Spoločné bývanie
Sme mladý pár obaja 25 rokov, obaja 3 roky pracujeme na TPP byvali sme doteraz v prenájme ale uvazuje o kúpe vlastného bývania... Manzelia niesme ani deti nemáme takže moja predstava bola ze obaja zoberieme hypoteku 1/2 ceny nehnuteľnosti a budeme ju mat fifty fifty na polovicky... Priatel nechce o tomto ani počuť ze sa obaja zatazime hypo ze on to zoberie na seba a na LV bude tym padom len on a bude to splácať len on ja budem platit naklady na byt... No to je síce pekne ale aj tak budem "vyhadzovať" peniaze za nievo co mojr oficiálne nebude a predpokladam ze za tie roky tam určite vrazim aj nemalo mojich peňazí... Libimr sa všetko funguje ale clovrk nikdy nevie a nerada by som o xy rokov skončila s holou ritou, do teraz sme vsetko platili napolky nakupy, najom, auto atd
@michaela789 ďakujem..ten rok a pol po rozvode,ked byval este so mnou bol masaker 🙄
@dadis doba je taka ako si my zeny dovolime so sebou manipulovat.Ja mam 2 byty (1prenajimam a v 2 byvam) ako slobodna a ked vidim co sa deje okolo mna v partnerstvach,mozem povedat ze som stastny a bezstarostny clovek.Aj ta najvacsia laska sa moze skoncit skaredym rozchodom a holym zadkom.
@sissy27 áno, ja tiež tak rozmýšľam, mám niečo svoje, buď nech partner príde ku mne, budem chcieť náklady na polku nakoľko svietiť, vodu míňať, internet používať bude. Ak kúpi nábytok alebo elektroniku keď sa rozideme dám mu ju ak bude chcieť . Rovnako sa nebránim ísť bývať k partnerovi keby to bolo lepšie riešenie, podmienky rovnaké ako keby bol on u mňa. Ale nepredám svoje a nevrazim peniaze do spoločného a potom keď sa rozideme a budeme súdiť budem 3 roky alebo koľko dávať celú výplatu na podnájom. Lebo jedna vec je chodiť spolu, druhá skúška spolu žiť, tretia keď prídu deti, štvrtá keď starosti, piata keď polke mužov v 50 tke prepne a obetujú rodinu kvôli mladšej milenke, pokaziť sa to môže hocikedy fakt . Rada by som mala vzťah na celý život, nemám rada zmeny, ale život je niekedy krutý a nedá sa rozmýšľať len srdcom, treba používať aj hlavu
@lucia147852 "kúpte byt na teba, ty splácať hypo a on energie…. Som zvedavá čo na to povie."
Energie si daju na poly, resp. usetris 60 eur z 120 za energie? To su 2-3 vecere v mesiaci. Ved splacanie hypo je sporenie, odkladanie nabok. Nikto nebrani tomu druhemu si odkladat nabok tiez. Bud tiez vlastna hypo,... alebo kludne zbieranie zlatych tehliciek. Rozculujete sa tu, ze ten, co splaca hypo 500 eur mesacne, je haj.. a ten co nesplaca a neodklada nic, z toho robite obet ... Ideal je ist do dvoch bytov. Ak to nevyjde, kazdy ma kam ist. Ak zena pojde na matersku, jej byt sa prenajme a splacaju ho najomnici. Takto nikto nebude v nevyhode.
Tu sa preferuje samozrejme moznost, ze spolocny byt, zena na 5-8 rokov na matersku, chlap splaca sam, potom rozvod a hadky o byvanie. Pritom od zaciatku mohli ist do dvoch bytov, druhy kludne mensi 2+kk.
@liljana tu ide o vychcanost toho chlapa. Keby sa rozhodnú, že kúpia každý jeden byt, tak to ani nekomentujem. Ona ale píše, že jej vraví aby sa ona nezatazila hypotékou. Teraz chce od nej cely nájom, zajtra vypadne spotrebič, pokazi sa dačo, bude prerábať…. Bude investovať do cudzieho. Takýchto párov poznám celkom dosť. Skončilo to slovami, bývaš u mna, buď rob čo ti kazem, alebo výpadni. Investície žien 20-30 tisíc za tie roky. A na to ju tu všetky varujeme, aby takto nedopadla
@liljana a ešte čo sa týka že ona na md a on spláca… omg, tak hádam je na md s JEHO deťmi, nie susedovými. No chudáčik chlap, že sa finančne musí starať o svoju domácnosť finančne, zatiaľ co tá lenivá ženská mu vynosila a porodila deti, stará sa p ne, o neho aj o domácnosť.
