icon

Som zlá matka, keď uvažujem o tom, že odídem?

9. máj 2025

Ahojte, mám za sebou náročné mesiace a cítim, že potrebujem niekde vypustiť paru, možno nájsť pochopenie, možno len získať iný pohľad...

Mám troch synov, najmladší má 9. Vždy som sa snažila byť „tá dobrá mama“ – stíhať domácnosť, školu, krúžky, návštevy, prázdniny... Ale posledný rok akoby zo mňa všetko vyprchalo. Manželstvo už roky nefunguje, komunikujeme len o praktických veciach, často cez mobil, hoci bývame pod jednou strechou. Nevládzem sa stále prispôsobovať, byť v pohotovosti, zatínať zuby. Nie som šťastná. A už ani moje deti nevyzerajú, že by boli.

A teraz to príde: uvažujem, že odídem. Nie nadlho. Sama. Aspoň na pár týždňov, do zahraničia, kde mám známych. Dýchať. Spať. Ticho. Chcem nájsť samu seba, ale mám pocit, že sa na mňa všetci pozerajú, akoby som bola zradca. Ako môžem „nechať“ deti? Ako môžem dovoliť, aby ich otec bol ten, kto sa o nich stará? Lenže ja už nemám z čoho nalievať. Cítim, že ak niečo nespravím, odíde zo mňa úplne všetko.

Máte niektorá skúsenosť s podobným zlomovým bodom? Urobila som už v hlave niečo neodpustiteľné?

jana_eyre_2
11. máj 2025

A ešte čo mnohé neberiete v úvahu je, že má TROCH synov z toho najmladší má 9.. to znamená že tí starší sú v puberte.. ja mám tri deti, našťastie jedno z toho je dievča.. najmladší tiež bude mať 9r.. niektoré si asi ani neviete predstaviť ako prebieha puberta a v kombinácii s chalanmi to je iný zahul.. o to viac ak sú traja.. ale ľahko sa tu všetkým mudruje spoza počítača, to je tak furt... Potom keď nejaká žena skočí pod vlak lebo už nevidi východisko, keďže sa jej zdá že je neviditeľná, tak potom sa všetci čudujú prečo niečo nepovedala.. a pritom možno taká chcela pochopenie na nete a dostala len hejt že opúšťa deti ak chce vypnúť hlavu..

rayla
11. máj 2025
@bubuska

Som rada, že ste také tolerantné dievčatá, ak nabuduce príde váš manžel s tým že sa odpálkuje na pár týždňov na druhý koniec Európy, lebo mu už leziete na nervy tak ho s radosťou pustite, aby sa chudáčik zotavil.

@bubuska No takto.. môj muž by ma sám poslal a sám mi to aj zaplatil..s uistením, že sa zatial postará.. viem to, lebo keď sme mali ťažšie obdobie a nakopilo sa to, sám mi to navrhol, či si nechcem oddýchnuť s ist za kamoškou do zahraničia..nesla som.. ale už ten pocit, že môžem, keby mi to už naozaj odpálilo dekel, mi dodal novú silu🙂.. aj naopak nám to funguje, napr. keď ostal bez práce, sama som ho brzdila, nech si trochu oddychne ide s kamošmi na motorku .. padne to raz za čas každému dobre

epsonka45
11. máj 2025

Ako by si pisala o mne

dory11
11. máj 2025

Nie neodišla by som o dieťa môže sa hoci čo stať a ty tam nebudeš potom si to budeš vyčítať.nevravim ak chces chod v rámci Slovenska niekde na wellness na celí víkend a oddychu len nevidím význam keď sa vrátiš na späť do takého vzťahu lepšie by bol rozchod a tiež by som neodišla za ďalšie keby vidím že moje dieťa neje šťastné .
Ja do konca neodídem ani keď sa jedná o deti v rámci rodiny vždy som im na blízku tak že viem byť snimi skoro hneď som na vzdialenosť autom Max 30minut od nich nech sa deje čo kolvek nikdy by som ich neopustila

jana_eyre_2
11. máj 2025
@dory11

Nie neodišla by som o dieťa môže sa hoci čo stať a ty tam nebudeš potom si to budeš vyčítať.nevravim ak chces chod v rámci Slovenska niekde na wellness na celí víkend a oddychu len nevidím význam keď sa vrátiš na späť do takého vzťahu lepšie by bol rozchod a tiež by som neodišla za ďalšie keby vidím že moje dieťa neje šťastné .
Ja do konca neodídem ani keď sa jedná o deti v rámci rodiny vždy som im na blízku tak že viem byť snimi skoro hneď som na vzdialenosť autom Max 30minut od nich nech sa deje čo kolvek nikdy by som ich neopustila

@dory11 v profile máš uvedené 4r dieťa, alebo máš ako autorka pubertakov a školáka?

