Splnili byste nejlepšímu příteli poslední přání před smrtí - mít dítě?
Vím, že je to hodně kontroverní otázka, která vyvolá spoustu pocitů, dojmů, představ, proto by mě zajímalo, jak se k tomu stavíte vy.
Máme rodinného přítele, který umírá a nemá už mnoho času...jediné, co si přeje, je, aby tady na světě zůstala jeho krev, jeho potomek, dítě, které tady ponese kus jeho samého, přeje si umírat s vědomím, že na cestě je nový život, který má před sebou všechno to, co on nestihl, někdo, kdo bude znovu zažívat všechno to krásné i ošklivé, jednoduché i složité, co život nese.
Poprosil o to nás, mě a mého muže, protože ví, že se milujeme, že jsme kompletní rodina, že jsme schopni se o dítě postarat, vychovat je s láskou a veškerou péčí.
Známe se už mnoho, mnoho let...můj muž s ním prožil celé dětství...ke mně přilnul jako vlastní bratr...
Nehledám odpověď pro nás samotné, protože my s mužem máme jasno, spíše mě zajímá, jak by se k tomu postavili jiní...
Proč byste do toho šli? A co především by vás odradilo? Čeho byste se bály nejvíce? Nebo je to pro vás absolutně tabu?
Děkuji!
No skoda tema je z aprila 2012 chcela by som vediet ako to cele dopadlo.
Viete niekto?
ako sa tu už písalo, dieťatko je plodom lásky, ako môže niekto kto umiera žiadať aby bolo jeho dieťa polosirota, aj keď reálne nie - lebo otca by asi malo "suplovaného" , Dieťatko by mohlo mať genetickú chybu po biologickom otcovi - teda ak stav nie je dôsledkom úrazu. Je to neuveriteľne sebecké. Vlastne ani neverím, že toto môže niekto chcieť, ale ak áno, tak je to sebec najhrubšieho zrna - myslí len a len na seba a chystá vlastnému potomkovi úžasnú budúcnosť - ak sa na to niekto dá, veľa šťastia pri vykladaní kariet na stôl, lebo to, že otec nie je otec sa raz dieťa dozvie.....
ako to celé dopadlo? zakladateľka tu stále chodí, mohla by dať vedieť pokračovanie, ako to dopadlo.
moj osobný názor je, že bysom do toho nešla, dieťa by mohlo podediť jeho choroby a hlavne, pri smrtelnej chorobe a hlavne v tom konečnom štádiu a ak človek berie silné lieky dlhodobo je šanca splodiť dieťa dosť mizivá.
a darovat spermu nechce?....ved jeho potomok na svete bude ked rodicia ktory budu chciet babatko a nebudu ho moct mat tak pojdu na um oplodnenie....ci...?
všetko dokážem pochopit...všetko...aj to že chce niečo po sebe nechat, aj to že chce aby ste to boli vy...len jednu vec nie... ako može chciet splodit dieta, ked vie že tu nebude, ked ho to dietatko bude potrebovat??? Ked ho bude treba ochranovat, vychovávat, opatrovat, milovat, a rozmaznávat??? Proste ked vie že sa o neho nikdy nebude starat...
Hovorím to preto lebo ja ked som bola po porode svojho syna....nechcela som íst ani na lyže, ani korčule...lebo som sa bála že si zlomím nohu ...a kto sa potom postará o našho bobaka ked ja budem marod???
Prikláňam sa k názorom, že je to divné splodiť dieťa s človekom ku ktorému nič necítiš, len preto, že to chce on. Dieťa je výsledok lásky ... Ako ho budete vychovávať? Stále tam bude blok že to nie je Vaše spoločné dieťa. Možno chcete splniť priateľovi posledné želanie - ale to želanie je dosť sebecké....
A môžeme vedieť, ako to s vami skončilo? Aké bolo vaše rozhodnutie?
No to sa asi nedozvieme,ale ked si pozrieme profil a zratame dve a dve tak sa na to nedala,asi.......
pockat, mam to chapat, ze si vydata zena a nejaky vas rodinny kamarat chce s tebou mat dieta???? ja sa cudujem tvojmu manzelovi, ak by toto dovolil 😠 😠 😠 ...si vydata dieta mas mat jedine so svojim manzelom...
moj názor osla by som do toho určitě len s umělým oplodnění a genetike, dieta by som si adoptovala si zoberte že každý nemoze mať vlastně děti a manžel by souhlasil tak nevidím problém. co keď je ten priatel mladý a nestihol nájsť partnerku a možno že bol aj zamilovaný do ženy svojho priatela. a velmi by má zaujímalo ako to dopadli???
