icon

Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?

river_flows
15. feb 2016

Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?

river_flows
autor
17. feb 2016

ako ten chlap sam o sebe nevyzera byt zly, dokonca sa na seba podobame a podla mojej drahej mame este aj podobny charakter a humor... asi je to moja verzia 2.0 🙂

kondaska1
17. feb 2016

@river_flows ako z knihy...boze deje sa to stale dokolecka, zial dievcina to neustala...

charity
17. feb 2016

@river_flows Bolo by dobre ukoncit tie Vase vzajomne zranovania. Cim viac zranujucich veci si ludia povedia pri rozchode, tym horsie sa s rozchodom vyrovnavaju. Takze obmedzte uz to nakladanie dame... Mimochodom citim zTeba skodoradost- hlaska o popcorne a prvej rade na pozeranie ako to bez Teba zvladne. No ano, zeny maju v tomto sprostom state tak nizke prijmy, ze nemavaju sancu na vlastnu hypoteku. Mne to ale smiesne nepride.

Keby si tak neodmietal knihu Partneři a rozchody, tak by si vedel, ze oznamenim o rozchode sa zacalo estelen vyjjednavanie o rozchode ci ano alebo nie... V oboch Vas sa budu miesat pocity pre a proti a faza skonci az jeden z Vas definitivnestrati chut nieco este skusat.. A podla psychologov to budes pravdepodobne Ty.

@oldman50plus Cakala by som vacsie gule pri vysvetlovani, ze laska chlapa pride raz dva.. ;) Chlapi totiz volia skor deal, dohodu. Sex dobry, zena dobra, tak preco jej nedopriat trocha predstieranej lasky? A dostanu sex aj gazdinu. Teda takto to popisuju moji kamosi mne, ked sa bavime o chlapskom svete.

kondaska1
17. feb 2016

@river_flows je to nieco ine, zrazu vzrusujuce...ono ju to prejde velmi rychlo pri kazdodennom kolotoci a obracani sa aby mala aspon kde hlavu zlozit.

stolvertka
17. feb 2016

@river_flows Tak to mnohe vysvetluje.Asi ho lakal statut zadanej zeny.A vtedy je chlap schopny urobit vela, len aby si dokazal, ze ju da..a bude ho to drzat tak mozno este chvilu, kym od teba neodide..v podstate dosiahne svoj ciel..ale zaroven pre neho prestane byt atraktivna a najde si inu "obet" ..

river_flows
autor
17. feb 2016

@charity keby som mal teraz cas citat, urcite by som si tu knihu precitat... to s tymi zenami - mas pravdu, ani mna netesi, ze to maju tazsie ak my chlapi - aspon co sa ekonomickeho zazemia tyka, ale o to viac musia rozmyslat predtym, ako sa na nieco vrhnu... ona na tento detail tak trochu pozabudla. Stale je u mna v zozname c.1 ona, takze nemam chut skusat nieco na ine... vcera som vyskusal to s tou kolegynou, dnes si vecer otvorim vinko a uvidim, ci sa prida... nie som hlupy, ale tiez na nu nechcem moc tlacit.. ked sa neprida, o par dni mozno zas nieco skusim... ona ma teraz velke oci, ale ked pridu prve problemy s hypo alebo so zariadovanim, zacne byt zas frustrovana, a to pociti aj on... prave v tejto chvili mam dost zvlastny pocit, ci sa mi o nu naozaj oplati bojovat, lebo je fakt, ze na svete su aj lepsie, teda minimalne pre mna... Na druhej strane si myslim, ze sme tie spriaznene duse a tiez ma napadla jedna myslienka, co povedala pri rozchode a konkretne, ze to krachlo na banalite....

