Správajú sa starí rodičia rovnako ku všetkým vnúčatám?
ahojte žienky.možno si pomyslíte,že je toto hlúpa otázka či diskusia.ale ide mi len o to,aby som sa dozvedela,že ako to chodí u vás a či to len ja nepreháňam v mojej hlave s týmto "problémom".nie je to síce problém,ale občas keď sa sama tak nad tým zamyslím,tak mi prídu niektoré veci nefér.
starí rodičia mojej dcéry /aj moji rodičia,aj svokrovci/ majú po dve vnučky.moja mama sa fakt snaží správať a dávať veci narovnako mojej či bratovej dcére /je medzi nimi vekový rozdiel len 1 mesiac/.a medzi mojou a švagrovou dcérou je 3 a pol roka rozdiel.no vidím,od narodenia mojej malej,že aj napriek vyhláseniu svokry,že im vždy všetko narovnako,že to tak teda vôbec nie je.nechcem tu vyznievať ako nejaká materialistka,to vôbec nie.ani ako nejaká nevďačnica.ale nech rozmýšľam,ako rozmýšľam,stále sa mi zdá,že manželova neter dostane stále niečo viac,stále všade s nimi ide,stále je u nich.uvediem len pár príkladov.keď mala emka rok,tak svokra dala 20€,nech jej idemem niečo kúpiť do dráčika,že jej to dajú na narodky.samozrejme pribalili asi nejakú sladkosť a peniažky.no a teraz mala neter narodky,a dostala rádio s CD prehrávačom,ešte nejakú hlúposť /určite to nebolo lacné,to viem čo stojí/ a tiež peniaze,sladkosti.a chcem podotnknúť hlavne aj to,že s darčekom pre emku si veľa starostí nerobili /keďže sme vyberali my/,ale druhej kupovali dosť drahú vec a určite nie na poslednú chvíľu /darček pre našu bol kupovaný deň pred narodkami/.potom stále keď ide s nimi na nákupy do tesca alebo hocikde,tak stále jej niečo kúpia,či hračku,sladkosti,knižky,no proste všetko možné.a mojej sem-tam niečo kúpia.ale naozaj len sporadicky.možno sa spýtate,tak prečo nepustím malú s nimi na nákupy.no jednoducho,keď už majú jednu "na krku",tak asi ťažko s nimi pustím ešte ďalšie malé dieťa ☹ a takýchto príkladov je strašne veľa.napríklad aj keď moja niečo dostane,tak druhá žiarli,že ona také nemá /jedná sa o detské hračky čo dostala ema na narodky/.a starká samozrejme sľúbila,že neboj,ja ti niečo iné kúpim.hlavne,že moja mimo sviatku dostane len málokedy niečo.
chcela by som vedieť názory hlavne mamičiek,čo to tiež takto pociťujú a ako sa sami s tým pasujú.
@huxy tak to určite sa nájdu,aj my sme mali doma 🙂
@huxy ja som na tom rovnako. Moji svokrovci byvaju od nas 5 minut peši, ale v zivote ku nam neprisli pozriet maleho, nikdy mi nepovedali, daj, ideme ho pokocikovat (ked bol malický), alebo dones ho. O poschodie vyssie nad nimi byva ich dcera s dvomi detmi, tych strazia nonstop, vkuse su jej poruke. Co sa tyka babky a materialnych veci, to musim uznať, že ma snahu davat všetkym rovnako, dedka uz radsej ani neriesim. No a čo sa tyka toho venovania sa detom, moje dieta je hold smola to najposlednejsie ☹ Strasne ma to stve, ale nepomozem si - moje dieta je len nevestine, tie dve su dcerine a teda starym rodicom aj milsie
zasa jedna tema ako keby pisana o mne :D je to tak, niektori stari rodicia sa spravaju inak, robia rozdiely... nam davaju svokrovci pocitit, ze maly ich moc nezaujima, oni to beru tak ze uz maju dvoch vnukov, pri prvom sa vyblaznili a ten nas je uz treti takze mame smolu, svokra mi cele tehotenstvo pila usi s tym, ze dufa ze to bude dievcatko, tak si to asi viete predstavit.. daju nam radsej peniaze aby sme malemu kupili, je to pre nich asi jednoduchsie, lebo ze oni nevedia co mu maju kupit,,, akoze ja to nechapem a predchadzajucim dvom vedeli co maju kupit? ja nechcem byt nevdacna ale mna zranuje to ze si proste nenajdu ten cas aby nad tym porozmyslali.
