Sťahovanie z domu do bytu
Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.
Mesto je viac možností, viac podnetov. Keď je to to čo potrebujete, tak ste sa rozhodli správne. Pre deti môže byť takáto situácia ako väzenie, kedže sa sami nevedia dostať preč.
Pre príbuzných môžete argumentovať dostupnejšou zdravotnou starostlivosťou, rýchlejším príchodom záchranárov, požiarníkov.
My sme sa sťahovali z dediny z domu do mesta do bytu a neľutujem. Bol to starý dom a vela vela tam trebalo investovať. Tak sme išli do bytu všetko blízko a kúpili sme si záhradu kde chodíme s deťmi na víkendy- prázdniny je cca 30 min autom od domu. A sme spokojný.
Necitam odpovede, precitala som si len tvoj príspevok. Ale tiez by som brala ohlad na deti. Vsak keby ste velmi chceli mozete si casom bejaku vikendovu chatku zaobstarat ako alternatívu za dom, ked budete chciet ísť niekam z bytu. Takze kludne dat deti na prve miesto a byvanie na druhe. Štandard byvania im nezhorsite, naopak viac spolocneho casu im da do zivota viac 😉 A urcite by som sa opýtala ak deti, co si o tom myslia, nech sa citia ,, zatiahnuté,, v dobrom do rozhodovania 🌼
Ahoj kamarátka presne pre toto iste predala dom a šla do mesta do bytu presne ako vy takže nevidím v tom nič zlé ani zvláštne ani ze ste na hlavu úplne vám rozumiem žiť ďaleko od centra od mesta je pri deťoch veľmi náročné a ani žiadni kamaráti partia keďže na dedinách nie sú ihriska kde by sa stretávali. Kašli na reči a choďte do toho uvidíte ako sa vám uľaví, aj kamoške cela ich rodina vyhadzovali furt na oči ci nie sú normálni,ale pre mladé rodiny je bývanie v meste proste pohodlnejšie, domček na dôchodok.
Ja som sla z bytu do domu,na ktory som sama ale nemenila by som.byvam v okrajovej casti mesta,do centra autom desať min,mhd,velke obchodne centrum 15 min pesi.Mam rada zvierata,kvety plus si pestujem.Mam k tomu vzťah a to robi vela.Vela robi kde ten dom je a vztah k takemuto stylu zivota.
Bože baby ja Vás obdivujem, tie čo ste sa rozhodli ísť z domu do bytu. Ja o Tom už rozmýšľam dlho. Dcéra tiež dochádzala na ZŠ do mesta, teraz ide na SŠ a zas bude cestovať. Sama mi posiela linky na byty, že ju to v tejto dedine nebaví, nemá tu kamarátov. Na dvore čas netravi. Šťastná, keď môže ísť s kamošmi von do mesta, ale keďže sú prázdniny, všetci sú niekde rozlezený. A keď ju už pustím, tiež robím taxikarku, lebo spoje nie vždy idú tak akoby mali..A úprimne ako tu už niekto písal, každý víkend riešiť, polievanie, trávnik burinu, stále niečo.. tiež ma to nebavi. Radšej ísť na kávičku do mesta, alebo na víkend k rodičom, na vylet. Neviem nabrať odvahu na ten krok, zmenu. Byt by som kúpila v krajskom meste. Jediný problém je to, že celá moja rodina vrátane ex sme tu v tejto dedine, kde som v skutočnosti ani ja nikdy žiť nechcela, ale život to zariadil inak a úplne chápem aj svoju dcéru, lebo sme sa sem presťahovali keď mala toľko čo ona, ale vtedy tu bolo aspoň kino, diskotéky pre mládež.. Teraz absolútne nič.
Nečítala som diskusia, ale poviem ti, ze urobite dobre ak pojdete do mesta. Ja som tiez z dediny 40 km od BA. Mamina je povodne odtialto. Nasi tiwz boli 10 rokov v Ba, potom tu postavili dom, prestahpvali sa, ked mal brat 10 rokov a teraz ma 40 a doteraz hovori, ze to bol ich zivotny omyl, cely zivot len misel cestovat. Mne to nevadilo, ale on im to vycita doteraz. Takze ak tvojmu synovi lezie na nervy cestovanie a aj dcera je ok sprestahovanim, tak chodte.
