Spoločné rodzodovanie sa v manželstve
Ahojte chcem sa vás opýtať ako to máte doma s rozhodnutiami. Robíte ich vždy spoločne ? Alebo sa rozhodujete aj sami a partnera-ku postavite pred hotovu vec? A čo keď s vami nesúhlasí? Ako to riešie? Ide mi o to ze kým je človek sám tak si sám rozhodne a nemusi sa nikomu prispôsobovať no v manželstve je to iné. Ja sa viem prispôsobiť aj ustúpiť (asi viac ako manžel) no často mám pocit že strácam samú seba.....
@miskax2 moja dcéra máva tréningy aj cez víkendy - vlani každú jednu sobotu mala buď tréning alebo súťaž alebo vystúpenie ... A poviem ti len jedno - je to o hubu!! Nemali sme voľný jeden jediný víkend za 10 mesiacov, ešte keby som mala chodiť cez víkend do roboty, tak si to môžem rovno hodiť. Deťom vo veku 4 a 6 rokov stačia presne tie dve hodiny v týždni a okrem toho, ak majú niekam chodiť len každý druhý krát, tak to nemá zmysel... Choďte miesto toho celá rodina spolu plávať, korčuľovať, na prechádzku do lesa, lyžovať - všetci si aj zašportujete, aj budete spolu. V tejto konkrétnej veci som na strane tvojho manžela na základe osobných skúseností. Víkend má byť s rodinou, hlavne ak aj to je len každý druhý.
Dakujem vam za rady a nazori ☺
@ivetkab. Takze ak chodi na spol.tance je buzerant ak na folkor tak nie? ..ntv..nemam slov na take zmyslanie...moj muz je z baletnej rodiny ...mama baletka otec tiez...jeho bratranec tiez baletak..tak ako heho otec ...vsetci heteraci ...
Kedy sa ludia zbavia predsudkov? Ak niekto zacne tancovat neznamena ze bude homo ...ci? ..a kedbude ten vas teply drevorubac..co spravite?
@natalka13 ved toto...ja som tiez prveho syna dala asi v 4rokoch na taku baletnu predpripravu..aj pod vpyvom svokrovcov..ked bol u nich casto pozerali ludkacika a jemu sa to pacilo..chodil do zus asi 5rokov na tanec a neuskodilo mu to v ziadnom pripade..lepsie drzanie tela, ponatahovane slachy ...a aj tak u neho prevazil futbal..ten zacal aktivne hrat ako 7rocny..teraz ma treningy aj 4x tyzdenne aj zapasy...tanec uz nestihal...ani ho nebavil...proste si sam vybral co chce...a zacina pubertaa uz riesime nnejake baby ...takze evidentne aj ked pochadza z baletnej rodiny a chodil tam asi 5rokov tak bude na baby...a keby aj nahodou nie..vzdy bude moj syn a budem ho milovat rovnako..
o vsetkom rozhodujeme splu, prkotiny neriesime, to je ajsne, ze koname len dobre, zavaznejsie veci a halvne, co sa tyka deti len spolu.....za 7 rokov manzelstva sme sa vzdy dohodli/zhodli....ak sme si neboli siti, zvazovali sme.....dali sme si argumenty pre a proti a dohodli sa, ale vzdy spolocne......nikdy to nebolo nasilne, ani ze by bol rpeto nejaky konflikt....sme dospeli, vieme si zvazit nasu spolocnu situaciu a vediet sa spolocne rozhodnut 🙂
moj dobry priatel je homosexual. je to urasteny "namakany" chlap co cvici (v posilke). takze z baletu SA TEPLOSOM NESTAL" asi to bude tymi cinkami 😀 😀 😀
suhlasim s tym, co pise @bosoriak .
A tiez sa mi zda pre 4 a 6 rocne deti vela, zatazovat ich kruzkom aj cez vikend. V tyzdni maju tanecnu, v skolke anglictinu, myslim, ze to im bohato staci. Najma ak kazdy druhy tyzden pracujete. Nie kvôli baletu, lebo ten sa trenuje systematicky, pravidelne a dlhodobo. Ale kvôli tomu, ze rodina ma byt spolu, bez stresu a ak su deti cez vikend na kruzku, potom vy v robote, kedy by ste boli spolu?