@huxy Nie ani u nas sa nespravaju rovnako.. Nechce sa mi to tu pisat, len ti chcem povedat, ja to riesim uz dva roky, ako sa maly narodil. Riesila som to stale dookola v sebe, preco je to tak. Ale uz to neriesim. Od jeho narodenin. Mal ich v maji, dva rocky. Neprisli. Ani na moju tridsiatku. Nevadi. Prisli presne dva krat od kedy sa maly narodil k nam. Byvaju 5 km od nas. Nemaju auto ano, muz im 500 krat hovoril ze pre nich pride aj odveze. Este som sa dovzedela nedavno ze nepridu lebo muz nie je pre nich ochotny prist 😎 . Vies, uz nechodime ani my 😉 , Necakam ze to bude inak, teda povedat som ti chcela iba to, Ty ich neprinutis aby mali tvoje dieta od teraz radi, aby ho rovnako lubili, aby sa to zmenilo. Nemaju to jednoducho v sebe. Ak sa stane obrat to uz bude teda nieco. Ale ja to uz neriesim ako sa hovori. Poviem si, ty kokso to je sila alebo je to smutne. Ale co uz. Luto mi to prestalo bit. Nehovorim ze tam nepojdem nikdy. Pojdem co by nie. Ja sa s nimi nehnevam, maly tam je rad. Ale na oslavy ich uz volat nikdy nebudeme a moje spravanie sa takisto zmeni voci nim. Nevazia si mojho syna nebudem si ani ja ich. Naplakala som sa dost. 😉 Moj muz ma na to taky isty nazor, vidi to od zaciatku, a to som ho nikdy proti nim nehuckala. Nikdy. Riad sa podla seba, nie podla druhych. pocuvaj svoje srdce. Oni sa mozu hanbit nie ty. 😉
@magali no ved presne to.inak aj ja som to nie raz pocula,ze nevedia co kupit,alebo nevedia ako cislo kupit /ked sa jedna o bolecko napriklad/.ale to fakt nechapem,vsak aj prve vnuca maju dievca,a tej vedeli kupit?vsak a naco je napr.mobil,tak zavolam a spytam sa,taka velkost bude dobra?no ale skoda slov.no to chapem,ze ta zranuje aj to,ze dar odflaknu peniazmi a nedaju si namahu nic kupit.vsak nam sa to stalo na narodky,ze emke sme my mali ist do obchodu vybrat-den pred oslavou /aj to v sobotu,ked uz vela obchodov otvorenych nie je/.ale na neterku si samozrejme nasli cas,kupili extra darček 😖
@huxy vies je to o to smutnejsie ze som ani netusila ze niekedy budem nieco taketo riesiet. V minulosti nebol ani jeden jediny problem, vzdy sa ku mne pekne spravala.(svokra ) A sprava sa v podstate stale ale teraz ked mame maleho a vidim ze vztahy tam nie su v poriadku voci malemu tak ma to samozrejme stve. Maju este jednu vnucku. Uz to ale nebudem rozoberat. Mozno este to ze mi to povedala svagrina o tom ze nie sme ochotny pre nich prist, mama ich vnucky. Takze 😕 . Jaj a tom ze sme my urazeni tiez som pocula 😉 o tom ani nehovorim. Tu je aspon vidiet ze oni svoju chybu nevidia. Takze vidis. 😀
u nás tiež cítiť obrovský rozdiel - moje deti sú počaté normálne, švagrov syn je z umelého oplodnenia (po dlhých rokoch čo nemohli mať deti) no a svokra sa ide pretrhnúť len aby ho na rukách vláčila furt (má 3 roky), denne ho ide pozrieť aj 5x, čo sa týka materiálnych vecí myslím že dáva viac-menej rovnako, ale čo sa týka pozornosti tak venuje všetku len švagrovmu synovi, ku mojim príde tak raz za 2 mesiace, vyloží plnú igelitku vecí aby si ukľudnila svedomie a zase o nej nevieme 2 mesiace.....najviac ma štve, že keď raz za čas ku nám aj dofrčí na 2 hodiny, tak len v jednom kuse o švagrovom synovi rozpráva - aký je šikovný, ako narástol, ako papá, ako kaká...proste aký je dokonalý a o moje deti nemá záujem žeby si sadla s nimi a pohrala sa....takže asi toľko k téme
U nas je to nastastie v poriadku, aspon som si nic take nevsimla. Pre mojich rodicov je to prve vnuca, brat deti nema takze nemam s kym porovnavat. Svagor a svagrina maju deti, ale fakt som si nevsimla zeby svokra robila nejake rozdiely, ma rada vsetky vnucatka a celkovo je fajn, nemam sa na co stazovat.