My sme namiesto mensieho kúpili drahy vacsi byt.kazdy na nas pozera,ze sme sprosti,ze za tu cenu mam dom.ja nechcem dom,chcem byvat v meste a toto nám úžasné vyhovuje. Ja zas nechapem ľudí v dome. Každý je spokojny.my v našom byte,znami v ich dome. A to je hlavne,nepozeraj na nazory. Ak sa ti ulavi,budeš spokojnejsia,je to spravne rozhodnutie 🙂
Ahoj autorka po precitani tvojho prispevku ( + vlastna skusenost ) ..určite ti fandim a priklanam sa k tvojmu nazoru , z domu do bytovky' ..nevidim na tom vobec nic zle ..myslím si ze by si sa nemala nechat ovplyvnovat názormi sirokeho okolia + rodiny ..urob to tak ako to citis ty ..poznas seba, manzela, vase deti ... ja by som si nevedela predstavit , odstrihnut deti a aj seba od zvysku sveta len preto ze byvame v dome a do panelaku sa to nejodi ' ..deti a aj vy s manzelom ste vo veku kedy je ozaj lepsie byt a zit niekde kde to , zije' ako but otrokom denodenneho cestovania ...za mna určite byt 😉drzim päste 😉
Mávam podobne pocity..ale u nás ja mám ešte malé deti.. škôlka a asi aj škola bude v Ba..neviem či obec podarí dovdety postavit novu školu 🤷🏼♀️ obaja robíme v Ba..ale manžel ani za svet nechce do bytu, nechce sa naťahovať so susedmi a tak..ja ho aj chápem..čiže nedostatky čo má bývanie v setelite pri Ba tolerujeme keď si predstavím, čo by to bolo v byte..tu som rada, som za plotom a susedia mi nevidia a neriešia moju domacnost..chceme si niečo doma urobiť tak urobíme, nepotrebujeme nato súhlas polovice vlastníkov a tak.. ale my sme v Ba do 30 min autom..a kam chodí aj vlak a bus..čiže decká keď budú vacsie tak by sme to mali mat pokryte.. u mňa nech si hovorí každý kto chce..dolezi je aby vy ste boli stotožnení s tým, ze takto naozaj bude dobre.. a reči ostatnych, sú mega zbytočne, nikto nikdy nevie čo ten človek preziva a prečo s tak rozhoduje, keď nenosí jeho topánky.. držím palce 😊
@aduskatt no a vyrástol syn aj bez domu.My sme bývali na dedine a sme závideli deťom, čo boli v meste, že nemuseli dochádzať a to sme nemali až úplne také komplikované dochádzanie ako autorkyn syn.Ked sa dalo, stále sme boli v meste pri kamoskach
Ahojky, ja budem za menej populárny tím, no my sme pred 7. rokmi predali starší rodinný dom a išli do bytu, do inej dediny. Ľudia sa nám čudovali, lebo dom je "istota". Máme menej povinností, menej nákladov, bývame v malej bytovke, kde sme často spolu, pri bytovke máme bazén, malé záhradky a spoločné posedie. Bývame blízko mesta, za 15 minút sme v centre, ja som veľmi spokojná.
@tehula2016 a to zadlženie na 30 rokov a aj tak celý život trávia v meste, lebo školy a práca.Domov sa idú vyspať.Potom deti vyrastú,aj tak majú prt z tých domov a zostanú v nich ľudia len sami, odpadne im balvan zo srdca ak sa im podarí splatiť pôžičku a teraz dôchodok, oveľa menej peňazí,zaprdena dedina.Zase Treba len auto na dochádzanie do mesta po doktoroch.A to už vekom nemá človek ani také reflexy a atď.My žijeme v byte a svokrovci predávajú dom a idú tiež do bytu do mesta.Aj môjmu mužovi odpadne starosť o ich dom, keďže musel on robiť okolo domu.Oni už tak ani nevládzu
@kvietocek87 aj v ramci mesta dochadzas a ja som normalne rada za obcasnu pracu z domu lebo denne 2 hodiny precestujem rano skoro hodinu a vecer detto. Do mesta chodime minimalne lebo okrem krciem a restik tam uz nie je, vacsina malych obchodikov zanikla. Okrem dcery nie sme vyznavaci kavickovania a behania po obchodnych centrach. Ceny v kinach su uz take, ze listky, obcerstvenie pomaly 50€. Deti aj tak nam idu do veku, ze ich uz ihriska a vylety s nami nebavia. Cize ano mi sme radi za tu zaprdenu dedinu, rano dam gumaky, turisticke boty a uz som v lese. Ale my sme to obidvaja chceli, teraz vikendovo a casom na trvale byvanie. Nemame haciendu a dizajnovane tak, ze na prizemi mame spalnu, satnik, sprchu, wc a mini kuchynu s obyvackou, hore 2 izby s kupelnou a wc to je vsetko. Soferuju aj 70 rocni, kazdy ako sa citi. A tak mozno na starobu zmenim nazor, uvidime.
