Spoločné bývanie
Sme mladý pár obaja 25 rokov, obaja 3 roky pracujeme na TPP byvali sme doteraz v prenájme ale uvazuje o kúpe vlastného bývania... Manzelia niesme ani deti nemáme takže moja predstava bola ze obaja zoberieme hypoteku 1/2 ceny nehnuteľnosti a budeme ju mat fifty fifty na polovicky... Priatel nechce o tomto ani počuť ze sa obaja zatazime hypo ze on to zoberie na seba a na LV bude tym padom len on a bude to splácať len on ja budem platit naklady na byt... No to je síce pekne ale aj tak budem "vyhadzovať" peniaze za nievo co mojr oficiálne nebude a predpokladam ze za tie roky tam určite vrazim aj nemalo mojich peňazí... Libimr sa všetko funguje ale clovrk nikdy nevie a nerada by som o xy rokov skončila s holou ritou, do teraz sme vsetko platili napolky nakupy, najom, auto atd
Nehnuteľnost kupuj ako manželka, alebo zapísaná na liste vlastníctva. Holá rit po rozchode je úplne bežná samozrejmosť
Jaj ten tvoj priateľ je rovnako vychcany ako môj expriatel! Presne v tomto sme mali nezhodu pri kúpe bytu. Pretlacil si svoje a ja som po 9 rokoch po rozchode skončila s holým zadkom. Teda aby som mu nekrivdila,dal mi asi 1000 eur...
Nebuď prosím rovnako hlúpa 😞
a co ze sa obaja zatazite hypo? Ja som s pristrlom mala hypo na polovicku. Po vela rokoch sme sa rozisli - to sme mali polovicku splatenu a ja som refinancovala - zobrala som vyssiu, vyplatila som staru, spravili sme dohodu o vysporiadani podieloveho spoluvlastnictva a vyplatila ho z toho refinancu. A konec. Uplne easy. A teda ak mate jednu hypo, tak sa kludne da mat druhu, alebo prvu navysit, zalezi od prijmu. Ved aj tu dalsiu mozete zobrat spolu. Je to somarina, aby mal vaetko iba on.
Ja by som súhlasila, ale hypo nech platí on, energie na polovicu a ty si zober vlastnú hypotéku na nejaký malý byt a prenajimaj ho.
My sme brali hypoteku kedsom bola na rodicaku, v tej dobe 200e a este aj tehotna, no problem (ak teda nemas min prijem) ak je tvoj ciel kupit dalsi dom o 10 rokov dovtedy tu hypo este prefinancujes tolko krat... Teraz mame meximalnu na byt lebo staviame dom a v pohode nam vychadza este hypo aj na dom.. Mtakze to su take blbe argumenty... Presne takto som zila s muzom pred svadbou, ale nam vtedy nejaku malu sumu prispeli jeho rodicia, hypo na neho platil on aj byt a naklady na mne.. No roky neistota co ti poviem, potom sme to chceli riesit akoby bsm mimo svadby ale je to komplikovane, kamoske muz daroval poloku byt ale aj to sa da napadnut... My sme potom byt predali a kupili na bsm sucasny... Urcite by som do toho nesla na zaklade uvedenych argumentov
@marsmykkok no ano, hypoteku by platil plne on teda, ja len energie nejakých 100e cca
@qetka no príjem nemám nizky si myslím 1300e
Zober si hypotéku sama.
Tak ked uz mate ist podla tohto scenaru...
Ok on plati hypo na JEHO byt a naklady na byt platite snad napoly nie??
Preco mas ty platit aj jeho naklady na byt? To je dost vychcane, skor porozmyslaj ci vlastne chces s nim nieco spolocne vlastnit.
Prepac, je to hlupost. Ja priatela milujem, budeme mat spolu druhe dieta. Uz hypoteku mame, ale aj keby sme ju brali teraz, jedine 1/2 a 1/2.
