Stahovanie do Francúzska s deťmi
Ahojte! Manžel pracuje v zahraničí, konkrétne v Belgicku. Žijeme v zahraničí už všetci, aj naše 9 ročné dieťa, ktoré tu navštevuje ZŠ a takisto 4 ročné, ktoré je v MŠ. Manžela preradili však do Francúzska, takže by sme sa mali sťahovať. Problém s tým nemáme, ale neviem sa rozhodnúť, čo s deťmi? Je mi ľúto detí, aby začínali jeden novú ZŠ a druhý novú MŠ. Starší syn už chodí aj tak do druhej školy, keďže začínal MŠ a ZŠ v Luxemburgsku.
Zvažujem, že sa vrátim s deťmi domov, keďže starší je vedený aj na ZŠ v SR. Čo by ste robili vy?
Rodina sa stahuje cela. My sme tiez takto labzovali po svete a aj stale budeme. Tiez prakticky sedime na zbalenych kufroch a cakame, kedy muza zase Niekde poslu. On pendluje medzi DE, Fr a Finskom ale kludne ho mozu poslat spät do Saudakej Arabii (tam nam bolo najlepsie), Sibgapur, USa, Cina atd. My sme pripraveni na vsetko. Akkurat, ze ja nad skolami vobec nerozmyslam. Lokalne skoly u nas neprichadzaju do uvahy, Kedze tieto Etapy su vzdy len na par rokov. Takze nr. 1 je vzdy British school alebo Aspon Medzinarodna s British Education. Akkurat tu v DE chodia deti do lokalnych skol, Kedze DE je nasa domovska krajina. Na SK deti nikdy neboli a ani nebudu zapisane. A to dvaja najstarsi su uz dospeli a budu tento sk. Rok Maturovat. Kedy mate ist? Podla toho by som nechala deti dokonca Aspon polrok v krajine, kde ste teraz.
Tak ja na vašom mieste asi najskôr riešim manželovi prácu a hlavne zmenu, aby ste sa nemuseli pravidelne sťahovať ako kočovnici.
Mam kolegu, sťahoval sa ako dieťa 4x a veľmi zle to znášal. Vždy začínať od nuly, vždy od začiatkov.
Ťažko poradiť, ale nadšená by som veru nebola.
Návrat na Svk nič nevyrieši, jedine že sa od seba ešte viac vzdialite...hlavne citovo.
@vilma7 to ale vobec nie je Problem. Zalezi od cloveka a ako to rodicia seton vysvetlia. Moje deti Milieu toto zitie v zahranici na cas. Ziju prakticky takto od narodenia. Uz mrkocu, ze chod ist zase prec. Uz sme Prilis dlho v DE.
@anonym_96bc26 no niektorí ľudia by sa odsťahovali aj do Mali len aby neboli na SK😅
@alenka58 by dve ste Take blbe. To je Predsa kazdeho vöastna vec, kde sa odstahuje. Predstav si, ze je tu na MK jedna babenka, ta je prave a detmi v Mali. A? Maju sa tam fajn. My sme boli roky v Saudskej Arabii a zivot sme mali lepsi ako je na SK, deti lepsie skoly. Moj muz je tiez Nemec, jeho Firma Ma aj Office v Bratislave Ale ja osobne na Sk Fakt nemusi. Mne ta sk. Mentalita vobec nepasuje. Na sk sa kazdy so kazdeho Stara. Zi a nechaj zit.
@alenka58 by dve ste Take blbe. To je Predsa kazdeho vöastna vec, kde sa odstahuje. Predstav si, ze je tu na MK jedna babenka, ta je prave a detmi v Mali. A? Maju sa tam fajn. My sme boli roky v Saudskej Arabii a zivot sme mali lepsi ako je na SK, deti lepsie skoly. Moj muz je tiez Nemec, jeho Firma Ma aj Office v Bratislave Ale ja osobne na Sk Fakt nemusi. Mne ta sk. Mentalita vobec nepasuje. Na sk sa kazdy so kazdeho Stara. Zi a nechaj zit.
