Spoločné financie a problém súkromných peňazí v manželstve
Pisem aby so zistila nazor ostatnych zien/muzov na danu situaciu. Sme manzelia x rokov, uz pred sobasom sme mali spolocne financie, jeden ucet, spolocne splacanie hypo, nikdy sme neriesili kto zaraba viac - raz som to bola ja, raz manzel, striedalo sa to podla obdobia a zamestnavatela (manzel bol aj nezamestnany, ja rodicovske/materske atd). Ja som si po druhej materskej nasla lepsie platene miesto, dovolim si povedat ze nadstandardny prijem, ktory sa kazdorocne este zvysuje + este mavam odmeny niekolko tisic €. Nikdy som mu to nevycitala, zijeme si slusne, detom sme dopriali sukromne skolky, doplacame na skolu, kruzky, v lete dovolenka pri mori, cez rok x vyletov, v lete tabory pre deti… . Manzel si popri praci vie obcas privyrobit, ale su to “drobne” oproti mojmu prijmu + cca posledny rok nasiel sposob ako si privyrobit (nechcem konkretizovat, nic nelegalne, nema to nic spolocne s jeho zamestnavatelom), je to ale nepravidelne a ja viac menej neviem kolko. Uz sa par krat vyjadril ze toto su iba jeho peniaze, lebo nie su z normalnej prace. Doteraz som to neriesila, z tychto penazi nas 2x prekvapil a kupil rodine nie lacny vikendovy pobyt + viem ze kde tu si kupil drobnosti ako clenstve v posilke alebo oblecenie atd (to viem len preto, ze som nevidela tieto polozky platene zo spolocneho uctu a on mi povedal ze platil z “bocnych” penazi). Minuly rok kupil z tychto penazi na vianoce ako prekvapenie ipad, pritom ked sme sa o tom pred tym rozpravali, sam uznal ze dalsiu elektroniku pre deti netreba (doma mame 2 laptopy + nase pracovne) a mne je tiez na nic. Skoncilo to tak ze ho na 99% vyuziva on a obcas deti tam maju nejake hry stiahnute (10-15 min denne max), ja vobec. Podotykam ze ipad napriek nasim beznym prijmom, nie je nieco co si len tak dokazeme kupit zo dna na den, museli by sme na to setrit.
Teraz sa blizia jeho narodeniny, spytala som sa ho co by si prial a jeho odpoved ma sokovala, urazila a ponizila - povedal ze to co chce je pre mna drahe. Pre mna? Ja co nemam ziadne bocne peniaze iba moj nadstandardny plat? Jedine na co som sa v tom momente zmohla bola otazka ci drahe pre mna alebo pre nas? Ved mame spolocne peniaze, vie kolko je na ucte tak nech sam uzna ci na to mame. O dva dni mi len tak medzi recou oznamil ze si kupil nove iwatche - ja viem ze ich uz dlhsie chcel+ mi dal nejake peniaze (neviem na co? Aby mi zalepil oci? Ja ich nepotrebujem a doterazblezia na policke) Mna to ale tak neskutocne dostalo, ze na to odvtedy neustale myslim. Naozaj sa citim ponizena, neviem to inak nazvat, ved do posledneho centu davam do spolocneho, podstatne viac ako on a teraz si akoze dokazal ze on ma na svoje veci lebo ja mu ich neviem kupit?
V hlave chaos, sklamanie a smutok a jedine co ma napadlo, je zriadit si vlastny ucet a na spolocny posielat len sumu vo vyske jeho platu. Nechcem sa ale unahlit, lebo predpokladam vlnu hnevu z jeho strany, uz davnejsie diskusia na tuto temu skoncila s tym bocne penaize su len jeho. Co si o tom myslite a ako by ste sa zachovali?
@huxy to nie je nesprávne info, takýto produkt som mala a zrušili sme ho minulý rok. Normálne dvaja rovnocenní vlastníci.
@anonym_fad426 ked to nemoze autorka vyuzit tak info ze kedysi davno mohla je jej zbytocna.
ja tym rovnocennym uctom nerozumiem, aku to na vyhodu? dedenie bude tak ci tak.