Netlac na pilu, respektuj manzelov nazor.
Jeden vtípok k téme na odľahčenie:
"My s manželkou sa nikdy nehádame. Máme dohodu, že ak máme na niečo rovnaký názor, bude po mojom a ak opačný, tak bude, ako povie ona."
@puklica13 odpoveď som nepísala Tebe, tak je mi divné, že si sa chytila somariny. Ale beriem, že sa potrebuješ vykecať. Ide tu o mňa a o môjho manžela. Nebudem diskutovať a o predsudkoch. ja som pochopila obavy môjho manžela a viem, že to bolo preňho dôležité. Vy vo Vašom manželstve máte svoje priority a my svoje. A tiež Vám do toho nekecám. Ako naše babky hovorili. Neexistuje správna odpoveď. len to, čo sa rozhodneš tolerovať. My nežijeme s Vami ani Vy s nami. Takže ... zbytočná diskusia 😀
@luciaalex riešiš somarinu. Otázka neznela ako sa človek stane buzerantom. Otázka znela, ako spoločne rozhodovať a nestratiť svoju vlastnú identitu. A vidíš, ak by tebe dal manžel takýto argument, tak čo Ty na to? Pre mňa to bol postačujúci dôvod. Pochopila som, že preňho by bolo práve toto dôležité.
@miskax2 takým malým deťom je to aj dosť, radšej nech si užijú detstvo ako toľko krúžkov a aj pre vás bude spoločne strávený čas v kľude osožnejší....rozhodovanie v manželstve je najlepšie keď je spoločné, ale ak sú názory rozdielne treba si to vyjasniť a vybrať to lepšie riešenie, niekedy robiť kompromisy....občas mám pocit, že byť dieťaťom v tejto dobe je poriadne ťažké
@natalka13 nepísala som to Tebe a v druhom rade, uvidela som to ako príklad z nášho posledného "vážneho" spoločného rozhodovania. uviedla som to, čo bolo mojím snom a nakoľko som urobila ústupok, lebo som našla pochopenie vo vážnosti dôvodu môjho manžela. Nič iné som neriešila. Prečítaj si to ešte raz. Zakladateľka otázky rieši, že stratila svoju identitu. Ja som jej napísala, že aj napriek tomu, že niečo čo bolo mojim snom, som identitu nestratila. Našla som v sebe pochopenie pre manžela. Ale nie som si istá, či ty chápeš o čom píšeš, keďže mi tu píšeš celý čas to isté dookola.
O niektorych veciach sa dohodneme, u niekt.kyvnem len rukou vyhnem sa vymene nazorov a nasledne tichej domacnosti a inokedy si urobim aj tak podla svojho....co sa tyka vasho pripadu ak by nemali chodit pravidelne tak by som dala za pravdu muzovi
@ivetkab. Je jedno komu to pises, dala si to / totalny nezmysel/ na verejne forum tak mas odozvu.
Ano riesis ze si ustupila manzelovi,lebo jemu natom zalezi, nevadi ti jeho scestny nazor? To si tak pod papucou, ze mu nedokazes odporovat,ked evidentne a aj podla teba nema pravdu?
balet bola aktualna tema preto som to uviedla ako príklad.... ale mne sa jedná o to že už bolo viac takých situácií kedy bol môj názor ,nápad, vôľa, záujem zo strany manžela odmietnutý a ja som sa s tým zmierila a prispsobila sa. Ciže neprišlo ku kompromisu. Ja vo všeobecnosti nenám problém sa dohodnúť urobiť kompromis atď. ale občas mám pocit že môj názor nemá váhu.....
@miskax2 skus mozno zvazit tvoje a jeho argumentacie. Ty ho poznas najlepsie a vies, ci je to mudry muz, ktory veci zvazuje a ma vas rad a chce pre rodinu najlepsie. Skus mu povedat toto, ze mas pocit, ze tvoje nazory ostavaju nejako potlacene do uzadia... hovorte o tom spolocne a hlavne sa aktivne pocuvajte.
