icon

Som skúpy chlap alebo len šetrný manžel?

delphin1
4. nov 2023

Chcel by som sa vás tu popitat na názor či som ozaj zgrlos....som proste tip muža ktorý je dosť cielavedomi a sú pre mňa dôležité financie a som dosť sporoblivy a nemám rad keď sa vyhádzajú peniaze zbytočne...moja manželka je presný opak celú výplatu proste minie stále jej hovorím aby si odkladala aspoň nejakú časť...všetky výdavky na domácnosť platím skoro ja dovolenky lízingi a podobne...samozrejme niečo platí aj ona ale je to pomer 20% ja 80%...máme každý svoje financie ja podnikám peňazí mám-e dosť ale proste chcem žiť skromne ako obyčajna rodina a nie rozhadzovať a chodiť po dovolenkách a welnesoch, reštauráciach a míňať na handri...a keď jej niečo poviem a zacnem ju kritizovať tak sa zduva že aký som zgrlos a len ju buzerujem......je pravda že o výdavkoch ako sú autá,dovolenky,atď.. rozhodujem ja....ale chcem aby si aj ona čo to odložila a zbytočne neminala na blbosti....

zanka777
4. nov 2023

@delphin1 mňa by zaujímalo koľko máte tých áut že máte obstarávacie náklady 900€ mesačne????to ako fakt?a keď už chces šetriť čo tak si kúpiť auto ktoré bude menej "žrať"?to po prvé.....bude sa menej kaziť a poistka bude menšia?lebo tá suma je dosť prestrelena pokiaľ si ty typ človeka ktorý chce šetriť..... Človek môže mať reprezentatívne auto ale nemusí mu "hlavu zožrať"...

zanka777
4. nov 2023

@delphin1 tak isto si ale myslím že wellness a zábava nemusí byť pravidlom každý mesiac.... Ale hold ako si kto naučí tak má

januska12323
4. nov 2023

@babulkomale videla, ako ktorí, tí čo berú všetky zákazky a používajú lacné materiály zarobia veľa.

viestta
4. nov 2023

@zanka777 setrit sa ma hlavne na manzelke a jej potrebach. On na svojich autickach setrit nebude...

babulkomale
4. nov 2023

@januska12323 ti co poznam ja su kazdych par mesiacov letecky v exotike napriklad. Ani nezoberu kazdu zakazku.

januska12323
4. nov 2023

Ako môžeš do rodinného rozpočtu rátať firemné náklady? To máš mať samostatne, príjmy aj výdavky.

delphin1
autor
4. nov 2023

@tiika mne nejde o 100€....mne ide o to aby si vedela aspoň čo to odložiť...budúci rok môže firma skrachovat a ja sa budem musieť zamestnať za 1000€ alebo sa mi niečo stane a bude sa musieť ona postarať potom čo....

kaktusik007
4. nov 2023

@delphin1 no ved ona sa postara tak ako sa stara doteraz.... ci pockat, ona sa ma postarat o tie tvoje auta za tisicku mesacne????

euka210
4. nov 2023

@delphin1 podla toho ako casto tie dovolenky, wellnesy a restiky su. Ja povazujem nasu rodinu za "normalnu", ale aj na dovolenku ideme, aj ked Sr a nie exotika a velmi radi chodime s detmi po vyletoch, muzeach, hradoch, spoznavame nove lokality na Sr a uz ked sme mimo domu, tak jasne ze restika. Vsetko je o miere...ako casto a kolko...mozno len v tom je problem. Peniaze su na to, aby sluzili. Jasne, ze si treba aj odkladat, ale len ich susit na icte je tiez o nicom...

viestta
4. nov 2023

@delphin1 na taky pripad, ze sa ti nieco stane mas mat dobru zivotnu poistku a zaplatene odvody tak, aby jej vysiel dobry vdovsky aj sirotsky dochodok. Priznaj sa, odvody platis z minimalky, vsak? A okrem toho, mas investovane peniaze, takze ked bude nudza, budu vas zivit. Ci?

denithestrange1993
4. nov 2023

@delphin1 minut vsetko do posledneho € nie je zdrave ani normalne,odkladat si alebo investovat mesacne cca 10% z prijimov povazujem za adekvatne (ak ste toho financne schopni), co vam zvysi to by som minula kludne na veci co potrebujete,alebo vam urobia radost - oblecko,obuv,rekreacia,kultura,sport. Nevidim zmysel v tom vela zarabat a nic si nedopriat. Nechces predsa na stare kolena spominat kolko si nasetril a ako si zil skromne. Vsetko sa da riesit s mierou - na wellness zlavomatovy poukaz,dovolenka lastminute extra lacna, oblecenie secondhand alebo z bazaru,popripade vo velkych zlavach. Kompromis je vzdy mozny,len ked sa stretnu partneri co jeden rozhadzuje na zbytocnosti a druhy co setri odusu tak to je blbe.

