icon

Stahovanie do Francúzska s deťmi

25. okt 2025

Ahojte! Manžel pracuje v zahraničí, konkrétne v Belgicku. Žijeme v zahraničí už všetci, aj naše 9 ročné dieťa, ktoré tu navštevuje ZŠ a takisto 4 ročné, ktoré je v MŠ. Manžela preradili však do Francúzska, takže by sme sa mali sťahovať. Problém s tým nemáme, ale neviem sa rozhodnúť, čo s deťmi? Je mi ľúto detí, aby začínali jeden novú ZŠ a druhý novú MŠ. Starší syn už chodí aj tak do druhej školy, keďže začínal MŠ a ZŠ v Luxemburgsku.
Zvažujem, že sa vrátim s deťmi domov, keďže starší je vedený aj na ZŠ v SR. Čo by ste robili vy?

Strana
z2
simsalabim
25. okt 2025

@anonym_autor rodina ma ostat spolu. Chodte s manzelom.

anonym_f16600
25. okt 2025

@anonym_autor deti to moze obohatit, zostante s manzelom.

dskjhfdlkdjhl
25. okt 2025

@anonym_autor Deti si zvyknu skor ako Ty.

biba_18
25. okt 2025

a aká je pravdepodobnosť že manžela o 3 roky znova preložia?

tundra
25. okt 2025

@anonym_autor ist na Slovensko nie je stastne riesenie.Deti maju skvely zaklad do zivota.Nasi sa prestahovali len zo Slovenska do Švajciarska a nad navratom vôbec neuvazuju.

autor
25. okt 2025
@biba_18

a aká je pravdepodobnosť že manžela o 3 roky znova preložia?

@biba_18 nikdy nevie, ale pravdepodobnosť je vysoká.

biba_18
25. okt 2025

@anonym_autor a nie je možnosť ostať v belgicku s tým že muž bude za vami dochádzať? asi lepšie ako keby si šla na svk 😏

sissy27
25. okt 2025

@anonym_autor a ked zoberies deti na svk, tak nebudu musiet menit skolu, skolku? Ci to uz bude v poriadku podla teba? Alebo to sem proste taha teba, lebo tu mas mamu, sesternice, kamaratky a mala by si tu pohodlny zivot v online manzelstve?
Ja osobne by som isla s manzelom. Nech je rodina spolu, nech maju deti do buducna viac moznosti…

anonym_52cee2
25. okt 2025
@anonym_autor

@biba_18 nikdy nevie, ale pravdepodobnosť je vysoká.

@anonym_autor a keď pôjdeš na Slovensko, tak nebudú deti meniť školua škôlku? Ved to je to isté. Vrátiť sa na Slovensko vo vašej situácii je čisté šialenstvo. Následuj muža, nech je rodina spolu a deti neprídu o denný kontakt s otcom. To, že vymenia školu a škôlku, ich len obohatí

anonym_52cee2
25. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor a ked zoberies deti na svk, tak nebudu musiet menit skolu, skolku? Ci to uz bude v poriadku podla teba? Alebo to sem proste taha teba, lebo tu mas mamu, sesternice, kamaratky a mala by si tu pohodlny zivot v online manzelstve?
Ja osobne by som isla s manzelom. Nech je rodina spolu, nech maju deti do buducna viac moznosti…

@sissy27 pomenovala si to úplne presne.

anonym_8a99e0
25. okt 2025

Ja by som sa rozhodla podla toho, do akeho mesta by sme sli do Francuzska, ako je to tam s kriminalitou, na aku skolu by sli deti a pod. Milujem Francuzsko, hlavne male detinky, mestecka v Pyrenejach. Do velkeho multi-kulti mesta by som sa bala ist a to tiez zijem v krajine, kde je kulturna roznorodost.

autor
25. okt 2025
@sissy27

@anonym_8a99e0 práveže je to Strasbourg.

@sissy27 starší nie, keďže chodi na skúšky od 1. ročníka, pozná spolužiakov, učiteľa. Menšieho neriešim, keďže chodí do MŠ a ani nie je isté, že mi ho vo Francúzsku do MŠ vezmú.
Ja už mám iba mamu, je viac u nás ako doma. Pracujem z domu, takže tu nejde o mamu, alebo mňa.