river_flows
autor
17. feb 2016

@stolvertka .... hmm oni si skor rozumeli a ona bola zmatena, smutna, frustrovana... niet lahsej obete, aj keby ju nechcel 😉 nezazlievam jej to, sme len slabe ludske bytosti - ale keby sa so mnou trochu rozpravala skor, mozno sme tomuto vsetkemu mohli predist

kondaska1
17. feb 2016

@river_flows teraz v jej stadiu akutnej zamilovanosti nic nedojde, mozes si otvorit aj 3 vinka...pochop ze ona teraz nerozmysla racionalne, je ako pod drogami menom kolega 😀

stolvertka
17. feb 2016

@river_flows No ved prave..on bol ten co bol na blizku, ochotny si ju kedykolvek vypocut, a tym ze su kolegovia, to bolo pre neho ovela jednoduchsie..bol s nou viac ako ty, ked sa stazovala neprotirecil, prikyvoval jej, suhlasil s nou ked sa stazovala, ze je nestastna..a jej viac nebolo treba..zrazu bol niekto, kto mal "rovnaky nazor"ako ona ,povedal par vtipov, zasmiala sa a...ups, zrazu zas citila tie motyle v bruchu..ale ako som uz pisala, je to len pociatocna faza zamilovanosti..ta vyprcha a vsetko bude ako predtym..s tym rozdielom, ze ona sa vrati do svojho prazdneho bytu.

kondaska1
17. feb 2016

@stolvertka krasne napisane, 100000% suhlas

river_flows
autor
17. feb 2016

@stolvertka ako som povedal - ucime sa - obaja

alexandramaria
17. feb 2016

@river_flows podľa toho čo píšeš, by som ti čoraz viac radila ešte naťahovať čas, ak je teda pre teba tou č. 1. Pretože je naozaj veľká šanca, že ju to prestane baviť a zistí čo má v živote naozaj cenu. Očividne ešte nie je stotožnená so scenárom že odíde preč. V podstate sa rozhliada a tápa. a áno, ak vzťah krachol na hentakej banalite, ešte je veľká šanca, že sa vráti. To čo baby píšu o kolegovi je pravda. Že je dosť možné, že keď dosiahne čo chcel, nájde si inú obeť a tvojej exke zostanú oči pre plač. Ak je čo i len trochu šanca, žeby ste to mohli ustáť, na nič netlač. Samozrejme, na byt nech prispieva polovicou.

river_flows
autor
17. feb 2016

@alexandramaria presne tak sa prave spravam... nechcem vyzerat ako geroj, ze to dam aj bez nej, ale napriek vsetkemu ju mam rad a ako hovoris, stale je pre mna ona c.1, kedze pocas nasho vztahu ani po nom som zatial nic moc neriesil a v podstate ma to zatial ani nezaujima... proste cakam co bude

oldman50plus
17. feb 2016

@charity No ja si zas myslím že otázka gazdinej pre chlapa skoro nehrá úlohu. Je to samozrejme plus ale pri výbere partnerky to nezohľadňujeme. Len pre tých inteligentnejších to nesmie byť celkom hlúpa hus, pre knihomoľov taká čo v živote knihu neprečítala, pre cestovateľov taká čo nechce vytiahnuť päty z domu, pre milovníkov zvierat taká čo ak vidí chrobáka upadá do hystérie, pre športovo založených pohodlná, pre pedanta milovníčka chaosu ...
Chlap rýchlejšie ako žena je schopný zistiť či by dotyčnú vedel milovať. Ženy potrebujú kadečo vedieť, skúšať, spoznávať, pýtať sa, uisťovať sa, chlapovi jedna káva v kaviarni stačí aby vedel či by to šlo alebo nie. Samozrejme, môže sa nájsť zádrhel niečo ako klišé spomínané vyššie, čo urobí spoločný život nemožným/veľmi ťažkým, ale to či ju môže milovať alebo nie to ide veľmi rýchlo. Ženy väčšinou nechápu že chlap ktorého videli prvý raz v živote pred pol hodinou a bavili sa s ním na neutrálnu pravcovnú tému odchádza od nich zamilovaný po uši a v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude rozmýšľať a robiť len nad tým aby dobyl ich srdce a v tomto štádiu nebude hľadieť na čas, námahu, peniaze aby ho získal.

river_flows
autor
17. feb 2016

@oldman50plus nemozem povedat, ze pises uplne nezmyselne... ako ani s nou to nebolo dokonale, ale zivot nie je o dokonalosti... akurat ze ja som sa s tym zmieril a ona nie...

natalym
17. feb 2016

@oldman50plus Vždy som si myslela že takto do detailov situáciu rozoberajú len ženy, ale aj chlapi???

