Som tehotná, ale s prsteňom sa ešte nerozhýbal
Ahojte 😊 potrebujem sa s vami trochu poradiť, síce ja túto vec aj tak moc neovplyvním ale chcem aspoň upokojenie že v tom niesom sama. S priateľom čakáme dieťa, som akurát v 6tom mesiaci. Otehotnela som dosť skoro, asi po 4 mesiacoch čo sme boli spolu. V máji budeme spolu rok. Viem že sme spolu krátko, ale aspoň za ten prsteň by som bola rada a bola by som si istejšia, keďže čakáme spolu to dieťa. Už sme sa o tom aj pár krát rozprávali že keď bude mať maly rok, tak by mohla byť svadba. Všetci aj dosť nato tlačili, že by sa patrilo keď som tehotná. On sa však do toho nehrnie a tvrdí že to je len papier. Síce mi pár krát spomenul že prsteň by mi už mohol dať, dokonca aj jeho mama mi hovorila že jej to spomínal že nad tým premýšľal a žeby to mohol urobiť, ale zatiaľ stále čakám a som z toho taká nesvoja.
@anetkaaa111 Iba si ho obhajuješ. Keby si ťa chcel vziať, tak si ťa vezme. Obzvlášť keď je to len papier pre neho. Čakáte dieťa, už navždy budete mať niečo spoločné a nedokážete mať otvorený rozhovor o svadbe? Romantické gestá si mala čakať predtým než si otehotnela. A daj priezvisko po sebe. Aké ho budeš mať o 3mesiace, záleží len od neho. Naozaj nechápem, prečo by sa dieťa malo volať po otcovi. Za to, že dal spermiu? Ty dávaš omnoho viac.
@anetkaaa111 tak mojej kamaratke ani ten prsten nepomohol… tiez otehotnela po 3 mesacnej znamosti, prsten dostala, svadba slubena, tak dali dietatu meno po otcovi. Nepresiel rok a uz si hlavu trieskala, aka bola blba. Teraz je s malym sama a nemoze predychat, ze jej dieta sa vola inak ako ona. A takych tem su na konikovi stovky.
Dieta ma priezvisko automaticky po matke, nechapem tento ukaz, ze zeny davaju detom mena po cudzich (pre ne cudzich) chlapoch.
@anetkaaa111 Ešte dodám, nie je to špekulatívne, je to normálne. Nosíš a porodíš to dieťa ty? Áno. Si slobodná? Si. Tak bude mať tvoje priezvisko. Keď sa vezmete neskôr, meno zmeníte. Jednoduché.
@anetkaaa111 preco by dieta, ktore spolu splodite, ty ho vynosis, porodis, budes s nim nonstop, malo mat meno po otcovi ked si v podstatne “papierovo” slobodna?
Preco vzdy, ked su chlapi slabosi, dilinka, ich zacnu zeny ospravedlnovat?
Predstav si. Ako sa budes citis? Porodis. Prinesu ti dietatko, na rucke bude mat pasku s menom po otcovi. Celu dobu v nemocnici ta budu oslovovat tvojim priezviskom, kym dietatko inym. Bude ti to prijemne?
Ty budes stale len cakat a dufat ze mozno raz pride s tym prstienkom. Takto cakat mozes aj s tym ze dietatko bude mat tvoje priezvisko. Rodicovstvo je mega narocne, malokto to povie, ale je to tak. Naozaj preveri vztahy. My s manzelom sme spolu od mojich 15tich a manzelovych 17tich. Manzelmi sme 4 roky. Dokopy sme spolu 13 rokov. Maly ma rok a pol a za to obdobie sme sa nahadali najviac za cely nas vztah. A to len kvoli unave, mojej frustracii z toho stereotypu doma, uplakanemu dietatu atd. Obom sa nam zmenil zivot a nemali sme najlahsie obdobie v nasom vztahu. Ako slobodny moze v takej situacii kedykolvek odist hociktory z rodicov. Ale manzelstvo je zavazok. Nieco co vas v tie najhorsie dni drzi pokope. Na com chcete pracovat. Ste rodina.