otalia
11. máj 2025

Kludne chod. Napriklad, ako keby si isla na liecenie, to su tri tyzdne, bezpodmienecnej peenky. Deti neopustas, ides vypnut. Neriesis co budu jest, ci stihnu rano vstat. To sa postara muz. Bude musiet, nebude nikto vedla neho, kto to urobi. A ked sa ti po par dnoch zacnie, zavolas im. Kludne aj povedz, ze ides na liecenie. Ze musis, pani doktorka ti nariadila. A ked sa vratis, mozno zistis, ze polku veci co si riesila, bude uz na pleciach muža. A treba sa s nim o tom aj pirozpravat.

bubuska
11. máj 2025

Niektoré asi správne nečítate, ona nehovorí o vypnutí na nielkoko dni na welness s kamoskou, nehovorí o pár dnoch na rybách ( u chlapa), ona hovorí o niekoľkých týždňoch. A ďalšia vec, tie ktoré hovoríte tie by vas poslal muž sám, ok ale ona má manželstvo, ktoré nefunguje, takže muž by ju sám neposlal. Ona chce ísť sama, pravdepodobne proti vôli muža a detí.

bubuska
11. máj 2025
@jana_eyre_2

@bubuska no áno, keby na mojom mužovi stala celá domácnosť, deti a ešte aj práca a vyhorel by tak by som mu dovolenku dopriala.. lebo to si nejako asi opomenula, že autorka rieši všetko a nikto si nič neváži, tak už toho má plné zuby..

@jana_eyre_2 K tvojmu predchádzajúcemu komentu: spomenula autorka niekde aj prácu v jej úvodnom komentári?

jana_eyre_2
11. máj 2025
@bubuska

@jana_eyre_2 K tvojmu predchádzajúcemu komentu: spomenula autorka niekde aj prácu v jej úvodnom komentári?

@bubuska ma 9r najmladšieho syna, tak sa dá dosť vysoko predpokladať že pracuje.. ozvala sa pokiaľ viem len raz a to v uvode, takže ťažko môžeš súdiť že je v domácnosti, na absenciu tejto informácie chces poukázať len preto, lebo si myslíš že ženy čo sú doma s deťmi nemôžu vyhorieť.. pritom vôbec netušis ako to doma má..

bubuska
Autor odpoveď zmazal
kajka2022
11. máj 2025

Choď urob to vypusti paru potom sa vráť a rozveď sa a začni žiť 🍀

bambulka224
11. máj 2025

Možno si vyhorena. Choď k doktorke. Mužovi povedz, že nevladzešva polovicu povinnosti musí prevziať. Držim palce.

elz1920
11. máj 2025

Si unavená, potrebuješ oddych, zmeniť vzduch. Mama nemôže stále len makať.
Choď a uži si, že pár týždňov nebudeš počuť: "Mama, kde je ..."
Majú aj otca a otec je taký istý rodič, ktorý sa tiež má podieľať na výchove a starostlivosti o deti.

Ty vieš, ako ti je, čo potrebuješ. Komu sa tvoje rozhodnutie nepáči, jeho problém. Ak ti niekto podsúva prívlastok zlá, pamätaj, že nekráča v tvojich topánkach.

torysheer
11. máj 2025

Choď! A necit sa pritom zle, uži si pocit voľnosti. Vtedy pochopíš na čom ti záleží a určite sa tak zariadis, v samote sa najlepšie triedia myšlienky

hrasocek12
12. máj 2025

Útek nie je žiadna výhra. Odídeš na pár dní a vrátiš sa zas do toho istého kolobehu,kde nie si šťastná. Rozveď sa,daj striedavú starostlivosť a hneď nájdeš tú silu v sebe. Nemá zmysel žiť s človekom len kvôli deťom a stereotypu. Vzťah je to ľuďoch ,ktorí sa snažia obaja. Nie kde sa nesnaží nikto alebo len jeden

slavka1988
12. máj 2025
@gaba029

Choď! 9 rokov je už dosť na to, aby to zvládli s druhým rodičom - OTCOM, čo je plnohodnotný rodič tiež.
Ja som takto odišla minulý rok, nemala som síce ešte deti, 2 týždne som chodila po španielsku a portugálsku s jednym ruksakom a keby vtedy nevypadnem z domu, tak by som nebola psychicky na tom tak dobre ako som dnes.
Veď pár týždňov je doba aj ako muži chodievajú na pracovné cesty, prípade manželia do zahraničia do práce a je to v poriadku 🙂

@gaba029 sak to ty napíšeš chod ale pritom si deti nemala a co potom keď sa k tým deťom vráti? Ako to budu prežívať deti keď odíde a príde vôbec ešte?