@yanni predstav si že aj ja som tam bola pracovne a mám aj priateľku s rodinou momentálne tu na SK, preto som použila to prirovnanie, pracovne je niečo iné ale žiť tam nonstop je úplne niečo iné, jedna z čŕt Slovákov je byť hoc kde a na SK mať nepríjemné poznámky, kto chce ide bez toho aby sústavne poukazoval na SK , my s priateľkou používame tú frázu, je to prenesené že Slováci hoc kde aj keď nevedia čo ich tam čaká a potom sú prekvapení, opakujem pracovne vycestovať je úplne niečo iné a naokraj v Mali poznám viacero sloveniek, ktorým sa tam "darí"
@yanni predstav si že aj ja som tam bola pracovne a mám aj priateľku s rodinou momentálne tu na SK, preto som použila to prirovnanie, pracovne je niečo iné ale žiť tam nonstop je úplne niečo iné, jedna z čŕt Slovákov je byť hoc kde a na SK mať nepríjemné poznámky, kto chce ide bez toho aby sústavne poukazoval na SK , my s priateľkou používame tú frázu, je to prenesené že Slováci hoc kde aj keď nevedia čo ich tam čaká a potom sú prekvapení, opakujem pracovne vycestovať je úplne niečo iné a naokraj v Mali poznám viacero sloveniek, ktorým sa tam "darí"
@alenka58 Ty si mylis pojmy s dojmami.to, ze niekto Niekde vycestuje pracovne neznamena, ze tam nebude zit. Ci prejde po case do inej krajiny, alebo sa vrati do domovskej krajiny alebo ostane v tej krajine uz „navzdy“, to ukaze az cas. Clovek si nikdy nemoze byt isty, ze ostane navzdy zit v jednej krajine. Hlavne v dnesnych casoch. Ale Bolo to aj pred 100 rokmi. A ano, lepsie ako na Sk sa Mozes mat hocikde inde na svete. Je len na tebe, ako si to zariadis. Aj na Sk moze byt cloveku dobre ale akonahle tento isty clovek skusi Niekde inde nieco lepsie, uz premysla. Kolko Bolo takych, co odisli len „pracovne“ na urcity cas a uz sa na Sk nikdy nevratili. Zijem v Multi-kulti spolocnosti, zili sme v roznych krajinach, Ale vsade Bolo lepsie ako mesiac na Sk. A to decka nemuseli chodit do skoly a ja do roboty. Neviem, ci to robi tato doba, ta situacia aka je prave na SK, Ale Slovaci Su Strasne zli zavistlivi neprajni ludia(cest vybimkqm, ktorych je nastastie este stale dost).
@alenka58 Ty si mylis pojmy s dojmami.to, ze niekto Niekde vycestuje pracovne neznamena, ze tam nebude zit. Ci prejde po case do inej krajiny, alebo sa vrati do domovskej krajiny alebo ostane v tej krajine uz „navzdy“, to ukaze az cas. Clovek si nikdy nemoze byt isty, ze ostane navzdy zit v jednej krajine. Hlavne v dnesnych casoch. Ale Bolo to aj pred 100 rokmi. A ano, lepsie ako na Sk sa Mozes mat hocikde inde na svete. Je len na tebe, ako si to zariadis. Aj na Sk moze byt cloveku dobre ale akonahle tento isty clovek skusi Niekde inde nieco lepsie, uz premysla. Kolko Bolo takych, co odisli len „pracovne“ na urcity cas a uz sa na Sk nikdy nevratili. Zijem v Multi-kulti spolocnosti, zili sme v roznych krajinach, Ale vsade Bolo lepsie ako mesiac na Sk. A to decka nemuseli chodit do skoly a ja do roboty. Neviem, ci to robi tato doba, ta situacia aka je prave na SK, Ale Slovaci Su Strasne zli zavistlivi neprajni ludia(cest vybimkqm, ktorych je nastastie este stale dost).
@yanni ja nikde nepíšem že nemôžu zostať, ja píšem, o negativite voči Sk ktorú určití ľudia šíria, inteligentní ľudia to nerobia, kde som žila tak nie všade bolo lepšie ako na Sk, nestretávam sa so závistlivými ľudmi ani zlými, zrejme si bola alebo si v čudnej spoločnosti
Ja mam na to iny nazor. Vsetci vidia iba benefity a ze deti si zvyknu. Ja si to nemyslim. Co tak prestat byt sebecky, najst si pracu kde otecka nebudu kazdu chvilu posielat inam a zabezpecit detom stabilny a trvaly domov? Pytali ste sa vobec deti, ci sa im toto presuvanie paci?
@anonym_autor ako ste sa napokon rozhodli? Idete spolu vsetci alebo inak?

Asi ide o nieco ine ako skolu, z Belgicka do STRA sa manzelovi da spoko dochadzat