icon

Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?

mata0410
8. máj 2026

Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?

Strana
z8
bielasovicka
10. máj 2026
@anonym_822093

@bielasovicka čo s tým majú svokrovci. Je to jej právo sa tak rozhodnúť, môžu hovoriť a myslieť si čo chcú.

@katulienkax
@anonym_822093 a co vy tu teraz prskate? Normálnu otázku som dala, že čo nato hovoria. Píšem niekde nech to nerobí? Nedomyslajte si.

anonym_0fe34f
10. máj 2026

Dostala si spravne rady aj od pravnika.

Ako manzelka mas pravo nadalej byvat v dome aj keby das manzela do ustavu. Lebo si jeho manzelka.

Dom nepredas kym su svokrovci nazive.

Nemas ziadnu povinnost postarat sa o svokrovcoch. Maju pravo dozitia. Nikto ta nemoze nutit sa o nich starat. Ostalo to uz len na ich dcere.

Mas este male deti, ktore potrebuju tvoju starostlovost.

Toto je tak narocna situacia, tazko radit.

Zaujima ma, ze ak odides a najdes si s detmi podnajom. Manzel bude v ustave. Nadalej splacas uvery. Kto plati poplatky za dom, opravy? Majitel je manzel, ktory nie je schopny to financovat. Toho by si sa zbavila?

anonym_925097
10. máj 2026
@anonym_57908a

@anonym_822093 keby dom prenajme, neviem či má takú právomoc, keď nie je vlastník to po prvé. Po druhé nasťahovať k dvom chorým 80+ ľuďom cudzích ľudí? No ja neviem, však by sa tam "pozabíjali". Kto by išiel do takého nájmu? Jedine, že by to bol nejaký barter. Opatrovateľka opatruje svokrovcov za bývanie, stravu +odmena... Náročná situácia.

@anonym_57908a Ona síce nieje vlastník, ale môže rozhodovať za manžela (vlastníka nehnuteľnosti) , nakoľko je nesvojprávny.

anonym_71fe61
10. máj 2026

Dom je teda vo vylucnom vlastnictve manzela ano? Pozrite si list vlastnictva, ze aky je pravny stav. Ak je muz nesvojpravny tak podla mna (som pravnicka ale nie advokatka) nemala som takyto pripad na stole ale urcite by som isla za advokatom a nepocuvala moralisticke dristy lebo toto Vam nepomoze. Existuje konanie o obmedzení spôsobilosti na právne úkony, tymto sa ustanovi opatrovnik - vy. Myslim ze by sa dalo zaziadat aby sud povolil predaj domu. Proste ak to nezvladate financne no zial. Nebojte sa predate aj takyto dom s vecnym bremenom. Ak ma brat normalnu sestru tak Vam pomoze so svokrovcami. No je to situacia nahovno ale nie neriesitelna. Odporucam vyhladat advokata.

anonym_d0b315
10. máj 2026
@mata0410

@terezka1947 nie moj nie je, ja som bola dobra len na investicie a nemozem si tu ani prdnut...

@mata0410 vy ste sa dohodli na doziti a nie, že sa budeš o nich starať.Treba sa dohodnúť so švagrinou ako idete riešiť svokrovcov.Ty ani nie si ich dcéra a postarať sa o rodičov majú v prvom rade deti.Snad vidí, že máš toho dosť na svojich pleciach.Nech dcéra sa výpoveď a zoberie opatrovateľské, alebo ich umiestni do domova a platiť sa bude z dochhodkov, alebo sa poskladáte.
Išla by som na úrad sa poradiť aké sú možnosti.
A hlúpo napísané postarať sa o rodičov na to nie je zákon iba morálna povinnosť.Nikto tá nedonúti nepostihne, keď sa nepostaras čo samozrejme je ťažké a necháš ich o hlade.Ty musíš myslieť na seba, deti, manzela

mata0410
autor
Autor odpoveď zmazal
mata0410
autor
11. máj 2026
@anonym_71fe61

Dom je teda vo vylucnom vlastnictve manzela ano? Pozrite si list vlastnictva, ze aky je pravny stav. Ak je muz nesvojpravny tak podla mna (som pravnicka ale nie advokatka) nemala som takyto pripad na stole ale urcite by som isla za advokatom a nepocuvala moralisticke dristy lebo toto Vam nepomoze. Existuje konanie o obmedzení spôsobilosti na právne úkony, tymto sa ustanovi opatrovnik - vy. Myslim ze by sa dalo zaziadat aby sud povolil predaj domu. Proste ak to nezvladate financne no zial. Nebojte sa predate aj takyto dom s vecnym bremenom. Ak ma brat normalnu sestru tak Vam pomoze so svokrovcami. No je to situacia nahovno ale nie neriesitelna. Odporucam vyhladat advokata.

