icon

Spoločné bývanie

26. okt 2021

Sme mladý pár obaja 25 rokov, obaja 3 roky pracujeme na TPP byvali sme doteraz v prenájme ale uvazuje o kúpe vlastného bývania... Manzelia niesme ani deti nemáme takže moja predstava bola ze obaja zoberieme hypoteku 1/2 ceny nehnuteľnosti a budeme ju mat fifty fifty na polovicky... Priatel nechce o tomto ani počuť ze sa obaja zatazime hypo ze on to zoberie na seba a na LV bude tym padom len on a bude to splácať len on ja budem platit naklady na byt... No to je síce pekne ale aj tak budem "vyhadzovať" peniaze za nievo co mojr oficiálne nebude a predpokladam ze za tie roky tam určite vrazim aj nemalo mojich peňazí... Libimr sa všetko funguje ale clovrk nikdy nevie a nerada by som o xy rokov skončila s holou ritou, do teraz sme vsetko platili napolky nakupy, najom, auto atd

miriam11
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
27. okt 2021

to je jedno koľko platíš, uvedom si, že ty nevlastníš nič. A ešte mu budeš platiť aj nájomne. On si pomaličky bude splácať JEHO nehnuteľnosť a ty v prípade rozchodu nedostaneš nič.

michaela789
27. okt 2021

@kvetinka75 mne to pripadá, že jej to absolútne nedochádza. Veď sú tu 4 strany toho istého dokola, že by bola sprostá keby súhlasila, že skončí s holým zadkom, že ju chalan okradne... A ona tu napíše že drogériu si platia každý zvlášť aj poistenie na autá.... 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Chalan si pekne pohodlne splatí nehnuteľnosť a ona mu zaplatí aj elektriku a vodu za to že on si kúpi niveu pod pazuchy za svoje ...... 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Ja normálne nechápem.

kvetinka75
27. okt 2021

@michaela789 ja tiež len krútim hlavou, ako to všetko obhajuje. Ve´d nech ide do toho, jej život. Ale ptoom nech nevyplakáva ako dopadne. Nech si túto diskusiu odloží a prečíta o 15-20-25 rokov. Možno aj skôr. Nedá na rady skúsenejších 😅. Čo už s takými ľuďmi. Potrebujú padnúť na dno, aby viac nespravili tú istú chybu.

michaela789
27. okt 2021

@kvetinka75 veď áno, jej vec... Ale keď čítam tie jej komentáre tak normálne si plieskam na čelo ako niekto môže takto (ne)rozmýšľať. Komu nieto rady.... 🤷‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ella2015
27. okt 2021

Prepáč autorka ale ako veľmi si padla na hlavu? Z vlastnej výšky alebo to bolo 2-3 poschodie? Láska je krásna vec ale ako Ti radia baby vyššie buď si kup niečo sama a prenajímaj, plať len svoju polovicu energií, potraviny, drogeriu urobte zoznam a pekne prachy na stôl a z toho to platiť, ono je pekné že len 100-120€ ale kolko je to za rok? Kúp byt to je momentálne jediná istota ako uložiť peniaze, predať sa dá vždy 😉 Ja som si kúpila tiež a ľutujem len jednu vec, že až tak neskoro keď už boli ceny vyššie ale zas dneska je ešte vyššia ako keď som ho kupovala

marsmykkok
27. okt 2021

@elizabet173 ťažko povedať. Ono je doba taká, že sa rozchádza všetko okolo po pár mesiacoch, možno aj v rodine alebo u kamarátov mal taký prípad alebo viac prípadov, že žena prišla s holým zadkom, bez práce, potom na MD, potom bez práce a nakoniec sa rozviedli a muž ju musel vyplatiť z polky aktuálnej hodnoty nehnuteľnosti lebo má nárok, hoci nedala do toho ani euro... Ja sa na jednej strane nečudujem ani chlapom, že sa im spoločne do niečoho nechce ísť, ale na druhej strane aj ženy by mali mať zadné dvierka keby niečo, lebo majú ťažšiu pozíciu potom hlavne ked sú aj deti. Preto v tomto prípade považujem za ideálne nech si aj autorka urobí zadné vrátka a kúpi nejaký byt, ktorý bude prenajímať. A nech bývajú v "jeho" a ona platí polku energií.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
meredith83
27. okt 2021

Vies co ja by som bud pol na pol kedze vsetko platite takym sposobom alebo ako on navrhuje ale s tym ze ty budes hypo platit a on bude platit ucty. Nad chatou za 3 roky by som nerozmyslala. Nevies co bude za 3 roky. Hlavne rozmyslaj nad tym co bude keby si mala deti. Kedze ako zeny pisu vela zien sa takto popalilo a skoncilo na ulici. A ano sudit sa mozes ale to potrva... Inak taketo zmyslanie je dost od neho vypocitave a zamyslela som sa ako to bude v buducnosti..