Toto je “podpasovka” pre teba, buducu mamu. Ty jedina budes mat ine priezvisko.
Mnoho zien ti tu radi a myslime to najlepsie ako vieme. Normalne sa s nim o tom porozpravaj. Nevravim, ze tlac na pilu, to nie, ale nech vies na com si. Na com budes, aj s dietatkom.
Keby som bola chlap ani by ma nenapadlo si brat niekoho, kto otehotnel po 4. mesiacoch chodenia.... Je super, ze sa o dieta postara, ale tiez by som si ta nebrala, pretoze si vobec nemoze byt isty, poznate sa moc kratko. Neuznavam take, ze zoberme sa, pretoze cakame dieta, ludia by sa mali sobasit, pretoze su o tom presvedceni. Preto mu treba dat cas. Ziadne podpasovky, ako sa tu pise, uplne normalna reakcia. Ci je lepsi pripadny rychly rozvod? Po par mesiacoch vztahu si vela ludi mysli, aky je ten vztah idealny. Ja ho uplne chapem, ved ta skoro nepozna
@anetkaaa111 Neriad sa radami inych,ale rob ako ty citis. Ja by som dala priezvisko po otcovi. A preco nie? Ved je to jeho otec,planujes s nim zostarnut a robit natruc,lebo ti nenavlecie prsten,je smiesne. Svadba nie je zarukou oekneho vztahu a uz vobec nie vernosti ako si to mnohe este aj v 21.storoci myslia. Ze ak maju manzela,tak su za vodou a to je ich zivotnym cielom. Vydat sa a byt panou.
@anetkaaa111 zlata moja, nechcem ti kazit iluzie, ale keby chcel, tak najprv pride s prstenom a potom sa s tebou dohodne na tom, ze ta oplodni 🙂 proste bol hnily navliect gumu, vytiahnut nestihol a v podstate mu je jedno, ze ty budes mat jeho dieta, ved nejak bolo nejak bude a prinajhorsom on vzdy moze zmiznut, starostl budu tvoje.
@mircalla napr. ja som “podpasovkou” myslela len to, ze by malo dietatko jeho priezvisko kym budu slobodni.
Jasne ze su kratko spolu. To ani nie ze kratko, to je nic. Osobne nechapem tieto plodenia deti kym sa este poriadne ani nepoznaju. Maximalne nezodpovedne voci dietatu. Ale nechcem moralizovat. Muza nemozno nutit do svadby a nik tu ani netvrdi ze prsten je zarukou dobreho manzelstva. Absolutne to tak nie je.
@marca12 Autorka moze mat predstavu o tom ako budu spolu starnut, ale ma to tak aj on? Len on vie. Ak porodi ako slobodna, ona ako mama ma mat ine priezvisko len preto lebo s nieky. Raz mozno bude v manzelstve? Blbost.
Preto jedina rada, porozpravat sa otvorene ako dospeli ludia a vyriesit situaciu kym pride dietatko na svet.
@marca12 a prečo áno? Veď a ona je matka. Slobodná matka. Tuto pán darca spermií sa jedného pekného dňa môže zbaliť a odísť a dieťa bude žiť naveky s iným priezviskom ako ona. Fakt fasa. Čože je on viac rodič? Žena nosí, rodí, riskuje zdravie, stará sa....buď všetci rivndkd priezvisko, alebo po matke
Ja nechápem tomu, že vždy píšete, na čo by si ťa bral, keď na uvarené, upratané, sex. My sme s mužom mali prvých 8 mesiacov vzťah na diaľku, potom sme začali spolu bývať. Áno, sex sme mali, varil väčšinou on, upratovali sme spolu. Žili sme ako manželia, spoločne financie od prvého dňa spoločnej domácnosti. A aj tak ma po 2 rokoch požiadal o ruku, ale s tým, že svadba sa začala plánovať. Nebol to len prsteň. Jednoducho si ma chcel vziať.
