohlad na tuto situaciu tak ho ma. Toto je moj pohlad. Lenze ona sa odmlcala, tak vychadzam iba z toho co napisala doteraz.
V mojej praci som sa stretla s velmi vela pripadmi, kedy manzel bol vykresleny v najhorsom svetle, lenze pod urazu bola zena, preco taky bol. Ono vzdy je dobre pocut viac stran ako jednu. Tazko radit, mame iba jeden uhol pohladu.
@srferreira inak toto je fakt, s tým som sa aj ja stretla, keď každý to môže vidieť úplne inak. Mám kamošku ktorá zakaždým zo všetkého robila aféru, z každej veci a začala sa čudovať, keď jej muž začal tajiť komplet všetko, keď jej nepovedal že vôbec nič.
Tlačiť niekoho do absurdných sľubov.....To je aký rozum....chudák chlapec.Ak ti to tak vadí, mala si si nájsť iného nefajciara s inou nerestou....oveľa väčšou....potom by si babam s takými chalanmi ticho zavidela😊😊😊😊.A aj to klamstvo mi príde...že bol do neho dotlaceny.... Ale naozaj je to v pohode a ešte môžeš byť za úžasnú manželku, že mu to tolerujes z čistej lásky....biznis je biznis niečo za niečo 🤠🤠🤠Zo všetkého sa dá vyťažiť....
Ja ta úplne chápem , pre niekoho neoodstatna vec , ale toľko rokov ta chlap klame, že myslím , každú jednu z nás by to zasiahlo .
Na druhej strane , ja sama som niečo ako tvoj muž , dlhé roky som fajčila , môj muž nikdy nefajčil . Veľa krát som mu sľúbila , že už nebudem fajčiť ( nezakazoval mi to , ale veľa krát ma o to poprosil , hlavne apeloval na moje zdravie ) a ja vzdy po mnohých pokusoch prestať , keď som si zapálila , cítila sim sa hrozne a par dni som sa vzdy pred ním skrývala , aby nevedel že zas fajčím . Ani neviem , prečo som to robila .
Treba sa s ním o tom porozprávať , lebo klamstvo a nech už je hocijaké ešte žiadnemu vzťahu nikdy neprospelo
@katkine_terapie a bez tolerancie tiež nie
@bora0123
Vyzerá ,že to je autorka,sedi popis.Ak ešte tipuje k tomu a má problémy s peniazmi ,tak to fajčenie je najmenší problém.Uvidíme či sa vôbec ozve .Ono ženy tu napíšu A ale B už zataja a to potom mení celý pohľad na vec a tie rady čo tu dostane sú zbytočné..Keby napísala k fajčeniu ,ze k tomu i gambluje ,dostala by úplne iné rady .
@retatka - a to sa nemusime bavit, ze fajcenie je oproti gamblovaniu uplne nic, ale ona riesi fajcenie 🙈🙈
@rebellefleur ale preco zhadzovat jej pocity? ked jej to vadi, tak jej to vadi, niekomu vadi ked partner chodi kazdy den do fitka, niekomu vadi, ze chlap chodi kazdy vikend na cele doobedie na bicykel, inemu ze sa obziera kazdy den masom... kazdy ma iny meter, co je uz pre neho cez ciaru...niekto sa rozculuje z tetovani a to by tu bola ina trma vrma, keby autorka riesi zavislost chlapa na tetovaniach 😀
@toiba - vies za mna, mne ked nieco extremne vadi, tak s tym clovekom jednoducho nebudem. Jednoduche. Ale nie, ze mi nieco extremne vadi, budem cakat, ze sa kvoli mne druhy nebodaj zmeni a ked sa tak nestane, tak sa budem stazovat, ze vadi mi na mojom toto a toto a on to nezmeni, pricom som vedela, ze danu vec robi. Chapes,co tym chcem povedat..
tu v tomto clanku tu pekne opisuju, podstatu zavislosti.
Áno dievčatá, tá diskusia spred roka to je náš príbeh, to stávkovanie sa už poriešilo, spravila som nejaké opatrenia kvôli majetku a aj mám pod palcom financie. Hanbí sa ako pes pred svojimi rodičmi ktorí ho de facto zachránili pred basou, lebo my by sme na vyplatenie tých peňazí nemali. Takže reči ohľadom toho aká som stíhačka a že som ho zrejme neľúbila a že sa ma boji ste si mohli ozaj odpustiť, tomu vzťahu som napriek všetkému dala šancu a nie som žiadna stíhačka, som pokojný a nekomfliktný typ ženy a práve toto on asi využil na svoje čachre machre, o ktorých som nevedela. Ale toto som nechcela riešiť.. proste po tom roku ma ešte stále ťaží tá situácia s fajčením lebo áno, pripomína mi to celý ten kolotoč situácii, ktoré sme riešili keď sa to všetko prevalilo. Preto si myslím, že naozaj chyba nie je vo mne a žiaľ som tu v diskusii ani nenašla názor alebo radu, ktorá by mi v tomto ohľade nejak pomohla. Stále sa len uisťujem v tom, že skôr či neskôr pôjdeme my dvaja od seba.
Som riadne prekvapená, koľkým sa zdá v pohode, že si chlap vybral radšej cigarety než bozky partnerky.