anonym_52caba
25. okt 2025

Moje deti menili 3x základnú školu. Pre deti je oveľa dôležitejšie, mať pri sebe otca ako kamošov. Zvlášť, keď sú v takom menšom veku. Keď si s otcom nevytvoria vzťah teraz, potom už bude neskoro. Ak by sa situácia so sťahovaním opakovala, keď budú staršie, budú môcť vyjadriť vlastný názor. Myslím deti 15+. Neviem, ako môžete vôbec uvažovať, že rozdelíte rodinu, keď nemusíte. Pre mňa to je nepochopiteľné 🤷

rus_g
25. okt 2025

Môj syn má 8 rokov, manžel pracuje v DK, ale od januára odchádza do Fínska. Syn chodil do školy v DK, okrem toho je zapísaný na kmeňovú školu v SR. Posledné dni sme sa tiež rozhodovali, ako budeme riešiť synovu ZŠ, keďže by to bola pre neho obrovská zmena a aj jazyk je iný, tak sme dospeli k záveru, že tento rok dokončí v DK, zostanem s ním ja a potom sa rozhodneme, ako budeme riešiť ZŠ od augusta. Jedno je isté, fínsky jazyk ho učiť nebudeme - nevieme ho ani my.
My ZŠ vo Fínsku riešiť určite nebudeme, v DK je spokojný, ovláda jazyk, má tu svoj športový klub.
Pokiaľ máte moznosť, aby si zostala s deťmi, nemenila by som ZŠ a MŠ počas roka.

miadi
25. okt 2025

Co s detmi ? Zvlastna otazka . Mne by to ani nenapadlo . Jedine ze nemas s muzom ok vztah a chces tak nenapadne rozdelit rodinu s vyhovorkou ze tak je to lepsie pre deti . Taky alibizmus . Lebo zas na Svk by zas zacinali od znovu zas nove ucitelky novy spoluziaci .,tak ci tak by boli vytrhnuti z kolektivu co poznaju len by prisli o vztah s otcom na kolko rokov ? Ved by som sa na tu zmenu pozerala skor ako ich to obohati co vsetko sa naucia ovladaju jazyky budu poznat svet ale Hlavne svojich rodicov mat pri sebe . Chlapci potrebuju ten muzsky vzor viac ako kamosov. Ale tak tvoj zivot ja by som rodinu nerozdelila koli “ skole .”

fkata
25. okt 2025

Mám kamošku, ktorej manžel pracuje v Dánsku. Ich syn je tretiak, chodí do školy v Kodani, ale takisto je zapísaný do súkromnej školy v KE. Podľa nich je obrovský rozdiel v školstve, čo sa týka SR a Dánska, takže nie je isté, že by deti po návrate do SR netrpeli, resp. by si zvykli skôr aki na francúzsku školu.
Neviem, aké máte možnosti, oni napríklad nemajú problém zostať "doma" aj 2 týždne, škola im vychádza v ústrety, takisto malý nezačínal školský rok v auguste, ale odchádzali až koncom augusta.

sissy27
25. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 starší nie, keďže chodi na skúšky od 1. ročníka, pozná spolužiakov, učiteľa. Menšieho neriešim, keďže chodí do MŠ a ani nie je isté, že mi ho vo Francúzsku do MŠ vezmú.
Ja už mám iba mamu, je viac u nás ako doma. Pracujem z domu, takže tu nejde o mamu, alebo mňa.

@anonym_autor tak aka je tvoja motivacia ist na svk dalej od manzela? Ked teda ani ty nemas nejake extra vazby na slovensku, tak mi z toho vychadza fakt len to, ze to s manzelom neklape a chystas si podu pod nohami, alebo teda vazne nechapem. Argument o zmene skoly pre deti je bizar za mna.

vroni
25. okt 2025

Nakoľko ide o zmenu medzi belgickom a francúzskom, predpokladám, že jazyk zostáv rovnaký. Školský systém podobný aj keď nie identický. Hodiť deti do predpotopneho slovenského systému, s otrasnou vyucbou jazykov
a ešte otrasnejsim prístupom vacsinu ucitelov považujem za rovnako rozumné ako dobrovoľne nakracat do priepasti. Tento nápad je dobrý jedine v prípade, že nenávidis manžela a chces pokaziť deťom život ako sa len dá. Inak je rovnakú mierou zly ako hlúpy.

vilma7
25. okt 2025

Tak ja na vašom mieste asi najskôr riešim manželovi prácu a hlavne zmenu, aby ste sa nemuseli pravidelne sťahovať ako kočovnici.
Mam kolegu, sťahoval sa ako dieťa 4x a veľmi zle to znášal. Vždy začínať od nuly, vždy od začiatkov.
Ťažko poradiť, ale nadšená by som veru nebola.
Návrat na Svk nič nevyrieši, jedine že sa od seba ešte viac vzdialite...hlavne citovo.

martinka13
26. okt 2025

Na Slovensko sa urcite nevracaj. Každý, kto môže odtiaľto deti prace preč. Ostaňte spolu ako rodina.

simona20201309
26. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor toto je obrovská dilema - domov-rodina, alebo buducnost/peniaze.
Deti sú zvyknuté ma zmeny. Zvyknu si znovu. Neskor si budu zvykať v živote na každú zmenu ľahšie.
Kvôli deťom a kvôli ich budúcnosti- nevratte sa na slovensko. Keď vyrastú, poďakuju ti.
Naozaj to nerob. Tu ostanú už len rómsky občania, kým tvoje deti vyrastú, bude to rómska krajina, plná Ukrajincov.
Môžeš svojim deťom ponúknuť viac a zabezpečiť im kvalitnejší život. Bola by si hlupa, keby ste sa vrátili.

anonym_96bc26
26. okt 2025
@martinka13

Na Slovensko sa urcite nevracaj. Každý, kto môže odtiaľto deti prace preč. Ostaňte spolu ako rodina.