@anonym_fad426 ked to nemoze autorka vyuzit tak info ze kedysi davno mohla je jej zbytocna.
@natalka13 výhodu má len v prípade smrti, nezablokujú celý účet a nezrušia všetky trvalé príkazy, ale zablokujú iba polovicu zostatku a zrušia príkazy zadané zomrelým majiteľom účtu
@natalka13 s účtom som mohla riadne nakladať aj po smrti a peniaze na účte nevstupovali do dedičského konania.
@rozculena ona nemusí nič odovzdávať, ona tak robí, lebo sa jej to tak páči. Jej sa páči oznamovať každý prd, ktorý ide kúpiť ona alebo jej manžel. On chce aspoň s peniazmi, ktoré zarobí povedľa naložiť ako on uzná za vhodné bez jej odobrenia - okrem hodiniek zatiaľ z nich kúpil veci, ktoré môžu využívať všetci členovia - iPad, sporák, dovolenka.
Nie je nič zlé mať bočný príjem a chcieť si z neho kúpiť niečo podľa vlastného uváženia - peniaze neprepil, ani nepregambloval.
To, že si ona nekúpi nič pre seba (alebo aj kúpi, po tom, čo to preberie s mužom, je jej problem) Písala niekde, že má zakazané používať zarobené peniaze na svoje potreby?
Ty už dokonca dopredu vieš, akoby zareagoval jej manžel?!
@sisaka ty aj čítaš,čo píše autorka? Ona musí odovzdávať celú výplatu do spoločného:
"podla manzela su platy a prijmy od zamestnavatela (odmeny) spolocne, iba to co zarobime mimo nie je spolocne a kedze ja ani nemam moznost bocneho prijmu,tak vlastne nemam narok na vlastne"
A ano,z tohoto jeho vyjadrenia môžem kľudne predpokladať,že ak by si vzala zo spoločných,a kúpila niečo iba pre seba,tak by bolo zle.
Ani mu nic neoznamuj,uz vcera by som bola v banke zriadila ucet,poriesila si vyplatu tam,trvaly prikaz na rovnaku ciastku aku dava on.Na co mu to oznamovat,ved on ti bokovky tiez neoznamuje,kolko ma.Ked vidis,ze to uz nefunguje tak ako predtym tak na co zostavat v tomto mode.A ak to nechces zmenit,tak na co cela diskusia na 6stran,ked sa nic neda,nechcem,nebudem.
Ani mu nic neoznamuj,uz vcera by som bola v banke zriadila ucet,poriesila si vyplatu tam,trvaly prikaz na rovnaku ciastku aku dava on.Na co mu to oznamovat,ved on ti bokovky tiez neoznamuje,kolko ma.Ked vidis,ze to uz nefunguje tak ako predtym tak na co zostavat v tomto mode.A ak to nechces zmenit,tak na co cela diskusia na 6stran,ked sa nic neda,nechcem,nebudem.
@anonym_91b2a8 pisem niekde ze sa neda, nechcem, nebudem? Ja som sem dosla s tym ze zvazujem vlastny ucet len som chcela vediet nestranne nazory. Temu som zalozila v pondelok vecer a dnes je streda, nemyslim ze tych par dni mavyse nieco zmenia a radsej si vypocujem/precitam viac nazorov a pohladov na vec ako sa unahlene rozhodnut
@anonym_91b2a8 pisem niekde ze sa neda, nechcem, nebudem? Ja som sem dosla s tym ze zvazujem vlastny ucet len som chcela vediet nestranne nazory. Temu som zalozila v pondelok vecer a dnes je streda, nemyslim ze tych par dni mavyse nieco zmenia a radsej si vypocujem/precitam viac nazorov a pohladov na vec ako sa unahlene rozhodnut
@anonym_autor ty sa unahlene nerozhodnes,vidis sama,ze to u vas nefunguje uz tak ako predtym,aj my mame 1 ucet,a obaja karty z neho.Ja vidim,ze muz bol v obchode,chodia mi sms,muz tiez vidi,ze som bola v obchode,on ma ib a tiez mu chodia upozornenia z neho o pohybe na ucte.Ale hotovost pouzivame malokedy,iba karty.Ked treba kupit tak treba kupit,nikto sa toho druheho nepyta.Vidis,ze tento model u vas naozaj uz prestal fungovat.
