Som zlá, keď finančne nepomáham mame?
Ahojte, potrebovala by som počuť nezainteresované názory.
Mám 36 rokov, VŠ, som rozvedená, bez detí, bývam v dome, manžela som vyplatila. Môj príjem v čistom je okolo 950 - 980 eur. Raz do roka mám prémie 600 eur v čistom.
Výdavky mesačné: 550 eur hypo, 70 eur elektrika, 10 eur TV, 14 eur internet, 15 eur telefón, 100 eur benzín. Raz do roka 550 eur na kúrenie, 80 eur voda, 100 eur poistka auto, 100 eur poistka dom, 50 eur daň. Rezervu na účte mám momentálne len 200 eur, snažím sa niečo ušetriť, keby sa pokazila práčka, auto, kosačka atď. Pred rokom sa mi napr. pokazila pec a platila som 600 eur za opravu.
Moja mama má 57 rokov, 2 VŠ, býva vo vlastnom 3 izbovom byte, spolu s bratom, ktorý zarába cca 800 - 900 eur v čistom. Ona je na polovičnom invalidnom dôchodku. Má menený bedrový kĺb a problémy s chrbticou, naozaj ťažko sa jej chodí. Jej príjem neviem, myslím že je to okolo 300 - 400 eur, plus brat jej dáva 200 eur a robí aj nákupy niekedy. Obaja majú staršie auto. Plus pomáhajú jej moji babka a dedko, pokiaľ viem tak 50 - 100 eur mesačne. Mama fajčí krabičku cigariet denne.
Kedysi doučovala u seba doma, a aj cez internet, teraz to nerobí, pretože sa vraj "na to necíti".
Takže nerobí nič.
Chladničku majú vždy plnú - 3 druhy šunky, syr, syrokrém, maslo, džemy, sladkosti, mäso, zeleninu, vajcia, jogurty, acidko... Niekdy si objednajú jedlo z reštaurácie, ale to najmä brat.
Mama má stále pocit, že by som jej mala dávať peniaze, aby sa mala lepšie. Vraj si nemôže nič dovoliť. Ja som jej niečím prispela, keď som ešte bola vydatá, napr, na to auto, alebo na opravu auta, na parkovaciu kartu atď. Ale mesačne jej nedávam žiadne peniaze. Na to si už ako - tak zvykla, ale napr. nedávno potrebovala nové okuliare, chcela odo mňa prispieť, odmietla som. Potom potrebovala na nový zub (stojí 300 eur), povedala som jej, že žiaľ, nemám peniaze, že jej môžem dať max.20 eur.
Dnes opäť začala so mnou rozhovor, nech sa nad sebou zamyslím, že prečo má všetko znášať len brat, že jej mám aj ja dávať peniaze. Keď som jej chcela napísať moje príjmy a výdavky, nechcela to vidieť. Ale že by som jej mala odplatiť starostlivosť, ktorú mi dávala za celý život.
Pritom často jej vravím, že nemám peniaze. Povedala som jej, že by mohla doučovať. To nechce. Prestať fajčiť nechce, lebo je to jej jediná radosť v živote. Často vraví o tom, ako je život o ničom a skočí z okna a budeme mať pokoj.
Ja naozaj neviem, či som taká zlá. Doslova nemám chuť jej dávať peniaze, keď vidím, že nemá vôbec chuť nejako si pomôcť. Keby doučovala, zarobila by si 100 - 200 eur, plus cigarety 100 eur. Keby sa snažila napr. uštrikovať nejaký vankúšik a predať... Jednoducho, keby človek videl, že niečo robí, bolo by to iné, aj keď naozaj nemám na rozhadzovanie. Ja si bežne robím nákup - 1 chlieb, zemiaky a maslo, salámu. Moja chladnička vyzerá ako vykradnutá. Keby sa mi niečo stalo, nemám mi kto pomôcť ani požičať. A dom potrebuje neustále údržbu a peniaze.
Čo si o tom myslíte? Naozaj som taký netvor, keď jej nechcem dávať peniaze? Ďakujem za prečítanie.
@beata_k vies nepoviem ani pol slova, keby autorka bola prachacka so zivotnym standartom vysoko nad mamou . v takom pripade urcite laska vdacnost k rodicovi vedie cloveka ze si poviem, ja mam navyse, mama otec ziju skromne, nic si nedoziacia, tak im doprajem rada nejaky prispevok, pomoc, nieco kupim co si nemozu dovolit, dovolenku, a p.
Aké školy mama ma vyštudované ? Keby brat odišliel do podnájmu , tak je nahrata. Mame stačí 1 izbový byt. Nie 3 izbak.🤦♀️ Brat sa netúži osamostatniť ?? A ešte keď majú plnú chladničku , asi moc míňajú aj na potraviny.