A este ked to porovnam s mojou tetou, ta ma 7 vnucat, neviem sice detaily, ale stale ked rozpravala na tu temu, ze co kupila, alebo co im da tak som nemala pocit, zeby robila rozdiely, chcela dat vsetkym rovnako.
Myslím, že u nás sa starí rodičia nesprávajú rovnako. Ja mám už veľkých synovcov a netere a vtedy sme im kupovali každú chvíľu niečo, či meniny, narodky, mikuláš, mdd a pod. 😀 Vtedy moja mama pracovala a ešte na to mala. Teraz je už na dôchodku a z 350 eur ani nečakám, že by malému niečo extra dávala.A súrodenci sú radi že majú pre seba. 😒 Skôr ocením, keď ide kočíkovať ale aj to pomenej, lebo máme starú chalupu a tam býva viac-menej celé leto. Má tam veľkú záhradu a roboty okolo nej dosť. Tak sme s mužom viac odkázaní na seba a na susedov. Z jeho strany svokra aj pomôže ale už sa stalo že potom vytkla, ako sa obetuje, tak ja sa snažím radšej ju "neobťažovať". 😝
Nakoniec je to naše dieťa, ktoré sme chceli... 😉
@huxy vždy veľmi zlé, najhoršie vtedy keď to vníma aj môj syn ☹ vtedy mi je aj do plaču z toho, ale nič z tým neurobím, lebo všeobecne moja svokra rozšíruje, že ona všetkým a všetko rovnako, realita je úplne iná 😠 Hold jedno vnúča je geniálne a ostnatné len do počtu 😢 drž sa nič iné neostáva len s tým žiť a naučiť sa to prehliadať aj keď to nejde 😖
@huxy ja mám pocit, že trocha preháňaš. o tom rádiu píšeš ako keby to stálo 10 000€, pritom také rádiá sa dajú kúpiť za 30€ a v akcii aj lacnejšie.
takže si nemyslím, že tam bol až taký rozdiel v hodnote darčeka. takisto to druhé dieťa je staršie a zjavne chce všetko a vie ako má ísť na babičku, aby mu to kúpila.
tvoja možno taká priebojná nie je, preto jej kupuje menej.
ale možno, že sa raz situácia obráti. okrem toho materiálne veci nie sú všetko a zdá sa mi čudné, rátať do centa a porovnávať, kedže je medzi nimi vekový rozdiel, tak by si potom mala brať do úvahy aj infláciu, lebo 20€ má inú hodnotu dnes a inú o 3 roky 😀
nemyslím to v zlom, ale fakt toto nerieš a netráp sa tým. a hlavne neporovnávaj cez materiálne dary. 😉
@huxy u nás je to o to smutnejšie, že moji rodičia, ale aj svokrovci sa celkovo viac venujú mojej staršej dcére a na môjho mladšieho synčeka akoby zabúdali... Moje deti sú jedinými vnúčatami oboch strán a občas mi je z toho poriadne smutno. Aj čo sa týka materiálnej stránky, tak dcérka dostáva viac hračiek, oblečenia.... Alebo keď mi prídu akože prizrieť deti, tak mi vezmú dcérku, ktorá sa už mimochodom krásne vyhrá aj sama a synčeka, ktorý potrebuje pozornosť neustále, mi nechajú doma pri mne. Nejde o to, že by som s ním nerada trávila čas, práveže naopak - odkedy som to zistila, tak som k nemu akoby ešte viac priľnula a stal sa takým mojím chránencom 🙂 🙂 🙂 Nie že by som svoje deti nemala rovnako rada, ale práve kvôli tomu, ako všetci pristupujú k dcérke, snažím sa synčekovi vynahradiť všetku chýbajúcu pozornosť iných... Je mi z toho dosť smutno ☹ ☹ ☹
ja tiez neznasam ked prideme a svokrovci tocia len o druhych vnukoch, ale oni to robia preto lebo su s nimi casto, takze nemaju o com inom hovorit, len o nich.. inak oni robia rozdiely aj medzi nimi, mladsi je milacik a starsi je furt ten zly, takze asi tak..
