Sousedé slovně šikanují své děti

anetka4585
13. dec 2014

Ahoj, založila jsem tohle téma i na českém koníkovi, ale nikdo neodepisuje, tak zkouším i tady.
Už od prvního dne co jsme se nastěhovali (cca půl roku) denně posloucháme jak otec, tak matka řvou na sebe, ale především na své děti (odhaduji tak 13 let a max. 2 roky). Nejdřív to nebylo tak hrozné, řvala jen matka a ne každý den, o prázdninách byl celkem klid. Ale poslední cca 2 měsíce se začalo přiostřovat, začal řvát i chlap. Pro představu na toho 13 letého řve od 6:30, kdy vstává do školy nadávky typu "ty debil, kretén, to si ze mě děláš prdel" a pod. To se opakuje když se vrátí ze školy, několikrát během dne a večera, kvůli úkolům, škole. O víkendech je to zase kvůli hraní her. Na to malé zase když brečí a ona je sama doma, tak vříská "drž už kurva hubu" a pod. Dál už nebudu zabíhat do podrobností, je mi z toho docela špatně. To je naše situace a chtěla bych znát vaše názory a zkušenosti - jak to řešit? kontaktovali by jste sociálku?
Děkujeme.

barbora59
13. dec 2014

asi by som sa starala sama o seba.

kikuska_wedge
13. dec 2014

@anetka4585 určite by som kontaktovala sociálku.

anetka4585
autor
13. dec 2014

@barbora59 o to jsme se snažili posledních 6 měsíců, ale začíná to být fakt neúnosný. Píšu sem protože jsem se rozhodla to řešit a chci najít nejlepší možnou cestu.
A kromě jiného - je to také naše věc, protože nás to ruší, obtěžuje - o víkendech nás budí třeba o 4 ráno.

adri266
13. dec 2014

@anetka4585 rovnako by som to riesila. Dnes su to nadavky, zajtra to bude facka, pozajtra zlomena ruka.

dkethe
13. dec 2014

@barbora59 nemyslim to v zlom, ale prave pre takyto postoj je na svete vela zla. Nicmene tiez mam susedu zlu matku a tak by som jej chcela pocedat "boze, venuj sa trochu tomu decku" ale tiez to neurobim...

adelakk
13. dec 2014

@anetka4585 rozhodne nahlasit na socialku. oni to presetria.

anetka4585
autor
13. dec 2014

@adri266 to je přesně to, čeho se bojím. Fakt se to tam vyostřuje. Podle toho, co tam ten chlap křičí, tak asi přišel o práci a teď si to vybíjí na ostatních, vříská, tříska nábytkem.

@dkethe kdyby šlo jen o péči, tak to přejdu, špatných rodičů je na světe mnoho, ale tohle je fakt na pokraji násilí ☹

pupavka123
13. dec 2014

@anetka4585 Chudatka deti ☹ Tak toto co vidia doma v rodine budu praktizovat vo svojej rodine a na svojich detoch..chudaci dalsie deti..ja by som niektorych dospelych tak prefackala,ze az... 😠

patulienkab1
13. dec 2014

tiež by som navrhovala nejako to riešiť a nezatvárať pre tým oči, nepáči sa mi ak niekto napíše - staraj sa sám o seba. Ak by šlo o samotných rodičov - nech na seba kričia koľko chcú, ale tu ide o dobro detí.
Proším ak môžeš - pomôž...

snopkulka
13. dec 2014

prekrérna situácia 😨 Ignorovať? K ničomu to nevedie a hlavne sa môže stať niečo hrozné a budeš si to vyčítať, prečo si nič neurobila..... volať sociálku? Zopár podobných tém tu už bolo a podľa toho čo som čítala, sociálka anonymné oznámenie nerieši a ak sa k tomu "priznáš", susedia to zistia a bohvie, čoho sú schopní 😔 ťažko radiť... fakt neviem, čo by som robila.... možno ak by vás bolo viac susedov... ale zo skúseností viem, že ľudia radšej zavrú dvere a tvária sa, že ich sa nič netýka ☹

barbora59
13. dec 2014

@anetka4585 aha tak v tom pripade rozumiem.Nemyslela som to v zlom . Vies ludia su vseljaky. Mam susedu ktora cely den stoji pri okne a napln jej dna je sledovat kto kedy vojde a odide. a pocuva o com sa ludia vedla bavia🙂 Lebo ja na maleho tiez niekedy navrieskam ked uz ma privedie do takej vyvrtky 🙂A neverim ze je matka ktora niekedy nezvysi hlas na dieta 3 roky a vyssie.Ak taka je tak klobuk dole😃

barbora59
13. dec 2014

@anetka4585 Vies socialku zavolas , oni pridu a ak pani ma upratane navarene deti ciste , odidu podla mna. Vies museli by byt bité a podobne.To je tazko. Mozno keby si za nou sla.. Mozno by sa ukludnila.Vies zahanbila by si ju..