@anonym_autor ty sa unahlene nerozhodnes,vidis sama,ze to u vas nefunguje uz tak ako predtym,aj my mame 1 ucet,a obaja karty z neho.Ja vidim,ze muz bol v obchode,chodia mi sms,muz tiez vidi,ze som bola v obchode,on ma ib a tiez mu chodia upozornenia z neho o pohybe na ucte.Ale hotovost pouzivame malokedy,iba karty.Ked treba kupit tak treba kupit,nikto sa toho druheho nepyta.Vidis,ze tento model u vas naozaj uz prestal fungovat.
@anonym_91b2a8 mala by si byť aspoň disponent k tomu účtu ak nie si spolumajiteľ a tiež môžeš mať v mobile aplikáciu banky a upozornenia bez platených SMS
@anonym_91b2a8 mala by si byť aspoň disponent k tomu účtu ak nie si spolumajiteľ a tiež môžeš mať v mobile aplikáciu banky a upozornenia bez platených SMS
@anonym_dec761 disponent nič neznamená,to sa dá zrušiť okamžite
@anonym_dec761 disponent nič neznamená,to sa dá zrušiť okamžite
@rozculena ale lepšie ak je aspoň disponent ako nič a nemá ani IB len SMS notifikácie a kartu
@anonym_dec761 samozrejme,ze som.Ale dnes uz aj tak do banky malokedy chodime,vsetko riesim cez tel.Bankovnictvo na dialku,a to mi staci zavolat bankarke,co nas ma nastarosti.
@anonym_autor mali ste rozhovor pocas vikendu?
@muchotrafka298 asi som sa zle vyjadrila ale viem kolko dostavam odmeny ale pridu mi v jednej sume, takze neviem v praci povedat ze toto poslite tam a zbytok inam
@anonym_autor úplne jednoducho si založ svoj nový účet v nejakej banke bez poplatku a tam si dávaj posielať od budúceho mesiaca výplatu. Hneď ako ti nabehne, prepošli na spoločný účet presne takú istú sumu ako nabehne manželovi a to budú tie vaše spoločné 50:50. Rozdiel ti ostane a s tým narábaj aj ty ako uznáš za vhodné. Kludne si ich tam nechaj len tak rok bez míňania.
Ak vám to čo posielate na spoločný účet postačí na spoločné výdavky, tak nevidím problém. Ak zrazu začne chýbať, tak sa sčasu na čas dohodnete a každý tam pošlete rovnakú sumu. Potom manžel snáď pochopí, že to čo zarobí bokom svojho TPP je tiež spoločné a nie len na jeho rozhadzovanie. Tak isto nevidím dôvod, aby si ty nemala mať svoj účet.
My tiez mame obcas bocne prijmy obaja a tie si minieme s muzom podla vlastneho uvazenia, ani ich neoznamujeme tomu druhemu. Inak mame kasu spolocnu, teda jeden budget na rodinu a veci s tym suvisiace. Ja som si kupila z toho napr. kabelku, ale aj veci do domacnosti, ktore by som inak povazovala za "hriech" kupit si, napr drahu sklenenu vazu, muz si kupil nejaku elektroniku, on sa vzdy smeje na mne, ked vytiahnem nieco zo skrine a nepamata si to: Fiha a toto sme mali, ci nemali?

@muchotrafka298 o nas ucet naozaj nemaj obavy, aj tak tam nie su vsetky nase peniaze, ostatne mame kade tade inde a da sa povedat 50/50 a v banke to mame davno zistene pre pripad nejakej necakanej udalosti. Keby si aj hned teraz nechal vsetky peniaze co su tam iba pre seba, tak s holym zadkom neostanem.
@anonym_autor tak ked mas inde ulozene peniaze IBA ty tak neries, posli si tam odmeny kazdy rok a vybavene.
Ale aj tak stale pri rozvode su to spolocne peniaze, akurat ich on nemoze momentalne minut.