icon

Som v strese, lebo nemám peniaze

1. nov 2025

Nechcem tu už byť. Mám deti a vôbec to nedávam. Som stále v strese lebo nemáme peniaze. Včera som chcela dať telefón do záložne aby sme niečo mali. Muž peniaze pomíňal a teraz platí skoro 500e každý mesiac na dlhy a nemám z čoho žiť. Chodíme po rodine požičiavať ale už ani oni nám nechcú nič dať. Otec nám robí naprieky je alkoholik a stále vykrikuje peniaze. Nevládzem sa s deťmi učiť lebo mám depresiu z penazi. Nikam nemôžeme ísť. Chcem len zomrieť. Mám výčitky, že nemôžem deťom dať nič čo by si zaslúžili.

anonym_75ecde
1. nov 2025
@cyneric

@casavina Toto mi pripomenulo diskusiu spred pár dní, veď potrat je predsa “vražda” a každé dieťa má právo na život, peniaze sa nájdu, interupcia je hriech, ono bude nakoniec lepšie, boh zariadi… a potom tie isté moralistky (česť výnimkám, nemyslím tým priamo teba) idú lynčovať prečo má žena toľko detí a nevie sa s partnerom postarať. 🫠

@cyneric Nepisem nikde, že autorkine deti maju ísť na adopciu. Vyjadrila som sa len k tomuto tvojmu prispevku. Neviem, ako ti to inak vysvetliť, ale to, čo píšeš nesedi s tým, čo si tam uviedla.

Tie zeny /nazvané moralistky/ odmietajú potrat, ako “vraždu”, ale to ešte neznamena, že dieťa ma vyrastať v takých podmienkach, v ktorých sa o ne matka nedokáže postarať. Je možnosť adopcie. Tie zeny proti nej nie su (ako si sama napísala). Čiže žena nemusí ísť na potrat a radšej si môže zvoliť adopciu ako riešenie. Potom nebudú nikoho moralizovať ani za to, že sa o deti nedokáže s partnerom postarať.

anonym_75ecde
1. nov 2025
@anonym_5bf28d

@anonym_75ecde sto krat radsej by som sla na interupciu kym je to este embryo (v autorkinom prípade 7x) ako dopustiť, aby deti museli znášať takýto život. O detských a pestúnskej domovoch ani nehovorím tam si tiez zažijú všeličo. Nech sa každá žena rozhodne podla svojich možnosti a svedomia, žiadna nema pravo sa vyjadrovať inym smerom ako o sebe samej. Myslím si však, ze žena ako autorka mala ist na sterilizáciu skor ako zacala plodiť xy deti, o ktoré sa nevie postarať a nenávidí ich.

@anonym_5bf28d ty nerozhoduješ len za seba, ale i za to embryo. Chápem, že nechceš, aby dieťa vyrastalo v biede, či v detskom domove.
Ale radšej by si išla na potrat, než by si mohla jeho život uchrániť a dat dieťa do rodiny, ktorá ho chce, žene, ktorá po ňom túži a postarala by sa?
Aj keby nie, v poriadku, ja to neriesim. Reagovala som iba na jeden konkretny komentár.

anonym_74350a
1. nov 2025
@anonym_75ecde

@anonym_5bf28d ty nerozhoduješ len za seba, ale i za to embryo. Chápem, že nechceš, aby dieťa vyrastalo v biede, či v detskom domove.
Ale radšej by si išla na potrat, než by si mohla jeho život uchrániť a dat dieťa do rodiny, ktorá ho chce, žene, ktorá po ňom túži a postarala by sa?
Aj keby nie, v poriadku, ja to neriesim. Reagovala som iba na jeden konkretny komentár.

@anonym_75ecde za aké embrio, co tu meleš? A áno, aj ja by som radšej išla na potrat, ako takto trápiť deti. Je to každého osobná vec, co urobí, nie tvoja.

anonym_75ecde
1. nov 2025
@anonym_74350a

@anonym_75ecde za aké embrio, co tu meleš? A áno, aj ja by som radšej išla na potrat, ako takto trápiť deti. Je to každého osobná vec, co urobí, nie tvoja.