barbora59
13. dec 2014

@anetka4585 tie nadavky su ozaj otrasne

anetka4585
autor
13. dec 2014

@pupavka123
@patulienkab1
@snopkulka
@barbora59
ještě bych to všechno mohla nahrát a poslat to na sociálku, před tím by oči zavřít nemohli. A ani bych nic neporušila, protože bych to nahrála u nás doma, ono je to fakt všechno slyšet jako kdyby byla s námi v bytě.

piskotka3008
13. dec 2014

Urcite by som ju upozornila, ak by sa nespamatala (na zaklade vlastnej skusenosti si dovolum tvrdit, ze nie) informovala by som socialku-ostatne je to tyranie a kazde dieta ma pravo zit bez fyzickeho a aj ako v tomto pripade psychickeho tyrania!!!

digysa
13. dec 2014

@anetka4585 Nemohla by si sa zblizit s tym chlapcom a opytat sa ho, ako on znasa tuto situaciu? Vies, problem je ten, ze ten chlapec (13rocny) sa im moze smiat do tvare a vobec si z toho nerobit tazku hlavu, ked mu oni nadavaju. A to TY bohuzial nevidis. Ja by som sa zamerala na toho chlapca, pozdravila ho, spytala sa ho na skolu...a po par tyzdnoch by som z neho vycucla, ze ako sa citi, ci je smutny, zlomeny, depresivny, alebo je OK a nerobi si z toho tazku hlavu.
Ja mam niekedy nervy na moje deti a ked zacnem kricat, tak moj syn sa niekedy vyskeruje a dalej pozera telku...a keby ma niekto prave pocul, tak si mysli, ze ja ho tam drzim s nozom pod krkom. 😅

Poznam v nasom okoli dieta, ktore SAME zavolalo socialku na vlastnu mamu a teraz zije s babkou.

beatrice1607
13. dec 2014

Chudatka deti.. 😢 Je mi z toho do placu..

maslenka47
13. dec 2014

@digysa nuz, ale pokial je v ich rodine krik na programe niekolko krat denne v rozsahu, ze obtazuje susedov, tak to uz nie je len o tom, ako to berie ten chlapec. A ak je vychovany tak, ze hrube vulgarne nadavanie je v poriadku, tak to je potom tiez na zamyslenie.

lenja123
13. dec 2014

Najskôr by som hodila reč so susedou, zo začiatku by som riešila len to, že jej krik obťažuje mňa, ak by nezabralo, tak by som pritvrdila, že takto sa s deťmi nekomunikuje, až ako posledné by som sa vyhrážala sociálkou. Som prekvapená, že tu väčšina z vás odporúča zadávateľke rovno zájsť na sociálku bez toho, aby to najprv riešila s matkou detí.

dejnas
13. dec 2014

môžeš to skúsiť oznámiť sociálke... ale prax je taká, že sociálka (ak sa tým bude zaoberať aj terénne), vykoná návštevu, skontrolujú, či majú napr. v byte upratané, navarené, čisto a pod.... ak dieťa nemá napr. viditeľné známky týrania, nie je povyživené a zanedbané, ak nechodia oznámenia zo školy, nefláka povinnú dochádzku a pod., ťažko niečo poriešia 😝
netvrdím, že treba nad tým zatvárať oči, len to, že v takomto prípade sa ťažko niečo vyrieši

adelakk
13. dec 2014

@snopkulka socialka riesi aj anonymne udania. Bohuzial to viem z vlastnej skusenosti. Niekto nahlasil mojho manzela, ze tyra syna a mna, podotykam, ze uplne neopodstatnene....potom to presetrovala socialka.....som sa skoro od hanby prepadla. Takze ak sa to nahlasi na socialku, ti to musia presetrit.

snopkulka
13. dec 2014

@adelakk 😨 😨 😲 fúúúúúú, to muselo byť nepríjemné. Priznám sa, ja netuším ako presne funguje sociálka, ale čo som čítala tu na MK, písali kočky, ktoré poznali pracovníkov a pod. že tých anonymov je veľa a neriešia ich. Tak zrejme ako ktoré, fakt netuším 😅

alaguema
13. dec 2014

@anetka4585 jedna vec je, že to obťažuje vás. To by som riešila aj hneď rozhovorom so susedou a ak nazaberá, tak s domovníkom, alebo niekým takým...neviem presne ako to funguje v blokoch. Druhá a oveľa vážnejšia vec je to, že sa chceš dosť drastickým spôsobom zamiešať do záležitosti rodiny, ktorú takmer nepoznáš. Opatrnosť je na mieste. Môžeš im všetkým veľmi ublížiť. Ten spôsob komunikácie je fakt otrasný, ale...nepoznáš pozadie, nevieš aká je to matka, keď práve nekričí, nevieš aký majú deti k nej vzťah, nevieš v podstate skoro nič. Skôr, než by som podnikla niečo také ako udanie na sociálke, by som sa snažila zistiť viac, porozprávať sa s tou pani, podľa všetkého ani ich finančná situácia nie je práve najlepšia, ak sú bez práce, beztak dosť napätú situáciu ešte zhoršíš udaním...nemyslím, že toto je cesta. Namiesto súdenia by možno pomohol súcit. A nahrávať susedov? To nemyslíš vážne.