K tej tvojej diskusii spred roku. Áno, cirkev ti v takýchto vážnych zamlčanych prípadoch bez problémov manželstvo anuluje. Zatajil ti trestne oznamenie s spreneverou 9000€, gemloval. V tomto prípade by ma trápili úplne iné veci ako fajčenie. Tvojim rodicom tieto peniaze vrátil? Skôr by som sa viac obávala, aby som neprisla vdaka BSM strechu nad hlavou, keď sa náhodou k gemblingu opäť spustí.
Ak chceš rady k tomu fajčeniu, ja som nefajčiar, manzel je fajčiar. Je to môj jediný vzťah, kedy môj partner fajčil, k cigaretám mám tiež odpor, nakoniec je mojim manzelom. Ale fajčenie u neho beriem ako kompenzáciu, neraz sasnazil prestať, ale ma veľmi stresujúce zamestananie, veľkú zodpovednosť, neraz robí pod tlakom, takze vždy sa časom k tomu vrátil. Fajčí väčšinou cestou v aute, čiže ničí si zdravie iba on sám sebe, on si to musí uvedomiť. Tajíme to jedine pred deťmi, pretože nechceme, aby toto brali za štandard, sú ešte malé a nemusia to vedieť. Ale ma veľa, pre mna veľmi dôležitých povahových vlastností, ktoré mi vyhovujú, ma to v hlave upratané, je spoľahlivý, pracovitý, keď mu niečo vytknem ohľadom domácnosti, snaží sa to zmeniť, pomáha s deťmi s domacnostou, neraz ja relaxujem len tak, keď je toho na mňa veľa a on sa hra s deťmi, oblečie ich do pyžama, uspí a ide variť, takze nejaké fajčenie u mna nezohráva rolu, pretože ma kopu iných vlastnosti, pre ktoré som s ním. Tiež sme mali neraz stret názorov, nie vždy je všade všetko tip-top, ale dokázali sme si to nejak vždy vykomunikovat, keď emócie opadli a nájsť kompromis.
U teba si myslím, ze v tomto prípade sa skôr bojíš toho, aby okrem klamstva s gemblingom ti neprišiel náhodou dalsi papier domov, nečakane s trestným oznámením, pretože si nevie ustrážiť fajčenie, nemusí si vedieť ustrážiť opäť gembling a tam je to fakt nebezpečne a raz by som sa dozvedela, ze investoval niekde iba 2€, išli by sme od seba, lebo títo ľudia nevedia kedy dosť a zadlžiť nielen seba, ale aj blízkych na roky. Takze nie fajčenie, ale gemblingu by som sa bála. Je to ako abstinujúci alkoholik, dá si jeden pohárik a je v tom. To že prestane fajčiť ešte neznamená, ze sa už nevráti ani ku gemblingu. Len bude mat stres z každej strany, aj nefajčenie aj nebezpečenstvo gamblingu. Takze možno by som mu to tiež nechala ako kompenzáciu s určitými podmienkami.
Uz ste mali byt od seba, stracas cas.
Napíšem to asi nepekne, ale ty so svojim vzťahom sa nemôžeš porovnávať s bežnými vzťahmi, kde je najväčší problém fajčenie a pýtať si radu čo robiť. Bohužiaľ, vy vo veľa veciach nemáte bezny vzťah a gembling je tam hlavný Damoklov meč.
@katkami123 to trestné oznámenie prišlo už počas manželstva, čiže neviem ako by to bolo. Každopádne o majetok je postarané, BSM je zrušené. Zaplatili mu to jeho rodičia, nie moji, mojim by som to v žiadnom prípade nedovolila, lebo sama som nevedela, či to nejak dokážeme prekonať a zostanem s ním. Je to možno nepochopiteľné, ale toto ma už ozaj neťaží, čo sa o tom fajčení nedá povedať - hlavný dôvod je asi to, že stále ma to vtiahne do toho obdobia spred roka.
Inak má tiež povahové vlastnosti ktoré si na ňom cením, je skvelý a starostlivý otec, naše dieťa ho zbožňuje…
A vrátil im to? Pretože urobiť si dlh 9 000€ bez hanby… aspoň išiel potom na nejaké liečenie alebo chodí ku psychologovi? Či len sa zaplatilo a vec vybavená?
@katkami123 pozri, nebudem to ďalej rozpitvávať, ťažko sa mi k tomu znovu vracia.
Ok… možno si to v sebe uzavrela, ale spracované to nemáš a aj to chápem. Ak možem poradiť, ak manzel nenavštevuje žiadneho odborníka, tak by mal začať s tým, že to fajčenie mu kľudne oželieš ale toto by bola povinnosť. Tiež by som mu na rovinu povedala, ze o tom vieš, že fačí, ze si ho napr. videla a či mieni z teba opäť robiť hlúpu ako pred rokom. Treba si sadnúť a viest otvorenú diskusiu.
V jeho prípade by bol odborník podmienka, pretože na jeho slovo sa nemôžeš spoľahnúť.

@toiba
A ktorý chlap sa musí pred zenou schovávať? 😀 to tiež veľa vypovedá.
Asi vie, co by ho čakalo potom doma 😀