Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?
Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?
SO 600 eurami čistého si nemôže dovoliť platiť podnájom?
V BA žije kvantum single ľudí aj s podstatne nižším príjmom a nevšimla som si, že by bývali pod mostami.
ex nech si najde spolubyvajucu/ich - a plati si len izbu, nie cely byt. to zvladne aj v BA aj zo 600 €.
@river_flows porieste papierovacky, ak treba, tak ju aj vyplat, aby ti neskor nieco nevyhadzovala na oci (ze kupila pracku, alebo ja neviem co ...)
ak, tak jej s tym hladanim byvania pomoz.
ale umelo jej pritomnost u teba nepredlzuj. necitala som to cele, neviem, ci je realne, ze do konca februarac odide, asi skor nie .... ale teda ked ona trva na svojom, ze o seba, tak uz by som aj uzavrela cestu spat. neches, neches. a nespominaj jej to. mozno sa k sebe o pol roka vratite, ale teda nech je to jej iniciativa. aj ked ja tomu velku sancu nedavam, posobi na mna nezrelo.
Ja som pisala uz vcera, ale dnes to citam dalej a je to ako nova kapitola v romane o strastiach a slastiach jedneho vztahu..🙂..ale neda mi pochvalit ta, ako racionalne a hlavne kludne reagujes a odpovedas na niektore prispevky, otazky a aj invektivy.Ak si takyto aj v realnom zivote, a nie len tu na fore, tak fakt bude dievca lutovat, ze odisla.
Drzim palce v novej etape.A ktovie,mozno si po case precitame pokracovanie. Ale uz s inou ucinkujucou.
Vela stastia prajem..🙂🙂
nečítal som to celé, ale z dane za predaj by som si hlavu nerobil. Nie je to tak, že ak tam nebývaš 5 rokov, tak sa daň platí z ceny za predaj mínus cena za ktorú ste byt kúpili - mínus preukázateľné výdavky na rekonštrukciu - výdavky na úroky z hypotéky. Kľudne z toho môže byť 0 eur. Či sa mýlim?
@stolvertka 😀 chcel som len vyventilovat, ale uvaha o napisani mojho zivotopisneho romanu tiez nie je na zahodenie... Samozrejme, ze tu na fore sa len pretvarujem... Normalne som agresivny nasilnik ktory by svoju nehodnu zenu aj chcel vyrazit z bytu ale nevie najst kluce od put, ktorymi ju priputal k radiatoru... 😉
@stanno to neviem, ale my sme nikdy nic nerekonstruovali a pravdupovediac, ked uz sme sa dohodli na moznosti, ze byt prejde na mna, fakt sa mi nechce zvazovat nejake ine moznosti... koniec koncov, pokial by chcela, moze sa o tieto pravne zalezitosti zaujimat aj z vlastnej iniciativy...
@ukulela no ale vies.. ona je cely zivot zvyknuta na sukromie - lebo sme cely zivot od jej skoly byvali spolu... nehovorim, ze by si nezvykla byvat s nejakou tlupou studentiek, ale jednak je to na nej, ako si to zariadi, ked chce byt sama a jednak neverim, ze by si po takom zivote, aky sme viedli ( pokojny, rodinny, harmonicky ) vedela predstavit zivot teenedzerky.
este na zaver dodam - vcera to bol asi najuprimnejsi rozhovor za posledne mesiace a myslim si, ze uz sa k sebe nevratime... ja v tomto smere iniciativu urcite vyvijat nebudem a ona - neviem, musel by som asi tuho rozmyslat a ona mna tuho presviedcat, ze by nam to klapalo... takze sa zacinam zzivat s myslienkou na stastny zivot po boku inej zeny... na druhej strane, ako som uz pisal predtym, rad by som s nou zostal v kontakte... neviem si predstavit po tolkych spolocnych rokoch uplne prerezat pupocnu snuru... ale samozrejme nenutene
@river_flows nuz, ked sa ako teenagerka zachovala, nech si aj zvykne na taky zivot 🙂
@river_flows..odmontuj radiator..😀😀.."nasilnik" jeden..
@river_flows nevedelaby si zvyknut? tak teraz co ... bude u teba, kym ju jej novy amant nepoziada o ruku a nezacnu spolu byvat? to moze byt aj 5 rokov ... vies, ty si mozno dobry chlap, ale casom to na teba dolahne. resp to bude pre teba bremenom.
ad 1. dvaja ludia, ktory sa rozidu sposobom, ze jeden sa rozhodne pre rozchod a druheho to rani, podla mojej zivotnej skusenosti nokdy nebudu priateia. jeden bude ukrivdeny/stale zamilovany/dufajuci/.... moze sa snazit, ale v hlbke srdca vzdy bude ten pocit, ze "opustil/a ma, mozno este sa vrati" - preto dufat v nejake priatelstvo, najma hned po rozchode, je idealisticky sen. (ine je, ked to ti dvaja citia rovnako, ze uz nemame preco spolu byt, tak podme radsej od seba)
ad 2 - ako preco ju lutujes, ze si nezvykne? ona sa rozhodla pre rozchod, tak ma odist, nie ze - spavat s tebou uz nebudem, lebo ta nemilujem, ae vyhovuje mi nase spolubyvanie, lebo sama na najom nemam .... ked o mesiac/dva mozno pojdes na nejake rande, budes jej to vesat na nos? alebo ked si budes chciet doviest domov babu ... alebo ako budes na rande vysvetlovat potencialnej frajerke: byvam s byvalou, nechala ma, ale takto je to pre nu lepsie, ona, chudinka, nema na byvanie a potrebuje sukromie ....
