icon

Sprenevera manžela. Čo ďalej?

13. feb 2021

Ahojte ,

borím sa s problémom a neviem ako ďalej . S manželom som 15 rokov , máme spolu dve deti , , pracujeme obidvaja, ja podnikám už dlho , darí sa mi . Manžel bol v TPP , dobre zarobil. Vzhľadom k tomu , že som sa rozrástla a dlho sme to aj s manželom plánovali , v októbri dal výpoveď a k 31.12 vo firme ukončil pracovný pomer. Všetko by bolo OK, len výplata za november neprišla a ani za december -teda jeho , tak som sa pýtala kde je a kde má výplatnú pásku a celkovo som videla že je nejaký divný , roztržitý , zamyslený , nervózny. Nie raz som sa ho pýtala čo sa deje , nech mi povie .. a že nič, že zrejme sa niekde u nich stala chyba ,ale že to vyrieši. Nedalo mi to , tak ked spal som mu vošla do pracovného emailu , a skoro som odpadla. Tam uznanie dlhu ktoré podpísal s právnikom danej spoločnosti , kde uznal dlh vo výške 500 000 EUR. Samozrejme že som ho zobudila a tam sa mi pod tlakom priznal , že tieto peniaze požičal kamarátovi ktorý bol v ťažkostiach a veľkú časť dal do nejakých akcii . Ako sa mu podarilo vyviesť tie peniaze z firmy neviem . Pôžička kamarátovi mala byt krátkodobá , už je to 4 roky čo ich nevrátil ,takže je premlčaná .
Pred 5 rokmi minul z našich peňazí asi 10 000 , bez môjho súhlasu a za mojim chrbtom na nejaké investície a do bitcionov. Niesla som to veľmi ťažko a sľúbil mi že to už nikdy nespravi.
No s našimi peniazmi nespravil , spravil niečo obdobné s firemnými peniazmi . Znova , bez ohľadu na mňa a naše deti , a čo to s nami ako manželmi urobí . Sebecky , lebo on mal takú potrebu a samozrejme známi ktorý je teraz v bankrote,takže prachy sa už nikdy neuvidia.

Je skvelý otec , ale mizerný manžel ..minimum sexu , nejaké emotívne prepojenie nie je, večne zadrichme na gauči , na mňa v podstate kašle čo chcem ja . Ale doma porobí , uprace, s deťmi sa naučí , na krúžky chodil , nakúpil čo bolo treba , len ja som tam asi tak že som poskytla maternicu , porodila som a viac ma vlastne nepotrebuje.

Samozrejme že prepukla medzi nami hádka ako hrom , pri ktorej som mu dve riadne vyťala a teda vložila som do toho asi celú silu . Výsledok je taký že som podala na súd žalobu o rozdelenie BSM , manžel žije oddelene a striedame si deti po týždni . Pracujem však s ním v jednej kancelárii a že to nie je ľahké asi vám nemusím hovoriť. Zrazu všetko ide, aj mi ráno nosí raňajky , kávu urobí , prejavuje záujem o mňa ako o ženu . Stále mi vraví že pracuje na vrátení tých peňazí a že budeme žiť omnoho lepšie z tých investícii , nech mu verím . Pchá mi pod nos tie jeho drbnuté výpočty , mňa to všetko zaujíma len do tej miery aby zaplatil tie dlhy . Ja neviem či si vôbec uvedomuje čo vôbec spravil nám ako rodine a že mu reálne hrozí basa ak to nesplatí . Ja som s nervami v koncoch a on si pozerá na PC sitkom a smeje sa , pýtam sa ho či aj normálne spí a že hej , ja nespím od hrôzy. Čo by ste robili na mojom mieste ?

Strana
z3
f333
14. feb 2021

Pani autorka, Vasa situacia je velmi vazna.. neviem,co vam povedala vasa odvokatka ,co sa tyka prevodu majetku.. Treba sa jej aste raz dobre spytata na novy zakon/ci novelizaciu co sa tyka prevodu majetku pri takychto tr.cinoch... Ja som ho este necitala. Ale treba,aby vas informovala advokatka o tom,ci aj prevod majetku na vas ci deti nebude bezucelny.......
Kedze moze taky majetok byt blokovany.aj ked bude prevedeny .. a nemozno nim nakladat do skoncenia precesu a sporu...
V mohych statoch zap.europy su taketo zakony bezne ...
Ten dlh je znacna suma.. a tak predpokladam ze len z vasho terajsieho prijmu nedokazete ho len tak lahko splatit .... bez predaja nehnutelnosti a inych aktiv,co mate... takze samoze stat,ze pridete o vsetky majetky hnutelne aj nehnutelne... pretoze to rozdelenie BSM bude vas chranit ako vylucnmu v lastnicku len pre ciny,ktore nastanu po rozdeleni.... nie na dlhy,ktore vznikli predtym.
Ja na vasom mieste navtsivim este dalsieho advokata a poradim sa s nim..