A nie niesi povinná jej pomáhať.
@annamalaga Učiteľstvo - jazyky. Brat s tým ráta do budúcna, že sa osamostatní, ale teraz mu to takto vyhovuje. Potom, keď odíde, sa asi naozaj bude musieť byt predať a mama pôjde do menšieho.
Áno, cca 390 eur mesačne v obchode na sídlisku (viem to podľa bonusu, ktorý odtiaľ dostali), plus niekedy chodia na väčšie nákupy aj do nák. centra.
Dievčatá, veľmi pekne ďakujem za prečítanie, komentáre a rady. Pekný večer prajem
Ja by som urcite predala dom a isla do mensieho...byvat v dome je fajn, ale nie na ukor vsetkych ostatnych zivotnych nakladov, predsa len, clovek by mal kazdy mesiac odkladat na neocakavane vydavky, rezervu, lekarov, cokolvek....plus malo by zostat aj na volnocasove aktivity, dovolenku. Takto je prirodzene, ze uz Ti nezostane na pomoc mame ani na nic ine. Ale myslim si, ze brat by mame mohol pomahat financne aj viac, predsa len, keby byval sam v podnajme, musel by si navyse platit stravu a vsetko ostatne, urcite by ho to vyslo viac ako len tych 200e, ktore jej dava.
@beata_k píšeš, že jej dať nechce....vidíš tam priestor na mesačné podporovanie?veď autorke podľa mojej matematiky ledva zostava na stravu.
Autorka nemyslím, že si zlá.Ja nevidím ani dôvod mame, ktorá nepracuje pomáhať s financiami na auto a parkovaciu kartu dokonca 2 majú auto načo platiť 2 poistky?Brat bude asi tiež pohodlnejši a tak si doma družnej nazivaju.Nemoze v tom byť niečo skryté, že ak by si sa nerozviedla mala by si?nie je nahnevaná, že si zostala sama?
Rozumela si si voľakedy s mamou?je to citové vydieranie a podľa mňa babka a dedko jej prispievajú asi viac.Brat sa tak skoro neosamostatni toho sa neboj.mama nechce doucovat možno sa toho boji, alebo len jednoducho zlenivela a nemusí.Mama môže mať kľudne nižší dôchodok ako pises..ja by som jej spísala na papier koľko máš výdavky.
A ešte koľko by si mama predstavovala?raz za čas niečo zaplatiť či mesačne k prilepšeniu?Nevidím tam napísané čo všetko platí brat okrem tých 200 eur?koľko rokov je mama na ID veď musela niečo ušetriť za cca 30 r práce
Milujem zeny, ktore si myslia, ze ich deti su im daco dlzne. Rodicia roka, co splodia deti, aby mali v buducnosti svojich otrokov a posluhovacov. Vselico dokazem pochopit, ale pre toto teda nemam ani kusok pochopenia. Aj pre ostatnych, co kedy budu citat tuto diskusiu- ak mate potrebu mat deti, aby sa o vas na starobu dakto staral, tak ich prosim nemajte. Je to fakt priserne, ked rodicia vyuzivaju svoje deti.
Rodicia si robia deti kvoli sebe, lebo oni CHCU mat deti, chcu sa o ne starat, chcu ich vychovat, mozno chcu po sebe nieco zanechat ci dat svetu mozno dolezitu osobnost. Robit si deti s tym, ze "nech sa o mna staraju, ked budem stara" je egoizmus najvyssieho radu... Ja osobne by som sa citila velmi zneuzita, keby sa dozviem, ze ma matka priviedla na svet, aby som jej robila opatrovatelku na starobu. Takisto pytanie penazi od deti nechapem. Kazdy nech sa postara o seba najlepsie ako vie. Urcite, rodina pomoze, ked vidi, ze niekto naozaj trie nudzu a nema co do ust. Ja osobne by som sa od hanby prepadla, keby som pytala peniaze od kohokolvek z rodiny. Kazdy ma svoje vydavky, nikto nezije zo vzduchu a zadarmo, kazdy sa musi o seba postarat ako vie. Autorkina matka je este stale celkom mlada, moji svokrovci su starsi a nikam sa z prace nechystaju a uz vobec nie do dochodku, moja mama je takmer o 2 dekady starsia a je stale schopna pracovat a porobi toho naozaj velmi vela. Aby sa jedna 57 rocna zena takto opustila, na to musi byt nejaky dovod. Pomoct jej mozes tak, ze ju vezmes na terapiu k psychologovi. Ale peniaze naozaj nepotrebuje. Este jej aj tvoji dedkovci prispievaju, tak to je moc.
