icon

Som zlá, keď finančne nepomáham mame?

19. máj 2021

Ahojte, potrebovala by som počuť nezainteresované názory.
Mám 36 rokov, VŠ, som rozvedená, bez detí, bývam v dome, manžela som vyplatila. Môj príjem v čistom je okolo 950 - 980 eur. Raz do roka mám prémie 600 eur v čistom.
Výdavky mesačné: 550 eur hypo, 70 eur elektrika, 10 eur TV, 14 eur internet, 15 eur telefón, 100 eur benzín. Raz do roka 550 eur na kúrenie, 80 eur voda, 100 eur poistka auto, 100 eur poistka dom, 50 eur daň. Rezervu na účte mám momentálne len 200 eur, snažím sa niečo ušetriť, keby sa pokazila práčka, auto, kosačka atď. Pred rokom sa mi napr. pokazila pec a platila som 600 eur za opravu.
Moja mama má 57 rokov, 2 VŠ, býva vo vlastnom 3 izbovom byte, spolu s bratom, ktorý zarába cca 800 - 900 eur v čistom. Ona je na polovičnom invalidnom dôchodku. Má menený bedrový kĺb a problémy s chrbticou, naozaj ťažko sa jej chodí. Jej príjem neviem, myslím že je to okolo 300 - 400 eur, plus brat jej dáva 200 eur a robí aj nákupy niekedy. Obaja majú staršie auto. Plus pomáhajú jej moji babka a dedko, pokiaľ viem tak 50 - 100 eur mesačne. Mama fajčí krabičku cigariet denne.
Kedysi doučovala u seba doma, a aj cez internet, teraz to nerobí, pretože sa vraj "na to necíti".
Takže nerobí nič.
Chladničku majú vždy plnú - 3 druhy šunky, syr, syrokrém, maslo, džemy, sladkosti, mäso, zeleninu, vajcia, jogurty, acidko... Niekdy si objednajú jedlo z reštaurácie, ale to najmä brat.
Mama má stále pocit, že by som jej mala dávať peniaze, aby sa mala lepšie. Vraj si nemôže nič dovoliť. Ja som jej niečím prispela, keď som ešte bola vydatá, napr, na to auto, alebo na opravu auta, na parkovaciu kartu atď. Ale mesačne jej nedávam žiadne peniaze. Na to si už ako - tak zvykla, ale napr. nedávno potrebovala nové okuliare, chcela odo mňa prispieť, odmietla som. Potom potrebovala na nový zub (stojí 300 eur), povedala som jej, že žiaľ, nemám peniaze, že jej môžem dať max.20 eur.
Dnes opäť začala so mnou rozhovor, nech sa nad sebou zamyslím, že prečo má všetko znášať len brat, že jej mám aj ja dávať peniaze. Keď som jej chcela napísať moje príjmy a výdavky, nechcela to vidieť. Ale že by som jej mala odplatiť starostlivosť, ktorú mi dávala za celý život.
Pritom často jej vravím, že nemám peniaze. Povedala som jej, že by mohla doučovať. To nechce. Prestať fajčiť nechce, lebo je to jej jediná radosť v živote. Často vraví o tom, ako je život o ničom a skočí z okna a budeme mať pokoj.
Ja naozaj neviem, či som taká zlá. Doslova nemám chuť jej dávať peniaze, keď vidím, že nemá vôbec chuť nejako si pomôcť. Keby doučovala, zarobila by si 100 - 200 eur, plus cigarety 100 eur. Keby sa snažila napr. uštrikovať nejaký vankúšik a predať... Jednoducho, keby človek videl, že niečo robí, bolo by to iné, aj keď naozaj nemám na rozhadzovanie. Ja si bežne robím nákup - 1 chlieb, zemiaky a maslo, salámu. Moja chladnička vyzerá ako vykradnutá. Keby sa mi niečo stalo, nemám mi kto pomôcť ani požičať. A dom potrebuje neustále údržbu a peniaze.
Čo si o tom myslíte? Naozaj som taký netvor, keď jej nechcem dávať peniaze? Ďakujem za prečítanie.

autor
19. máj 2021

@timing Toto je veľmi racionálny pohľad, takto som nad tým nerozmýšľala. Za pokus by to stálo, a potom už akékoľvek argumenty by boli zbytočné.