Ak sa chce chlap zenit, tak sa chce, aj keby sa mu žena sama ponúkala na tanieri a mal čo si zmyslí. A ak sa nechce zenit, žena môže robiť to isté, ale neozeni sa. Už je to len na nej, či to bude akceptovať. Len málo chlapov pristúpi na vyhrážky buď si ma vezmeš alebo sa rozideme.
@anetkaaa111 nikdy nepochopim ako moze mat zena tak nizku sebauctu...
@marca12 nejde o to, ci niekto chce byt vydatou panou. Ja by som sa napriklad po tak kratkej znamosti nevydala. Ale nic ponizujucejsie si neviem predstavit ako byt niekomu k dispozicii ako full time manzelka a pritom snivat o tom, kym mi urodzeny manzelstvo ponukne.hrdost a sebaucta dovidenia
Všetky riešite dieťa a ju - ale veď ona už má, čo chcela. Mňa by zaujímalo jej vzdelanie, práca, bývanie, úspory, rodinné zázemie, plány do budúcnosti mimo svadbu. A podľa toho, nech sa chlapec rozhodne. On zrejme dieťa až tak nechcel, len ju neposlal priamo na potrat a aj tak si už skomplikoval život. Prečo by si ho kazil úplne svadbou s niekým, koho poriadne nepozná, zrejme až tak nemiluje nevie, ako sa s ňou bude žiť? Keby to bol môj syn, radím mu tiež čakať a nerobiť žiadne záväzné a závažné kroky ako svadba a spoločný majetok. Dieťa za záväzok nepovažujem. Pre muža to záväzok nie je. Keby sa rozišli, dieťa zostane s matkou a chlap môže začať na druhý deň po rozchode žiť nový život. Len jej to došlo neskoro a preto teraz dupká.
Keby chcel, vezme si ta kludne na urade aj v 9tom mesiaci, aj take svadby som uz videla. Jasne, vela parov sa zosobasi aj po narodeni dietata, ale aj taki, co nie. Je to na tebe, co si ochotna akceptovat. Ak ma vsak uz teraz reci typu ala papier, tak by som sa na svadbu moc neupinala.
urcite nedavaj dietatu priezviskk po otcovi ak nie ste manzelia
ani kvoli babke a pod ak on nema ochotu si ta vziat co je mensi zavazok ako mat spolocne dieta tak nema co ziadat rovnake priezvisko
mozno ho to nakopne 😉
Si slobodná a možno, keď sa nerozhýbe, budeš i slobodná matka.
Skús to ako narovinu povedať partnerovi.
Žiadne náznaky.
Chlap potrebuje od ženy povedať (pomenovať) veci priamo, bez náznakov:
Mesto Žilina ako jedno z mála miest na Slovensku realizuje sobáše každý piatok a každú sobotu. Doba určená pre uskutočnenie sobášneho obradu je:
každý piatok v čase od 13.00 hod. do 15.30 hod.
a
každá sobota v čase od 12.00 hod. do 17.00 hod.
Vo výnimočných a odôvodnených prípadoch je možné uzavrieť manželstvo aj mimo týchto určených hodín. Počas kalendárneho roka sa sobášne obrady nekonajú v nedeľu, v období veľkonočných sviatkov, Sviatku všetkých svätých (od 30. 10. do 3. 11.) a vianočných sviatkov (od 23. 12. do 27. 12., 31. 12., 1. 1. a 6. 1.).
este dodam ze dlzka vztahu pred svadbou nie je zarukou nicoho poznam vztahy ked sa brali do roka a su spolu uz desiatky rokov a aj take kde chodili od puberty spolu a su rozvedeni
@anetkaaa111 a v ziadnom pripade sa nespoliehaj na to, ze si klakne pred tebou, ked bude dieta na svete.
Kopec chlapov funguje takto:
Drahy, dnes som sa cestou zastavila na matrike, termin sobasa maju volny 3.3.2023 alebo 4.3.2023, ktory sa ti viac pozdava?