@anonym_71fe61 pravny vztah : vlastnik

bosorkabb
11. máj 2026

Doživotné právo dožitia neznamená opatrovanie. Len to znamená že ich nemôžeš vyhodiť z domu.
A sorry vedela si kam dávaš peniaze aj to komu dom patrí.
Momentálne patrí tvojmu manželovi. Keď tu už nebude zdedis to ty a deti.
A áno viem čo znamená niekoho opatrovať robím to už 15 rokov a dlho ešte budem.
Teraz tvrdíš že nemáš peniaze. Z čoho chceš platiť ústav pre manžela a podnájom? Vieš koľko stojí taký ústav a koľko sa na neho čaká?
Má manžel vybavené všetky príspevky na ktoré má nárok? Poberá ID? Žiadala si o OP? Terénnu opatrovateľskú službu?
Lebo z tvojich slov mám pocit že jediné čo ťa zaujíma je jeho sestra a že momentálne nemáš podiel na dome.
Jeho sestra ťa nemá prečo trápiť,je to jej život. Jej rozhodnutia.
Dom proste momentálne nevlastnis ale budeš.

mata0410
autor
11. máj 2026

Pocula som postoj pravnika, ten je pre mna dolezity nie vase dohady o mojom zivote o ktorom nic neviete uz sa k teme nebudem vyjdrovat.

anonym_90a78e
11. máj 2026
@mata0410

Pocula som postoj pravnika, ten je pre mna dolezity nie vase dohady o mojom zivote o ktorom nic neviete uz sa k teme nebudem vyjdrovat.

@mata0410 aj keď vieme všetci asi, čo ti povedal právnik. No hold doplatila si na svoju hlúposť....
Pokiaľ bol doma "zadarmo" bolo dobre, ale ako sa treba postarať už nie je dobre. Kľudne sa zbaľ a odíď a bude ti lepšie.

anonym_0c7609
11. máj 2026
@mata0410

@mata0410 Súhlasím s tvojim postojom... akurát nechápem potrebu hodiť temu do diskusie na MK

mata0410
autor
11. máj 2026
@anonym_0c7609

@mata0410 Súhlasím s tvojim postojom... akurát nechápem potrebu hodiť temu do diskusie na MK

@anonym_0c7609 som vycerpana a hlava mi vypina naivne som si myslela, ze uvidim iny pohlad ludi ale to by museli vediet vsetko o mojom zivote, a to tu pisat nebudem.

anonym_90a78e
11. máj 2026
@mata0410

@anonym_0c7609 som vycerpana a hlava mi vypina naivne som si myslela, ze uvidim iny pohlad ludi ale to by museli vediet vsetko o mojom zivote, a to tu pisat nebudem.

@mata0410 nemôžeš čakať relevantné rady pokiaľ nenapíšeš aj po B a nie len tvoju verziu A...

anonym_0c7609
11. máj 2026
@mata0410

@mata0410 V každom pripade, prajem ti dostatok síl na vyriešenie svojich záležitostí.

tiezjedna
11. máj 2026
@anonym_71fe61

@anonym_71fe61 presne toto som chcela autorke napísať. @mata0410 ak je manžel takto ťažko postihnutý a prognóza je, že "normálny" už nikdy nebude, treba jednať triezvo a pragmaticky. V prvom rade jeho "nesvojprávnosť" oficializovať so všetkými patričnými úkonmi a potom, po porade s advokátom a prípadne aj rodinou, ak sú vzťahy dobré, prebrať reálne možnosti.

anonym_71fe61
11. máj 2026
@mata0410

@mata0410 Drzim Vam palce. Nepocuvajte moralisticke dristy. Vy musite mysliet este na rodinu, ktoru mate. Verim, ze dobry advokat Vam v tomto smere pomoze❤️

Strana
z8