spamataj sa. ono jasne, ze sa to neda pretat zo dna na den. ale mesiac je dost dlha doba na poriesenie byvania, poriesenie zmluv, financnych zalezitosti a odstrahovanie sa.ked sa chces tyrat a stretavat sa s byvalou laskou, ktora ta uz nechce, tak chodte na kavu, na vylet, kamkolvek, ale jednoducho uz nie ste partneri, uz nemate preco zdielat spolocnu spalnu.
sorry. mozno trocha ostro, ozaj to nemyslim v zlom. ani babe nic nevycitam, ked ta nemiluje, tak nech sa radsej cely zivot netrapi vo vztahu, ktory ju nenaplna. ae teda ona sa rozhodla odist, tak odist musi.
@ukulela vsetko co pises je fajn, akurat ze ja po nej uz fakt nejak netuzim... posledne dni mi docela otvorili oci... mam ju rad asi tak ako ona mna ale vidim sam, ze uz nikdy nebudeme spolu.... a ani v to nedufam.. 😉
@river_flows ok, ale 24 hod dozadu si tu meditoval nad ty, ci sa este nevrati, ci mozete byt spolu .... ty si teraz zranitelny jedinec.
ok, nechces byt zly,atd ... ale ked ma partner necha, kvoli inemu, a najma potom, ako neprejavi zaujem aktualny vztah napravit, tak nemam preco mu vytvarat podmeinky, lebo nema peniaze/nevladze/nie je zvyknuty/je zvyknuty ard.
keby sme sa o 3 mesiace spoznali a ty by si mi povedal, ze byvas s byvalou, lebo hocico, tak adios amigos. ked sa nevies odputat, tak mi nemas co ponuknut. akokolvek dobry chlap mozes byt.
@ukulela ono ide asi o to, ze kazdy den z tych poslednych sa objavili nove skutocnosti... najskor som si myslel, ze je tam este miziva sanca na zachranu vztahu ale po vcerajsku som si isty, ze nie... preto taka geneza mojich postojov a nalad 😉
@river_flows Kamaratstvo tesne po rozchode je blbost. Idealne je nevidiet sa par mesiacov. Ona odpalila rozchod, tak nech sa ona postara o svoje byvanie a Tvoj klud. Ty sa prisposobujes, lebo ona nie je zvyknuta...? A Ty si zvyknuty byvat s ex a prisposobila sa Ti ona?
Neblbni. Nechaj ju rychlo vypadnut a liec sa z rozchodu.
@charity unika ti jeden fakt.... na LV sme stale obaja a tak to bude este min. mesiac... mozem jej davat ultimata alebo ju vyhadzovat, ale z pravneho hladiska tam moze byt kym nebudem na LV sam... na druhej strane ona sa snazi poriesit to vlastne byvanie cim skor... vidi, ze toto nie je idealna situacia... ale ocakavam, ze to este chvilu potrva
@river_flows Neunika. Beriem to z moralneho hladiska.
@charity tak moralny vitaz so tu asi ja, ale ze by som z toho nieco mal... 🙂
@river_flows Tvoj benefit estelen pride. Budes s tym rozchodom vyrovnany rychlejsie ako ona. Viac v knihe Partneři a rozchody.
@river_flows ono mesiac je dot dlha doba, ako som pisala. takze ty musis teraz vybavovt prepisy, aby sa to zbytocne nenatahovalo. ked budes mat byt na papieroch, uz ta nema co brzdit a zavriet dvere. tym spolocnym vlastnictvom si stale len ospravedlnujes jej pritomnost u teba ... a tteda zmluva sa da podpisat aj do piatku a na zavkladovanie uz caka nemusite, ked stale argumentujes LV a ona je tam napisala ... pre mna je to stale len bla bla ba, len aby som boll dobry.
ja byt na mieste zeny, co sa vytasis rozchodom, tak uz mam byvanie zabezpecene. je to od nej ozaj blbe. netvrdim, ze ta zneuziva. mozno je len jednoducha a nevnima taketo veci do dosledkov, alebo aktualne mysli viac srdcom, ako hlavou ..... ale teda toto by som chlapovi neurobila, ze idem od teba, ale teda este budem spavat pri tebe, lebo nemam bejvak.
snad sa ona rozhybe. prajem tebe, a teda vlastne aj jej, aby vas dalsi vztah dopado lepsie.