Dobre ste sa rozhodli, Znama vymenila velky poschodovy dom v Rovinke za mensi byt s terasou v Ba a veru nelutuje. Syn ma skolu kusok od bytu, ona nezabija denne hodiny v zapchach, kedze robila vela z domu. Rano zaviest do skoly a ist nazad, potom pre maleho a zas v zapche domov. Kvalita ich zivota sa vyrazne zlepsila. Co presedela v aute cestovanim, moze teraz skocit do posilovne alebo si dat v klude kavu.
@dooscoby ale je rozdiel, ked ti v meste ide mhd kazdu chvilu, aj ked musis prestupovat alebo aj ked cesta trva 45 min. a rozdiel, ked ti ide autobus domov raz za hodinu a posledny ide o piatej, siestej vecer... v tom meste sa dieta aj prebavi s kamosmi, ked nemusi utekat na bus domov- aby nezmeskal a neprisiel tym dalsim o siestej, siedmej vecer. alebo prejde pesi na dalsiu zastavku, ked mu ujde nejaky najblizsi spoj. alebo moze ist aj pesi, ked mu cesta trva povedzme len pol hodinu(ale ide aspon bezpecne po chodnikoch). ale ked mu ujde bus na dedinu a dalsi ide o hodinu alebo uz nejde, to je dost ine.
Podľa mňa ste tam už dávno mali bývať, aby aj syn mal krúžky...teraz v 15tich s akým krúžkom začať? Ale oki aspoň kvôli dcére určite sa presťahujte a nie len kvôli nej...
Hanba to vôbec není a ďalšia vec čo koho do toho...
My sme bývali v meste ale malom a postavili dom vo vedľajšej dedine a veru dlho som hlavne kvôli dcére rozmýšľala že by sme sa presťahovali do veľkého mesta do butu kde by mala možnosti krúžkov...v malom meste to je bieda...
A nie len kvôli tomu. My sme mestskí ľudia prídeme domov a rozmýšľame že ideme na bicykle, na zmrzku, na výlet....
Áno teraz v lete to je super lebo veď bazén ale v meste môže ísť človek do aquaparku, je tam viac možností....
Ja by som na vašom mieste ani sekundu nevahala
Z toho co pises by som to riesila takisto. My byvame v dome,no autobus k nam ide kazdu hodinu, k tomu vlakove spojenie. U mna ak by sa naslo viac nevyhovujucich veci,sli by sme do bytu
Dobre robis. My sme isli z domu do bytu v ba najlepsie co sme mohli urobit stastne deti aj rodicia pokojny neupobahlany zivot bez travenia Zivota v aute ale spolu. Krúžky ihriska a kamaráti…
Ja osobne si neviem predstavit ist do bytu, ale vy mate uplne inu situaciu. Inak cudujem sa, ze ste syna nedali na intrak, ved to cestovanie je dost aj na dospeleho, nie na dieta. Ak chcete ist do mesta koli synovi, to by som ja napr. riesila tym intrakom a neviem, v ktorej je triede, ale bude to max 3 roky este. Zalezi hlavne, co chcete vy s muzom, deti vyrastu, odidu, co potom.. A aj deti su rozne, napr. moj ked sme mu povedali, ze by sme sa najradsej prestahovali na samotu, tak povedal, ze by to bolo super 🙂.. takze fakt zalezi vela aj od naladenia deti.. Necitala som vsetky komentare, takze neviem, mozno si upresnila dovody.. No a reci ostatych, to by som ja teda vobec neriesila, neziju vas zivot..
Ale ináč je teraz veľmi veľa domov na predaj.Hlavne tie bungalovi, čo majú metráž ak byt a dvory také, že keď človek vide z dvier ta dobreze im nedá bránka facku.Jeden záhradný domček, možno nafukovací bazén a je po dvore.Ci nemajú to z čoho ľudia splácať alebo čo..... veľa ich je.Pozerala som inzeráty
Spravili ste dobre tak ako budete mať dochádzala som 10.rokov a bolo to na šľak trafenie pre mňa hlavne v zime ,dcéra ziadne kamošky vždy frflala ,že v meste má všetko a tu nič ...takže sme v byte a ja by som teda nemenila už dom za byt iba ak tak ako píšete za úplne novostavbu ..mali sme starý obrovský dom ale toľko roboty že už nikdy viac ....keď do domu tak uplne nový porobeny už a len sťahovať ale nemáme nato ani ni takže sme v byte
Nečítala som diskusiu. Ale urobila by som doma poradu celej rodiny ako to oni vidia.
