Som zlá, keď finančne nepomáham mame?
Ahojte, potrebovala by som počuť nezainteresované názory.
Mám 36 rokov, VŠ, som rozvedená, bez detí, bývam v dome, manžela som vyplatila. Môj príjem v čistom je okolo 950 - 980 eur. Raz do roka mám prémie 600 eur v čistom.
Výdavky mesačné: 550 eur hypo, 70 eur elektrika, 10 eur TV, 14 eur internet, 15 eur telefón, 100 eur benzín. Raz do roka 550 eur na kúrenie, 80 eur voda, 100 eur poistka auto, 100 eur poistka dom, 50 eur daň. Rezervu na účte mám momentálne len 200 eur, snažím sa niečo ušetriť, keby sa pokazila práčka, auto, kosačka atď. Pred rokom sa mi napr. pokazila pec a platila som 600 eur za opravu.
Moja mama má 57 rokov, 2 VŠ, býva vo vlastnom 3 izbovom byte, spolu s bratom, ktorý zarába cca 800 - 900 eur v čistom. Ona je na polovičnom invalidnom dôchodku. Má menený bedrový kĺb a problémy s chrbticou, naozaj ťažko sa jej chodí. Jej príjem neviem, myslím že je to okolo 300 - 400 eur, plus brat jej dáva 200 eur a robí aj nákupy niekedy. Obaja majú staršie auto. Plus pomáhajú jej moji babka a dedko, pokiaľ viem tak 50 - 100 eur mesačne. Mama fajčí krabičku cigariet denne.
Kedysi doučovala u seba doma, a aj cez internet, teraz to nerobí, pretože sa vraj "na to necíti".
Takže nerobí nič.
Chladničku majú vždy plnú - 3 druhy šunky, syr, syrokrém, maslo, džemy, sladkosti, mäso, zeleninu, vajcia, jogurty, acidko... Niekdy si objednajú jedlo z reštaurácie, ale to najmä brat.
Mama má stále pocit, že by som jej mala dávať peniaze, aby sa mala lepšie. Vraj si nemôže nič dovoliť. Ja som jej niečím prispela, keď som ešte bola vydatá, napr, na to auto, alebo na opravu auta, na parkovaciu kartu atď. Ale mesačne jej nedávam žiadne peniaze. Na to si už ako - tak zvykla, ale napr. nedávno potrebovala nové okuliare, chcela odo mňa prispieť, odmietla som. Potom potrebovala na nový zub (stojí 300 eur), povedala som jej, že žiaľ, nemám peniaze, že jej môžem dať max.20 eur.
Dnes opäť začala so mnou rozhovor, nech sa nad sebou zamyslím, že prečo má všetko znášať len brat, že jej mám aj ja dávať peniaze. Keď som jej chcela napísať moje príjmy a výdavky, nechcela to vidieť. Ale že by som jej mala odplatiť starostlivosť, ktorú mi dávala za celý život.
Pritom často jej vravím, že nemám peniaze. Povedala som jej, že by mohla doučovať. To nechce. Prestať fajčiť nechce, lebo je to jej jediná radosť v živote. Často vraví o tom, ako je život o ničom a skočí z okna a budeme mať pokoj.
Ja naozaj neviem, či som taká zlá. Doslova nemám chuť jej dávať peniaze, keď vidím, že nemá vôbec chuť nejako si pomôcť. Keby doučovala, zarobila by si 100 - 200 eur, plus cigarety 100 eur. Keby sa snažila napr. uštrikovať nejaký vankúšik a predať... Jednoducho, keby človek videl, že niečo robí, bolo by to iné, aj keď naozaj nemám na rozhadzovanie. Ja si bežne robím nákup - 1 chlieb, zemiaky a maslo, salámu. Moja chladnička vyzerá ako vykradnutá. Keby sa mi niečo stalo, nemám mi kto pomôcť ani požičať. A dom potrebuje neustále údržbu a peniaze.
Čo si o tom myslíte? Naozaj som taký netvor, keď jej nechcem dávať peniaze? Ďakujem za prečítanie.
ja to nechapem ale kolko ludi ma na cigy aj na alko a ine veci a kricia ze nemaju za co detom kupit sladkost a podobne. takymto ludom by som nikdy nic nedala. a suhlasim s ostatnymi je rozdiel pomoct ked to treba alebo chcem dobrovolne sama a mam na to..ale toto ze si ona pyta od teba a nic jej pritom nechyba? tak isto ako neznasam ked deti vyuzivaju rodicov tak aj z opacnej strany sa mi to nepaci vobec. vzajomna pomoc a vyciciavanie je nieco ine. alebo jej navrhni nech necha byt bratovi a ide k tebe do domu s tym zeby ste fungovali ako ona teraz s bratom ci sa jej to bude pacit. vtedy budes ty tak isto prispievat do domacnosti ako tvoj brat teraz u nej ona ti moze navarit ako aj bratovi a este nech jej brat prispeje ako to ziada od teba teraz. a potom by si videla ako by to bolo 🙂
Ani som to nedocitala, cloveka, ktory vyfajci krabicku denne, by som financne nepodporovala, ani keby to bola mama. Okrem toho ma moznost si privyrobit s kasle na to. Ine by bolo, keby si videla u nej snahu, ale aj v tom pripade nech sa obrati najskor na brata.

:D a ona ako co priletela na koliesku od salamy zo saturnu ked ti vycita ze brat jej prispieva a ty nie..no zeby s nou ten brat byval? tak by sa aj patrilo aby jej prispieval....nech si napocita tvoje naklady na byvanie a na zivot..ona s dvoma vyskami musi mat nabobrene dost za cely zivot ked nemali ziadne hypoteky ani nic a na vsetko mali od statu kadejake pozicky nenavratne....narozdiel od teba no zasnem. ine je pomoct ak je to fakt nevyhnutne to je samozrejme nikdy clovek nevie co sa mu prihodi v zivote ale mesacne posielat ze nech si zije :D sak ked ledva chodi ako co chce cestovat po svete ci co ? nech nehuli a bude mat hned 100 evri mesacne naviac