Spoločné bývanie
Sme mladý pár obaja 25 rokov, obaja 3 roky pracujeme na TPP byvali sme doteraz v prenájme ale uvazuje o kúpe vlastného bývania... Manzelia niesme ani deti nemáme takže moja predstava bola ze obaja zoberieme hypoteku 1/2 ceny nehnuteľnosti a budeme ju mat fifty fifty na polovicky... Priatel nechce o tomto ani počuť ze sa obaja zatazime hypo ze on to zoberie na seba a na LV bude tym padom len on a bude to splácať len on ja budem platit naklady na byt... No to je síce pekne ale aj tak budem "vyhadzovať" peniaze za nievo co mojr oficiálne nebude a predpokladam ze za tie roky tam určite vrazim aj nemalo mojich peňazí... Libimr sa všetko funguje ale clovrk nikdy nevie a nerada by som o xy rokov skončila s holou ritou, do teraz sme vsetko platili napolky nakupy, najom, auto atd
V com je vlastne problem? Kup si vlastnu nehnutelnost, daj do prenajmu, pomaly splacaj. Z vynosu z bytu hravo zaplatis 150 eur energie v spolocnom byvani a pokryje ti to aj hypo. Tvoj byt sa splaca sam. Platit mesacne prenajom by si musela vzdy. Ci uz sama, alebo s niekym.
Sama vieš, že ti jeho návrh nevyhovuje, ale vyššie komentujúcim babám sa snažíš vysvetliť, že on to tak zle nemyslí.
Moja kamoška má ten istý scénar, ale sú spolu už 10r, tiež sa majú radi, vzťah klape, všetko ok.
On si však vzal počas vzťahu hypo len na seba, byt je len na neho, “veď nech nemajú obaja hypotéku na krku”, tiež všetko vždy platili na polovicu, veď “každý má svoj príjem”.
Potom si spravili dieťa a ako väčšina žien, ona ostala na materskej a potom na rodičovskej. Materská - život gombička stále, príjem takmer taký istý ako počas práce. Rodičák a zrazu si ona uvedomila, že 2 a pol roka bude doma s 400e mesačne, nič si už neušetrí ako kedysi. Partner chce druhé dieťa, takže ona bude doma 5-6rokov, bez “platu”. Partner si zatiaľ spláca svoj byt a ak sa rozídu, tak ona po rokoch odíde s holou riťou.
To snáď nechceš.
@michaela789 veru ako pises a este s jej prijmom ja zarobim trochu viac nez polovicu a ani chvilu som nevahala nad hypo ked mi to vyslo. planuje nejaku chatu o 10 rokov ved tie ceny sa menia kazdy rok nechapem to ma najlepsi vek na to aby nieco vlastne poriesila. Je to len priatel ani nie manzel a ona mu takto veri? Potom nech sa nestazuje ved zeny jej nechcu zle mnohe tu pisu z vlastnej skusenosti ale vyzera to tak ze ona mu veri bezvyhradne tak to treba nechat tak nech sa mlade dievca popali sama zisti casom s kym zila..
Este ti napisem toto pokial by si nechcela ty hypo a priatel ano a chces s nim zit len tak akoby si aj isla niekde do podnajmu tak to pochopim je to tvoja vec nechces sa t zatazovat s hypo okej. Navyse ak sa mas vzdy kam vratit k rodine keby nahodou dobre. Ale s tvojim vekom platom a zmyslanim ze ty to chces a nechas sa priatelom odhovarat to je hlupost. Nikto ti tu nechce radit zle ver mi viem co pisem. Ceny bytov idu hore my sme kupovali pred rokom s obavou co bude a za rok nam byt stupol o takmer 10 000 hore. Je to tak proste je velky dopyt a mala ponuka dobrych nehnutelnosti tu takze neber to tak ze si beres hypo a je to noz na krk. Jasne je to velky zavazok ale pokial nie si blba nemas sa coho bat. Aj keby len maly jednoizbak kupis nestratis nic. Za 5 rokov keby si ho uz mohla pekne predat bez platenia inych veci bude mat zas inu vyssiu hodnotu takze nevahaj a na priatela nedavaj naozaj. Lepsia investicia ako do nehnutelnosti pokial na to mas asi ani nie je momentalne. Vela stastia
@sardinka32 ta kupa len spotrebicov je tiez taka osemetna vec.
Rozidu sa po 10 rokoch, ona vezme spotrebice a tie budu akurat na konci zivotnosti. Akurat co sa jej zacnu jeden po druhom kazit. Tiez nulova vyhra.
@sardinka32 najhorsie je ze byt ktory splaca muz rastie na hodnote v dnesnej dobe enormne a spotrebice sa pokazia po zarucnej dobe a stoja par supov po 2 rokoch 😄
A ty by si platila cele energie ci polovicu energii? Lebo byt sa zhodnocuje ale energie nikdy neuvidis uz, a ked pride nedoplatok tak co?