@anonym_74350 pisem, ze je v poriadku, ako sa kto rozhodne, neriesim, tak nepíš, čo som naschval ešte uviedla ako to je.
Áno, žena rozhoduje nielen za seba, ale aj za ten druhy život, ktorý v nej začal a chce ho ukončiť. A dokonca i za otca toho počateho a nenarodeného dieťaťa. Tak by si ženy mohli aspoň prestať nahovárať, ze rozhodujú čisto iba za seba. Pretoze to tak nie je.

anonym_75ecde
1. nov 2025
@anonym_74350a

@anonym_74350a podľa teba by sa v adoptívnej rodine trápilo, áno?

anonym_5e715a
1. nov 2025

Chudence deti,aj tak je to otazka casu kedy skoncia vsetky deticky v detskom domove.Hrozne sa to cita.

anonym_5bf28d
1. nov 2025
@anonym_75ecde

@anonym_75ecde keby som nemala záruku, ze dieta prežije šťastne detstvo veru by som sla na interupciu. Proste to vnímam tak ze deti, co potrebujú pomoc je uz príliš aj bez ďalšieho záchraneneho embrya. A tým uz existujúcim detom sa nedostáva vela pomoci, niektorým sa ani nikdy nedostane. Preto by ženy mali v prvom rade myslieť na antikoncepciu. Pisem ženy preto, lebo mužom je to casto fuk co bude. Mozno by som zmenila názor keby sa to stane ale zatial mam takýto názor. 🙂

anonym_5bf28d
1. nov 2025
@anonym_75ecde

@anonym_75ecde toto nevieme nikdy ako bude. Môže byt v rodine kde ho bude otec sexuálne zneužívať a mama bit alebo sa môže dostať do dobrej zabezpečenej šťastnej rodiny. Ak by to malo byt 50/50 neriskovala by som to.

emka530
1. nov 2025
@tiika

@anonym_autor ak chceš, napis mi. V diskusiách nenájdeš asi podporu, skôr odsúdenie.

@tiika máš pravdu.. môžeš mi napísať ss?

anonym_75ecde
1. nov 2025
@anonym_5bf28d

@anonym_75ecde keby som nemala záruku, ze dieta prežije šťastne detstvo veru by som sla na interupciu. Proste to vnímam tak ze deti, co potrebujú pomoc je uz príliš aj bez ďalšieho záchraneneho embrya. A tým uz existujúcim detom sa nedostáva vela pomoci, niektorým sa ani nikdy nedostane. Preto by ženy mali v prvom rade myslieť na antikoncepciu. Pisem ženy preto, lebo mužom je to casto fuk co bude. Mozno by som zmenila názor keby sa to stane ale zatial mam takýto názor. 🙂

@anonym_5bf28d Nepocat nechcene dieťa je ta najlepsia možnosť, to je jasne.
Ano, takých deti je dosť a pritom nepatríme ani medzi chudobné či rozvojové krajiny.
Rovnako je vela i rodín, ktoré čakajú v poradovníku na adopciu dlhe roky, pretože “voľných” deti je máličko oproti veľkému počtu záujemcov. Pary prechádzajú rôznymi kritériami, posudkami, výberom. Stat sa môže vždy hocičo, do budúcnosti nikdy nevidíme ani pri našich deťoch. Napriek tomu je pre mna život to najvzácnejšie.

mizoko
1. nov 2025
@a0

@mizoko dočítaš sa možno aj ku konečnému počtu 😂. Ja som to vzdala

@a0 kašlem na to. Narobí xyz deti s debilom a potom rumazga.

tiika
1. nov 2025
@anonym_autor

@maca1984 chlapčenské 25 , dievčenské 28, 32, 34,

@anonym_autor môžeš dať nejaký kontakt, adresu tu či napis správu

milanemila
1. nov 2025

@anonym_autor na zaklade vsetkych tvojich prispevkov a komentarov si naozaj uprimne myslim, ze tvojim detom by bolo lepsie v bejakom zariadeni a pripadne ak by boli adoptovane…

anonym_5e715a
1. nov 2025

A o rozvode ani pocut,ani pocut,ze by tym zacala a poziadala o rozvod.A vyzivne.