autor
19. máj 2021

@bluka2 Hľadám aj lepšie platenú prácu, ale zasa v mojom regióne vyše 1200 eur v hrubom nie je až tak málo, plus mám svoju prácu rada. Myslím, že aj ona by mohla niečo robiť, veď doučovať niekoho 1 - 2 hodiny denne, 2 x do týždňa, je minimum. Ona nie je ležiaca, normálne chodí, prechádzky, obchod a tak... Ale inak dobrý názor, ďakujem

maminkadeticiek
19. máj 2021

Fuuu.Toto je pre.mna tak zvlastna situacia ze sa ani neviem vyjadrit.To se dava brat 200 eur je normalne lebo ziju v jednej domacnoati-byvanie,"najom",energie,strava a pod.Preco by si mala ty mame davat peniaze neviem.Moja mama by odo mna nie ze nepytala,ale nevzala ani euro.Je naucena cely zivot zit skromne,kupit si len to na co ma,este aj ked niekedy nieco zaplatim hocaku blbost ani nespi kym mi tych par eur nevrati.Proste tak je naucena.Keby bola v situacii ze potrebuje neriesim a dam jej ale nikdy by odo mna nepytala.Porovnavat situaciu teba a tvojho brata ktory u nej zije je neporovnatelne a poviem tak-ze jej to nie je trapne ti poviem takto si pytat peniaze obzvlastnked denne vyfajci krabicku.

negymama
19. máj 2021

vekom sa blizim skor k tvojej mame a mam podobne zdravotne problemy ale sorry tvoja mama mi pride ako vyzirka, ako nerobit a mat sa dobre.
Ja mam 50 rokov, nekrozu bedroveho klbu /perthes/, krivam, denne silne bolesti, lekari navrhuju vymenu klbu, len prisamvacku, nemam na to ani cas sa teraz hodit na PN.

s tou bolavou nohou mam na starosti 4 deti, skolakov co este nezarabaju, velku zahradu, pole, dom, zvierata a este mam szco a uctujem 4 firmy.

tvoja mama ma luxusny zivot, nepodcenujem jej zdravotne problemy, sama mam klby v cudu, viem co to je... ale ona vstane a ma fajront, je x prac a cinnosti co sa da robit aj posediacky a privyrobit si. A este tie cigarety! no comment.😲

pribinak
19. máj 2021

Ako maama trávi všetok ten voľný čas? Veď ona naozaj ešte nie e je stará. Ja mam kolegyne v jej veku, ktoré ani len ešte nepomýšľaju na dôchodok.

Nerozprávas sa s bratom, že by naozaj niečo mihla robiť? Aj by si privyrobila a aj by aktívne trávila čas. U nás v práci na vrátnici sedí takmer 80 ročný pán. Chodí na 5 hod denne. Je čiperný, porozpráva sa s ľudmi a aj sám povie doma sa nudí. Vnúčatá sú už pubertaci a on nemá čo robiť

autor
19. máj 2021

@negymama Fuha, to je skvelé ako to zvládaš.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
19. máj 2021

@pribinak Má taký denný režim, ráno obchod, potom varí, potom spí, potom príde babka alebo ja, potom TV, ide sa prejsť, a je večer a spať. Brat jej tiež dohovára, ale on je taký mamičkár, študoval viac-menej z domu a aj teraz robí z domu, veľa toho o živote nevie a na to jej citové vydieranie reaguje tak citlivo.

autor
19. máj 2021

@beata_k Chodila som externe, bývala som teda doma (neplatila som nič na domácnosť), ale brigádovala som a z toho som si platila školu aj svadbu a tak.

pribinak
19. máj 2021

Načo tam chodíš každý deň? Tiež si nejak veľmi upnutá. Veď si rob iný program. Máš ty nejaké záľuby?
Veď toľko ľudí každý deň pokope, tak to je uplna cvokaren

sovica
19. máj 2021

Hmm, ako jej prispieva Tvoj brat? Veď v tom byte býva, tak je samozrejmé, že musí platiť náklady na domácnosť: nájomné, voda, elektrina, internet, potraviny, drogéria atď. Veď keby žil niekde v podnájme, tak za toto všetko zaplatí omnoho viac, ako teraz u mamy. A ona mu zrejme aj varí a perie. 200€ + občasný nákup? Nech sa Tvoja mama zamyslí a prepočíta si to. Ak chce viac finančných prostriedkov, nech sa obráti na svojho syna, ktorý u nej žije.
Mimochodom, aké 2 VŠ má mama skončené? Kde predtým pracovala? Čo by mohla doučovať? Ak jazyky a necíti sa na doučovanie, čo tak zobrať nejaké preklady?
V každom prípade, vôbec na nemusíš cítiť previnilo, že mame nič neprispievaš. A hlavne, keď fajčí. Vyfukuje peniaze do vzduchu a od Teba pýta, aby sa mala lepšie. Nech prestane fajčiť a hneď má 100 ušetrenú.
Nepoviem, keby žila z ruky do úst a šetrila každé €, tak by si určite nemala problém niečo prispieť a ona by bola vďačná aj za pár Eur. Ale takého citové vydieranie...?

autor
19. máj 2021

@pribinak Nechodím každý deň, ak to tak vyznelo 🙂 Ale dosť často, hlavne teraz po rozvode. Záľuby mám, športujem, mám aj psa a tak...