A to s tym platenim VS ma dorazilo. Hocico rodicia investuju do svojho dietata, tak je to pre jeho dobro, pre jeho dobry, lepsi zivot. Ja mam jedneho syna a chcem, aby mal dobry zivot. Lepsi ako ja, viac moznosti, aby viac dokazal, viac videl, viac vedel, aby viac rozmyslal, aby bol uspesny, aby spravil vdaka dobremu vzdelaniu mozno nieco vynimocne v buducnosti. V ziadnom pripade by som mu nedovolila, aby v case, ked bude v najvacsej pracovnej vytazenosti, pravdepodobne s pubertalnym dietatom, vlastnymi vydavkami a starostami, sa este staral o mna, no to uz kde sme. Penziony pre dochodcov existuju a velmi rada sa tam spakujem, ked sa uz o seba nebudem vediet sama starat. Investicia do deti je nevratna, ale to, co davame do deti, predurcuje kurz historie. A inak, na SR je VS bezplatna prvych 5 rokov. Nemyslim si, ze som nejaka ohromna vynimka, lebo vacsina mojich spoluziakov to tak robila- normalne sme pocas VS pracovali. Ti, co studovali vo svojom meste a byvali u rodicov im standardne prispievali na chod domacnosti. Ti, co byvali na intraku ci v podnajme si na seba zarabali. Platit si 50-70€ intrak a 3-5€ denne na stravu v menze nie je ziadne terno, to kazdy vysokoskolak zvladne. Ti, co chceli sukromie sa snazili viac. Ja som od druheho rocnika byvala v podnajme a platila som 250€ izbu, plus stravu a dalsie vydavky zo svojho prijmu. A stale mne aj muzovi ostavalo tolko, aby sme si zaplatili sami svadbu, aby sme si nakupili zariadenie do bytu a nepytali nic od nikoho. VS je nieco navyse, ale clovek je dospely a mal by stat na vlastnych nohach, vediet sa o seba postarat. A take reci, ze rodicia vychovali, treba sa im odplatit, no oni si deti spravili dobrovolne a maju 100% podiel na existencii zivota svojich deti a teda su povinni sa starat,kym dieta nie je pripravene sa starat same o seba (do 18tky). Dieta ma ale 0% podiel na existencii zivota svojich rodicov a starat sa ma povinnost o seba a svoje deti, ziadna vyzivovacia povinost smerom k rodicovi neexistuje. Je pekne, ak chcu deti pomoct. Ak sa chcu postarat, prispiet financne, ak citia potrebu sa rodicom odvdacit, tak samozrejme, mozu. Ale nikto to nema pravo vyzadovat. Lebo kazdy ma pravo na vlastny zivot a na to, aby ho viedol tak, ako sa rozhodne. Ja vnimam uspech rodica vtedy, ak sa mu podari vychovat dieta, ktore sa nestrati vo svete, je uspesne a zije svoj zivot zmysluplne, naplnajuc svoj potencial. Vtedy mala vychova uspech, vtedy sa moze rodic potapkat po pleci a kazdy normalny rodic sa tesi, ked vidi, ze jeho dieta zije dobry zivot. A som presvedcena, ze ziaden normalny rodic ani nechce svojmu dietatu zivot kazit ci zneprijemnovat, ci otravovat. Urcite privita, ak s nim dieta rado udrziava kontakt, navstevuje ho, v pripade potreby mu pomoze, ale kazdy normalny rodic chce, aby jeho dieta zilo.vlastny stastny zivot. Problem nastava, ked rodic normalny nie je... :/ to je asi aj autorkin problem, zial.
Neskutočne sebecku máš mamu. Ako vychádzas s bratom? Aj on Ti naznačil žeby si mala mame prispievať?
Ak je pravda všetko čo si napísala určite máme netreba prispievať a nenechať sa vydierať.
Vytlačila by som túto diskusiu a dala jej prečítať.
Nech sa zamysli sama nad sebou. Je ako pijavica.
Nemyslim si, ze mama trpí depresiou, keďže vie slušne citovo vydierať.... Mama je proste len vychcana, lenivá a očakáva doživotnú finančnú podporu od všetkých naokolo bez pričinenia.
mam rovnaky nazor, nei si netvor. mas velke vydavky, tvoja mama ma prijem. brat nic neznasa, to plati iba za seba, to nie je predsa vypomoc. plati si svoje vydavky.