river_flows
autor
17. feb 2016

@natalym tuto debatu doviedli do detailov zeny, resp. ich zvedavost 😀

natalym
17. feb 2016

@river_flows No ok moje, neviem si to skrátka predstaviť aby jeden chlap to takto rozoberal. Môj muž by to ani nekomentoval, buď by bojoval, alebo by povedal, však nech idem.

jeennyv
17. feb 2016

@natalym ja napr. s tymto s @oldman50plus suhlasim uplne, neraz sa mi stalo, ze chlap vedel, ze chce, lebo si to tak vygeneroval, kym k tomu aby som chcela trebalo nieco viac..a suhlasim aj s tymi prirovnaniami a myslim mk je toho plny ake problemy nastanu, ked niekto je rad doma a parner by hyril v baroch ci chodil po vyletoch atd..jednoducho zaklad treba mat spolocny, lebo potom sa nepohneme....

natalym
17. feb 2016

@jeennyv Ja som sa asi zle vyjadrila, nemyslela som to na oldmana ale na zakladteľa a skôr to bola otázka na oldmana, či aj on nemá ten pocit. No ale to je jedno.

river_flows
autor
17. feb 2016

@natalym fakt, ze to tu rozoberam, neznamena, ze nebojujem... ty na tomto fore tiez nevysedavas len preto, ze musis, ale preto, ze chces 🙂

natalym
17. feb 2016

@river_flows Však ale aj Ty chceš, nie? 😉
Ostatné - ok.
Proste to rozoberanie a vŕtanie mi nesedí, no ale ešte som asi taký exemplár nevidela. 😀

oldman50plus
17. feb 2016

@natalym Pozri, od chlapov sa očakávajú postoje "Sex dobrý, gazdiná dobrá, čo mi treba viac" a že nesmú ukazovať svoje city a preto sa toho snažíme držať aj keď nás niečo veľmi bolí. Ale tí inteligentnejší veľmi rozoberajú situáciu a snažia sa pochopiť čo a prečo sa stalo a to alebo aby našli optimálne riešenie, alebo aby sa vyhli opakovaniu. Táto časť chlapov je schopná potlačiť svoje emócie a snaží sa na to dívať aj očami druhých aby pochopili motívy ich konania. A pokiaľ niečo nie sme rozumom schopní pochopiť hľadáme odpovede inde, v literatúre, na webe, pýtame sa tých o ktorých predpokladáme že o danej problematike vedia viac... napríklad aj tu na MK

river_flows
autor
17. feb 2016

@natalym kazdy hovori, ze som jedinecny 🙂

natalym
17. feb 2016

@oldman50plus Neviem si to predstaviť.......... Ale ďakujem za vysvetlenie.
Môj muž je zase taký, že neznáša moje nekonečné analyzovanie nejakej situácie a vždy povie: ,, pomôže Ti teraz momentálne toto Tvoje vykecávanie? Nie. Bodka. Tak na čo budem okolo toho kecať.,,
Pravdepodobne by na mieste zakladateľa by mi pobalil kufre, alebo by mi strelil poza uši nech sa spamätám.
Netuším.

river_flows
autor
17. feb 2016

@oldman50plus tvl... to mas z akej knihy? lepsie by som to asi nenapisal 🙂

natalym
17. feb 2016

@river_flows Si tak trošku o sebe myslíš, však? 😉

maria1989
17. feb 2016

@natalym nenapísala si tú najpravdepodobnejšiu možnosť, ako by to muž mohol vyriešiť 😉 😀

river_flows
autor
17. feb 2016

@natalym neviem, v dnesnej dobe sa uz neda skatulkovat... nie su vsetky zeny rovnake.... ani muzi... a co je este normalne a co uz nie? mierou vsetkych veci je clovek, v idealnom pripade ten, ktoreho sa dana zalezitost najviac tyka 😉

river_flows
autor
17. feb 2016

@natalym mam svedkov 😀 nie ale fakt, ved si sama napisala, ze som exemplar... vela ludi mi povedalo, ze asi nie som z tejto planety, a obcas si aj ja tak pripadam... ale napr. aj v praci vidim, ze nie som jediny