bluka2
19. máj 2021

Ja neviem posúdiť, či by mala aspoň doucovat alebo niečo robiť. Súhlasím, že by to bolo prospešné, aj kvôli tomu, aby mozog pracoval a pre zdravie, ale je možné aj to, že sa proste objektívne na to už necíti. Zober si, denne do seba x miligramov cadmia, benzenu a 100 ďalších toxických látok dá, môže byť aj proste už unavená na to. A čím dlhšie nevyvíja mentálnu aktivitu, tým je menšia šanca, že sa ešte k tomu vráti. V podstate si týmto životným štýlom kope jamu do hrobu.

negymama
19. máj 2021

@beata_k rodicia nie su banka z ktorej dieta vybera uver, ktory potom splaca v dospelosti.

Mame deti pre radost, my ich chceme a chceme ich zivit, aby boli v dospelosti samostatne a dokazali sami zivit a vychovat svoje deti.

v ramci rodiny, je samozrejme sucit, pomoc...nevladynm starym rodicom...ale toto absolutne nie je tento pripad. Jej mama je pomerne mlada zena, ktora si na svoj zivotny standart dokaze privyrobit, je x prac, ktore nepotrebuje clovek robit postojacky ci manualne. staci sediet a mat zdrave ruky a oci.

pribinak
19. máj 2021

Vieš, niekedy takéto prostredie je až toxické. Treba si dať pauzu fakt na dlhšie
Nájdi si niekoho s kým budeš aktívne tráviť čas.

bluka2
19. máj 2021

Akurát čítam to, že spi na obed a teraz jej úplne verím, že by to doučovanie už nedávala. Pamätám si, keď som ja spávala na obed a u mňa to bol znak, že fakt nevládzem (kým som nevysadila lepok)

negymama
19. máj 2021

doucovat sa da aj online, moja teta tak "chodi" na doucovanie jazyka cez teams k jednej ucitelke, obe sedia z domu pri PC a ucitelka si tak privyrobi, jednoducho bez vacsej fyzickej namahy. samozrejme dusevne a odborne schopnosti na to treba.
Mama sa takto spusti, atrofuje. taky zivot je len o prezivani, ona nepotrebuje viac penazi ale viac cinnosti.

pribinak
19. máj 2021

@beata_k aj keby jej celu VS platila mama, to nie je dôvod, aby ju teraz financovala
Jedna vec je ak je niekto dlhodobo doba a naozaj nič nerobí a druha vec je, že niekto už nemá možnosť nič robiť, ale predtým pracoval, napriek tomu má nízky dôchodk.
Toto treba rozlišovať. Jej mama môže mat depresiu, fajčí jednu od druhej. Nevadí jej, že nemá žiadne reálne podnety na existenciu, len prežíva, nijako sa nerealizuje.
Toto je podľa mna aj znak depresie

beata_k
Odpoveď bola odstránená
bluka2
19. máj 2021

@pribinak depresie alebo kľudne aj len zdravotný problém v zárodku

pribinak
19. máj 2021

@bluka2 áno

autor
19. máj 2021

@bluka2 Viem že je ti to ťažko hodnotiť, ale podľa mňa by hodinu raz - dva razy do týždňa zvládla. Ja keby som nemala čo robiť, tiež si každý deň schrupnem hodinku po obede.
Depresiu je možné, že má, a presne podľa mňa vtedy treba niečím zamestnať hlavu a nie stále dookola len nad sebou rozmýšľať...

negymama
19. máj 2021

@beata_k ale ona prilezitostne mame uz davno pomaha, prispela jej na auto, na park. kartu, na opravu. mama vsak chce mesacne prispevky lebo ma pocit ze jej ma dcera prispievat aby sa ona mala lepsie. Cigaretky krabicka denne asi chudinka tiez nevyhnutne potrebuje.

bluka2
19. máj 2021

Však jej dať dáky samotest na depresiu, nech zaskrta ako sa cíti a uvidíš.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
19. máj 2021

@beata_k Vypomáhala mi trochu finančne - to myslíš, že ma vychovala? Napr. ona bola rada, že som nešla na VŠ denne, ale externe, vtedy sa rozvádzala a ja som aspoň bola doma. Určite mám lepší plat, ako keby som nemala VŠ.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
19. máj 2021

@beata_k Moja diskusia je v podstate o tom, že za daných okolností, keď sa mi zdá že sa má dokonca lepšie ako ja, či si mám "odtŕhať od úst" a pomáhať jej, alebo nie. Keby som mala navyše, tak samozrejme, že jej dám.

negymama
19. máj 2021

@beata_k to aj svojim detom planujes vsetko vyuctovat, co si do nich "investovala"?

autor
19. máj 2021

@beata_k Vacsine deti rodicia platia denne studium na VS, ci? Internat, stravu... Mne ho neplatili, dokonca ani skolu... Takze mozme to aj takto brat.