@majamat Presne, toto som napísala vyššie. Brat platí len svoje výdavky, nič iné mame neprispieva. Ak by bol v podnájme alebo by mal hypotéku, tak by sa chlapec veľmi rýchlo spamätal, akú sumu by platil. ...že 200€ + občasný nákup😂
autorka: Ináč, keď má mama VŠ učiteľstvo - jazyky, tak doučovanie na hodinu je zväčša 10€ a ak sa teda na doučovanie necíti, tak nech si zoberie nejaké preklady. Určite by jej duševná práca prospela, mala by zo seba lepší pocit a nemala by potrebu Ťa citovo/finančne vydierať.
@sovica ani nehovor platíme 15 /hod.zas nemôžeme vedieť čo všetko brat mame platí...autorkina mama sa cíti ukratena, nahnevaná a preto je zlá a vydiera.Mozno je nahnevaná, že má zdr.problemy, že je rozvedená jedna aj druhá, že že....nikto nevie čo jej ide hlavou.niektorym ženám stačí, že suseda sa pochvali, že je mladí zobrali k moru, kúpili niečo do bytu a svar je na svete prečo mne nie?
Autorka: Kazdy kto ma na to, aby fajcil, ma aj na vsetko ostatne a nema sa financne zle.
Tvoja mama nema natok na tvoje peniaze, brat tam byva su v spolocnej domacnosti tak jasne, ze prisdieva... Jej rodicia nech jej prispeju ked chcu. Ty si dospela samostatna zena s vlastnymi vydavkami aj tyxh 20 eur je dost...
pre zaujimavost. ja zarabam podobne ( no teda o nieco menej a aj odmeny som nikdy take nemala, ale je to maly rozdiel ), ale teda vydavky mam nizsie o dost, no zas mam dieta a to na diete, ktora je financne nakladna. nie je to nic extremne, ale vyssie vydavky koli tomu mame. a teda mame nic mesacne neprispievam. mama je dochodkyna, ma okolo 400e, zije v svojom dome a dokonca casto investuje aj do domu, ci do niecoho na zahrade. je fakt, ze si dopestuje zeleninu a ovocie, ktore este aj rozdava, rozhodne nefajci. cize ma urcite nizsie vydavky ( do toho neratam fajcenie, lebo to nie je nevyhnutnost, skor tu zeleninu a ovocie ), ale kupila si aj bazen do zahrady, ktory aj my vyuzivame. obcas chce neico kupit, nechcem za to peniaze, chodi mi strazit dceru, kedysi som jej prispievala na cestu k nam, len urcite obdobie,asi max. 2r. a potom to domietla, ze to nepotrebuje. ak potrebuje neico do zahrady a pod, tak sa snazime poskladat na to, lebo castokrat su to vyssie vydavky. teraz potrebuje urobit garaz, ktora vyjde viac ako 1000e. nemam s tym problem a ani moji surodenci. mama byva uplne sama.
@majamat no lenže tvoja mama pestuje zeleninu, býva na dome, kde ma kopec prace , nefajčí a rozhodne Neminie 390€ na potraviny a ešte 110€ minimálne na cigarety. Plus jej mama má dve VŠ. Doucovat by mohla kľudne. Aj keď ma zdravotne problémy.Jej mama je jednoducho finančne negramotný človek , čo žije nad svoje pomery. A ráta , že deti sú povinne sa starať. Namiesto toho, aby hladala lacnejší jednoizbak , tak platia spolu s bratom veľký 3 izbak. A autorka ma teda tiež riadnu hypotéku. Ale zase ona si ešte môže najst rodinu. Finančne jej to vychádza ešte v norme. Len jej mama by asi chcela, aby jej dcera 200€ mesačne poslala. Zase uznavam autorka ma síce väčšiu hypo no platí si svoje. Nie cudzie.
@annamalaga vsak to presne pisem. ved som spomenula, ze je tam rozdiel. no ide nielen o to, ez je rozdiel vo vydavkoch ( vdaka nutnym opravam ani tak velky nei je, lebo vydavky za udrziavanie domu a rozne opravy su v dome teda urcite nakladnejsie ) a tiez ide aj o to, ze keby sa jej nechcelo, tak ani tu zeleninu si nedopestuje. dom je stary, ked otec zil, nasi ho prerobili, ale este stale treba nieco dokoncovat a riesit, teraz am problem so sopou, je stara a pada. potrebuje urobit neico - rozmysala, ze uz neico pevnejsie - napr, garaz a to ju vyjde mozno aj 1500e. je to pre nu vyssia suma, preto by som jej chcela s tym pomoct, aj ked ona to odo mna neziada.
teda rozdiel vo vydavkoch az taky velky nei je, napr, teraz potrebuje kupit novu kosacku, urobit tu garaz a este neico, 2tisic eur tento rok. takze to je via,c ako by minula za tu zelkeninu.