petulda333
1. nov 2025
@anonym_75ecde

@anonym_75ecde a co ak sa ta adoptivna rodina nepostara? Nikdy nevies a ako to bude casom vnimat to dieta,ze bolo nechcene?! Ach

any_soj
1. nov 2025

@anonym_autor si ešte tu?
Z akého si okresu?
A čo potrebuješ pre deti? Pošli mi správu, konkrétny zoznam veľkostí oblečenia, topánok. Čo ešte? Prípadne trvanlivé potraviny?
Okrem rodičáku máte aký príjem? Bývate kde?

enmery
1. nov 2025
@any_soj

@anonym_autor si ešte tu?
Z akého si okresu?
A čo potrebuješ pre deti? Pošli mi správu, konkrétny zoznam veľkostí oblečenia, topánok. Čo ešte? Prípadne trvanlivé potraviny?
Okrem rodičáku máte aký príjem? Bývate kde?

@any_soj No podľa jej minulých tém,ona nevie, koľko ma manžel, ani kam ich dáva, spomínala, ze fajčí, keď uz ma nejaké jedlo pre deti, tak ho zje on a berie aj jej peniaze, keď si schová, takže je bez všetkého. A písala, že bývajú v byte jej otca. Či je to pravda, ani srnka netuší.

any_soj
1. nov 2025
@enmery

@any_soj No podľa jej minulých tém,ona nevie, koľko ma manžel, ani kam ich dáva, spomínala, ze fajčí, keď uz ma nejaké jedlo pre deti, tak ho zje on a berie aj jej peniaze, keď si schová, takže je bez všetkého. A písala, že bývajú v byte jej otca. Či je to pravda, ani srnka netuší.

@enmery och :( takže tam jedine muža poslať preč, alebo ísť do krízového centra... Tam by ani peniaze nepomohli, ak je v takom toxickom vzťahu :(

enmery
1. nov 2025
@any_soj

@enmery och :( takže tam jedine muža poslať preč, alebo ísť do krízového centra... Tam by ani peniaze nepomohli, ak je v takom toxickom vzťahu :(

@any_soj Áno, asi chápeš frustráciu žien tu, keďže v tých predošlých témach fakt radili čo urobiť krok po kroku, to jej muž ich ťahá všetkých dole. Robí dlhy. Možno s nim aj musí spávať, aby bol "pokoj" a preto iba vkuse rodí. Ale každopádne, pokiaľ ona nebude chcieť toto zmeniť a neprijime podanu ruku, nic sa nezmení. Naopak, detí budú rásť a budú toho potrebovať stále viac.🥺

zara3
2. nov 2025

To je tak, ked zena dava chlapovi prednost pred detmi... pokial ich lubis a nevies bez nich zit, tak sa zober a id prec aj do krizoveho. Budes to mat par mesiacov tazke, ale peniaze deti zostanu v tvojich rukach a nie v muzovych. Ty s nimi budes zarabat. Poziadaj o pomoc pre zeny s detmi a pokial je tvoj nasilnik, utec s detmi co najskor. Deti ta stale lubia, svojou nevinnou laskou nevidia tvoje chyby, ale jak budu vetsie uvidia. Budu ti vycitat, jak si im znicila zivot a ze si im nedala prednost pred chlapom. Ked mas dcery, tak im ides prikladom, ci chces, aby aj oni trpeli, pretoze nebudu vediet, ze takyto vztah neni ok?
Ty ako matka si cely celucky svet pre svoje deti, a nikto tvoje miesto nikdy nepreberie, ak budes za svoje deti a ich zivot bojovat. Aj zeny same dokazu dat svojim detom niekedy nie vsetko naraz, ale postupom casu sa to nakopi a budu mat, co potrebuju. Aj keby si mala zo zaciatku jest len chlieb s maslom cely mesiac, ale budete stastni a nezavysli. Nebude nikto, co by vam len skodil a bral aj to posledne. Tak sa zamysli, co je prve pre teba a mysli aj na budoucnost.
Zobrat peniaze nikam nevedie, lebo je to len kolotoc nestastia a dlzoby. Pokial mas vetsie deti, co mozu pomoct, tak brigady a praca na pol uvazku pre teba.
Prajem detom len to najlepsie.

tiika
2. nov 2025
@enmery

@any_soj Áno, asi chápeš frustráciu žien tu, keďže v tých predošlých témach fakt radili čo urobiť krok po kroku, to jej muž ich ťahá všetkých dole. Robí dlhy. Možno s nim aj musí spávať, aby bol "pokoj" a preto iba vkuse rodí. Ale každopádne, pokiaľ ona nebude chcieť toto zmeniť a neprijime podanu ruku, nic sa nezmení. Naopak, detí budú rásť a budú toho potrebovať stále viac.🥺