zanka777
4. nov 2023

@viestta hej všimla som si

zanka777
4. nov 2023

@delphin1 tak by si možno okúsil realitu Slovenska a realitu veľkého percenta ľudí a rodín na Slovensku....možno by to to otvorilo oči

zobaka
4. nov 2023

prave preto "rozhadzuje" lebo citi financnu istotu, ze mate financii dost, skupy nie si, mnohe mozu snivat o vyletoch za 500 e mesacne a kadernikoch a nechtoch a kabelkach za dalsich 500 e, mesacne, ved to co pises tu na forum jej povedz, normalne sa porozpravajte

slovakboy
4. nov 2023

@delphin1 to sa bude riešiť potom. Keď bude firma v krachu. Buď veľkorysý. Máš pravdu, že niekedy ženy bohatých mužov míňajú veľa. Ale teraz momentálne jej nedávaj prednášky o tom ako ma šetriť keď kľudne by ani robiť nemusela. Keď skrachuje firma, potom jej priškrť kohútik. Buď rád, že sa vám darí a že aspoň ty si šetrný. Nemyslím si, že si skúpy. Ale určite trpíš disortografiou ( nerobíš to naschval a ani si sa menej v škole neučil slovenčinu). Keby si bo skúpy neplatil by si výdaje a šetril by si na všetkom. Uvedom si ale jednu vec: ženy milujú mužov, ktorí majú zdroje ale ešte viac mužov, ktorí sa o tie zdroje vedia podeliť. Skúpy milionár je im nanič. Ak jej stopneš zdroje v čase kedy sa vam darí, nebude to sexi. Ešte raz: nie si skúpy a nehovor tak o sebe.

delphin1
autor
4. nov 2023

@viestta ona jazdy na novej škode kodiak za 40 tisíc ja mám 10 ročne auto za 7 tisíc...potrebujeme 2 auta či by boli na firmu alebo nie stále by sme ich potrebovali preto rátam v rodinnom rozpočte 900€ na autá a benzín....

macatt
4. nov 2023

@delphin1 ja mám tiež 2 autá, cabrio a SúV a teda 900€ náklady mám tak ročné a nie mesačné.. tak potom je chyba tam, pokiaľ máš také náklady tak treba s tým niečo robiť.. tankovanie si určite manželka rieši sama a pokiaľ nejazdíte na traktoroch tak 900€ je odveci..

slovakboy
4. nov 2023

@delphin1 tak ty ale že vôbec nie si skúpy. Len sa bojíš či už nie si až príliš veľkorysý. Máš strach že s veľkými výdajmi nemusíte v budúcnosti vyjsť. Je taká štúdia, že najšťastnejší muži sú 40-55 roční muži ktorí majú ženu dve deti psa dom auto a prijem strednej triedy. Najnešťastnejších sú chudobní a veľmi bohatí muži.

viestta
4. nov 2023

@delphin1 ja netvrdim, ze nepotrebujete dve auta, ale zas nas tu neklam. Auta mas na firmu, vsetky naklady na auta idu z firemneho rozpoctu. A ked ich pouzivate na sukromne ucely, takze naklady na auta uctujes cez firemne uctovnicstvo, nie su sucastou rodinneho rozpoctu. Kvoli nakladom na auta, ktore pouziva vasa rodina mas nizsie dane na firmu, cize vyssi zisk firmy. Ja mam uctovnicstvo celkom zvladnute a aj viem ako to u podnikatelov chodi. Takze tie auta ti ja nezozeriem, aj ked sa budes velmi snazit. (nehovoriac o tom, ze zena plati benzin do svojho auta zo svojho, ako si uz spominal)

sense
4. nov 2023

Možno by nám tvoja žena napísala niečo ine. Plus teda si veľmi protirečís. Prepáč tiež mame dve autá a teda 900 e mesačne nás nestoja ani keď rozratam opotrebenie s alikvitnu čiastku na poistenie (obe auto vollkasko) a daň (keďže žijem v krajine kde sa platí aj cestná daň. A ona neprispieva len 20 perc, ale dáva polovicu platu na chod domácnosti. A kto sa stará o dieťa a domácnosť? Plus auta ktoré máš na firmu by si mal rátať do výdavkov firmy a nie do rodinného rozpočtu.
My sme obyčajná rodina a ideme aj na dovolenku aj lyžovačku aj wellnese aj do restiky. Obyčajná rodina nesedí len doma. A vo vyrovnanom partnerskom vzťahu rozhodujú obaja a nielen muz

