Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?
Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?
@river_flows pises: .... teraz hlavne musim trochu vysvetlovat kamosom ake to bolo, lebo som na nu niekedy aj nepravom nakydal... ale tak pod vplyvom okolnosti som to bral tak ako to bolo... len by som chcel dat vsetko do poriadku medzi nami, lebo viem, ze je to super holka....
Tak na toto sa uz vazne vykasli, neviem, ako ostatnym babam, ale mne sa to moc dobre necita.
Zotrvacnostou to nechaj medzi vami dojst a neplanuj si uz teraz, ake budete mat super priatelstvo a budete si vo vsetkom pomahat. Rozpravky je KONIEC.
@maria1989 Neviem, aky typ zeny jeho exka je. Mne osobne by vadilo, keby som vycuvala z vazneho vztahu, dokonca kvoli inemu muzovi a byvaly by sa stale pasoval do role ochrancu, ako mi chce byt nablizku, pomahat mi, podporovat ma, bŕŕŕ´.... ja by som bola najradsej, keby som ho videla vyrovnaneho s rozchodom, ze nas rozchod prezil a zariaduje si svoj vlastny zivot.
@jeannna myslim si, ze to coskoro uvidi... ja som to ani nemyslel tak, ze jej silou mocou chcem pomahat... skor ked by nieco potrebovala, ze sa moze na mna kedykolvek obratit / spolahnut
@river_flows Ani to by som nerobila, nikto po tebe nechce, aby si sa k nej zacal spravat ako kreten, ale urcite ohranicenie by uz bolo na mieste. Rozhodla sa pre samostatny zivot, tak nech to pociti. Cim skor si zacnes budovat odstup, tym lepsie pre teba. Stale uvazujes sposobom, ako keby ste boli stale vo vztahu.
@jeannna no tak ak nieco bude potrebovat, iba som jej povedal, nech sa nehanbi ozvat ak nieco bude potrebovat ( lebo ju poznam, ze je hrda a jej rodina nie je v pozicii, aby jej pomohla - vzdy vedeli skor brat ako davat )... urcite ju nebudem nejako spehovat ani nic take... chcem aby dostala to, po com tuzi... Pokial bude chciet byt sama, tak si uchovam spomienky a pojdem svojou cestou ( vcera sme sa napr. pekne porozpravali, co urobime so spolocnymi fotkami, ake artefakty z nasho bytu si kto zoberie a pod... - zvlastny rozhovor ale mily ) ... uz sa pomaly rozkukavam po zivote slobodneho tridsiatnika 🙂 uvidime, ako dlho mi to vydrzi...
@maria1989 to nie, ja som bol vzdycky samostatny - hlavne sa musim naucit trochu viac sa starat o seba ako o inych a mozno trochu zmuzniet - v rozhodnutiach, postojoch a pod... lebo nas vztah bol velmi aj o ustupkoch - obaja sme sa bali stat si dlho za svojim, aby sme nedajboze neurazili toho druheho... ako hovorim, kazdy den sa mi teraz vynaraju situacie, zazitky... z ktorych si zoberiem poucenie do dalsieho zivota... mozno sem obcas este nieco napisem... ak sa nieco zaujimave udeje
@river_flows Stale nerozumiem tomu, preco stale chces, aby dostavala, po com tuzi? To uz nie je v tvojej rezii. Mozno prave toto od teba nepotrebuje, inak by zostala s tebou. Chce byt dospela, samostatna, hrda, ze zvlada svoj zivot, a najlepsia pomoc, aku jej mozes poskytnut, je stiahnut svoje ochranne kridla, ktore nad nou mas stale rozprestrete a vypustit ju do zivota, pre ktory sa rozhodla.
Sloboda je fajn vec, ale narocna na sebadisciplinu 🙂
@jeannna ved hej... ale zase to vnimas velmi do detailu co pisem... ja nebudem kontrolovat ci dostane, po com tuzi... je mozne, ze parkrat spadne a pod... ja len dufam, ze najde to svoje stastie - lebo nikomu neprajem nic zle a toboz nie cloveku, ktory to so mnou 8 rokov vydrzal tahat 😀
@river_flows Mozno sa uz tahame za slovicka, ale je rozdiel, ak niekomu prajeme stastie a ine je, ak dufame, ze bude stastny a tym padom mame toto bremeno stale na svojich pleciach.
Nechaj este pracovat spomienkovy optimizmus, ale mysli skor do buducnosti 🙂
@jeannna co mi uz ine zostava, ako mysliet na svoju buducnost... 🙂 😉
@river_flows Prestan chciet, aby ta stale potrebovala, uz aj ako ex jej samovolne ponukas neobmedzenu pomoc, to nie je dobre ..... a tak celkovo sa moc nesnaz zenam vo vsetkom vyhovovat, nerobi to dobrotu 🙂
wau, dočítala som to celé na úkor roboty...
@river_flows Asi ozaj išlo o ten prechodený vzťah. Takéto veci sa vo vzťahoch stávajú: ... rutina, viazne komunikácia, pochybnosti a do toho príde niekto iný, plný vtipu, šarmu, pochopenia.. Obzvlášť, keď ide o prvú lásku, môžu vzniknúť pochybnosti. Navyše, išlo o kolegu, teda nedalo sa zabrániť pravidleným kontaktom. Neboli ste ešte zosobášení, tak je aj prirodzené, že človek uvažuje, ako ďalej - či pokračovať vo vzťahu alebo ho radšej ukončiť.
