Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
@jabadaba ako som pisala v dalsom prispevku, netvrdim ze sa to tyka tuna zienok. Ked pisem, snazim sa pisat hlavne o sebe. Zarabala som podstatne menej ako moj muz a teraz som na materskej. Mam pristup k jeho peniazom bez limitu. Ale on aj ja mame aj svoje ucty. Aj mne aj jemu vyhovuje mat aj svoje sukromie. Ze mi da kartu ked potrebuje vybrat a jemu sa neda je tiez o dovere. Alebo ja jemu. Nam to tak vyhovuje. Ale kedze som zena a zijem na sk, kde rovnako ako ja drviva vacsina zien zaraba menej ako chlap, je otazne, ci by som bola rovnako velkorysa ako moj muz. Dufam ze ano. Ale skusenost nemam. V dansku napriklad to funguje podobne ako pisala vadimka ze nemas na dovolenku? nejdes, ide sam muz. Mozeme namietat, moze sa nam to nepacit. Ale je to tak. Myslim si ze urcit na sk ze je dobre ked maju partneri spolocny ucet je sice ok, ale robime tak my zeny, ktore zarabame menej. Takze je to jednostranne. Ja dufam ze ked sa vratim do pracovneho procesu tak budem ochotna rovnako ako je moj muz teraz, davat vsetko. Ale kricat teraz ake je to spravodlive, ked som si vlastne ani nevyskusala ake je to davat vela ked druhy dava velmi malo je IMHO trosku neobjektivne.
@alice107 fuha toto bola krasne moralizujuce vysvetlenie;)ale tak co my sme krasne nemoralne stastni kazdy so svojim uctom;)a chapeme vyznam my;)k tomu treba viac ako mat spolocny ucet...
@digysa neviem asi nevies dobre citat ja son nenapisala ze musis mat nasetrene aby si mohla mat deti,ale ze vacsinou sa aj pracuje pred tym nez zena ostane tehotna. Potom si si pisala ze si nedostala matersku (logicke ked si nepracovala) a rodicak nemate, lebo si v zahranici. Nemam ani ja tiez to tu neni, a mame dva ucty. Nenecham sa vydrzovat
Zeny, pre boha, takto sa do seba pustit, ked netusite, ako veci a vztahy prebehaju u inych parov, je smiesne. Kazdy nech si zariadi, ako mu vyhovuje. Koniec koncov ide o to sa vo vztahu spravodlivo delit. Ci sa to riesi z jedneho, dvoch alebo desiatich uctov, je uplne jedno.
@bebe2013 tu neriesia uz ze ci ma niekto 1 alebo 5 uctov, aj my mame v skutocnosti 4, ale mame penieze SPOLOCNE, tu sa riesi ci sa delia peniaze na MOJE a TVOJE alebo su proste NASE 😉 a ved to je len diskusia, ked to berie niekto prilis vazne je to len jeho problem a nahodou sa tu clovek dozvie zaujimave veci, dobre sa to cita 🙂 aspon viem ake mam super manzelstvo 🙂
My máme každý svoj účet, aj preto že podnikám ale neviem si prestaviť, že by sme mali účet spoločný a ani manžel. Zarábame zhruba rovnako aj teraz počas materskej mám nejaký príjem a pre mna je dôležité mať svoje peniaze. Manžel platí hypotéku a z toho čo mu zostane financuje svoje potreby ako je strava, oblečenie, jeho auto, a ja platím v domácnosti všetko ostatné plus moje potreby ako je oblečenie, auto a sporím. Myslím, že sme sa nijak nedohodovali ani nestanovili pravidlá, jednoducho to tak vyvstalo a sme s tým úplne spokojní. VIeme, kto koľko zarába a na čo mína a berieme to tak, že sú to vlastne naše peniaze. Ale všetky moje kamarátky majú spoločný účet.
@libka1 zatial tu do diskusie neprispel nikto, kto to ma vo vztahu rozdelene na cisto MOJE. Dala som si tu namahu a citala som ju celu. Prispeli tu baby, ktore to maju rozdelene v prvom rade na nase, pokial ide o zaplatenie rodinnych uctov, a co zostane, tak to niektore delia na nase a niektore na moje a tvoje.
My mame s muzom kazdy svoj ucet. Zarabame rovnako. Spolocne vydavky idu na polovicu. V beznych nakupoch sa striedame. Setrime si kazdy na svojom, ked pridu spolocne vydavky, ideme na polovicu, alebo ju zaplati jeden z nas a ten druhy zaplati napr. nieco ine. Ak ma velky vydavok len jeden z nas, plati si to sam, aspon nevznikaju ziadne hadky. 😝
Mali sme to takto pred manzelstvom, ked sme spolu byvali , mame to aj teraz. Vyhovuje nam to. Ked ostanem na materskej, dostanem kreditku od muzovho uctu. 😀 ... Ak ideme do spolocnosti, von, na kafco ci veceru, plati to manzel, je gentleman. 😀
@amouramour ako si dospela k statistike, ze za spolocny ucet su vacsinou zasadne ludia, ktori su ta financne menej prispievajuca polovicka?