anoushka33
12. máj 2025

Na začiatok: ahoj, úplne ťa chápem. A možno s tým pocitom "chcem odísť" už žiješ celé roky... len myšlienky "deti sú malé, nemôžem ich nechať s ním, čo ak mu ochoreju a bla bla"... ťa vždy priviedli nakoniec k tomu, že si si upratala emócie a nejako si "tikala" ďalej, však bolo treba starať sa o deti ... až doteraz. Deti sú väčšie, starsie, možno prichádza puberta, prvé konflikty s nimi, ale že totálne konfrontácie... a ty sa cítiš ešte viac opustená a nepochopena ... a zradena.
Otázku by som postavila tak: A čo od toho vzdialenia čakáš? Ze ti tam ďaleko niekto pomôže sa rozhodnúť?Keď sa vrátiš, je tu riziko, že všetko nájdeš tak, ako si doma nechala... tie vzťahy myslím. To tvoje trápenie. Skôr by som hľadala riešenia v sebe a doma. Naplánovať si môžeš dovolenku. Nie nový život zaseknuty v starých kolajach ☹. Vieš, to, že hľadáš tu názory na tvoje úmysly, svedčia možno o tom, že ti až veľmi záleží na to, ako ťa vníma okolie... aj preto si vo svojom trápení vydržala až možno doteraz. Neviem Ti poradiť. Len cítim, ako Ti asi je. Pocity hnevu a pocity viny... ako na hojdačke.

tiezjedna
12. máj 2025

tak autorka asi odišla, keď nereaguje😉 držím jej palce👍 a podľa mňa zlá matka nie je...máme rovnoprávnosť. Keby chlap odišiel, nikto ani brvou nemihne, pohoda😎 Len si myslím, že to bude na nič, ak sa chce vrátiť do rovnakého hrobu, z akého odišla...

ericka168
12. máj 2025
@rayla

@bubuska No takto.. môj muž by ma sám poslal a sám mi to aj zaplatil..s uistením, že sa zatial postará.. viem to, lebo keď sme mali ťažšie obdobie a nakopilo sa to, sám mi to navrhol, či si nechcem oddýchnuť s ist za kamoškou do zahraničia..nesla som.. ale už ten pocit, že môžem, keby mi to už naozaj odpálilo dekel, mi dodal novú silu🙂.. aj naopak nám to funguje, napr. keď ostal bez práce, sama som ho brzdila, nech si trochu oddychne ide s kamošmi na motorku .. padne to raz za čas každému dobre

@rayla a možno aj jej muž si uvedomí že mu chýba ,že bez nej to tam nieje ono ktovie ..starať sa o deti a domácnosť možno by si to všetko potreboval vyskúšať sám🤷‍♀️

rayla
12. máj 2025
@ericka168

@rayla a možno aj jej muž si uvedomí že mu chýba ,že bez nej to tam nieje ono ktovie ..starať sa o deti a domácnosť možno by si to všetko potreboval vyskúšať sám🤷‍♀️

@ericka168 Áno, tiež si myslím.. vyhoreti rodičia nie je bohvie čo. Ale chápem, že už toho majú zrejme obaja plne bryle..Robota, domácnosť a starať sa o troch chlapcov je masaker✌️

dory11
12. máj 2025
@jana_eyre_2

@dory11 v profile máš uvedené 4r dieťa, alebo máš ako autorka pubertakov a školáka?

@jana_eyre_2 nie nemám vlastného puberťák mám segru a brachu pubertu som si sními prežila " som ich" vychovala" a som osoba za ktorú chodia " som im bližšia ako naša vlastná matka a prekala som sními všetko od diagnostických cez ublíženia na zdravý (bolo im ublížené ( ale raz ublížil aj brat )).a plno ďalšie veci + do toho moju 4 ročnú

hooverx
13. máj 2025

Sesterstvo neexistuje. Aj led to určite mnohé myslia dobre ked ta nabadaju na rozvod, skus s mužom hovorit tak, aby si prenikla do jeho perspektívy. Za výsledok ste zodpovedný obaja rovnako (koniec koncov si si ho vybrala). Možno potrebuje trochu viac pochopenia a uznania a začne on napĺňať Tvoje potreby reciprocne. Tvoj pohlad sa zdá by veľmi jednostraný "nie som šťastná ". A je on šťastný? Je on v kľude a harmónii? Nebude to však vôbec jednoduché po tom ako ste mocno už desaťročia spolu efektívne nekomunikocali....

gaba029
13. máj 2025
@slavka1988

@gaba029 sak to ty napíšeš chod ale pritom si deti nemala a co potom keď sa k tým deťom vráti? Ako to budu prežívať deti keď odíde a príde vôbec ešte?