@miskax2 skús sa s ním aj teraz o tom porozprávať, že vlastne Ty si urobila ústupok, že to nebol kompromis. Ale zase nie v tom duchu, že mu budeš niečo vyčítať. Len aby pochopil, že si vlastne urobila len ústupok pre pokoj v rodine. Myslím, že chápeš čo hovoríš, nejde tu len konkrétne o balet, či tam majú dievčatá chodiť alebo nie, ale presne o tie argumenty, ktoré na to dáva. nepomôže tu nič iné, len sa o tom a o všetkom hlavne veľa rozprávajte. Hlavne v kľude a v pokoji. Držím Ti palce, aby ste našli spoločnú reč a aby hľadanie spoločnej cesty a názorov prospelo Vám aj Vášmu vzťahu aj celej Vašej rodinke. Máš za mňa veľký LIKE, že sa snažíš o riešenie vecí.
@ivetkab. pýtaš sa na moju reakciu na "argument", hoci pre tvojho manžela dôležitý? ja sa tiež snažím pochopiť argumenty druhej strany v prípade, že sa treba rozhodnúť pre jednu z možností. viem aj ustúpiť aj si presadiť svoje. ale toto nie je argument. je to strašná hlúposť a ako taká pre mňa neprijateľná ako niečo, kvôli čomu mám ustúpiť z pozície. a pokiaľ ide o tebou prezentované pochopenie manžela... ja som veľmi chápavá, aj tolerantná, ale toto nebol z jeho strany pádny dôvod, ktorému si mala ustúpiť. si podľa mňa veľmi submisívna a presviedčaš (a to hlavne sama seba, nám je to dosť jedno, len sme vyjadrili názor..) okolie, že si chápavá... ja som mala najprv dojem, že na koni hľadáš podporu a pochopenie pre seba, ale keď si ju nenašla, útočíš a zastávaš sa manžela, na konanie ktorého si sa v podstate pýtala ostatných dievčat
urobte ako sa dohodnete, hlavne nech ste spokojní vy doma 🙂

@miskax2 Ty sa v skutocnosti pytas, ci mas pravdu, ze dat deti na tanecny kruzok na kazdy druhy vikend je v poriadku. Nie ci sa radime s manzelom. Vo veciach kruzkov a volneho casu deti sme po diskusii dospeli k rozhodnutiu, ze jeden kruzok tyzdenne je uplne postacujuci. V tomto duchu sa potom odvijaju nase debaty o volnom case deti. Ak sa situacia zmeni, pripadne pride nejaka ina ponuka, budeme o tom znovu diskutovat, az kym neprideme k nejakemu vysledku, ktory je akceptovatelny pre oboch.
Vidim ale, ze ty si proste presvedcena, ze je to vyborny napad a nepripustas iny nazor. Ides sa pytat lektorky namiesto toho, aby ste sa porozpravali s manzelom. A ze je zasadne proti? A preco ma byt jeho nazor menej, nez tvoj? Je rovnako presvedceny ako ty. A myslim si, ze v manzelstve nejde o to "ustupit" a mat potom pocit, ze mi ten druhy nieco dlhuje. Jeho reakcie ako sama pises, ze nakoniec rezignuje a povie ti, urob ako chces, je podla mna dokazom, ze ty sama neakceptujes jeho nazor. Tak preco by s tebou diskutoval?
Myslim, ze diskusia je o argumentoch a o pocuvani druhej strany. Argumenty mas, pocuvanie ti chyba. Ako je na tom tvoj manzel, neviem. Ale odporucam zacat pracovat na vasej komunikacii, lebo jeden baletny kruzok nie je problem, ale co budete robit az pridu nejake velke problemy, rozhodovanie napr. o zmene pracovneho miesta, o skolach pre deti, o prestahovani sa a podobne, s tymto pristupom vas oboch to bude utrpenie.
Vela stastia.