michaela789
27. okt 2021

@elizabet173 tiež mi to tak pripadá. V podstate na žiadnom oficiálnom dokumente nebude jej meno, ako keby ani neexistovala, hoci financie investovať má 🤷‍♀️ Celé to smrdí. A ešte to trápne odôvodnenie, že "nebudeme sa obaja zaťažovať hypotékou", to čo je 🤦‍♀️ A platenie energií, to už je úplne zabité. Mne by blikala nie že kontrolka ale komplet celá hlava na červeno z tohto nápadu.
Ale zdá sa mi, že autorka má ružové okuliare a má tendenciu to celé obhajovať, takže to je hrach na stene jej to tu vysvetľovať, že láska nie je všetko a že zo dňa na deň môže dopadnúť veľmi tvrdo rovno do reality.

lucia147852
27. okt 2021

Priateľ je poriadne vychcany…. V prípade rozchodu by si šla s holým zadkom. Však ok, kúpte byt na teba, ty splácať hypo a on energie…. Som zvedavá čo na to povie.

anja27
27. okt 2021

@michaela789 zbytocne jej nieco vysvetlovat najprv zalozi temu lebo sama vie citi ze to neni ok a potom chalana obhajuje ako som uz pisala predtym treba ju nechat nech sama zisti. Mozno to nebude az take zle nakoniec ktovie.. :D

michaela789
27. okt 2021

@anja27 asi čakala, že jej to odmávame že jasné, všetko v porádku, však všetky takto žijeme, že mužom platíme za domy len tak a aké sme spokojné 😅

lucia147852
27. okt 2021

@sissy27 ty by si bola radšej nech dcéra platí niekomu bývanie a odide s holým zadkom?? Len preto aby sa niekedy o pár rokov náhodou nenaťahovali o vlastníctvo? 🤦🏽‍♀️Buď by jeden druhého vyplatil zo splatenej časti a prevzal hypo, alebo by sa nehnuteľnosť predala a získané € by šli na polovicu. Ak by sa nevedeli dohodnúť, rozhodol by sud. A co je na tom?

anja27
27. okt 2021

@michaela789 je vela zien podobnych jej aj tak dopadli. Kedysi to bolo normlane ze zena prisla k muzovi nedajboh k jeho rodicom do domu a skoncila ako sluzka bez vsetkeho aj bez penazi. Ale v dnesnej dobe takto nerozmyslat to nechapem. Ale ved tak nech mu plati cele naklady mozno mu bude nakoniec platit aj hypo s tym ze iba on bude na LV ktovie :D :D riesi tu ze PZP si kazdy plati sam no ved kazdy ma svoje auto tak neviem ci aj to chcel od nej aby mu prispievala alebo co. Cele zle. Potraviny napoly no tak asi on nezije zo vzduchu tak nechapem tuto obhajobu ale ok

sissy27
27. okt 2021

@lucia147852 nie, moja dcéra si buď zoberie hypo na seba a ten, ktorý s ňou bude bývať, sa bude podieľať na chode domácnosti rovným dielom a keď to nebude fungovať, tak si pánko zbalí svoje osobné veci a odkráča. Rovnako tak opačne - ak si jej priateľ zoberie hypo na seba, tak mu bude ona prispievať na bežný chod domácnosti, ideálne si odkladať bokom a keď nebude dobre, tak si zbalí svoje veci a odkráča.
Podobne to máme ošetrené doma - byt je len môj (aj keď bez hypo) a partner naň nemá žiadny nárok (neinvestoval ani do rekonštrukcie). Kým je dobre, tak nie je čo riešiť, bývame spoločne, staráme sa spoločne, neberiem ho len ako nejakú návštevu, nevyhadzujem mu na oči, že býva u mňa, proste je to "u nás doma". Keď kúpi tv alebo pračku, nech si ju kľudne berie, nemám s tým problém. Ale keď nebude dobre, tak tiež nebude čo riešiť - pobalí sa a môže ísť. Žiadne dodatočné opletačky, počítanie, delenie, vyplácanie.
Máme v rodine teraz rozvod po 30r. manželstva, žiadne hypo a dlžoby, a dokážu sa naťahovať o lyžičky na kávu (doslova a nie, nie sú to zlaté lyžičky po Márii Terézii). Ďakujem, ale toto mi ku šťastiu nechýba 😀

sardinka32
27. okt 2021

@andrejkap123
@moonlight1210 Ja viem kocky, ale ona sa citila lepsie s tymto vedomim...ale sralo ju, ze to takto chce on...teda ze byt má byť len jeho...vselijako zili, co viem, aj od neho odisla...ale momentalne su zase spolu, maju len jedno dieta a dalsie neplanuju...

