Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?
Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?
@cecil36 akurat ze v tomto pripade mi ona naozaj nic nehovorila a ked sa na nieco stazovala - napr. ze malo cestujeme, tak som hned nieco vymyslal... az na to, ze som vzdy nieco vymyslal len ja. Volnost som jej daval asi taku, ze som ju nikdy nedrzal na remeni... ked isla na akciu s kamoskami a bola do rana, tak som jej akurat povedal, aby si dala pozor a to bolo vsetko... doveroval som jej. Myslim, ze sme sa respektovali - ked som ja chcel robit nieco osamote, respektovala to. To iste dostavala z mojej strany. Fakt myslim vazne, ze ona ani len nebrblala ze aky je nas vztah nanic alebo ze je nespokojna... vsetko islo hladko
Len jedna poznamka. Urcite si nedaju par tyzdnov pokoj, tomu never ani nahodou. Vpodstate si ani nemal velke pravo to od nej chciet a hlavne je to uz jedno
Precitala som si par prispevkom co ma ale trochu zaraza je....hypoteka je len na nu,zobrani nie ste a ona by to neutiahla...tak ako jej banka mohla dat uver na byt ak by ho nevladala platit...
Cim dalej citam tym by ma viac zaujimal aj nazor druhej strany
@evamarek77 je to trojizbak a vzdy po vyplate som jej hodil na ucet okolo 650 €... v tom bola hypo, naklady na byvanie, internet, telefony, plyn, elektrina... proste vsetko... jedine, co ona platila zo svojej vyplaty bola jej poistka, stavebko a jedlo, ked uz sme mali ten povestny tyzden pred vyplatou. Hypoteka bola na nu, pretoze sme ratali zostat spolu naveky vekov a v jej banke vychadzal uver lepsie... Ja som sice spoludlznik ale hypo je pisana na nu. Jej pan dokonaly ma byt ale k nemu ist este nechce, akurat si zhana podnajom... Ja som jej povedal, ze moze ostat, ale sama vie, ze by to nedala a predat ho by tiez nemohla, lebo nema na dan z predaja bytu. Nemam jej co vyplacat, nehovorim, ze som nejaky geroj ale to, ze som platil vsetky naklady spojene s byvanim je fakt. Jedlo sme v konecnom dosledku platili napoly, takze v tomto smere si tiez nemame co zavidiet... a to ze trochu ziarlim? podla mna je normalne, byt trochu ziarlivy, ked ti na niekom zalezi a uz uplne normalne je byt jesitny, ked si chlap 😉
@markina8 jo markina, to je presne ten dovod.. proste v tej situacii nam to nasa fin. poradkyna predostrela ako najlepsie riesenie... vtedy u nas este vsetko klapalo, mali sme za sebou skvelych 5 rokov a pracovali sme na babatku... teraz to vyznie trochu lahkovazne, ale vtedy fakt asi nebol dovod obavat sa, ze by sa nieco taketo stalo... ale stalo sa...
@evamarek77 Ved keby aj on platil uver a vsetky dalsie naklady spojene s byvanim a ona neplatila ani len najom v tom byte, ale len jedlo pre seba, tak prave ona je ta co by mala este dodatocne jemu nieco vracat, ale samozrejme ze nebude. Ale on jej teda nadlzi ani euro, prave naopak. Pokial je to ako pise
@markina8 ja viem, ze to bol len taky splech do vetra.. ved uz spolu nie sme... keby chcela, tak si to rozdaju aj dnes... nehovorim, ze vsetko, co som jej povedal v suvislosti s rozchodom bolo spravne, niektore veci boli vylozene naivne... ale zas tento rozchod ma asi mnohym veciam nauci... tak isto ako ten vztah
@river_flows ale ved ja to uplne chapem a tiez chapem ze sa k nej chovas trosku majetnicky, niektori si tu asi neuvedomuju, ze ste spolu chodili od tvojich 21 rokov, teda skoro tretinu zivota a cely tvoj dospely zivot a nic ine ako seba vzajomne nepoznate. Kazdy by bol z takeho rozchodu mimo a vadilo by mu ze jeho celozivotnu frajerku teraz drzi niekto iny
@markina8 akurat ze ja od nej nechcem nic.. aj po tom vsetkom budem rad, ked bude stastna... viem, ze o par tyzdnov sa na to cele budem pozerat uplne inak... aj tuto diskusiu som otvoril skor preto, ze som potreboval zo seba vyventilovat pocity... nie ze by som nemal okolo seba dost ludi, ktori ma drzia nad vodou, ale vase nazory su predsa len o nieco objektivnejsie 😉
@markina8 asi tak nejak to je... 😉 urcite je milion chlapov a kazdy by to zvladal inak... ja ale nemam cas zamyslat sa, ci robim dobre alebo zle... ako hovorim, robim co mozem, aby sme to obaja prezili v co najlepsom rozpolozeni, kedze vidim, ze cesta spat nie je mozna
@evamarek77 my sme sa uz rozisli... uz ju nema co pohanat... jedine ak pan dokonaly. ked sme brali hypo, jej prijem bol cca 450€ v cistom a moj vyse 950... mne ide o ten byt iba z toho dovodu, ze 1.) ona tam zostat nechce 2.) sama si ho dovolit nemoze 3.) mam k tomu bytu vztah 4.) viem si ho dovolit aj sam... myslis, ze by pri mojom vyse 1100 eurovom plate nebolo pohodlnejsie najst si podnajom za 4 kila a mat pre seba 700,-€ na zivot?
