Som skúpy chlap alebo len šetrný manžel?
Chcel by som sa vás tu popitat na názor či som ozaj zgrlos....som proste tip muža ktorý je dosť cielavedomi a sú pre mňa dôležité financie a som dosť sporoblivy a nemám rad keď sa vyhádzajú peniaze zbytočne...moja manželka je presný opak celú výplatu proste minie stále jej hovorím aby si odkladala aspoň nejakú časť...všetky výdavky na domácnosť platím skoro ja dovolenky lízingi a podobne...samozrejme niečo platí aj ona ale je to pomer 20% ja 80%...máme každý svoje financie ja podnikám peňazí mám-e dosť ale proste chcem žiť skromne ako obyčajna rodina a nie rozhadzovať a chodiť po dovolenkách a welnesoch, reštauráciach a míňať na handri...a keď jej niečo poviem a zacnem ju kritizovať tak sa zduva že aký som zgrlos a len ju buzerujem......je pravda že o výdavkoch ako sú autá,dovolenky,atď.. rozhodujem ja....ale chcem aby si aj ona čo to odložila a zbytočne neminala na blbosti....
@viestta takto z firmi mi ide cca15000€ ročne po rozratani na mesiace je to cca1500€ ja zarobím ako súkromná osoba viac ako z firmi (prenájmi,podielom v akciovom portfóliu a obchodovanie na investičných platformách)....niekedy to bolo samozrejme inak podiel firmi sa mi podieľal viac na prime ako teraz....časom vôbec nebudem potrebovať firmu ale výdaje na autá budú stále rovnaké....preto tie auta rátam do rodinného rozpočtu lebo sa využívajú pre rodinu.....tie peniaze neodchádzajú priebežne na výdavky....ja na konci roka presuniem 30000€ na účet rodina a z toho sa setko priebežne platí a odkladá na jednotlivé položky v Tom nasledujúcom roku....
Ach ale mu nakladáte, ale keby to bolo opačne a písala tu žena, že má takého chlapa tak by bol zas chuj on.
@delphin1 stale nechapes. Ty davas polovicu svojho prijmu na prevadzku spolocnej domacnosti, zena dava polovicu svojho prijmu na prevadzku domacnosti. Zo zvyskom nakladate kazdy ako uzna za vhodne.
Ty si chcel pocut, ze zena je rozhadzovacna ale ked to rozmenime na drobne, tak nie je. Proste cisla nepustia
@delphin1 moj chlap zarobi 2x mozno 3x tolko co ja. Vsetko plati on. Ja si platim len obcasne nakupy v potravinach, ked nieco objednam z eshopov, za pausal s telefonom a dobijam si kartu na autobus, aby som sa mohla nejako dostat do i z prace. Obcas ma odvezie on. Peniaze si z vyplaty samozrejme odkladam, ale co sa tyka dovoleniek, tak o tom rozhodujeme spolocne a nie len ja alebo on. Nevadi mu, ked miniem viac penazi. Ked sme na dovolenke, tak je normalne, ze sa minie ovela viac tych penazi ako obvykle. S tym treba proste ratat.
Tie peniaze su na to, aby sa minali a nielen odkladali. Do hrobu si ich nevezmes.
@viestta zlatko, uz sa nesnaž... on nechape, ze náklady na firmu sa do spoločných výdavkov na domácnosť proste nerataju 🤦♀️
Neviem, či ti, ktorí majú služobné auto si ich rátajú do týchto výdavkov. Asi ťažko. Co zaplatia oni (benzín, nejaká údržba, umytie, prevadzka) si dajú preplatit u firmy, cize ich náklad je 0.00000.
@delphin1 ty si asi taky podnikateľ, ako jeden môj bývalý šéf. 👌 tiez si mýlil pojmy s dojmami. On navyse po "odpisani" áut z firmy (verím, že vieš, čo to je) ich previedol na seba aj so ženou, a samozrejme náklady s nimi spojené si ďalej "uctoval" na firmu. Napr.blocky za ich umytie dával do firemneho účtovníctva, firemné auta potom umyvali chlapi slaufom na dvore. Cize aj tak sa "podnikat" dá 😉🤣
@lienka.7 ja som hned na zaciatku pochopila, ze pan ma v tom hokej. A riadny. Ekonomicke vzdelanie ma nula cele, nula nic... Ale aspon firma mu funguje, aspon zatial. Len chudaci zamestnanci, ti tiez asi pocuvaju ako si on od huby musi odtrhnut aby im dal vyplaty...
Aj som pochopila co chcel pocut. Nuz nevydalo.
@viestta presne tak, plus ešte keď žena plati za benzín "zo svojho" a da mu blocky, v podstate mu financuje firmu aj ona 👌 ja poznám aj takých p.podnikatelov, co maju cele vybavenie domácnosti nakúpené na firmy, a potom presne ako píšeš, placu, ze oni chudacikovia nemajú na vyplaty. Nehovoriac potom ešte o daňových úľavach a pod. On tomu absolútne nerozumie, ale predpokladám, že ma aspoň šikovného uctovnika/ekonóma.
