icon

Sťahovanie z domu do bytu

14. júl 2023

Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.

mandzula
14. júl 2023

Dlab na to, co si kto mysli, riad sa pocitmi a potrebami seba a svojej rodiny. My sa prave takto zabyvavame v BA v byte po 42 rokoch na dedine a ja si to neviem vynachvalit. Ziadne vrestiace kohuty, ovce, pily, cirkularky, tony pelu, hodiny kosenie, zametania, riesenia vecne zavretej posty, obchodov, chybajucich spojov...

zmrzlinka2021
14. júl 2023

Autorka,
tie bory mozu byt docela fajn, tam je toho uz teraz tiez vela. V BA na mnohych ciestach su bus pruhy, cize clovek uprostred rannej spicky velmi krasne ide busom.

autor
14. júl 2023

@ivana11155 presun po BA som tam nerátala, to je ďalších 20 minút. Syn mohol ísť tiež na gympel do menšieho mestečka kúsok od nás ale nechcel .... Tam je tá kvalita vzdelania trochu iná, teraz je na bilingválnom, bol to jeho sen dostať sa na tú školu

missdiva
14. júl 2023

Bud by som si to na muzovom mieste zariadila aby zacinali so synom naraz alebo dala aj dceru do skoly do BA, blizko syna a vozila ich oboch spolu.
V krajnom pripade ho minimalne vozila na tu zastavku tie 3km ale teda ked uz do BA chodite skor by som sa so synom zosuladila.
To mi pride fakt divne, ze vy idete tu istu cestu autami a on takto komplikovane dochadza spojmi.

cacianka
14. júl 2023

z Borov sa odvezieš hocikam, sú tam lekári, priestory pre deti, školy a aj stredné máš busom do lamača a dúbravky na skok, aj do centra ste busom č.21 o chvíľu, spojov je niekoľko za hodinu, nie 3 za deň..., obchodov mrte v dosahu,

tetapetra
14. júl 2023

A kúpiť si dom na okraji BA? Alebo v dedine bližšie k Ba?

autor
14. júl 2023

@missdiva nedá sa nám to zosúladiť, keďže muž musí byť od 5:30 na pracovisku. Malú mi do školy do BA nezobrali a tam nastal ten zlom predať dom a mať pokoj s plánovaním dochádzania... Jasné, že niekdy ho zo školy bravame autom, niekedy aj ja zaveziem malú skôr a rýchlo jeho do školy hoci niekedy to je len tak tak aby stihol na prvu hodinu lebo ráno sú už kolóny pred vstupom do mesta.

autor
14. júl 2023

@tetapetra pozerali sme Stupavu, nič nás neoslovilo. Problem dostať dieťa do školy, kolegyňa ledva ledva vybavila dcéram školu v Lamači hoci bývajú v Stupave. A do škôlky keď chodili tak boli celé tie roky v súkromnej ... Ísť smer Senec by bolo to isté ako dochádza teraz keďže má školu na opačnom konci BA.

taminka1986
14. júl 2023

Ja teda nie som zastanca bytu a Blavy a spolu uz vobec nie😅ale v tvojom pripade by to bolo velmi rozumne riesenie. Uz len kvoli detom. Na dedine ozaj len prespis. Nema to vyznam a deti takto ked musia pendlovat, kamosov tam nemaju,kruzky nemaju a este aj peso musia chodit pomerne daleko. Uz len preto ze by som sa bala o syna by som uvazovala o zmene. A 90m2 byt neni zas az taka tragedia,su aj mensie byty a viac ludi🤗 Ja viem ze 160m2 je trosku rozdiel ale zas nemozme mat vsetko,ze ano😅A rodina nech si hovori co chce,oni vas zivot neziju,oni uz mali moznost sa zariadit podla seba😬Urcite sa nedaj nahovorit na moznost vozit deti a zostat doma,robit taxik detom ti pojde casom na nervy ze si iba doma a prides o 1 prijem a to tiez pocitite okrem ineho. Jedine ze by muz bol taky frajer ze zarobi cca 5000e a ty mozes byt ozaj spokojna doma a len kavickovat🙈

betulinka1
14. júl 2023

Podla mna ste sa dobre rozhodli, uz len kvoli detom. Budu mat vacsi socialny zivot a teda starsi sa dost nacestuje, to by sa nechcelo ani mne ako dospelej. Žijem v dome ale tiez to nepovažujem za nejaky luxus. Jedine ten bazen ale to je 3 mesiace v roku. Ked znamy s bytoviek riesia kam pojdu na vylet cez vikend, my riesime polievanie, psa, teraz treba kosiť, teraz treba trávnik hnojiť, teraz to a toto, furt je okolo toho nieco. Ak chceme niekam ist, tak musime poprosit susedov alebo kamosou, ci pridu kŕmiť psa a skontrolujú ci ide cerpadlo a polieva trávu, ci ide filtrácia na bazene, nech len kuknu ockom. Vybrala by som si nejaky pekny byt v Ba s terasou a idealne novostavbu, kde bude predpoklad, ze bude viac deti.