Ak mas dobry prijem, o par rokov si mozes opat vziat chatu na 1/2 a vyjde vas to rovnako, napriek tomu, ze budete mat deti. Nehnutelnost nadobudne hodnotu, date si vyhotovit novy znalecky posudok, moze vam to aj pomoct....
Nenechaj sa odbit. Nie ste manzelia a co napriklad v pripade jeho smrti? Premyslala si nad tym? Nezostane ti nic.
To čo je za blbosť 🙈 to v podstate pôjdeš k nemu do podnájmu, hej? No už by ma videl 😅 buď by som trvala na spoločnom financovaní A spoločnom vlastníctvo alebo sa môže sťahovať sám.
Autorka,nechoď do toho. Dosť zle sa to číta čo to priateľ navrhuje. Nevieš čo bude o 10,20 rokov. Nedaj sa nachytať a nič nepodpisuj.
V ziadnom pripade ze on hypo aj byt na seba a ty mu budes kupovat jedlo, platit energie, internet ci telefon. Zariadite to za tvoje, lebo ved on plati hypo. Na vylet nepojdete alebo to zatiahnes lebo on plati vysoke hypo... A ked sa ti nebude pacit vezmes nabytok a rozlozis si ho pod mostom nie?
O co mu ide? Je iba fer aby ste do toho sli napoly ak sa milujete tak ako si myslis
@elizabet173 keby to bol aspoň obojstranne výhodný obchod... 😑
My sme si brali byt na hypoteku este za slobodna. Ale uz vtedy sme spolu zili par rokov. A na liste vlastnictva sme boli zapisani obaja - kazdy mal 1/2 bytu. Ale kedze sme aj tak mali viac menej spolocne peniaze, hypoteka odchadzala z muzovho uctu.
Za mňa áno - hypotéku aj nehnuteľnosť nech má na seba len jeden (neriešim či on alebo ty) a druhý nech sa podieľa na financovaní chodu domácnosti (pozor, nie platiť všetky náklady, ale svoju časť). Alebo každý svoju hypo a svoju nehnuteľnosť, ktorá sa zatiaľ môže prenajímať a zarábať si na seba a v prípade problémov má každý svoju strechu nad hlavou.
Do spoločnej hypo a spoločnej nehnuteľnosti by som ja osobne nešla a nedovolím to ani svojej dcére.
Určite nie!!! Nechoď do toho za týchto podmienok. Kolegyňa takto bola a presne ako píšeš, skončila s holou ritou. Riešila to aj s právnikom, či existuje nejaký právny nárok, keď platila len výdavky ale hypotéka a dom bol na neho - odpoveď od právnika je:Nie! Je len na dobrej voly toho partnera, či má aspoň aký - taky charakter a aspoň niečo vráti.
@sissy27 ano, mala som kupeny dom s priatelom. Rozisli sme sa po 11 rokoch 🙂 Mali sme 1/2 a 1/2 domu a hypoteku spolu. Ja som ho vyplatila a prepisala na mna hypo. Kedze som mala dostatocny prijem, tsk to nebol ziadny problem.
Suseda sa rozvadza s manzelom a oni sa nevedia dohohnut a kupovali to ako manzelia. Pojde to asi na sud a ten povie co s tym. zpredpokladam, ze sa to nakoniec preda a rozdelia si peniaze.
Ked nemaju kazdy na svoj byt - co dnes ma malokto, tak je hlupost, aby si ho kupil jeden a druhy u neho byval. Vzdy bude ten druhy v nevyhode.Nebude mat nic a moze skoncit na ulici s holou ritou.
Takto by nemali mat ludia ani deti spolu, ked sa nevedia kvoli msjetku dohodnut, tak co bude s detmi?
@qetka nechcem byť nepríjemná, ale máš pocit, že po rozvode je štandard bez problémov sa dohodnúť o deti? A to sú deti, živé bytosti, vlastná krv a nie len “kopa tehál”. Veď si prečítaj tu na mk, aké majú ľudia problémy s ex, s delením majetku… keby to bolo také ružové, tak polovica právnikov nemá čo robiť. Že ty si sa s exom vysporiadala férovo je viac-menej vzácnosť.