@lucia147852 Este raz. S detmi vypadne dlhodobo jeden prijem. Da sa to elegantne vyriesit dalsim bytom a najomnikmi. Tu vobec nejde o to, kto sa o koho stara. Ale ako vyriesit dvojite byvanie pre pripad rozchodu, alebo dat potom byvanie detom. Pripadne neskor oba predat a postavit dom. Miesto riesenia druheho byvania sa ludia radsej budu natahovat, kto je akym prinosom pre domacnost.
@elizabet173 Tehotenstvo v 20tke nie je koniec sveta, ani koniec zivota. O 3 roky do prace, aby bol rocny doklad o prijme,vybavit hypo a nech sa byt splaca co najskor, lebo sa bude splacat pri dnesnych cenach poriadne dlho. Co vyriesi svadba a LV, ked dvaja budu vlastnit jeden zadlzeny byt? Bud hladam dovody, alebo sposoby.
Samozrejme, ze hned po skole nemusia ist do dvoch hypotek, ale uz v nejakych 25-28r mozu.
@elizabet173 Kamoska sla takto do spolocnej hypoteky. Spoluziaci na vyske, ona po skole zarobila dobre, on horsie, jej priatel stratil pracu, platila hypo sama. O 3 roky sa rozisli a musela ho vyplacat z vyssej ceny bytu. Vyplatila ho bez namietok, lebo si myslela, ze to daju este spolu dokopy. Nedali a prisla o peniaze. Spolocna hypoteka ani pre zenu nemusi byt vzdy vyhra. Naozaj je lepsie, ak sa daju dvaja ludia dokopy, ktori maju obaja poriesene vlastne byvanie osobitne. Usetri to kopec hadok a problemov. Kto kedy, kolko, kto je a kto nie je napisany na LV...
Hadanie sa v 25r, ked dvaja spolu iba chodia, ani nevedia, ci sa zoberu, o spolocnu hypoteku je iba odsuvanie problemu s byvanim o 10 rokov neskor. Vtedy pridu rozchody, vtedy tu pisu zeny, ze nemaju kam ist s detmi. Nevedia sa dohodnut, kto zostane v byte na hypo a ani by nemali na splatku hypoteky. Ze zostavaju vo vztahu s donutenia atd. Pritom stacilo toto v klude riesit v 20-25r cez samostatne byvanie.
@liljana To ale je chyba, ze platila za neho, Predpokladam, ze mal rodinu, alebo mu mala pozicat peniaze, nei za neho platit. Ano tiez si myslim, ze 25 je vacinou skoro na vazny vztah (ja som sa vydavala v 23)...ale byt sa vie vzdy predat a vedia zacat odznova Nemusia sa vyplacat. Ale aj investicia do malych bytov je ok. Len ono tie nie je s tym prenajmom take easy...ja som prenajimala byt skoro 20 rokov - a to stale nieco riesis, bud hladas, alebo ti nezaplatia, nieco znicia, platis dan...atd..
@dadis Ano, su s tym starosti. Ale o 15-20 rokov je byt splateny plus narastie na hodnote. Chodili spolu, nemal peniaze a hypo bolo treba platit. Tak potiahla on. A aj to dopomohlo dost k rozpadu ich vztahu ... Ze si uviazali na krk spolocnu starost a jeden ju "nestihal" zvladat.
@ivana11155
@andrejkap123 presne, toto bolo mne navrhované, pánko hypotéka a ja nič , stravu som mala platiť...nedala som sa vieš ako to dopadlo, keď nebolo po jeho? Skús hádať...😅

@lujza123 oni pravdepodobne využívajú každý jedno auto. Otázne na koho sú ozaj tie autá písané