@martinka13 to nie je pravda, ja mam za muza nemca. Pracuje tu. A mame aj dieta. Mohli by sme sa za sekundu zbalit a odist prec, ale nechceme.

dajanah
26. okt 2025

A inak nebolo by riesenim dat deti na medzinarodne skoly kde je anglictina ako hlavny jazyk. Hlavne ked muza casto presuvaju medzi krajinami. Tym padom by deti mali na skole stale ten isty jazyk a bolo by to pre nich jednoduchsie.

vroni
26. okt 2025
@dajanah

A inak nebolo by riesenim dat deti na medzinarodne skoly kde je anglictina ako hlavny jazyk. Hlavne ked muza casto presuvaju medzi krajinami. Tym padom by deti mali na skole stale ten isty jazyk a bolo by to pre nich jednoduchsie.

@dajanah, evidentne su vo francúzsky hovoriacom prostredí. Sieť francúzskych škôl je medzinárodná a ich školy sú všade, takže dávať dieťa do anglickej školy by som ani neuvazovala. Ja viem, že si Slováci myslia, že je anglictina jediny jazyk na svete, ale širšie uplatnenie má človek, ovladajuci aj iný svetový jazyk než angličtinu.

alenka58
26. okt 2025
@anonym_96bc26

@martinka13 to nie je pravda, ja mam za muza nemca. Pracuje tu. A mame aj dieta. Mohli by sme sa za sekundu zbalit a odist prec, ale nechceme.

@anonym_96bc26 no niektorí ľudia by sa odsťahovali aj do Mali len aby neboli na SK😅

kiki68
26. okt 2025

Ist spolu s otcom, deti potrebuju rodicov, skola nie je taka dolezita

beata_k
26. okt 2025

Chudak deti, jak macence. Nie, ani pre deti caste stahovanie nie je dobre. Ked pises, ze ho urcite poslu do inej krajiny, tak by som ostala tam kde si teraz. Manzel moze za vami dochadzat. Je dolezite aby deti mali svoj domov a stale zazemie.

dajanah
26. okt 2025
@vroni

@dajanah, evidentne su vo francúzsky hovoriacom prostredí. Sieť francúzskych škôl je medzinárodná a ich školy sú všade, takže dávať dieťa do anglickej školy by som ani neuvazovala. Ja viem, že si Slováci myslia, že je anglictina jediny jazyk na svete, ale širšie uplatnenie má človek, ovladajuci aj iný svetový jazyk než angličtinu.

@vroni to ano, ja som narazala na to ze manzela casto posielaju do roznych krajin a teda tych medzinarodnych anglickych skol je viac ako francuzskych, a casto tie skoly su nejakym sposobom prepojene ci uz ucivom (ak prestupia z jednej skoly na druhu tak vedia pekne pokracovat v ucive) alebo aj samotna skola pomoze vybavit prestup. Priznam sa ze sa vo francuzskych skolach velmi nevyznam tak preto som vravela o anglickej a kedze netusim co deti bavi kam sa v buducnosti vydaju mozeme len polemizovat o tom ktory jazyk by bol pre ne uzitocnejsi.

eva8
27. okt 2025

@anonym_autor starsi nech udrzuje nejaky kontakt s najlepsimi kamaratmi z Belgicka cez socialne siete. Sla by som do Strasburgu. Je pravda, ze deti, ktore precestuju s rodicmi "svet", nemaju akoby zazemie, staly domov. Ale da sa na to pozriet aj tak, ze maju viac domovov. Nove skolske prostredie je stres. Ale adaptuju sa skor, nez my. Deti maju domov tam, kde su rodicia a surodenci. Nechces pre deti nomadsky sposob zivota, ale rodina je dolezita, aj ked predpokladam, ze manzel je pracovne vytazeny.

anonym_b59fbb
27. okt 2025

@anonym_autor robí pre EU? ci prečo nejdete s ním ako rodina? Ak vzťah nefunguje, je na mieste sa vrátiť niekde, kde už viac menej ostanete na stalo.
Mne osobne by takýto kocovny život nevyhovoval. A deťom by som to tiež nerobila, aby každé 3-4 roky menili všetko od základov.

Strana
z2