Ak nevychádza hypo každému zvlášť, tak ten druhý nech si odkladá sumu vo výške hypo na sporiaci účet a keď bude zle, tak má aspoň vlastné úspory a nie všetko natlačiť do “spoločného” a skončiť s holým zadkom.
Choď do toho, za podmienok, že budeš platiť len polovicu nákladov (energie, jedlo), žiadne, že celé náklady na bývanie, nekupuj žiadny nábytok, hlavne nie vstavaný na mieru. Budeš bývať ako v podnájme, ale bez nájomného, to sa ti oplatí. A peniaze si šetri, alebo ešte lepšie, zober hypo, kúp byt, prenajmi ho, prenájom ti bude splácať hypotéku a ty budeš mať svoje vlastne v prípade rozchodu 😉
Skus "kompromis"... ze suhlasis s tym ze si hypoteku zoberie len on sam aj s tym ze ty budes platit vsetky energie ale ze na oplatku nech on suhasi s tym ze na liste vlastnictva budete zapisani obaja rovnym dielom.🙂 Ak on chce byt vychcany, skus tiez na neho vychcanost.
Zena moja, je cas aby si mu dala ultimatum, Najskor svadba, potom kupa bytu pekne pol na pol a ak ma s tym problem je to jasne ze to s tebou nemysli vazne. Teraz nechce ani pocut o tom ze by sa s tebou spolocne zaviazal na hypoteke preto lebo s tebou neuvazuje do buducna.
Neviem ako je to na Slovensku, ale tu kde zijem je pre cloveka velmi prospesne ak si zoberie hypoteku (a samozrejme ju ukazkovo splaca). Buduje si tym totiz dobru kreditnu historiu... dokazuje bankam ze je zodpovedny zakaznik a ze mu mozu v buducnosti poskytnut dalsi uver alebo hypoteku. Takze ten priatelov argument je totalna kravina.
Nechce aby ste sa obaja zatazili tak sa zatazi preto iba on.. dobry hajzlik prepac ale o par rolov mozno uz mesiacov budes pisat ze si vrazala peniaze do niecoho a nemas kam ist lebo ta vyhadzuje..ach jaj chlapi vychcani a zeny naivne. Mysli troska aj do buducna aby si potom predisla problemom. Nic v zlom
@michaela789 do podnajmu kde IBA ona ma platit energie aj vsetko on nie on si bude iba platit svoj bytik 😁 ja zasnem. My mame vsetko pol na pol a mame pokoj. Ale toto co pise autorka je az vtipno smutne a uz tusim ako to skonci. Jej partner je vychcany hajzlik nic ine
@anja27 sa mi až rozum zastavil 🤦♀️ my sme tiež kupovali dom keď sme ešte neboli zobratí, ale teda ani mňa ani môjho ani v päte nenapadlo vymýšľať takéto, s prepáčením, o*eby. Veď z toho kričí doslova ako sa chce mladý na tom vyryžovať 🤦♀️kde bude mať ona doklad o tom koľko zafinancovala, keď všade na papieri je on?Vravím, čistý čierny podnájom - to tie peniaze môže rovno vyhadzovať von oknom a má to to isté.
Že "Priatel nechce o tomto ani počuť ze sa obaja zatazime hypo". Priateľ nechce ani počuť? No hádam mi priateľ nebude rozprávať o čom chce počuť a o čom nie ohľadom MOJICH peňazí. A just by som si tú hypo vzala, ale na vlastnú nehnuteľnosť. Niekde tu písala autorka že zarobí 1300. S takým platom by bola pohodlne zahojená aj bez neho, veď to ani niektoré páry dohromady nemajú.
Nechápem naivitu niektorých žien.....

@jancejance Nezmysel!