@baryana pretoze vacsinou to tak je?🙂ale pozri ja nikoho neodsuduzjem, nech ma spolocny, nech ma svoj, nech maju aj tri🙂mne je skor smiesne citat, ze niekto si pohladka dusicku stylom,ano mame spolocny ucet tak sme stastni, tak to ma byt🙂
@amouramour ale mna zaujima len to, podla coho sudis, ze väcsinou to tak je. ci si si ty robila nejaky prieskum, alebo ci mas tak zmyslajucich ludi v tvojom okoli, alebo tak. cista zvedavost z mojej strany.
@baryana ano som clovek ktori sleduje ludi v okoli, v praci aj MHD si vypocujes takeeee veci a aj ked citas MK...to hlavne🙂asi sa ta moj vyrok konkretne osobne dotkol?si ta velmi dobre pamatam este z diskusie v kochu🙂
@amouramour vobec sa ma nedotkol. netyka sa ma. nebudem sa s tebou pustat do diskusie po skusenostiach. len som fakt chcela vediet, kde si vzala tu uvahu. vdaka za odpoved.
Dievcence, ruku na srdce, ktora ste sa s muzom nikdy kvoli peniazom nepohadali ? ci uz tie co mate spolocny ucet, alebo tie ktore maju kazda svoj? Myslim, ze z casu na cas sa to vyskytne v kazdej rodine bez ohladu na vysku prijmov.
@koniarova nehovor hlavne ze ty chapes vsetko. U mna manzelstvo urcite neni to ze jeden ma kasu a druhy si pyta peniaze. A tiez mie to ze zacnem viest vztah zoberieme sa ja mam holu rit a chlap vsetko plati. Pripada mi to nespravodlive, hovorite tu ze by mali mat manzeloa spolocny ucet spolocne vsetko ale zena k tomu nema vobec niako prispiet? Zeny chcu aby chlapi pomahali v domacnosti, varili, prali atd ale zena pride do vztahu porodi a chlap sa ma starat trosku divne spolocne zitie.
@duracelko s tym mladym dievcatkom ktore pochopi neskor si asi narazala na mna. Tak si predstav nie nepochopim neviem ako ty ale uz od 18tky zijem v zahranici stojim na vlastnych nohach, a tu je to uplne normalne ze kazdy ma svoj ucet. Neviem aky je v tom rozdiel ved peniaze su nase je snad uplne jedno na akom ucte su. A predstav si ze tu poznam vela slovenskych rodin ktore tiez maju kazdy svoj ucet.
my sme sa s muzom nikdy nepohadali pre peniaze. Nemame dovod a nechapem, naco by sme sa mali hadat kvoli peniazom. Veci si vzdy vydiskutujeme, ci kupime, ci nie, mame prehlad o tom, kam idu peniaze, je to pre nas prirodzene, ziadne "tajne" nakupy... neviem ako co by sme sa mali hadat kvoli peniazom.
@radina my sme sa nikdy, ale fakt, ze nikdy pre peniaze nepohadali! 🙂
@radina tie vydavky.. aj my sme zatial dvojclena zacinajuca rodinka 😉 ale tie vydavky vela zavisia od sposobu zivota cloveka. Su ludia, ktori si komplet zrekonstruuju byt, vynovia, nakupia komplet nabytok.... beru na to spotrebne uvery... ale napr. my aj v tomto mame svoje priority... mozno nemame byt ako z katalogu, ale sme stastni a radsej sa zbavime hypoteky 🙂
veľmi rôzne a aj zábavné príspevky a názory,,,,,,,tak pridám aj ja môj a uvidíme komu príde normálny a komu budem pripadať ako ,,príživník"???
S manželom sme manželia už 28 rok a mali sme vždy dva účty a zbytočne sme platili za obidva, nakoľko karty na výber som mala vždy len ja,,,,,manžel to nechce, rozpočet necháva na mna,,,,tak sme si zhruba pred 10 rokmi spojili naše účty do jedného,kam nám chodia peniaze ,,kartu na výber mám ja a aj ked som bola nedávno na materskej a chodil mi tam len rodičovský, manžel mi nikdy nedal najavo,že ja nesmiem jesť alebo si kúpiť niečo na seba, ked nezarabam,,,,,,ked potrebuje peniaze tak si pýta,,,,,,povie sumu,,,,,ja mu dam na stôl a hotovo,,,,,,,dokáže si ušetriť a kúpiť darčeky ,,,tohto roku som dostala 200 € na nový plynový sporák,,,,,,,hm,mne naň nevyšlo aj ked máme spoločný účet a aj tak ma dokázal tak milo prekvapiť,,,,z ušetreného,,,,,tak načo mať dva účty ked naše príjmy sú a vždy boli naše spoločné??????,,,,všetko máme spoločné,,od nábytku,,bytu,,detííííí,,,,,,a aj tak mám pocit,že každý z nás stojí na vlastných nohách a hoci manžel dá viac financií,ja dám zase viac práce,,varím,pečiem,periem,žehlím,,,,,,,vychovávam deti a je normálne,že manžel povysáva,,,odnesie odpad,,,,,,,,,,a môj záver??????,každá rodina si to zariadi po svojom,,je jedno či má spoločný alebo oddelený účet,,tu ide o úplne niečo iné,,,,,,

prosim vas, k akym nezhodam? ved ste manzelia, peniaze su spolocne. vobec nechapem o akych nezhodach hovorite. ak by mal vzniknut nejaky problem kvoli peniazom, tak potom tam je uz problem vo vztahu a nie v peniazoch. moji rodicia mali jeden ucet, my mame jeden ucet a neviem si predstavit nejaek separovanie penazi.