autor
14. feb 2021

@f333 ďakujem , advokátka mi myslím poradila dobre, je tam rozdiel medzi výkladom NS a ÚS, ide o výlučný dlh môjho manžela , ktorý však môže byť uspokojený aj z nášho BSM ak nie je do doby exekučného konania vysporiadaný alebo preventívne ošetrený . Tento dlh sa netýka mňa ako osoby . Úskalia viem , nemám však inú možnosť. Manžel nie je obvinený , dlh je v splatnosti do júna a siahnuť sa može iba na majetok v BSM .

f333
14. feb 2021

Tu nejde o vyklad medzi NS a US... ide o dlh vasho manzela..ano ale kedze mate BSM,tak aj ked ho rozdelite,tak ten dlh nastal v case vasho BSM.. takze sa nevztahuje na to,ze by sa uspokojoval len z majetku vaho manzela....
... Vas manzel uz uznal ten dlh.. to znamena,ze ho musi splacat. stale mate BSM... takze ho splaca z vasho BSM... A a kedze nastal v case bsm, tak moze byt uspokojeny aj z vasej ciastky BSM . a bude teraz na spolocnosit,ci podaju na neho tr.oznamenie.... to je trestopravna rovina.... no atam nastupit moze potom uz ja zakaz nakladania z majetkom ,ktory bol prevedeny na inu osobu...a z toho majetku potom uspojojena nahrada skody...

autor
14. feb 2021

@f333 ešte ho nespláca , dlh má svoju splatnosť. Manžel nie je ani obvinený , ani nie je na neho podaná žaloba, uznanie dlhu je bez okamžitého výkonu....je tam toho veľa čo hrá aj v môj prospech ale o tom už nechcem písať. Samozrejme úskalia viem. Majetok nebude prevedený ale bude vyporiadaný podľa zákonných dôvodov, obidvaja podnikáme . O škodu nejde ,lebo tá by bola definovaná aké štvornásobok priemernej mzdy .

f333
14. feb 2021

Kym bola skoda definovana ako stvornasobok priemernej mzdy? Ved pisete,ze uznal dlh,/cize skodu spolocnosti 500 000 eur..
No,nesplacaho.ale uznanim dlhu tento je pravne uznany.... takze sa bude ocakavat podanie zaloby ..... ak dso urciteho datumu dlh nesplati.. staci ejdn aprdzalobna vyzva..
No ak mysite,ze vela hra vo vas prospech,je to na vas.....

autor
14. feb 2021

@f333 Zákoníkom práce.

f333
14. feb 2021

Teraz vidim,ze nemate naozaj ponatia o vasej situacii...radim vam naozaj dobre pravnika najat....

autor
14. feb 2021

@f333 ďakujem za odporúčanie, moje poňatie o mojej situácie je viac než dobré , plne si uvedomujem úskalia hrozby a vy ste mi naozaj pomohla týmto komentárom , nepovedala ste mi nič nové čo by som nevedela. Až na to že nejde o škodu zamestnanca spôsobenú zamestnávateľovi , lebo to by sa posudzovalo inak práve tým 4 násobkom priemerného platu podľa ZP. . Ide o spreneveru .

autor
14. feb 2021

Ja vám ďakujem všetkým za príspevky, budem sa musieť s tým popasovať a nejako to zvládnuť , nič iné mi ani neostáva . Mnohé príspevky ma utvrdili že sa urobilo všetko čo sa dalo tak v právnej rovine ako aj osobnej , viac urobiť v tom neviem. Tak teraz sa už len z toho nezblázniť a hádam sa aj niekedy poriadne vyspať.

f333
14. feb 2021

ja na zaver napisem , clovek,ktoryma dobreho advokata,ma situaciu pod kontrolou nejde pisat na werejny web MK a pytat rady Tomu advokat uz davno poradi /od leta to trva,ako to vyslo najavo,/ ,co ma robit .uz davno ma rozdelene BSM ak advcokat ma zato,ze to je vychdisko z vasej sitacie To,co ste popisali v prispevkoch jasne ukazije,na to,ze nechapete ci necete pochopit vasu situaciu..
Tu vam niektore pisatelky napisali svoju aj odbornu mienku.... je na vas, co urobite.. my znasat vasu skodu nebudeme....tym je pre mna tato debata ukoncena...