Druhá vec jedno dieťa pôjde z domu na VŠ predpokladám aj toto by som zohľadnila ak sa bude brániť že nechce na byt, keďže bude viac v škole ako v dome.
A s tým presťahovaním išli sme z domu do bytu. A to som vyrastala v byte. Išlo má tu prvý týždne slahnut kvôli hluku výťahu ktorý je pri spálni. Teraz? Spím ako drevo je to úplná pohoda. Len jeden problém bol kde dať všetky rarohy z domu 😂 takže také ako fúrik a motyky sme porozprávali..a vopred som sa už snažila zbaviť vecí aby ma pri dni sťahovania neslahlo a bolo toho menej
S malymi detmi je najlepsie v dome so zahradkou, ale akonahle su vacsie, uz to zacina byt nevyhodne. Podla mna je dobry krok vratit sa spat do mesta
Nezvazovali ste blizsie k BA v dakej dedinke? My sme z Mostu pri BA a mame to v podstate vsetko. Ale je pravda ze do BA nedochadzame. Ak je to pre Vas lepsia moznost tak urcite nevahajte.
My byvame v byte v meste a vobec nam to nevyhovuje, ale zase financne by sme si mohli dovolit len dom niekde daleko daleko. A to nam za to nestoji, by sme este aj skrachovali na cestovnom asi. Su ludia co im vyhovuje mesto a su taki co dedina. Vam vyhovuje viac asi mesto a to je super. My napriklad v meste si to nejak nevieme uzit, az mi je to luto, lebo je to pohodlnejsie. Ale tak zase treba mysliet aj na prakticku stranku a financnu a zijeme len raz a nemusi byt vsetko v zivote dokonale. Na vasom mieste by som vobec nevahala, vratila by som sa do mesta, ked vam to este aj viac vyhovovalo, tak nie je o com rozmyslat. Ked sa to vasej rodine nepaci, nech idu oni do domu alebo odkupia dom od vas. Nemusi vas zaujimat co vyhovuje im, kazdy je iny, kazdemu vyhovuje nieco ine. Vy zijete svoj zivot a mate s tym spojene radosti aj starosti, tak nech sa oni staraju tiez o seba a nie o vas.
NIkde nie je napisane, ze ked vam to bude vyhovoat, tak sa uz nemozete vratit do domu ;)
a ešte ku komentom - že na starobu...s pribúdajúcim vekom korelujú aj choroby,nie vždy,ale štatisticky.Chodiť po lekároch alebo otravovať deti nie je nič príjemné.Známej operovali klb ramena - má 64 rokov, šoféruje....ale ako ? denne 4 mesiace obťažuje ľudí,lebo sa z malebnej dedinky kde je ticho a krása súkromia nevie dostať k lekárom a k rehabiltáciám...Druhej operovali bedrový klb - tiež moderná žena 62,šoférka.A vôbec všetko ,čo so stárnutím súvisí.Opravy domu,odmetanie snehu,umývanie okien,kosenie,ani nemusíte mať záhradu na dopestovanie.Dom je neskutočný žráč peňazí...raz sa pokazí kotol,kotol treba revidovať,komín treba revidovať,potom bránka,tak rinvy,treba natierať,meniť...a vôbec ...na starobu je treba mesto,dostupnosť lekára a obchody - donášková služba funguje......Nikdy ale nikdy na starobu na dedinu...

U nas opacne na stare kolena do domu a mat hospodarstvo. Bory je taka pustatina na poli, ale to je moj nazor a odtial bus bud tiez dlhsie presliapat na 21 alebo kazdych 30 min tusim tade chodia tie mensie. Dochadzanie do ZS a SS treba tiez. A zase v BA sa tiez nacestujes, byvame koniec Dubravky a okrem Petrzalky sa na priamo nikam nedostanem. Do prace na 2 prestupy a cesta 45min az hodina. Do centra elektrickou nekonecny pribeh. Mame rozostavany RD teraz vikendovo pri Smoleniciach, v Trnave autom za 30 min, autobusom okolo 45 min cize to iste ako teraz MHD. Ale dceru prijali na gymnazium, ale zase tie kruzky no stredoskolak uz tomu vela neda. Syn ma NAKS a zo skoly nema ani jedneho kamosa, dcera su tiez trieda, ze ma az 2 spoluziacky co si s nimi rozumie, jednu mala, ale nie dobra partia nahovorila ju na zle veci cize z tej strany ma zakaz. Uvidime co casom, muz by sa aj stahoval, syn je tvarny mozno kym on pohde na strednu dcera uz bude schopna fungovat sama v meste.