anetka4585
autor
13. dec 2014

@digysa ten 13ti lety se možná vysměje, možná je to hrozný puberťák, ale co to miminko? Vždyť ještě ani nemluví, to se neubrání. Bohužel, možnost sbližování nemám, nedovolí mi to pracovní doba a ani si neumím představit, jak by jsem to tady udělala. Žijeme v centru Prahy, tady se lidi z baráku sotva pozdraví, ne to ještě rozhovor.

crystal333
13. dec 2014

@alaguema sucit s rodicmi alebo s detmi??

anetka4585
autor
13. dec 2014

@alaguema představ si, že už jsem musela vymazat asi 3 rodinná videa, protože jsem na nich měla řvoucí sousedku a určitě ještě nějaký mám a nemusím to dělat ani s úmyslem. Neumíš si to představit, před pár dnami to byl vyloženě řev, protože zaspal do školy asi o 15 minut a už to byl čurák, kretén neschopný - to jsem skoro zavolala policií, protože jsem se bála, že tomu klučinovi ublíží. Kdybych viděla co i sebemenší šanci, že se to změní po rozhovoru tak jo, jdu do toho, ale tady jsem si naprosto jistá, že se ty nadávky, které slýchám akorát zvýší o to, jakou mají krávu sousedku. Vždyť s ní nebyla řeč ani o tom, aby když jsou plné popelnice u nás ve vhodě šla o 30m dál a vyhodila to tam místo, aby to naskládala vedle (u nás jsou popelnice za dveřmi a pokaždé je musí někdo vynášet před dům pro popeláře a musí sbírat její bordel všude kolem).
A s tým obtěžováním to můžu řešit nejdřív s ním a pak s policií, u nás nič jiné není - a to si myslím, že by měla ještě větší problém, než s sociálkou.

alaguema
13. dec 2014

@crystal333 s deťmi v prvom rade...a aj s rodičmi, ktorí sa chovajú ako sa chovajú, lebo zrejme nč lepšie ani sami nepoznali.

katarinamarkova
13. dec 2014

@anetka4585 ja by som pri sebemensich pochybnostiach socialku kontaktovala.......ved aj ked je vsetko ok tak pridu, preveria, spisu, vypiju kavu a idu o dom dalej.
ale nikdy by som si neodpustila, ak by som vedela, ze som mohla nieco spravit a nespravila som....teda napr. v pripade, ze to dieta bude na druhy den chodit s modrym okom, zlomenym psrtom, ujde z domu.......

alaguema
13. dec 2014

@anetka4585 mám dojem, že tam je tých susedských problémov viac...Každopádne, ja by som nepodávala podnet na sociálku na základe toho, čo popisuješ. Žijete tam pol roka, nepoznáš tú rodinu, opakujem - nevieš nič. To, že je to nepríjemné a obťažujúce verím, ale to nie je problém, ktorý sa rieši cez sociálku. V dome predsa máte nejaké pravidlá a osobu, ktorá pomáha riešiť spory mezi susedmi, prečo nevyužiť každú nenásilnú možnosť skôr, než budeš volať políciu a sociálku. Aby sme sa chápali, neschvaľujem také zaobchádzanie s deťmi, ale podávaš tu informáciu vytrhnutú z kontextu. Vôbec nevieš, či to mimo amok nie je milujúca matka. Ľudia sú rôzni, nie každý vie zvládať svoj hnev, čo nie je žiadne ospravedlnenie, je to len holý fakt . Nemusí to ale znamenať, že mama nemá rada deti a deti mamu. Ubližuje im takým chovaním, ale otázka je, či by im skutočne štát vedel ponúknuť niečo lepšie. Sociálne služby u nás sú také, ako všetky ostatné štátne služby a predpokladám, že v Čechách na tom nebudete oveľa lepšie. Nejaké citlivé riešenia, pomoc a ohľaduplnosť by som veľmi nečakala...Neviem, nemám s tým skúsenosť, ale čo sa človek dočíta, veľmi optimisticky neznie.

kofoluska
13. dec 2014

@anetka4585 Urcite by som to riesila. Ona mozno socialka naozaj zas tak vela nezisti, pokial neuvidia evidentne znamky tyrania. Ale mozno sa rodicia trosku nad sebou zamyslia, ked k nim pracovnicky pridu, ze maju na nich podnet a musia ich presetrit.

Zatvarat pred tym oci rozhodne nie je riesenie. Najvacsi problem vacsiny tyranych deti je totiz prave ten, ze sa vsetci naokolo tvaria, ze nic nevidia a nepocuju a staraju sa o seba.