@delphin1 Ale tie nové kabelky si snáď nekupuje každý mesiac, že? Na začiatku som bola skôr na tvojej strane, pretože poznám ženy čo dokážu predr*at všetko a aj keby mali príjem 10k neodlozia nič. Čím viac čítam diskusiu tak vidím že chyba je aj u teba. Prezentujes svoju ženu pomaly ako zlatokopku čo môže prehadzovat hermesky vidlamy. Pritom dáva na spoločné výdavky cez 50 percent svojho príjmu. Ty do toho čo dávaš ratas ešte aj veci čo si odratas vo firemnom účtovníctve, takže ten pomer nakladov vôbec nie je 80 ku 20. A keby aj bol, platíš upratovačku, kuchárku, pestúnsku pre dieťa? Tipujem že všetky tieto neplatené služby zaobstarava žena. Pozri sa koľko by ťa stáli keby si ich mal outsourcovat a zaplatiť trhovú hodnotu. Skutočný príspevok tvojej ženy je oveľa väčší.
Odporúčam ti zistiť čo stoja kvalitné kabelky, oblečenie, kozmetika a procedúry . 500 eur je pre reprezentativnu manželku podnikateľa žalostne málo.
Ak ti vadí žena čo sa o seba stará a chce nejako vyzerať tak máš ešte možnosť rozvodu a nájsť si lesanu čo za vrchol pleťovej starostlivosti považuje mydlo a vodu a 20 rokov ťahá rifle a mikinu zo strednej. S tou krásne ušetríš. Len sem potom nepíš, že tvoja rozkysnuta polovička sa o seba nestará a už ťa (prekvapivo) nepriťahuje.
@lienka.7 toto je presne ten typ chlapa, ktory "svoje" peniaze strka tam, kde sa k nim zena nedostane, nikdy doma nie je, nic doma nespravi, len caka full servis, ale ak by si zavolala upratovaciu firmu na umyvanie okien, tak rozputa tretiu svetovu. Kupi "jej" auto za 40 litrov, aby jej potom mohol vycitat, ze kolko ho to stoji a ona si len zadok prevaza.
Tak keby môj muž zarábal aj 20 litrov mesačne, kabelku za 300€ si nikdy nekúpim. Z princípu, lebo takú hodnotu nemá. Takže stretli sa zjavne dve rozdielne osoby. Priznajme si, že niektoré ženy míňajú nehorazne peniaze na nezmyselné veci. Lebo na to majú. Ja by som žila celkom inak. Hoci príjem by bol takýto nikdy by som nedokazala tak nezmyselné rozhadzovat. Je to o človeku. A jeho prioritách. A tiež finančnej gramotnosti.
Včera som pozerala jeden seriál, ženská tiež minala kolko dalo. Kabelka za 23000 dolárov. Brutálne značková. Mala všetko. Muž sa s ňou chcel rozviezt nakoniec zmrazil jej účty, ostala na ulici. Neostala by tam keby si odkladala, stačila kabelka za stovku a zvyšok odložím. Ide proste o ten princíp. Mnoho bohatých ľudí nemina zbytočne, a preto sú bohatí. A tiež vedia a poznajú hodnotu peňazí. Ak jeho žena jazdí na aute za 40 litrov, dokáže mesačne toľko minút tak autor rozhodne skúpy nie je. Len žena sa nevie vpratat do koze.
@1fifinka1 Pred 11 rokmi som kúpila kvalitnú koženú kabelku bez značky a bez loga. Stála strašné peniaze bezmála 2 stovky. Ak by som si dnes pri tejto inflácii chcela kúpiť niečo podobné cena by začínala niekde na 500. Kabelku nosím doteraz, na nej nie je žiaden náznak opotrebovania. Za ten čas som mohla na skládku poslať 10 obnosenych polyuretánovych s*raciek za padika.
Kúpiť si kvalitnú kabelku za 300-700 nie je plytvanie. Plytvanie je keď má človek na kvalitné veci a miesto toho kupuje "lacné" sra*ky čo po roku vyhodí.
Nehovorím o študentke čo si kupuje prvú kabelku za prachy z brigády alebo žene čo otáča každé euro, tam je aj kabelka za dvacku z tržnice pochopiteľná.
@1fifinka1 auticko za 40 litrov jej vybral on, lebo o autach rozhoduje on. O dovolenkach tiez rozhoduje on, takze ak idu na dovcu za 10 litrov, tak rozhodol o tom on. A z tych 500€ co jej z vyplaty ostanu asi kazdy mesiac nekupuje kabelku za pol kila. Mozno ma vela kabeliek ale lacnych, mozno ma par a drahych, my nevieme na co ona peniaze mina. Ked ma 500€ mesacne a na kadernika minie mesacne stovecku, co vobec nie je premrstena suma, tak zas az tak nerozhadzuje. Asi si tie kabelky nekupuje z toho co jej on da, ale z toho co ona zarobi. Aj kadernika si plati sama zo svojho aj znackove tricko si kupuje z toho co jej ostane po tom, co zaplatila skolku, stravu a benzin. To kde on mina svoj zisk z podnikania a investicii sme sa nedozvedeli nic. Mozno aj on investuje uplne nezmyselne a v konecnom dosledku ide do straty co je uz vyhadzovanie penazi...