zanka777
4. nov 2023

@macatt presne to iste som napísala aj ja že je to veľmi prestrelena suma

euka210
4. nov 2023

@delphin1 preco by si mala nieco odkladat, ked zarabas 5xviac ako ona??? Ved ste hadam manzelia a peniaze su teda spolocne....aj ked mate 2 ucty. Neda sa porovnat 100e co by usetrila s tvojimi 2000e co ti ostane kazdy mesiac k dobru...tie idu do luftu ci co? Idu do investicii, cize na vasu buducnost, na zaistenie neskor. Takze ziadne, ze ked firma krachne nebudu peniaze...tomu ti tu nikto neuveri pri takom prijme a firemnych autach.

sense
4. nov 2023

@viestta presne a určite si ešte aj to co o a natankuje odrata cez firmu

viestta
4. nov 2023

@sense samozrejme kazdy blocek z pumpy ide na firmu. Este aj ten co ho zena zaplatila zo svojho.

delphin1
autor
4. nov 2023

@macatt v Tom sú aj obstarávacie náklady...auta plánujem na 10 rokov cca

huginko
4. nov 2023

@domkakvet to kde si toto počula?

viestta
4. nov 2023

@delphin1 stale su to obstaravacie naklady, ktore si zuctoval cez firmu, nie z rodinneho rozpoctu. Naklady na prevadzku a obstaranie aut mas vo firemnom uctovnicstve, nie v rodinnom rozpocte. Vo firemnom utovnicstve mas na nich aj odpisy. Ak nie, tak to robis velmi blbo.
A ked odratame auta z vasho rozpoctu, lebo tam nepatrie, tak ty davas do rodinneho rozpoctu polovicu z prijmov, zena tiez. Takze je to absolutne v poriadku. Ty zvysne peniaze investujes, lebo si sa tak rozhodol, zena ich minie tak ako sa ona rozhodla. Takze nemas co plakat, je to absolutne v poriadku, neviem co riesis.

pparis
4. nov 2023

Pozri sa - je to o komunikacii a o nastaveni. 1. AK chces setrit, tak si daj na zaciatku mesiaca - ked ti pride prijem nejaku sumu, ktora sa ti odosle na setriaci ucet. A daj si trvaly prikaz, nech sa to deje automaticky. A na zaciatku, nesetri stylom ze "setrim az to, co ostane na konci mesiaca". Takto budes mat definovane KOLKO chces setrit a tolko aj setrit budes. Toto komunikuj manzelke, ze si sa takto rozhodol a tak to bude. Ale ak chces na VSETKOM setrit, tak zgrlos si. Ale podla mna ste proste opacne extrenmy -ty zgrlos a ona rohadzovacna. Dohodnite si pravidla. Kolko bude na dovolenku, kolko bude na wellness, kolko bude na handry. Zase nemoze to byt ze nic, ale nech sa neprekracuje vopred dany rozpocet. Ked bude chciet nieco dalsie a uz bude rozpocet minuty, tak proste musi pockat do dalsieho mesiaca. Samozrejme, pokial sa nejedna o nejake nevyhnutne vydavky a la lieky a podobne. Ale dalsia vec je - ze naco chces zit ako "skromna" rodina ked si mozes dovolit viac? Preco sa obmedzovat ak mas na to, aby si si doprial? Podla mna potrebuejte najst spolu nejaky zlaty stred.

zanka777
4. nov 2023

@denithestrange1993 neber to v zlom.... S tým ostatným čo píšeš plne súhlasím...ale... Ty keby si mala manžela čo zarába 5000€ mesačne chodila by si po second hand aby si ušetrila na oblečení???to si nemyslím.... Tie zľavy v obchodoch ok ale toto sa mi nechce veriť

tiika
4. nov 2023

@delphin1 veď práve preto som sa pýtala, koľko z takého príjmu odložíš ty. Napísal si, že 2000-3000€; z toho sa akože nedokáže postarať? Leda že by na tom niečo nesedelo? 🤔
Problém nie je tých 100€-10% z jej príjmu (1,7% z celkového príjmu!). Skôr tie ostatne výdavky, o ktorých však rozhoduješ prevažne ty (wellness, restiky, auta, dovolenky..).
To ona ta tlači do 4 dovoleniek za rok? Robí scény, vyhráža sa? Alebo len nevies povedať nie? Či máš pocit, že za to, že toľko míňate môže ona?
Stále čakám, o čo tu vlastne ide. Aký je skutočný problém. Čo z teba vypadne (nemyslene v zlom).