@slavka1988 prečo by sa preboha nemala vrátiť? :D strašne to prežívate, moja mamina bežne chodila na púte, ktoré trvali týždeň dva a my sme boli doma s otcom. Ani jeden zo súrodencov to takto tragicky neprežíval a to ja som bola najmladšia :D a verím, že mamina si tiež išla od nás oddýchnuť a to doslova :D Všetko je to o komunikácii, ak by ste to vy vašim deťom odkomunikovali tak, že odchádzate od nich lebo nevládzete a potrebujete oddych kvôli ním, tak bohužiaľ, vaša neschopnosť empatie. Nie všetky sme také :D ;)

zazka666
13. máj 2025
@anketkarka

Čo tu riešite súd a rozvod? Autorka tu ani slovom nespomenula rozvod. Potrebuje dovolenku od rodiny. V práci si vyberieš dovolenku na oddych od práce, tak nechápem prečo by si jedna žena nemohla zobrať dovolenku od rodiny. Nejde od malého bábätka. Rozvod nie je riešenie. Nepýtala si názor na svoju rodinnú situáciu. Tak sa držte témy, kým autorka nespomenie myšlienky na rozvod. Hlavne nie tie, ktoré o rozvode a striedavke viete len z počutia a nič také ste si nezažili.

@anketkarka úplne súhlasím. Nechápem hneď tie reči o rozvode. Je vyhoreta. Možno si za ten čas jej chlap uvedomí, že mu chýba. Deťom treba odprezentovať, že mama len potrebuje oddych pre seba, nie od deti. 2 ,3 týždne nie je odchod. Ja by som šla hneď tiež, ale nemám komu nechať môjho corgoňa. Ten by mi nechal klinickú z bytu. 😄

slavka1988
13. máj 2025
@gaba029

@slavka1988 prečo by sa preboha nemala vrátiť? :D strašne to prežívate, moja mamina bežne chodila na púte, ktoré trvali týždeň dva a my sme boli doma s otcom. Ani jeden zo súrodencov to takto tragicky neprežíval a to ja som bola najmladšia :D a verím, že mamina si tiež išla od nás oddýchnuť a to doslova :D Všetko je to o komunikácii, ak by ste to vy vašim deťom odkomunikovali tak, že odchádzate od nich lebo nevládzete a potrebujete oddych kvôli ním, tak bohužiaľ, vaša neschopnosť empatie. Nie všetky sme také :D ;)

@gaba029 nevládzem tak načo mam deti aká neschopnosť mozno tak tvoja

gaba029
13. máj 2025
@slavka1988

@gaba029 nevládzem tak načo mam deti aká neschopnosť mozno tak tvoja

@slavka1988 😅daj sa do kľudu, lebo si deti pôjdu nakoniec od teba oddýchnuť

viera012345
13. máj 2025

Nie,nie ste zlá matka,len unavená, vyhoreta,s potrebou v kľude si premyslieť ako pokračovať .Určite odcestujte.O deti sa postará manžel/možno aj on prehodnotí minimálne to,ze ste za tie roky robili pre rodinu veľa...ak to neuzná, pomoze to tiež v rozhodovaní o budúcnosti

ema22270
13. máj 2025

Samozrejme, ze mas pravo si oddychnut na par tyzdnov 2-3 v pohode. Na mesiace, to uz by asi nepochopili, ale nech si uvedomia, ze bud si pojdes oddychnut dobrovolne sama teraz, alebo neskor nedobrovolne, to skor uz do nemocnice - kvoli totalnemu vyhoreniu...

ema22270
13. máj 2025
@jana_eyre_2

A ešte čo mnohé neberiete v úvahu je, že má TROCH synov z toho najmladší má 9.. to znamená že tí starší sú v puberte.. ja mám tri deti, našťastie jedno z toho je dievča.. najmladší tiež bude mať 9r.. niektoré si asi ani neviete predstaviť ako prebieha puberta a v kombinácii s chalanmi to je iný zahul.. o to viac ak sú traja.. ale ľahko sa tu všetkým mudruje spoza počítača, to je tak furt... Potom keď nejaká žena skočí pod vlak lebo už nevidi východisko, keďže sa jej zdá že je neviditeľná, tak potom sa všetci čudujú prečo niečo nepovedala.. a pritom možno taká chcela pochopenie na nete a dostala len hejt že opúšťa deti ak chce vypnúť hlavu..

@jana_eyre_2 no tiež otvaram oci, ako tu kopec zien pise, ze nie nechod nikam, este deti zveria manzelovi a podobne 🤦‍♀️. Vsak by neodisla na rok a nema doma rocne deti.. vsak sa uz vedia trosku aj sami deti o seba postarat. A manzel bude s nimi.

lion777
13. máj 2025

Evidentne to potrebuješ, tam vypneš a premysliš si čo ďalej. Deťom to vysvetli, nie sú to malé bába a hotovo. Už urob ten krok a postáv sa sama za seba, šťastnú cestu.