..môj názor je "ANO"
mne to príde choré. neviem, ja osobne by som sa na to nedalla. kamarát- nekamarát. ved mám predsa svoju rodinu!! manžela, dieťa. Možno som sebecká, v tejto veci bezcharakterná, ale fakt mi to príde nejaké zvrátené. Sorry.
myslím, že pojem "najlepší priateľ" je obojstranný len vo výnimočných situáciách... pre vás je to najlepší priateľ, vy preňho nie... pretože potom by niečo takéto nemohol chcieť... je to proti prírode, morálke a všetkým tým obyčajným ľudským normálnostiam... keby si bola slobodná, bezdetná a bolo by to pre Teba "rovnako prijateľné", tak ok... ale žiadať to od Teba, keď máš manžela, dieťa... ja osobne sa v situáciách, ktoré sú podobné tejto, riadim desatorom a tam je jasné - nepožiadaš manželku blížneho svojho...
ja by som do toho isla... nevidim na tom nic zle a ani nemoralne... ja napr.dietky mat mozem a keby ma napr.moja svagrina alebo brat alebo najlepsia kamaratka poziadali (ked nemozu mat dieta) aby som im ho vynosila tak to bez mihnutia oka urobim! ak sa mate radi, ste ako rodina, a rozhodnete sa pre to spolocne tak je to dobre rozhodnutie ako to vsetky 3 strany urobia s cistym svedomim a vedomiim... ja hovorim ANO
Aj podľa mňa je to choré.Kamarát-nekamarát niečo také nemôže žiadať.Už teraz ľutujem to dieťa ak ste sa na to dali.Deti sa majú rodiť z lásky,nie z rozmaru hoci aj umierajúceho človeka ktorý sa tým chce asi vykúpiť alebo neviem...
Nie. Chce aby tu po nom ostal jeho obraz jeho pokracovanie. Ale nie je dolezite kto dieta splodil, ale kto ho vychoval. Ako moze byt jeho pokracovnim, jeho obrazom, ked ho vychova niekto uplne cudzi? A plus je podla mna sebecke priviest na svet niekoho, kto uz pri narodeni dostane nalepku "polosirota" dieta potrebuje na vychovu oboch. Jasne stava sa, ale ked dopredu vie, ze nestihne mozno ani pocut prvy plac natoz aby mu pomahal pri prvom kroku a ucil sa s nim do skoly? Po 18 rokoch ked bude dospele a pojde zivotom po vlastnych uz to davno nebude jeho dieta...
@elzu Mozem sa nieco spytat? AKo ste sa rozhodli vy s muzom? Priapdne ake dovody na to mate? Zaujimal by ma pohlad z vasej strany...
Moja odpoved znie NIE. Dievcata uz ti tu popisali mnozstvo racionalnych dovodov.
Ako by ste to dieta splodili? Co ak by bolo postihnute? Co ak by sa stalo nieco tebe a manzelovi - kto by sa o dieta staral? Ako by si tomu malemu vysvetlila kto je jeho otec a preco to takto chcel . - preco ho tu nechal sameho?
Pride mi to zo strany kamarata velmi sebecke, mozno je jeho uvazovanie ovplyvnene liekmi a celkovo myslienkou na bliziaci sa koniec, vtedy asi cloveka napada vselico a uvazuje inak (iracionalne) .... ☹
Lepsie ako podporovat kamarata v takychto "napadoch" by bolo stat pri nom v jeho poslednych chvilach a urobit mu zbytok zivota co mozno najznesitelnejsi...
elzu sa kedy vyjadri? uz by si mohla zareagovat. Ako ste sa vy rozhodli?
Ja by som to odmietla, uz len z dovodu, ze pokial ma vaznu chorobu, geneticky by sa na 90% preniesla na dietatko.... neviem, ja by som rozhodne za urcite nebola. Je mi to cele divne. Akokolvek ste si blizky, na take nieco by som nepristupila.
otazka bola polozena takmer pred rokom, zakladatelka -elzu tehotna nie je podla toho co tu vidno na MK, tak uz asi nepotrebuje nazory inych 😀

No urcite nie...pride mi to cez...je to zvratene a sebecke...