Muselo to byť ťažké rozhodovanie pre tvoju teraz už ex, vôbec sa nečudujem, že tých 8 rokov nedokázala definitívne prelomiť zo dňa na deň. Trošku nechápem tým všetkým scenárom, ktoré tu boli vykreslené.. psychopatka, vypočítavá osoba (ten byt Vám ešte stále patrí obom) , tajné branie antikoncepcie... Vôbec si nemyslím, že ťa musela podvádzať (fyzicky) už počas Vášho vzťahu. V mojom okolí som zažila podobné situácie a nebola tam už počas vzťahu fyzická nevera a tiež ten rozchod neprebehol v jeden deň. Ja som sa rozchádzala po podstatne kratšom čase (tiež bez nevery) a bolo mi to veľmi ľúto, pochybnosti, či robím dobre..
Ale hlavné, čo som Ti chcela napísať - jedine Ty vidíš do Vášho vzťahu, iba Ty ju poznáš.. Takže zachovaj sa tak, ako to považuješ Ty za správne. Neštylizuj sa do ničoho, čo Ti nepríde prirodzené - to nikdy nemôže dobre dopadnúť, akurát sa strápniš a sám z toho nebudeš mať dobrý pocit. Nemusíš sa hrať na žiadneho drsňáka. Keby letela na drsňákov, tak si zrejme s Tebou nezačne. Ale ani sa nepodkladaj a zachovaj si svoju ľudskú dôstojnosť.
Možno tu niektoré ženy supermanky žili dlhodobo v nefunkčnom manželstve. A keď končili vzťah, dokázali sa od prvej sekundy chovať maximálne racionálne.
Avšak pokiaľ sa ľudia mali radi a po dlhom čase spolu končia, je normálne, že príde depka, neistota.. a tieto pocity treba si prežiť. A nevyvodzovať z tejto skúsenosti ponaučenia v duchu - treba byť drsňák, k ženám sa treba chovať tak a tak.. To sú typické reči zatrpknutých, osamelých mužov.
A je fajn, že ste si to vydiskutovali, vysvetlili - žiadne iné teórie do toho pliesť netreba.
Ak to aj končí, život ide ďalej (nie zlá fráza). Takže ťa čaká ešte iná žena... nové poznávanie, zamilovávanie atď. Však si mladý, podľa tvojich príspevkov a reakcií inteligentný chlap, tak určite si ťa nejaká čiperná žienka odchytí (alebo ty ju, čo je predsa len trošku prirodzenejšia možnosť).
Drž sa.
@bolavyzub vdaka za koment... hej, dnes som bol zas vonku a mozno to obdobie "samoty" nebude zas také zlé a možno ani také dlhé, ako som si myslel.. akurát sa ešte pár týždňov určite nechcem viazať 😉 za to dočítanie by som ti mal asi poslať nejakého maskota alebo ocenenie... ja už by som to celé po sebe a mojich poradkyniach asi nedočítal ( by som bol vo väčšej depke ako z toho rozchodu )... prajem pekný večer ;)
@maria1989 ... asi máš pravdu, stará ropucha 😀 😀 každopádne, moja ex si zachová miesto v mojom srdci - predsa len bola tá prvá 😉 a to jej už nikto nevezme
@river_flows myslim, ze si spravny clovek. necitala som vsetko, len par komentov. ale na mrgo tvojej situacie si myslim, ze ja by som bola uplne niekde nikde psychicky a nebraa by som na toho cloveka taky ohlad, ako to robis ty voci nej. drzim ti palce, dufam, ze sa coskoro tvoj zivot obrati a vsetko bude pozitivne 🙂 krasnu jar prajem!
včera išla von, na celú noc s partiou... akurát nechápem, prečo keď odchádzala, sa ma pýtala, či mi nebude vadiť, keď bude s ním ( s pánom dokonalým )... načo sa ma to pýta, keď už sme rozídení? keď spolu boli predtým, nepotrebovala sa pýtať... Navyše, odkedy sme od seba, robí veci, čo predtým nerobila - komunikuje so mnou, píše, kedy príde, kde je a pod... o čo jej ide?
@river_flows To naozaj nevieme, o co jej ide 🙂 Nakolko pises, ze sa po rozchode vyrazne zlepsila vasa komunikacia, opytaj sa jej na to a budes mat informaciu z prvej ruky.
@jeannna no určite sa jej to opýtam, keď príde... ak to bude podobné vysvetlenie ako čo sa týkalo príčin rozchodu, tak to sa asi ďalej nepohneme 😖
@river_flows teraz len tak tipujem, ze to robi preto, lebo si ta svojim sposobom vazi ako cloveka, a kedze stale byvate spolu a tym registrujes jej prichody/odchody z bytu, aby si si o nu nerobil starosti, co je s nou.
@jeannna môže byť...
@river_flows Podla mna sa boji ze ju vyrazis z bytu ak zistis, ze stravila noc s nim a tak takto zaobalene zistuje, ci sa nestane bezdomovkynou...
@charity ja docela rátam s tým, že tú noc spolu strávili - čo mi môže byť srdečne jedno, keďže už nie sme spolu... jedine, že by mi to až tak jedno nebolo...

@kondaska1 chápem chápem 😀