@enmery skôr si myslím, že dole ich všetkých ťahá skôr ona. Svojou nečinnosťou a tým, že veci nerieši, resp.rieši iba poziciavanim peňazí.

pieksamaki
2. nov 2025
@anonym_autor

Mám doma dve malé deti jedno 2 roky druhé ani rok nezvládneme platiť jasle pre dve deti

@anonym_autor viem ti pomoct oblečením.......pre deti..

anonym_75ecde
2. nov 2025
@petulda333

@anonym_75ecde a co ak sa ta adoptivna rodina nepostara? Nikdy nevies a ako to bude casom vnimat to dieta,ze bolo nechcene?! Ach

@petulda333 a preto je lepšie mu šancu na život nedať?
Je tu taká skupina - adopcia, vaša cesta k dietatu. Môžem to tam dať. Zaujimalo by ma, čo by na to odpísali.
Ale ja som už odpovedala na podobnú reakciu. -
Pary prechádzajú rôznymi kritériami, posudkami, výberom. Stat sa môže vždy hocičo, do budúcnosti nikdy nevidíme ani pri našich deťoch. Napriek tomu je pre mna život stále to najvzácnejšie.

annamalaga
2. nov 2025

Nuž čo tu radiť, rodina nepomôže, čiže: obvolať krízové centrá, presťahovať sa s deťmi tam, hľadať prácu, ak sa dať nebude toľko deti uživiť, tak pestúnska starostlivosť. Posledné dve deti si mala dať na adopciu a zabezpečiť aspoň im lepší život. Žiaľ taká je realita. Dnes mať veľa detí môžu mať len uvedomelí ľudia, ktorí majú dobré práce a robia dvaja, vedia sa postarať. Taký je život. Niektorí , ako ja , si nemôžu dovoliť ani jedno dieťa. Byť tvojou mamou, nepomôžem ti ani ja. Žiaľ. Budeš to mať ťažké v živote, ale môžeš si za to sama. Neposlala by som ti nič. Musíš sa sama vzchopiť, lebo ti deti odoberú a skončíš na ulici. Zlato moje preber sa a prevezmú zodpovednosť. Ženy ti tu dobre radia.

anonym_74350a
2. nov 2025
@anonym_75ecde

@anonym_75ecde ale ona ich nedá do adoptivnej rodiny, nechápeš? Ma ich doma.

anonym_75ecde
Autor odpoveď zmazal
anonym_75ecde
2. nov 2025
@anonym_74350a

@anonym_75ecde ale ona ich nedá do adoptivnej rodiny, nechápeš? Ma ich doma.

@anonym_74350a nepisem o autorke, ale o tebe, pretože si napísala: “A áno, aj ja by som radšej išla na potrat, ako takto trápiť deti.”
A všetky príspevky sú reakciou na jeden konkretny komentár, netýkajú sa autorky, ale zien - moralistiek.

anonym_a40aba
2. nov 2025

vymyslena tema, dalsia. ved ona nereaguje . kaslite na to, krmite MK

petulda333
2. nov 2025
@anonym_75ecde

@petulda333 a preto je lepšie mu šancu na život nedať?
Je tu taká skupina - adopcia, vaša cesta k dietatu. Môžem to tam dať. Zaujimalo by ma, čo by na to odpísali.
Ale ja som už odpovedala na podobnú reakciu. -
Pary prechádzajú rôznymi kritériami, posudkami, výberom. Stat sa môže vždy hocičo, do budúcnosti nikdy nevidíme ani pri našich deťoch. Napriek tomu je pre mna život stále to najvzácnejšie.

@anonym_75ecde prave preto,ze zivot je najvzacnejsi.....niekedy by pre tie deti bolo lepsie keby ani neexistovali...

tiika
2. nov 2025
@pieksamaki

@anonym_autor viem ti pomoct oblečením.......pre deti..

@tim23 @any_soj @pieksamaki napísala vám autorka, len som si chcela overiť, či o nejakú pomoc naozaj stoji, ale podľa mna nie.