o darcekoch ani nehovorim, nasmu nekupuju skoro nic a odovodnuju to tym ze moji rodicia maju prve vnuca tak mu kupuju toho vela lebo je im vzacny, tak preto oni nekupuju, lebo on ma vsetko.. 😕 😕 😕 😕
prve vianoce mal maly dva mesiace a dostal jedny plienky a jedno pyzamo, s odovodnenim ze taka drobnost on je este malicky.. ked sa im narodil prvy vnuk, tak mal na prve vianoce asi dva tyzdne a veru nezostalo to pri plienkach, ale vsak to bolo pre dcerenkine, tak ja to chapem, u nasich bolo darcekov dost 😀 😀 lenze aj druhe vianoce boli take chudobne a to uz aj moj v takycho veciach slepy priatel si vsimol ze rodicia maju divnu mierku pre vnucikov..
ale o to fakt nejde.. je kopec veci, ktore ma vytacaju, spravanie sa k drobcovi a aj okolie si vsimlo ze robia rozdiely, je to tazke, ja uz som si zvykla a vela veci som prestala riesit, je to proste tak a nijako to nevyriesim..
a to sa este pripravujem na to ze druha dcera bude mat raz deti, zatial sa im nedari, takze to bude potom o to horsie, pretoze to bude vysnivane vnuca, najlepsie keby to bola vnucka, ale naco sa zaoberat takymi sprostostami, som rada ze mam zdrave a krasne dieta, kazdy ho ma rad, je vela inych ludi ktori sa k nemu spravaju ako by bol ich a on to vie a oplaca im to krasnym usmevom.. 🙂
@huxy trapit ta bude stale, vidim to na mojej mame, moja starka ma vnuceniec 7 a vsetky okrem jednej vydedila. to ze napisala na nu byt bola len ceresnicka, cele roky jej davala najviac, nam ostatnym kolkokrat neprisla ani zagratulovat k sviatku, a aj ked prisla odniesla cokoladu a to po zaruke 😖 jej drahe dary, zlato, peniaze a tak. moju mamu to velmi trapi, a su to uz roky, takze si myslim, ze sa stym budes musiet iba zmierit. alebo jej to povedz 😀 😀
@magali ja chápem, že nejde len o to, či dá jednej vnučke o 1€ viac ako druhej. ale zbytočne sa trápiť, zbytočne porovnávať aj peniaze a aj iné.
však nakoniec ani rodičia nedajú na cent rovnako na všetky deti, takisto sa možno jednému venujú viac ako druhému alebo dalším, či už preto, že je menší, chorý, je viac viazaný na rodičov atd...
preto mi prídu tie nároky na starých rodičov dosť prehnané, že niektorí rodičia počítajú dobre že nie do centa či ich deti dostanú rovnako ako dalšie vnúčatá, takisto je to aj s časom aj s pozornosťou.
podľa toho čo tu zakladateľka píše, tak ona s nimi dobrý vzťah nemá, takže možno aj preto si to myslí a cíti krivdu. a to, či uprednostňujú a majú radšej jedno vnúča ona ťažko zistí.