@charity neviem, ci som pripraveny citat tu knihu 🙂
@ukulela no ale len na katastri trva zhruba mesiac, kym ti poslu nove LV, takze kym nepride nove, plati stare, na ktorom sme majitelia obaja... ako hovorim, ona sa uz hybe ale s tym ubytkom to nie je take jednoduche.. zvycajne sa zacina byvat od noveho mesiaca, cize ak to nestihne do konca februara, asi s nou budem musiet vydrzat este mesiac 🙂 na druhej strane, ja ju uz fakt beriem iba ako kamaratku ( je to aj o takej sebakontrole )...
@river_flows tvoje city sa pozoruhodne rýchlo menia...Včera večer si ju ešte miloval, dnes ju berieš už len ako kamarátku. Buď klameš sám seba, alebo nás 😎 Mám doje, že ty si ten topiaci, ktorý sa chytá slamky a čaká, že za ten jeden mesiac sa stane zázrak a že ju tak viacmenej podporuješ v tom, aby počkala na všetky tie formality spojené s prepisom, čo vôbec nie je nutné. Keby ste obaja chceli, ubytko v BA by mala už včera.
@river_flows poslanie lv trva aj dlhsie..ale na nete si mozes kuknut vlasticke.prava,byvaju tam.zapisane skor...a za poplatok to na.katastri vybavia aj rychlesie
@alaguema pocuj, beriem to pragmaticky.. ak nechcem moc trpiet, musel som sa co najskor odmilovat... nehovorim, ze k nej uz vobec nic necitim, ale snazim sa to v sebe sakramentsky potlacat, uz len z principu, ze po vcerajsku definitivne viem, ze my dvaja nikdy viac nebudeme spolu - ako par. keby sme obaja chceli - to je tiez take vseobecne, pretoze ja fakt mam dost prace aj dalsich veci okolo mojho zivota, aby som este svojej drahej, ktora sa rozhodla odist, hladal nejake ubytko... snad by aspon toto mohla zvladnut sama.. nikto sa nestazuje, ze je este u mna doma... viem, ze to takto bude tazsie ale ten byt je este stale aj jej... proste ma stale zakonne pravo zdielat ten byt so mnou. To, ze na to nemyslela predtym, ako nas vztah poslala k vode, je samozrejme jej nezodpovednost, ale s tym uz ja nic neurobim... keby si ma stretla na ulici alebo v praci, ani by si nespoznala, ze som pred par dnami prezil najhorsie chvile svojho zivota... som dost psychicky silny ale viem si uvedomit, kedy este mam nadej a kedy nie. Vcera padla definitivna definitiva, odstahovala sa z izby do obyvacky a realne si zacala zariadovat dalsi zivot... to mi na zaciatok staci... viem, ze su tu ludia, ktori by hned riesili milion veci a maju odpoved na kazdu zivotnu otazku, ale tiez som len clovek a niektore veci su pre mna prioritou ( a o tie sa staram ) a niektore zas neberiem az tak tragicky... tolko k tomu... v momentalnom rozpolozeni by som sa ani necudoval, ze menim nazory kazdy den 🙂 snad sa to za par dni ustali
@arwen88 no dobre, ale tu nejde iba o vlastnicke prava... v prvom rade musime ist urcite do banky - kvoli hypoteke... az z banky potom mozem ist na kataster... proste to ma istu navaznost... ona je cele dni v praci a ja tiez... zijeme bezny uponahlany zivot 21. storocia... tiez by som to mal rad vybavene za 3 dni ale ako vztah tak aj rozchod je o dvoch ludoch a bohuzial, kedze su tie veci napisane na oboch, musime sa jeden druhemu stale prisposobit, pokial to chceme cim skor vybehat
@river_flows Tvoj pribeh mi pripomina nieco, cim si presiel moj byvaly kolega so svojou manzelkou. Zacali spolu chodit, ked mala ona 16 rokov, on o nieco viac. Zobrali sa po 10 rokoch a prisla prva kriza, vysla najavo jej nevera. Dali to este dokopy, ale po roku obaja vedeli, ze to nema vyznam a rozisli sa ako priatelia, dali dokopy majetkove vysporiadanie, hypoteky a pod. Ziadne sceny, nic podobne, rozisli sa ako priatelia a vraj si potom viac rozumeli ako predtym. Ona do roka spoznala ineho muza a s tymto uz ma dieta a on si takisto nasiel novu partnerku, druhy krat sa ozenil a minuly tyzden sa mu narodil syn.
Ich vztah bol uz pred svadbou pravdepodobne prezity, len to nevedeli a chvalabohu spolu nemali este deti. Ty si sa chvalabohu este ani neozenil ... nefungujuce vztahy, taka ta podprahova nespokojnost, o ktorej sa nerozprava, je asi najhorsia, ked to vyjde najavo, pride sok a potom neskutocna ulava 🙂
a nebolo by od veci, dat si dneska pol deci,
neboj sa ty rozchodu, prinesie ti slobodu 🙂

@sobicatko nechcem na nu zabudnut... nemam proti nej nic.. stale ju mam rad a myslim, ze ako kamarati si budeme rozumiet lepsie... len si proste musime zvyknut na nove role.. 🙂