@evamarek77 tiez mam ten pocit
banka vtedy prihliadala na nas spolocny prijem ale vzhladom k bankovej prislusnosti a vyhodam ( hypo pre mladych ), sa to hodilo na nu.. momentalne ma v cistom okolo 600,-€, co jej vyda akurat na hypo...
Mne sa zdá, že sa tu celkom oduševnene rieši ten byt.
@river_flows, silne pochybujem, žeby žena s príjmom 450 € dostala od banky hypotéku na 3 - izbový byt.
@evamarek77 pises uplne nezmysly. On je jej spoludlznik, takze sa ich prijem spocital, praveze sa to robi tak ze ten s nizsim prijmom je hlavny dlznik a ten s vyssim je spoludlznik. Pracujem v banke, takze viem
@evamarek77 netlacim ju do rychleho rozhodnutia - ale proste nejake ultimatum jej dat musim... hadam nemyslis, ze bude s inym ale bude byvat u mna a ja budem platit vsetky naklady na dalsi zivot v spolocnej domacnosti... aj keby sme si naklady v tomto byte rozdelili na polovicu, vyjde jej to este viac ako podnajom... fakt je, ze ona to chcela skoncit, tak si pri vsetkej ucte k nej mala zratat, co to pre nu bude znamenat.... nevyhadzujem ju, ale tiez nemoze donekonecna zneuzivat moju dobrotu... kazdy by mal niest zodpovednost za svoje ciny... tiez som nebol ku koncu v tom vztahu stastny, ale to neznamena, ze urobim unahlene rozhodnutie bez nejakej diskusie s nou... ona so mnou nic neprebrala... jednoducho sa zo dna na den rozisla a veci zacala riesit az potom... akceptujem jej myslienkove pochody aj dovody, preco tak konala... ale jednoducho, v tomto pripade nemienim znasat dosledky predovsetkym jej konania... budem jej rad nablizku, aj ako kamarati budeme zrejme vychadzat... ale zas nemozem sa tvarit, ze mi je uplne jedno co robi a ako to robi...
@natalym nikdy som nebol materialista... prachy su mi ukradnute... ale ten byt je aj moj a pokial ho ona nechce, nevidim dovod, preco by som si ho nemal vziat, ked ho dokazem platit... ona chce aj tak byt sama - a v tomto byte sa jej to nepodari... je to proste
@river_flows a co je na liste vlastnictva? Len ona alebo obaja?
@river_flows byt byt byt byt byt byt dookola ..........
@markina8 obaja
@river_flows Ale hypo je na ňu a Ty si spoludlžník?

@natalym presne tak ako zena 😉
@river_flows aku vplnost si jej daval? Ze mohla ist s kamoskou na kavu? Do obchodu? A k tomuto: " ako som hovoril, 2 dni pred rozchodom vyzeralo byt vsetko fajn - aj ked to uz nebola faza najvacsej zamilovanosti, ale zdala sa byt v pohode..." Moj ex si myslel, ze nemame ziadny problem. Rok som ho prosila, aby sme isli do poradne. Odpovedou bolo, ze on problem nema a ak mam ja mam ist. Tesne pred rozvodom mi povedal, ze preco som mu nepovedala, ze mame nejaky problem. Ja, ze hovorila som ti. On, ze nie ty si len nieco povedala a ja som si myslel, ze je to len take brblanie ako to vy zeny robite. Takze mozno aj ta tvoja hovorila, len si nechcel pocut 😉