icon

Stále som nervózna a kričím po deťoch

26. sep 2020

Baby prosím Vás, ste niektorá na tom rovnako?
Som už zo seba na prášky, pozorujem sa že poslednú dobu neustále po deťoch kričím, niekedy ani neviem prečo. Proste nemám žiadnu trpezlivosť s nimi. Niekedy ľutujem že som sa vôbec stala matkou keď sa neviem k deťom spravávať. Mám dve deti, som na materskej, klasika stereotyp, nikde nechodím, ale ani ma to nikam neťahá. Myslím že mm by s tým problém nemal. Uvažujeme nad tretím dieťaťom ale ja by som kvôli týmto mojim stavom najradšej ostala pri dvoch.
Liečim sa na štítnu žlazu, niekde som čítala že to môže byt tým. Ja už neviem čo mám so sebou robiť, ale toto nie je život, neviem sa ovládať.

Strana
z2
whatever1
26. sep 2020

Skus jogu, relaxačné alebo dychové cvičenia proti stresu. Na YouTube určite niečo nájdeš. Možno ti to pomôže sa uvoľniť a pozitívne sa naladiť. V momente keď dôjde na to ze ta niečo vytoci, napr zapnutá TV, tak napocitaj aspon do 10 aby si sa ukludnila a skus si rozumne zvážiť ci je to naozaj dôvod na to aby si kričala. A co tým kricanim vlastne dosiahneš? Ubližuješ tým nielen deťom ale aj sebe.

deti95060810
26. sep 2020

takého istého mám aj ja doma....to je potešenie a hlavne KĽUD keď odíde do práce.... 🙄

hradnapani
26. sep 2020

v tejto situacii nad tretim nerozmyslaj - to az ked sa dostanes do pohody. Ked sa dostanes napriklad do prace, vela sa zmeni. Mne to velmi pomohlo, Tiez som bola rovnaka ;) Alebo ostante pri tych dvoch, aj to je dost a mozno casom ked podrastu a bude to s nimi lepsie. Ja co poznam mamy co maju tri deti pomerne kratko po sebe, tak su doslova na prasky...

marca12
26. sep 2020

@ivanka12311 uvedomit si to treba cim skor. Deti vyrastu velmi rychlo a budu sa ta stranit.

marca12
26. sep 2020

Ale to je strasne. Velmi rychlo si musis uvedomit,ze odhanas od seba deti,nebudu ta mat radi,ak ta este vobec maju. Nechci vediet,ake pocity prezivam ja kvoli uvrieskanej matke

ckatka
26. sep 2020

Na nevychova.cz bol o tom krásny webinar...možno aj články budú...
Ide o to...ze takáto hnusná si vtedy, keď nemáš naplnené svoje potreby.
Proste holt...keď mám prázdno...nemám z čoho dávať.

Ja mam občas také dni...keď ma vytáča aj vzduch ktorý dýcham...ale vtedy narovinu poviem decku "maminka je hrozne nervozna/unavena/smutná a dnes bude kricat pre každú blbosť....pomôžeš mi aby som to nejak zvládla?"
A decko ma vystiska vypusinkuje prezlecie sa sám a hodinu sa zavretý v izbe hra s legom alebo s čím ❤️❤️

Treba byť úprimný k deťom k manželovi aj k sebe. A zistiť čo NAOZAJ potrebuješ. Mne napríklad strašne pomohlo keď manžel pochopil ako sa veľmi teším keď mi poďakuje za nejakú blbosť len tak...ze proste vidím že si to všimol. Alebo keď príde z roboty zoberie decko na ihrisko a hodinu ich niet.
Alebo keď ideme cvičiť spolu (neďaleko detského ihriska takže dve muchy jednou ranou...).

Musíš zistiť čo ťa dobíja energiou. A myslieť na to ze deti sa učia pozorovaním a nie dohovaranim...
Keď budeš reagovať ako debil...deti sa to naučia a budú robiť to isté. Nerobia to naschvál. Proste majú v tebe priklad.
A mysli na to ze deti VŽDY majú dôvod prečo konajú tak ako konajú a často je lepšie predýchať, chvíľu pozorovať a pýtať sa (s kľudom).. ako ich hneď zhucat a potom sa decko bude báť a nebude ti dôverovať. A zlobu bude robiť tajne.