sasa1310
14. júl 2023

ja sa ti ani nedivím, že idete naspäť do BA. Mňa by drblo v takej dedine, kde nič nie je. Treba ale rátať s tým, že na byt budete musieť ešte niečo doložiť. Ale držím palce, aby ste dom predali. teraz je to s predajmi bieda

aduskatt
14. júl 2023

No vidíš ..a mňa by nikto z bytu v meste nedostal do domu na dedinu.-))) a nehanbím sa za to...mám tu všetko po ruke, vyžitie sa, služby, prácu, kultúru, akcie, autobusy, vlaky,...pre moje pohodlie je to skvelé...možno sebecké, ale vyhovuje mi to presne takto..syn bude teraz cestovať na VŠ, ale pol hodiny...žiadnych 100 km, na strednú chodil 15 minut pešo, základná 3 minuty...proste pekne krásne všetko poruke

aduskatt
14. júl 2023

takže za mňa odpovedám....okamžite by som išla do bytu v meste🙂)) a vlastne by ma nič nedonútilo ísť do domu......teraz sa sťahujeme do nového.....a tiež v meste

tehula2016
14. júl 2023

Ja napr. nepochopim tu honbu Slovakov za domom, a este k tomu niekde v zaprdenej dedine, hlavne ze je dom..my sme v dome 3 roky (v meste), mame 4 deti a uvazujeme o byte..a to mame naozaj super dom aj pozemok atd..ale pre nas zatial naj byvanie bolo v centre mesta vo velkom staromestskom byte..

cacianka
14. júl 2023

a aj v Dúbravke sa veľmi dobre býva, všetka vybavenosť, lokalita je pekne členitá a nie rovná ako doska, príroda za oknom, školy, kultúra, obchody, lekári...
ja som z dediny, ale pracobné príležitosti 3% v okoli, ochod ledva 1 na pol dňa, poštsa zrušená, lekári 10+km, odborní 20+,
dedina od ruky, bez vybavenosti , problémy s cestovaním a dopravou by mi za dom nestáli, a ešte okolo neho muklovať, no ani náhodou. Dom sa dá o pár rokov riešiť neskôr, ako sa okolnosti vyvinú.
V Lamači robili na škole nadstavbu, bude viac tried,

lenja123
14. júl 2023

Zástancovia bývanie v dome by si mali uvedomiť, koľko si ho aj REÁLNE užijete. Ak syn skoro ráno vstáva, aby stihol školu a večer prichádza po 17tej (v zime už za tmy) unavený z cestovania, pred ním ešte domace úlohy a učenie, tak mu je asi jedno, keby býval aj v paláci. Byť cez týždeň celé dni mimo domu - práca, škola, dlhé dochádzanie....cez víkendy zase práca okolo domu....určite je vo vašom prípade lepšia voľba byt.

zmrzlinka2021
14. júl 2023

@tehula2016
Je to taky pozostatok minulosti, kedy dopestovat si / dochovat si bolo neraz velmi podstatne pre zivot rodin a rapidne im to zvysovalo zivotnu uroven. Pravdaze ti ludia neriesili cestovanie, kulturu a neviem co, ale vacsinu zivota dreli okolo domu, na roliach, mali plne komory, kopec masa - zjednodusene povedane, boli gazdovia. Lenze nastupil socik a z gazdu sa stal otrok. Skoro rano v praci a potom druha sichta. Pravdaze nikto neriesil nejake venovanie sa detom, konicky... Toto bol taky standard zivota a kazdy to bral ako normalku. Kym clovek v meste nemal moznost si dopestovat, chovat a vsetko si musel kupovat, preto sa dom povazoval za nieco exkluzivne. A take ze kino, kavičky, divadla, vyletiky - to sa povazovalo vacsinou za darebnost lenivych ludi.

pralinka25
14. júl 2023

ja som asi uplne divna ale pre mna dom nie je vrchol blaha. som panelakove decko zo sidliska. aj moj muz. ja som o dome niekdy nesnivala. moj muz ano a napriek vsetkym mojjim logickym argumentom proti domu stale ten dom chcel. tak sme sa dohodli na kompromise. ked dom, musi byt v konkretnej lokalite. moj chlap ked sa pre nieco rozhodne pohne aj vesmirom a tak zohnal dom v perfektnej lokalite s dostupnostou pesi do 20 minut vsade kam nam treba. akoze fakt uplne genialna poloha, super dom lebo sme si ho postavili podla predstav a ja som vdacna ale aj tak by mi vobec nerobilo problem vratit sa spat do bytu. deti sa same na zahrade nudia. nechodia tam. jedine ak tu maju kamosov a mne sa uprimne nechce mat na krku este okrem svojich troch aj cudzie deti. ja na zahradu nechodim vobec hoci je pekne urobena. mna to ani nenapadne. kavu si najradsej vychutnam na sedacke doma. bazen sme mali ale bola s tym robota a nemali sme na neho cas.
neviem ako tvoje deti ale pochybujem ze stredoskolaka tankuje nejaka zahrada. kupte 4 izbak a bude mat kazdy svoju izbu. decka aj tak nepotrebuju obrovsku rozlohu. pubertak v izbe toho uz moc okrem lezania a sedenia nenarobi.
ja by som na vasom mieste bola prec uz davno. nechapem preco maju ludia domy ako modlu. ako keby to bol vrchol uspechu a stastia. akoze dobre pre niekoho mozno ano ale za taku cenu ako ty opisujes by mi to nestalo.

