icon

Som už unavená

marta5586
30. aug 2021

Ahojte, ani neviem ako začať... Mám sestru, ktorá má malé dieťatko, 2,5 ročné. Nevie sa s ním zahrať, nevie ho nijako zabaviť. V noci k nemu nevstáva... Malý veľmi zle spí. Zaspí najskôr tak okolo 23:00. Aj to len veľmi zriedka. Vačšinou ho uspávam ja. Do postele sa dostanem najskôr okolo 00:00 a to pracujem denne 8 h. Som už strašne vyčerpaná, nespomínam si, kedy som sa vyspala. Je to takto od narodenia malēho a nezvládam to už
Sestra už pracuje popri materskej a cez deň je e ním vačšinou naša mama, teda jeho starká. Mám pocit, že sestre malý ani nechýba. Chcela by som sa osamostatniť, zamýšľam kúpu bytu, ale je mi veľmi ťažko z toho, čo bude s malým a čo s mojou mamou, má cez 60 a zdrav problémy. Bojím sa, že ja sa síce zachránim, ale uškodím tým ktorých mám najradšej. Malého milujrm ako svojho, ale niekedy už naozaj nevládzem zvládať aj prácu, aj malé dieťa, a pritom bez nároku na vlastný život.

0silvia0
30. aug 2021

@marta5586 je to sestrino dieta, nacase stat sa plnohodnotnou matkou a nespoliehat sa na ostatnych. Najlepsie co urobis je, ze jej das priestor starat sa o vlastne dieta.

1katus1
31. aug 2021

@marta5586 tak vysvetlí segre nech sa stará dieťa nie je bábika ktorú si odložím . Koľko má už malý mesiacov ?

fleur1111
31. aug 2021

@marta5586 sestra potrebuje dospieť, tak jej to umožni.

elizabet173
31. aug 2021

@marta5586 nechápem, prečo ste prebrali starostlivosť i sestrino dieťa ty a mama. Pomôcť áno, ale ani náhodou by som ho neuspávala, s tým by som skončila ešte dnes. Ak sestra pracuje popri materskej, nech si vybaví jasle alebo opatrovateľku. Ona má rodičák aj plat a vy padáte na hubu? To už prečo? Už si mala byť dávno odsťahovaná a mama nech prinúti odsťahovať sa aj sestru, ona v jej veku už potrebuje tiež svoj kľud.

janinah
31. aug 2021

To nemyslíš vážne toto....preháňate obe s mamkou a riadne,okamžite uberte,lebo ubližujete dieťaťu.Predstav si,že ostane žiť samo s matkou a nemajú nijaký resp. minimálny vzťah.Zažila som podobnú situáciu so synovcom,ked sestra potrebovala doštudovať a chodila na týždnovky na druhý koniec republiky.Malý si myslel,že každé dieťa má mamu,ocka,starkých a Janku/mňa/.Prišlo na návštevu iné dieťa s mamkou a ockom a náš nevedel pochopiť,kde majú ich "Janku".U vás sa otec dieťaťa nevyskytuje? Tiež by mal mať svoju úlohu,ak je to možné.
Ty sa odsťahuj a ži si svoj život a maj svoje dieťa.Mamka sa musí sama rohzodnúť do akej miery bude pomáhať,len musí vedieť,že to nie je jej povinnosť,len dobrá vôľa.

panelacikova
31. aug 2021

@marta5586 nech sa ráči osamostatniť aj sestra. keď vedela dieťa robiť, nech sa oň aj stará... a vo vlastnej domácnosti. hlavne ak pracuje, tak švihom preč od vás. zaťažuje vás a vy si to necháte. čiže problém je hlavne vo vás. v tebe a mame.

ivik4
31. aug 2021

Kokos by som k malemu nevstala ani keby co bolo. Sestru do riti na posteli v noci kopnut.. to akoze co ma znamenat ? Preco nevstane k vlastnemu dietatu ? A ty tiez dobrovolne robis zo seba pestunku, tak si zvykla

acrobaleno
31. aug 2021

Za dobrotu, na žobrotu.

winki13
31. aug 2021

@marta5586 veľmi veľa je v tomto príbehu nevypovedané. Prečo je sestra u mami? Koľko má rokov?
Ja mám z tohto pocit, že sestra mladučká otehotnela a darca spermí sa vyparil. Možno nebola ani stotožnena s tým, ze bude matka a ty ako akčná staršia sestra si po pôpore automaticky prebrala rolu matky a sestra zostala v roli neschopnej. A ak nemala chuť a ani príležitosť starať sa a vytvárať si vzťah....hm sa ani nečudujem, že má na háku.
Ty si s ňou sadni a porozprávaj sa s ňou.

rdi
31. aug 2021

neviem si predstavit, ze matka a takto sa nestara? uff

kittykat22
31. aug 2021

Pravda je taka, ze maly povyrastie a sestra kometa si k nemu urcite najde cestu. Pretoze ona vypada ako matka, ktora si skor rozumie s dietatom ked je starsie. A syn nepochybne v puberte oceni jej nezaujem a jeho volnost. Ty zostanes vycerpana, bez bytu, bez dietata, bez rodiny ... pretoze ten cas ktory mas venovat sebe davas pre inych. Ja nepisem, ze jej nemas pomoct. Ale nemozes pomahat na ukor seba pretoze sestra sa nevie vpratat do koze. Predpokladam, ze si vo veku ked si mas tvorit vztah, uzivat si kamaratov, robit karieru a ak chces, tak kupovat byt. Ten cas mladosti ktory mas teraz, sa nikdy nevrati. Musis sa seriozne zaujimat o seba. Mama ma sice 60 ale maly pojde do skolky a nebude skoro vobec doma. Hrab sa do vlastneho byvania - nevahaj ani minutu. Ved bude problem, prides na chvilu pomoct.

vilma7
31. aug 2021

Sestra má koľko rokov? Malého do škôlky, lebo pomaly budete unavené všetky a sestra nech sa o neho po práci láskavo stará. To že nevie, je len výhovorka.

whatever1
31. aug 2021

@marta5586 Si robíš srandu že pravidelne uspavas sestrine dieta, a vstávaš k nemu aj v noci. Ty nie si jeho mama, vytvaras si k nemu nezdravy vztah. Už teraz cítiš za nho privelku zodpovednosť. Je to aj tvoja chyba. Neviem či zdieľate tu istu izbu, ak áno odstahuj sa do obývačky, spunty do uší a vyspi sa. Daj im príležitosť vytvorit si pevnejši vzťah.

daniela1911
1. sep 2021

Súhlasím s komentárom vyššie… je to celé tvoja chyba, aj keď to myslíš dobre.
Ide maly do škôlky ? Predpokladám, že nie a bude ho mat do ďalšieho septembra na krku vaša mama.
A predpokladáš správne, ak odídeš, odserie si to zas mama, lebo bude mat viac roboty…
Ja vidím riešenie takéto (možno nie take okamžite), vydrž ešte rok, porozoravaj sa zo sestrou, povedz jej, že ona je mama - ona sa musí starať, pomáhaj jej, ale, nie robiť veci za ňu! Dohliadni aby sa zlepšila starostlivosť, návyky, rutina o malého (možno aj začne chodiť skôr spať). Na jar je zápis do škôlky od 9/22. Držím palce

1katus1
1. sep 2021

@marta5586 a tvoja sestra má zdravotné problémy že sa o dieťa nevie postarať sama alebo je len lenivá ? Tam ju nechaj ty si jej dieťa nespravila nech sa stará ona a otec dieťaťa. Môžeš zobrať občas pokocikovat a to je tak všetko keď ho chcela nech sa stará