najlepšie je to neriešiť a nechať na dieťati ako sa k ním bude mať, či ich bude mať rado. lebo dieťa to vycíti, či majú oň ozajstný záujem alebo ho len predstierajú a podľa toho sa k ním bude aj správať .
ahojte moji rodicia su v tomto skveli maju sice len moje deti ale ja ich mam 5 🙂 🙂 🙂 ale miluju vsetky rovnako pomahaju mi ako len mozu deti ich miluju velmi radi na vikend k nim idu prespat a cez tyzden sme spolu casto chodia mi pre malu do skolky hocikedy ked treba radi postrazia a dokonca uz aj sinduska sa pyta k babinke prespat svokrovci ti zaujem velky nemaju dokial mi neprideme k nim tak oni velmi nechodia a strazia len na silu
a ja to uz ani neriesim... u nas je to tiez tak, ze starky len detom muzovej sestry. ale to je tym, ze tam ma ruku nad vsetkym ona, jeho sestra, ktora riadi starkeho financie (co uz, ked je taky mumak a da sa) a teda ona rozhoduje, co a ako. im sa usetrilo 250tis. pri kupe bytu, lebo isli do 3i ich otca a jemu kupili 2i byt, potom jeho dom s pozemkom je tiez na nu napisany, to je jej. udajne nam raz NIECO da... no comment. jej detom starky kupi obrovsky bazen na zahradu, zafinancuje im novy zahradny altanok, kupi zimne pneumatiky, vnucke zlate nausnice atd atd. malemu na meniny nic, vsak to je nepodstatne. neriesim... ale vravim, to je o tom, na co rozhodne usmernit financie otca muzova sestra. tot vsjo. zbytocne sa nad tym aj zamyslat... ten moj to neriesi, co iba nahrava jeho drahej sestre. vidim na nom, ze ho to obcas zamrzi, ale to je tak vsetko. co uz... nastastie, my sme natolko schopni, ze sa o svoje dieta postarame aj sami. nikto nam sice neusetril peniaze na kupu bytu, ani nedal pozemok na stavbu domu, ale neva...
toto tiez dobre poznam, ako mnohe z vas. ja v podstate zatial nie cez materialnu stranku veci (svokrovci nekupuju darceky ani jednemu vnucatu), ale cez starostlivost. Moja svagrina ma 2 deti - 6 rocneho synceka, a 3.5 rocnu dcerku. o obe deti sa svokra stara v jednom kuse.
bezne ich berie na vikendy na chalupu, vyzdvihne z treningu, a tak podobne. mne postrazila naposledy 26.maja, kedy sme isli na svadbu. predtym tiez asi s mesacnym rozdielom, kedy mi postrazila na 3 hodiny, ked som bola u lekara.
Som uz pomaly skoro v deviatom mesiaci tehotenstva, a v tomto teple mi je fyzicky zle. Takze s manzelom uvazujeme, ze zaplatime nejakej slecne, co bude nasu Dorku bravat von kazdy den.
Pretoze svokra nemoze, ma predsa deti svagrinej (maju dohodu, ale svokra ide nad ramec dohody).
A @huxy, uplne ta chapem, ze svokre nechces este nabalit dalsie dieta.. je ine, ked ti zavola a povie "vezmem ti dieta von" a "mam uz maleho XX a malu YY, ak chces, vezmem aj tvoju Dorku von". Vies, ze je to iba z povinnosti, aby mala svedomie ciste, ze vlastne rovnako pristupuje ku vsetkym vnucatam.
@dada1212 ahoj.keby si si čítala všetky príspevky,čo som písala ja,tak by si nemala mať z toho pocit,že preháňam.pretože mne nejde len o ten materiálny rozdiel v darčekoch.okrem toho my sme kúpili dar vtedy za 15€ a to rádio keďže malo cd,vstupy na karty,bluetooth atd,tak nestalo asi 30€-čok.ale to je jedno.je tam strašne veľa príkladov,ktoré by zaplnili more strán.o vianočných darčekoch nespomínam.ale ako som písala,mne by stačilo,keby jej poslali výživku alebo hocijakú drobnosť.keď vidím,že druhej kúpia dobre že nie každý deň niečo.presne,kto nezažil,nepochopí.