Mne sa veľmi osvedcilo ešte...keď mi uletia nervy a malého zhucim alebo mu dám po riti...potom si v kľude s ním sadnúť a povedať mu...ze maminka sa cíti zle lebo to nevedela zvládnuť inak a nabudúce by to chcela lepšie. A proste sa o situácii v kľude porozprávame vysvetlíme si to a podobne. Decko nemá ešte ani 4 roky...ale brutálne si tak cvičí empatiu. A nie je nič krajšie ako keď z neho vylezie co potrebuje, čo cíti a proste viete ze vám veri...aj keď ste naňho pred hodinou vrieskali...

megba
26. sep 2020

Moja skúsenosť, bola som na tom presne rovnako. Keď som prišla z práce, tak som sa na deti tešila, ale prvé čo bolo že som ich za niečo zhúkala. Proste nevedela som si pomôcť. Neustále som bola v napätí. Prešlo to, keď som sa začala liečiť na štítnu žľazu. Okrem toho, že som bola furt nervózna som aj chudla, triasli sa mi ruky a búšilo mi srdce. Po pár mesiacoch som išla k dr (tiež preto, že sme začali uvažovať nad tretím, ale ja som sa vôbec na to necítila, chcela som sa dať najskôr zdravotne dokopy) a všeobecná ma hneď poslala na endokrinológiu že to bude štítna žľaza. Tak mi hneď zistili zvýšenú funkciu štítnej žľazy, nasadila mi dr liečbu a všetko sa upravilo, aj tá nervozita aj ostatné veci. Po roku som otehotnela a tretie dieťa som si fakt vychutnala, bola som taká kľudná, dobrá mama, že až. Takže treba si dať naskôr zdravie do poriadku, to veľmi preveľmi ovplyvňuje psychiku, keby som to nezažila na vlastnej koži, tak neuverím.

ckatka
26. sep 2020

@andrea_ff aké máš veľké deti? Ja mam skolkara ešte nemá ani 4 roky...A veľmi pomáha keď ho do "cestovných" priprav zapojím. Dostane úlohu...zbaliť si do ruksaciku napríklad hračku, náhradné tričko a papučky (a je za to zodpovedný ja to nekontrolujem)...vybratie správneho tričká a správnej hračky obvykle chvíľku trvá...zatiaľ ja si robím svoje. Alebo ho posadím k.stolu a dám mu skladať puzzle. Proste niečo lokalizované na jedno miesto z čoho nie je bordel. Alebo ho pošlem nakŕmiť mačku. To sa s ňou "zakeca" a síce má potom na veciach chlpy...sa ten kľud to stojí.

A snažím sa nechať si časovú rezervu a baliť večer pred, keď už spí. Aby sme sa ráno len obliekli najedli a vyrazili.
Naše odchody z domu boli dosť peklo aj bez dieťaťa...lebo muž na nič nemysli a dudre ze ja mam toho veľa...klasika...A ja balím seba, nás, decko, psa, milión veci co berieme napr rodine a podobne...on si zbali kefku tričko dvoje trenky a ide sa 😂🤦‍♀️
Už som si ale.spravila systém a dala každému úlohu (my teda chodíme veľmi často preč na tri dni až dva týždne...).
Normálne na stôl napíšem lístok s úlohami (aj dva dni pred) a zoznam veci ktoré nesmieme zabudnúť zobrať...A odskrtavame.
Napríklad vyniesť smeti a bio odpad pred odchodom, pozatvarat okná, poliať trávnik a záhradu, zbaliť psovi pelech misky voditko a granule, natankovat, doliat vodu do ostrekovačov....a skontrolovať ci je doma všetko vypnuté a zavreté je manželova úloha a ja to púšťam z hlavy.

Postarať sa o to aby doma neostali žiadne zvyšky jedla, poliať kvety, nakŕmiť mačku, obtrhat úrodu zo záhradky ak nejaká je, vyložiť poslednú práčku a umývačku... a aby sme nezabudli niekomu na darček k sviatku a zbaliť dieťa...je moja úloha.

A teda naranajkujeme sa všetci Spolu, ideálne niečo čo.aj dieťa dokáže rýchlo zjesť a nematuruje nad tým...(ak povie ze ešte nechce a vidím že by pri stole vymýšľal, nesilim beriem do auta bebe keksy a jablko a pošlem ho obliecť a zbalit ten ruksacik). Každý spraví svoje úlohy zo zoznamu, nahadzeme veci do auta a ficime.

juliet86
26. sep 2020

znie to ze jedno doeta si zvladala sama aj s menej schopnym muzom ale s dvomi sa to uz ukazuje. mozno skuste poradnu reso. ty psychologa. je toho na teba vela. a jasne ze chces byt co najlepsia matka

kassandra25
26. sep 2020

Ja detto. Uplne ta chapem. Uz ti neodporucam tretie, ako zdravotne, tak celkove. Vyskusaj , ako s nimi na 2 hodiny , 3, s nimi nebyt. Si prepracovana, chapem to, lebo ja detto.