bimbina
14. júl 2023

Bývať na dedine v dome , je sen pre niekoho. V takom prípade …. Nočná mora 😀 my sme prešli z bytu v meste do domu v meste , čiže to je úplne iná situácia , ešte skôr mám všetko bližšie ako v tom byte . Ale mesto je mesto . A keď je dedina tak ďaleko … správne rozhodnutie . Nezáleží či dom či byt , základ je , že ste všetci spolu a rodina je šťastná a bez stresov . 😊

emma022
14. júl 2023

Mňa by drblo, keby som musela každý deň 3 hodiny cestovať do práce alebo do školy. To je tak zabitý čas ☹️. Chudák chlapec.
My tiež bývame v dome, ale v dedine 10 min. od krajského mesta. A dedina je veľmi dobre vybavená. Máme tu školu, škôlku, poštu, lekáreň, obchod, dokonca zdravotné stredisko, kde máme aj pediatria.
Ja sa ti vôbec nečudujem, že to všetko chceš mať po ruke. Keby mi chlap povedal, aby som dala výpoveď, aby som mohla robiť deťom taxikára, tak ho niekam pošlem. Čo ty a tvoje potreby?
Predať dom nie je žiadna hanba, ak je to to jediné, čo vás tam drží, je skôr hanba ostávať tam. Neustupuj svokrovcom, na úkor tvojich potrieb a potrieb tvojich detí.

mamusa123456789
14. júl 2023

@missdiva myslia, ze ta premávka tam bude taka šialená, keď v tej obci vlastne nič nie je?

veronikazuko
14. júl 2023

Ja si myslím,že robíte dobre👍

alenka58
14. júl 2023

držím palce aby to vyšlo, toto považujem za trápenie, cestovať toľko by mňa nikto neprinútil, je to izolácia aj keď viem že sa v tom niektorí nájdu, ale deti toto nepotrebujú, máme dom v blízkosti BA 10 km, ale ani víkendy tam často netrávime nám je lepšie v byte v BA, z môjho pohľadu je nám ten dom na príťaž lebo treba tam udržiavať aj záhradu a veľa chodíme na výlety cez víkendy tak časovo nám to moc nevychádza

surama
14. júl 2023

Mam pocit, ze to prislo s koronou, ze zrazu vsetci chcu mat dom a potom zrazu je tu tento fenomen, ze ludia vytriezveju a ked zacnu zit zivot dalej a dochadzat a vsetok cas travit mimo toho domu, tak je problem.

Byt daleko od mesta v dedine, kde nic nie je je pre mna uplne najhorsia varianta. To bez urazky autorka, ja som tak vyrastala, takze to cele dobre poznam. A ja som bola to dieta, ktore travilo 2h v autobuse + dalsia min. 1 hodina cakania na bus. Nikdy viac. Nerob toto svojim detom a chodte do bytu. To je tak strasne vela casu totalne nevyuziteho... Ak byvat na dedine, tak jedine s plnou vybavenostou a blizko mesta.

tetapetra
14. júl 2023

Tak potom robíte dobre

alenka58
14. júl 2023

@pralinka25 si to výstižne napísala a ináč v tejto rýchlej dobe tráviť cestovaním hodiny.....

kingstonka
14. júl 2023

... stredoškolák cestuje denne 90 + minút? Toto si pre svoje dieťa neviem predstavit... ak nemá nárok na internát, jednoznačne by som už bola presťahovala...

hanaxxx
14. júl 2023

Ja mam rada dedinu, zivot v dome, ale vo vasej situacii je jednoznacne bratislava a byt spravna volba. Deti uz mate vacsie, uz im treba viac kamaratov ako zahradu (tej si predpokladam uzili dost).

kris_tin257
14. júl 2023

Presne to čo si popísala sú dôvody prečo my aj keď máme dve deti nechceme opustiť byt v Bratislave a ísť niekde do satelitu do domu, všetko máme na peši blízko nepotrebujeme auto k bežnému fungovaniu a je tu milión aktivít každý deň pre deti, syn je ešte len škôlkar ale už teraz má krúžok futbalový ktorý je tiež k nám na peši... A starať sa o dom pozemok nebodaj bazén pri dvoch deťoch? Radšej chodíme na výlety a ten čas ktorý by sme tým malý tráviť trávime spolu ako rodina 😊 čiže za mňa a aj za môjho muža určite choďte do bytu 👍

zuzka102
14. júl 2023

4-i byt s 90m2 ..."nie je to veľký byt" 😂 Och, pobavilo ma to. 😅 Ved mate len 2 deti, nie 4 ci 5. Je to podľa mňa relatívne veľký byt, teda taký komfortný.
Akokoľvek, vo vašej situácii sa určite presťahujte z toho zapadakova do mesta.. bude sa vám ľahšie žiť všetkým. Reči ostatnej rodiny nech vás vôbec netrápia.