a taktiež som písala,že svokrovci sú ok,tak neviem odkiaľ berieš,že nemám s nimi dobré vzťahy.áno,nebolo to úplne vždy tak,hlavne keď ešte sme s nimi bývali.ale potom sa to zlepšilo.je totiž rozdiel bývať s cudzími ľuďmi a nebyť úplne v pohode a potom bývať sám a spriateliť sa.takže ja som nikde nepísala,že nemám s nimi dobrý vzťah.keby to tak bolo,tak by sme určite svokru nechodili skoro denne navštevovať v práci počas prechádzky a ani by sme tam tak často nechodili,ako chodíme.
no moja nie je prieborjná,však má len 16 mesiacov.to je pravda,že druhá presne vie,ako na starých rodičov,že vždy jej všetko kúpia čo len chce.no to neznamená,že by mojej nemohli kúpiť hocijakú hlúposť,len aby sa to rátalo.
neviem,či majú jedno vnúča radšej ako druhé,to si nedovolím tvrdiť a ani som to tiež nikde nepísala.ale slepá nie som.vidím,že stále uprednostňujú druhú.už z akého dôvodu,to neviem.na moju treba dávať napríklad vonku ešte stále pozor,tak minule bola svokra s malou asi ani 10 minút v kuse /bola pri nej,ja som bola pri stolíku v záhrade/ no a druhá sa nafučala,svokra sa pýtala,že čo jej je.a ona,že si stále s emkou.no skoro som odpadla.strašne žiarli a toto bola čerešnička.tak ona tam mala spať celú noc,my sme tam šli len na dve hodky,a samozrejme,že nie celý čas som očakávala,že s ňou bude svokra.tak namiesto toho,aby svokra vysvetlila,že prečo na ňu musí dávať pozor,tak proste išli k susedke /len oni dve/ natrhať nejakú "burinu".no fakt,myslím,že nerpeháňam.a povedala som to aj mm.a čo on na to? že však ešte je len malá /má 5 rokov/.ano,je malá,a to potom ako vysvetlím môjmu decku,keď bude už chápať,že prečo sa tak správajú?
@mirka1308 no ved hej,ked ma niekto nizky prijem,tak sa to ocakavat ani neda.tu ten problem nie je.ide o to,ze ak si dovolia kupit jednemu,tak preco druhemu nie.a pritom si nemyslim,ze by mali moju menej radi.ale ked uz pride o pozornost ci darceky,tak ja to tam osobne velmi citim.uz parkrat nam sice malu postrazili,ked sme sli bud do madarska,alebo do nedalekeho mesta na nakup.ale napr.nikdy ju oni nikam nezobrali,ako tu druhu.a ja fakt nie som taka drza ze poviem,na tu mate malu,chodte s nou dakde.
@drabantovazuzana no tak to mi je ľúto.určite to nie je dobrý pocit.a hlavne mi je ľúto dieťatka.nechápem,prečo starkovci robia také rozdiely.oni si myslia,že nikto to nevidí,necíti?
@jurkovamiluska fíha.tak aj takto to chodí 😖 no budem sa s tým musieť zmieriť.len som chcela nejakú radu,ako?
no svokre to určite nepoviem.a zatiaľ som to povedala len mojej mame.musím sa totiť niekomu vyrozprávať,keď inému to nemôžem povedať 😒
@baklik to,že má neter záhradný domček,šmýkačku,to neriešim.kúpili jej to ešte pred narodením našej.no zabolelo ma,keď zo srandy som povedala,že si ho zoberie domov ten domček /povedala som preto,lebo sa jej tam veľmi páčilo a nechcela z neho ísť domov-a povedala som to naozaj len zo srandy/.no ona hneď,že to je jej domček.a nikto ani len necekol.neviem,či to nepočuli /ale keďže som to počula ja,tak ostatní museli byť hluchí/.takže namiesto vysvetlenia,že áno je to jej,ale hrať sa môžu obidve,tak len jednoducho odignorovali jej poznámku 😝

@stvura takže mi neporadíš,ako sa s tým vyrovnať?teda aby ma to netrápilo,čo? 😉