S holou ritou skončíš tak či tak,keďže nemáte hotovosť, iba to zbytočne komplikujes... považujem za vyhodu zaťažiť hypo iba chlapa a po rozchode môžeš kedykoľvek odísť bez naťahovania sa.
@liljana ale ja nikde nepíšem,že okrem tých 1000€ som uz žiadne peniaze na účte nemala. Myslím to tak,že si budujes domov a nakoniec ho musíš opustiť. Keď si zamilovaná nemyslíš na zadne vrátka. Kúpiš pracku ta keď sa pokazí tak ďalšiu,vymenis okná radiátory, dvere...ale to sú všetko veci ktoré si so sebou neodnesies. Platila som jedlo a a ďalšie vydaje.keď veríš,že s tym človekom zostaneš celý život neriesis,že či máš kúpiť napríklad sedacku ved pri odchode si ju asi neodnesies... Ja som v jeden deň prišla o priateľa,domov a tak som dala výpoveď aj v práci. Riešila som to radikálne,vrátila som sa do svojho rodiska a tam ma stretlo skutočne šťastie.
Ako ti je radené, zober si hypo aj ty, s tvojim platom môžeš rúbať vysoko, ale ja osobne by som nešla napríklad do nejakej novostavby 4 izbovej so 4 terasami a splátky 600 eur. Zober nejaký 1 alebo 2 izbak prerobený v obľúbenej lokalite so splátkou napríklad 300. A keď budeš mať viac peňazí ci už z prenájmu alebo z pekného platu dávaj mimoriadne splátky a splacaj rýchlejšie. Ale zároveň keby ostaneš na rodicaku zaplatíš splátku z prenájmu a nemusíš tam dávať aj celý rodičák. A potom o nejakých 10 rokov keď budeš už mať deti, príjem, možno splatene polku hypotéky, cena bytu bude vyššia o 50000 napríklad to predaj a kúp si tú vysnívanú chatu. Ale sama bez vychcaneho partnera.
@aktak444 no len aj to jedlo. On si plati bytik ktory zhodnocuje majetok a ty jedlo, z ktoreho je nakoniec hovno 😀 doslova.
@andrejkap123 preboha, ako znie to fakt hnusne, no mas plnu pravdu. toto su take nestastne riesenia, lebo ak sa nieco medzi dvoma stane, tak ten jeden odide len s holou ritou a tie peniaze, co do toho vrazil, mu nik uz nevrati
Sama si uvedomuješ, že to, čo navrhuje priateľ je kravina - keď on "nechce ani počuť o tom, že hypo bude na polovicu" - tak ty nechci ani počuť o tom, že hypo len na neho a náklady na domácnosť platíš ty. Ako toto môže niekomu napadnúť vôbec, toto navrhnúť partnerovi, s ktorým nie je zosobášený ani. Ty plať energie, jedlo, a ja si budem platiť svoj byt. Po pár rokoch, ked ma omrzíš, pošlem ťa do pr***e a ty s tým nič neurobíš.... No zablikala by mi poriadna kontrolka v mozgu. Toto je iný level "spoločného bývania" teda. Polovici modrého koníka zdvihne adrenalín :D
@maryon1 joooj nie nie zas sme sa nepochopili, platiť naklady na byt vodu elektrinu co je pre 2 osobny +-100/120€, potravity drogeriu kukujeme stále spolu
Ak by ste boli manzelia a mal by byt a hypoteku iba na seba (napr.zaobstarany pred vstupom do manzelstva), tak mas po rozvode narok na polovicu zo zaplatenych splatok. Vy teraz kvazi ide zit ako manzelia, len ty budes v nevyhode, lebo po rozchode si len zbalis 2 idelitky a odchadzas. Neverim, ze to bude vo vasom vztahu spravodlive, ze si budete vediet vsetko spravodlivo rozdelit...ale aj keby...mne by blikala kontrolka, ze vobec uvazuje nad tym, si ten byt kupit iba pre seba? Preco ak planujete aj tak spolocne zit? Nezaujima ta skutocny dovod?
Chodíš s jedným lakomym a vychcanym manipulatorom, ktorý s tebou žiadnu budúcnosť neplánuje.
Schválne, na koho je písané to vaše auto co platíte napoly?
Nejde ani o to kto bude mať hypo a byt, ale o ten spôsob akým k tomu pristupuje tvoj frajer. Navrhne úplnú, pre teba absolútne nevýhodu blbosť a o inom riešení "nechce ani počuť". Podloží to smiešnymi argumentami o tom ako ta vlastne ochraňuje aby si aj ty nebola v mladom veku zaťažená hypotékou (budeš len zaťažená platenim celej domácnosti)
Zamysli sa prosimta. Naozaj s tebou tento chalan počíta v budúcnosti keď o spoločnom majetku nechce ani počuť? Rozmýšľa on vôbec o tebe, o tvojich pocitoch, plánoch, snoch?
Vieš keby co len kúskom srdca veril že spolu budete príde s napadom ktorý zahŕňa vas ako dvojicu, nie iba jeho budúcnosť a blaho.