A odpoved mas.
Drz sa. A nenechaj sa obalamutit, ze sobas je “len papier” a ked to nahodou povie, dodaj, ze ked je to “len papier”, tak okej, ty si to prajes a potom budete mat vsetci klud. Najmä ty.
Dieta je predsa ohromny zavazok a vacsi nez sobas. Preco to nechape?
PS: ak povie, ze ziadny z tych dvoch terminov mu “zatial” nevyhovuje, tak iba polohlasom: okej, bude sa volat ako ja (priezviskom) a mozno az toto ho prebudí k cinom.
@anetkaaa111 priezvisko daj určite svoje, nie jeho. Prečítaj si tu o tom pár tém. Ako slobodná mamička to budeš mať jednoduchšie s jednakým priezviskom. Treba aj s tým rátať, daj dole ružové okuliare. A ak ho to bude srať a ty chceš just tú svadbu tak máš na neho aspoň páku. Chceš aby malo tvoje priezvisko? Tak si ma vezmi za ženu... Ale ja by som sa teda do svadby nehrnula, veď sa ani nepoznáte poriadne 😅
a poznam par kde sa muz nevie rozhybat s prstenom a ma uz dve deti jedno uz na zs
aj sme mu dohovarali sam si uvedomuje ake je divne ze ked niekam pridu tak deti sa volaju po nom a zena sa vola inak
uz nam (v praci ) slubuje ze poziada o ruku pol roka a este sa to neudialo
myslim ak by sa deti nevolali po nom tak by sa rychlejsie rozhybal
@anetkaaa111 ja by som sa tiež nehrnula. Nie ste spolu ani rok. Už len z toho dôvodu. To, že sa vám "podarilo" to je už vasa zodpovednosť 🤷🏼♀️.
No proste mu otvorené povedz, že pre teba to podstatné je a chces aby ste to začali riešiť.. komunikácia s partnerom je základ celého vzťahu.. viem že je ľahšie o tom napísať sem, ale toto nič nevyrieši, musíte to vyriešiť vy dvaja spolu a otvorene..
@heleninamama 👍
@anetkaaa111 sestra takto caka uz 12 rokov 😅 dieta maju, potencialny svagor stale hovori ze ano ano ale uz sa na tom len smejeme ze sa asi nedockame..sestra po tom velmi tuzila a on o tom vie ale pre neho svadba podstatna nie je...akoze maju pelny vztah, on sa postara aj o nu aj o dieta len to nemaju na papieri.. nuz uvidis 🙂 vidim uz aj na sestre ze od toho upustila ..nastastie je nezavisla nakolko pracuje a zaraba dost..vsetky peniazky ssi odklada nakolko svagor zaraba extremne a nic ju platit nenecha 🙂 clovek nikdy nevie ani s prstenom na ruke.. 🙂
@anetkaaa111 ten prsten ti istotu ani stastny vztah neprinesie dokonca ani obrucka nie
@anetkaaa111 ja som otehotnela po 2 mesiacoch chodenia 😂 Počas tehu som nejaké zásnuby a svadbu vôbec neriešila, nechcela som sa vydávať s bruchom, ani s malým dieťaťom. Manžel ma o ruku požiadal tri mesiace po narodení syna a svadba bola, až keď mal syn tri roky 🤭 Ja som najprv hovorila, že svadbu nechcem, neskôr už, že by som teda chcela. Syn mal od začiatku priezvisko po manželovi, lebo som rátala, že sa aj tak raz vezmeme a moje priezvisko sa mi nepáčilo 😁

@anetkaaa111 Nikdy by som nedala svojmu dieťaťu meno po mužovi. Buď môžeme mať všetci rovnaké priezvisko z si nie, tak by malo dieťa moje. O tom by som vôbec nediskutovala. Mňa si zobrať nechce, ale nárokuje si na priezvisko pre dieťa?!