michaela789
27. okt 2021

@anja27 veď toto 😂 nech mu poďakuje ešte, že jej dá kde bývať 🤣 si to pekne prepočítal a aj si našiel plodnú obeť, keďže dievča má fakt z tohto chrobáka v hlave. Mne by to nestalo ani len za úvahu.
Inak, osobne poznám prípad že:
Mladý pár, nemanželia. Chceli sa osamostatniť, kúpiť byt. Matka chalana im z vlastných financií zaplatila 60% hodnoty potenciálnej hypotéky, aby "nemuseli toľko splácať", chúdence, veď doba je ťažká. Takže reálne si od banky požičali do 20 tisíc..... Podmienka bola, samozrejme, že na LV bude len synáčik. Babe oči zažiarili, však paráda nie, byt "zadarmo", súkromie, pôda pre rodinu,.....
Prestrih do súčasnosti, ako myslíš že to dopadlo? 😁No lieta ako taká handra nielen doma ale aj u svokry, svokru má doma nasačkovanú 4x do týždňa na obedy, večere, lebo však im kúpila byt tak navariť "mame" je najmenej nie?! Dve deti, sľubovaná svadba nikde, finančné rezervy žiadne lebo ako správna gazdiná musí predsa zabezpečiť plnú chladničku a spokojné bruško svojho druha, každé posrate euro navyše si musí pýtať od chlapa ako keby bola nesvojprávna. Aj by odišla ale nemá kam, lebo bola sprostá a pristúpila na to že sa bude starať o byt v ktorom jej nepatrí ani šparatko...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anja27
27. okt 2021

@michaela789 nuz ako sa hovori vsetko si vybera svoju dan a nic nie je zadarmo sice baba usetrila peniaze ale za aku cenu? Ja radsej budem robit aby som si mohla zaplatit svoje taktiez som nesuhlasila s pomocou inych svokry uz vonkoncom nie radsej som sa rok trosku uskromnila za cenu svojho kludu a pohodlia a mam svaty pokoj svokra mi nemoze nic aj keby chcela a vidim ze ju to sice zerie ale ma smolu. Treba rozymslat aj dopredu no lebo clovek nikdy nevie. Ale laska byva slepa ako sa hovori ze

michaela789
27. okt 2021

@elizabet173 no, to všetko čo píšeš sú normálne úvahy. Ale ona bola proste sprostá a spoliehala sa slepo na to, že sa k nej zachová niekto iný čestne. Bohužiaľ, pri majetkoch to tak nebýva vždy.

michaela789
27. okt 2021

@anja27 presne. To je opratka hneď na krku keď si necháš takto naoko zadarmo pomôcť. Radšej poctivo všetko pekne od základu vybudovať ako sa potom nechať vydierať a nevedieť kam z konopí.

lujza123
27. okt 2021

Ináč my doma máme tiež 2 nehnuteľnosti, nie su spoločne na LV ale v podstate kým sme spolu spoločne sú , v jednej bývame, druhá sa prenajíma. Tak isto mame spoločne financie aj podnikanie. Manželstvo u nás nikdy nehrozí preto nebolo ľahké to usporiadať a vymyslieť tak aby to bolo spravodlivé a nikto neostal s hoľou ritou...
Ale určite sa to dá vymyslieť, len to proste musia partneri od sameho začiatku myslieť rovnako na seba tak aj na toho druhého. A to sa mi zdá ze v tomto prípade moc nieje.

andrejkap123
27. okt 2021

@lujza123 nechcem nijak rypat iba sa uprimne opytat. A preco manzelstvo nie? Ked uz tolko vaznych veci mate spolocnych tak mi to rozum neberie ze manzelstvo co vlastne ponukne istu slobodu na uradoch, v nemocnici sa nebudu na teba kukat ako na cudziu, a v pripade deti nebudu od teba chciet na letisku rodny list ci si ich matka… nerozumiem to. Nikto mi to nevie vysvetlit 😀. Vacsinou to hovoria ludia co si nechavaju zadne vratka alebo ako to tu niekto napisal ze feministicky emancipacny novodoby vymysel. 🙄

vladinka
Autor odpoveď zmazal
vladinka
27. okt 2021

@vladinka *rok a pol po rozvode žil este so mnou v byte

michaela789
27. okt 2021

@vladinka ako si mohol nárokovať. Byt si nadobudla pred manželstvo, ak nefiguroval na liste vlastníctva ani na hypotéke tak si nemohol nárokovať ani na suchý rožok.... Či?

vladinka
27. okt 2021

@michaela789 presne tak,ale nemal chrbtovú kosť... Asi rok pred rozvodom nikde nerobil,nemal ziadny prijem a naivne si myslel,ze ja ho vyplatim z mojho bytu🙈

michaela789
27. okt 2021

@vladinka to je sila, čo niektorým ľuďom neskrsne v hlave za bludy 🤦‍♀️ super, že si z toho vonku 👍