autor
14. feb 2021

@f333 vy ste to aj čítala ??? prevalilo sa to teraz v januári , od akého leta ? Koľko som na to mala ?Mesiac. Aké odborné rady ? Dobre mienené rady . Ja nemám čo pochopit , ja jasne viem v čom žijem na rozdiel od vás, ktorá nerozlišujete škodu od sprenevery alebo schodku finančných prostriedkov. Postupujem presne podľa rád právnej kancelárie p. nemecká právnička.

f333
14. feb 2021

Panni autorka, citam z agresivneho preejavu vasich prispevkov,ktore sa stupnuju, vasu neistotu..... precitajte si svoje odpopovede este raza najdete tam datum,kedy bol uznany ten dlh.. ten nebol uznany v januari...... A pre mna je debata s vami uzatvrena.Pisala som,to,.len vy kultivovane nuansy chovania zrejme nepoznate....

autor
14. feb 2021

@f333 ale ano , tento vás kolotoč ja poznám 🙂 dlh bol uznaný v decembri počas auditu . Pekný deň a už nereagujte, nedala ste mi nič nové.

f333
14. feb 2021

Ja som sa jasne vyjadrila.. ale ako citam, nie neista,ale labilna.... kedze stale nechapte,ze som konverzaciu uzatvorila....

autor
14. feb 2021

@f333 veď vravím ..spoľahlivé kolečko nesklamala ste . Nereagujte, to vám len poradím a pre druhý raz čítajte poriadne.

f333
14. feb 2021

Ono je vobec zaujimave pozorovat chovanie takychto zien na mk ako anonym predvadza...Mk je plny pod.pripadov.... prekladam ti priatelke lekarke....zaujalo ju to spravanie....
Casto aj na webe pravne poradenstvo predvadzaju take chovanie,,ked dostanu radu,aka sa im nepaci...

autor
14. feb 2021

a idete si ďalej ...🙂 Ak niečo ukončím tak ukončím .Držte sa toho .

f333
14. feb 2021

NO presne tak... z psych hladiska pre zaujem lekarky,ktora bola zvedavana rekciu anonyma ... a skutocne podla jej predpokladov to vyslo...
zaujimave to bolo pre nas dve kvoli jednej debate odbornej ...
Dakujem anonymovi za spolupracu..

autor
14. feb 2021

no kam ešte dokážete zájsť 🙂 . Keď to neviete vy ukončiť , ukončujem to s vami ja . Prajem vám pekný deň aj tej vašej kolegyni ( neexistujúcej ),.

lula313
14. feb 2021

@f333 ja sa musím autorky zastať. Už som si Vás všimla minule, keď ste sa snažili radiť mamine, ktorá bola obeťou domáceho násilia. Možno Vaše rady mienite dobre, ako bezplatne rady od právničky by boli určené aj veľmi ocenitelne, ale forma, akou ich davate, je absolútne nevhodna(arogantne, posmešne, z obete spravit pomaly vinníka,...). Jedna skúsená právnička predsa musí vediet komunikovat na urovni, dávať nestranne nazory a nezosmiesnovat klienta, lebo potom to vyzerá tak, že ste sa sem na maminach prišli ešte voziť a nie im pomôcť.

autor
14. feb 2021

@lula313 ďakujem , toto je klasický kolotoč, ktorý poznám f33, predtým alica opakovane zas a znova. Najprv to začne akože radami , potom to pokračuje že v podstate ste tak tupá že si ani neuvedomujete v čom ste v akom hnoji , keď sa ohradí človek , tak ste agresívna , potom labilná a nakoniec sa vytiahne táto schizofrénia ťažkého kalibru . To je klasická cesta, nič z toho ma neprekvapilo , odpozorovaná z mnohých diskusii.

drahomirrra
15. feb 2021

Alicka107, zas a znova... Clovek ked cita jej kydy, az mu je tazko. Uz aj preto, ze ich musi lustit. Autorka, vela sil. Si v nezavidenihodnej situacii... ☹

hankm
15. feb 2021

@autorka, kedze vela vie, tak preto je v celku pokojny. Vzajomne sa “drzia za gule”.

autor
15. feb 2021

@hankm áno , čiastočne si to myslím aj ja. Mohol by ich zrejme dostať do riadnych problémov . Na druhej strane je to aj jeho povahou , on nie je emočný typ , je to dosť chladný človek .

desore
Autor odpoveď zmazal
desore
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3