Napríklad ze všetko budete platiť napoly, on si vezme hypotéku na jeho byt, tebe sa založí stavebné sporenie na tvoje meno a rovnaká suma pôjde tam. A za pár rokov, keď sa vezmete a prídu deti tento malý byt predáte a vďaka nasporenemu si kúpite niečo spoločné...
Rozmýšľaj dopredu. Dvaja mladý ľudia, s podobným príjmom. On da polovicu platu do hypotéky ostane mu oveľa, oveľa menej než je zvyknutý. A skôr či neskôr začnú nenápadne tlaky na teba a tvoje peniaze. Šetrenie pri nákupoch, ty spravíš týždenný nákup potraviny za 100 e on si toľko nebude môcť dovoliť tak pokupi skromnejšie, lacnejšie dovolenky, lacnejšie výlety, náhla oprava auta však zaplať ty ja nemam.
Tisíce malých nenápadných situácii keď ten co ma k dispozícii viac proste zaplatí o čosi viac, však ono to je celkom normálne v partnerstve že sa finančne vzájomne podržia a vzájomne si dopraju
A to sa bude postupne nabalovat, rok po roku, ty minies celú vyplatu on si bude splácať hypo, zabezpečovať sa, cena nehnuteľnosti bude rásť.
@lujza123 Pochopila by som este situaciu, ze sa zoznamim s muzom, co ma predo mnou zakupenu nehnutelnost a chce aby som isla k nemu byvat. Aj vtedy by som ostala ostrazita a nechala si svoju nehnutelnost resp. kupila by som si svoju, ktoru by som splacala, nech nieco mam v zalohe. Ale ak by mi to navrhol partner, s ktorym nejaky cas spolu zdielame domacnost a spolocnu postel, tak akoze koniec...
@lujza123 jaj mam malé milé auto do mesta, on väčšie rodinné na výlety.. Ak ideme len do Tesca na nakup ideme mojim mestským ak na výlet ďalej ideme jeho konfortnejsim🤷🏽♀️... Raz tankuje on raz ja, naklady prz atd platí každý svoje
náklady ako PZP atď..
Nerozumiem, prečo riešiš drogériu a kto kedy koľko tankuje. Tvoja otázka sa týkala vlastníctva a financovania nehnuteľnosti. To je teda trochu viac ako plná nádrž za 60e....za to, že si on natankuje do vlastného auta mu nikto medailu na krk vešať nebude. Byť tebou neriešim takéto blbosti ale to že reálne môžeš skončiť s prázdnymi rukami ak si necháš zalepiť oči takýmito malichernosťami. Vlastne sa aj čudujem ako je možné že to sama nevidíš 🤦♀️
Moja kamoška takto pred svadbou kupovali byt, jej dnes už manžel prišiel s týmto istým nápadom, spísali papiere u notára a vybavené, ona síce platila, ale peniaze poukazovala pod konkrétnym údajom na účet. Do doby než boli manželia zo svojho nekúpila ani hrnček, proste poučená z chýb inych. Po svadbe to ošetrili tiež nejako takže ak by niečo, jej patrí zo všetkého polovica. Síce najprv kukal ako puk, ale nakoniec v pohode súhlasil, láska je jedna vec ale nikdy nevieš 😉
Autorka... Aspoň ze tak, že máte každý svoje auto.
Pozri kúpa nehnuteľností je veľký životný krok, ak ju z nejakého dôvodu nemozete/nechcete kúpiť na polovicu skúste nájsť také riešenie ktoré bude myslieť na budúcnosť obidvoch, nie iba na jedneho. Nedaj sa zmanipulovať sľubmi
@autorka Sadni si s nim a spytaj sa ho, co je za tym. Castokrat to moze byt jeho rodina, ze mu dava "rady" a on v tom moze byt nevinne. Ak ste spolu uz dlhsie a uvazujete nad spolocnym zivotom a on si je isty, tebou ako partnerkou, tak je jeho krok velmi iracionalny. Mne pride aj zybtocne si brat 2 hypoteky, ak planujete ostat spolu. Radsej kupte vacsi byt spolu a neskor viete chalupu tiez spolocne kupit. Ak si nie je isty vasim vztahom, tak bude pre teba lepsie byt single a hladat si zivotneho partnera dalej. V tomto sa nedaju robit kompromisy.
v žiadnom, ale v žiadnom prípade nepristúp na to, že na LV bude iba on. Nikdy nevieš, čo sa stane o týždeň, mesiac, rok. Aby si potom nevyplakávala, koľko ťa byt-dom stál a nevlastníš vlastne nič. Len prídeš o peniaze. Za žiadneho človeka by som nedala ruku do ohňa. Takže buď opatrná. Možno má teraz dobré úmysly, nepoznám ho, nechcem ho zničoho obviňňovať, ale poznám už toľko ľudí, ktorí sa tak zmenili a toľko príbehov, ktoré neskončili dobre (mnohé z nich ani dobre nezačali, ako napríklad aj toto,). Bacha na to!!!

Lubis dobre vychcaneho cloveka. To nemas na lepsieho? Chlapec si to dobre prepocital.