@katka700 tak potom neviem co s tými kabelkami robia. Sa s nimi bijú? Mne kabelky držia. Autorova manželka určite tu kabelku za 300€ nebude nosiť 10 rokov. Ma ich zjavne viac. Ak by stala teraz 700€ bude zrejme z nejakého zvieratá. To je naozaj k prírode a k zvieratám také šetrné. Žiadna opakujem žiadna kvalitná kabelka nestojí viac ako stovku zvyšok je len značka nič iné.
@1fifinka1 Prepáč ale tvoj príspevok mi pripomenul jednu senilnu tetusku čo si myslela že seriál jednoducho Mária je reálnym stvárnením zhyraleho západu 😂 Na naozaj luxusné kabelky sa čaká v poradovniku a dajú sa predať skoro za rovnakú alebo vyššiu sumu ako bola kúpna. Bohatí ľudia ich kupujú ako investíciu.
@viestta ty si vysadena na neho, tebe už je niečo zbytocne písať. Od začiatku ideš po ňom. Keby mne muž vybral auto za 40 litrov poviem, že mi také netreba. Keby bol skúpy kúpi jej punto za 4 litre ojazdené. Za ďalšie, minule tu bola diskusia ako žena nemá kam ísť, lebo muž vzal všetky úspory, a zdrhol. Mali ich doma. Keby si ona tiež odkladá nemusela zakladať diskusiu. Chápeš? Ma šetriť kvôli sebe, nie kvôli nemu. Byt neustále závislá na chlapovi je ta najhoršia vec na svete
@delphin1 to jej darmo hovoris, proste kazdy clovek to ma nastavene inak. Ja som muza naucila setrit, on vzdy vsetko minul. Potom ked prisiel nejaky nečakaný výdavok, ja som potiahla. Ale uz sa naucil aj on. Skor ale kvoli egu, ze zena vzdy ma nieco našetrené a ja ako chlap nie 🤣🤣🤣. U vas je to ale inak, ty si chlap a je prirodzene, ze zena očakáva, ze ten chlap sa postara. A ty mozes byt na seba hrdý, ze to dokazes. Tak si to uzivaj a nekaz vztah tym, ze jej budes vycitat, ze nešetrí. Ved aj tak rozhoduješ o výdavkoch ty, ona mina svoju vyplatu. Skus sa na to, ze si ta vybrala ako muza, ktory sa postara a ty sa aj postaras. Do hrobu si peniaze nezoberieš. Jasne, ze treba mat rezervu aspon na pol roka. Ale ak mas rezervu vytvorenú a vies ju dalsej aj vytvárať a plus si aj uzivat, splnil si svoju ulohu chlapa 👏👏👏👏.
@1fifinka1 Kupovať auto za 40tisíc €, to nebolo správne rozhodnutie, stačilo za 20-25 tisíc a aj rýchlejšie sa splatí. Obidvaja musia šetriť a plánovať.

@petronelag pan podnikatel ma medzery v uctovnicstve a celkovo vo financiach ma uplny hokej.
@delphin1 tvoja firma vyprodukuje zisk 5000 mesacne a z toho (zvysok zaokruhlim, nechce sa mi spatne hladat presne cisla):
- 2000 pouzijes ako prebadzkovy kapital do firmy
- 1000 ide na firemne auta (ano, pouzivas ich aj na sukromne ucely, takze ak by si oddelil len spotrebu na sukromne ucely, tie by si mohol odpocitavat z odinneho rozpoctu, ale kedze ich vsetky dokladujes na firmu, su to peniaze z firmy, nie z rodinneho rozpoctu)
- 2000 je tvoja mzda, ktorou prispievas do rodinneho rozpoctu, z ktoreho sa uspokojuju potreby tvoje aj celej rodiny, pretoze aj ty byvas tam kde tvoja zena, aj tebe sa perie pradlo, aj ty doma jedavas ako jedava vase dieta a tvoja zena, aj ty ides na dovolenku aj do wellness, tak ako tam ide tvoja zena aj vase spolocne dieta, aj ty jes v tej restauracii kde idete na obed cela rodina)
Tvoja zena zarobi 1000, z nich 500 ide do rodinneho rozpoctu, zvysok minie na uspokojenie svojich a rodinnych potrieb. Podiel jej a rodinnych potrieb bud vobec nepoznas alebo ich tu planovite zatajujes aby si vyzeral ako uboziacik, ktory zivi zenu a dieta "zo svojich penazi"