ivangeline
26. sep 2020

Mám s tým problém. Zvoľniť. Upokojiť sa. Mať veľa času na deti, malo na domácnosť a len občasné na muža. Plus, nezabúdaj na seba! Nájdi si čas a rob to, čo máš rada ty. Pohyb pomáha.
Mne velmi pomôže, keď občas totálne nič nerobím, len sa venujem deťom a keď príde nálada, tak niečo upracem, spravím... lebo inak každý deň si viem nájsť toľko činnosti popri tých, ktoré musím spraviť, že zabudnem na seba, deti, muža, ...a proste idem o preteky s časom. A to nechcem. Nič nie je prednejšie ako zdravé vzťahy.
No ako píšem, mám s tým problém. Ľahko sa nechám pohltiť.
Ešte to opíšem takto, chcem urobiť to a to a to dnes, vtedy a vtedy, popri tom treba uspat dieťa, navariť, ďalšie prebaliť nečakane...a potom len vydávame rozkazy, ponáhľam sa, som netrezlivá a deti potrebujú práve to. Trpaxlivost. Veľa pozornosti. Čas strávený so mnou. Im je jedno, že jedia na raňajky len chlieb s maslom alebo že sa nevysavalo týždeň, či že ja chcem ísť niekam a nestíhame.. 😅😭🤣😕

cecilia29
26. sep 2020

Netreba mat na seba a ani na domacnosy velke naroky. Ja som dnes chcela urobit velke upratovanie. A ako to skoncilo? Pustila som letne latino hity a tancovala som s detmi. Najprv so 6 mesačným , potom s dvojrocnou ,, deti booli stastne a vysmiate 🙂 a nakoniec sa pridal aj manzel a dali sme si par sladacikov 😊

andreatytler
27. sep 2020

Moze to byt hormonami z tej stitnej zlazy... na to sa urcite opytaj lekara.
Ja suhlasim s tym co napisala @ckatka. Zeny su rodene darkyne. Pre tych koho miluju su schopne sa rozkrajat, makat ako fretky a davat a davat a necakat nic spat ale ak sa toto deje prilis dlho tak ta zena sa ocitne uplne vystavena a nie je schopna viac davat.
Podla mna potrebujes dostat od inych... proste si naplnit tu nadobu lasky co si vyprazdnila a na to ti nepomoze oddych alebo zaluby. Ty potrebujes vidiet od inych ze sa o teba staraju... muz, deti, priatelia... zapoj kazdeho. Zasluzis si aby sa o teba starali. Nielen aby ti pomahali s domacnostou ale aby ti prejavovali a doslova davali lasku. Ono sa to zda jednoduche ale vela zien nedovoli inym aby sa o nich starali... dolezite je nediktovat ludom co maju robit, ale ich pochvalit ked urobia nieco sami od seba a na buduce to urobia znovu a lepsie. a hlane to urobia preto lebo ta tym chcu potesit.
Aj ja mam problemy s trpezlivostou... a potom to lutujem. Nedavno som citala ze kazdy mame len 18 letnych prazdnin s detmi a tie co sme prave zazili boli jedny z nich, takze uz len 17... ked sa na to clovek pozrie z tohto uhla tak je to strasne kratke a zacne si vazit aj tie bezne chvilky.

arianna25
27. sep 2020

Kamoska ma dve male deti a tiez vravi ze sa citi castokrat ako psychomatka (nie diagnoza ale ako vybusnina 😄)
Ja mam jedno male zive dieta, ktore mava zvlastne nspady- hadzat topanky po byte a do vane, trieskat s odrazadlom o zem..🤯...
Inak je zlaty, ale ked prichadza cas spania tak je uvrestany. 😳

scila
27. sep 2020

Mne pomáha Magne B6, muž má Magnerot - proste horčík na správne fungovanie nervov. Keď muž začne kričať po deťoch, hneď ho posielam dať si magnézium. A ja keď som vynervovaná z detí, lebo oni proste nemajú pud sebazáchovy, tak cítim, že ma vytáča aj to, čo inokedy nie tak si hneď dám.

lenkamatus1989
3. okt 2020

Ahojte baby ja mam 31 rokou 3 deti vo veku 12.10 a 3 no poviem vam z 12 rocnym som nikdy nemala ziadny problem dcera.ma 10 je autistka.si asi viete predstavit ze 24hod opatera a.syn 3 rocny ten ked vstane rano o pol 8 do vecera do 9tej vkuse neprestane rozpravat plakat a kricat je strasne rozmaznany ale aj zaroven prilis mudry a sikovny na 3roky ..u nas byvalo ticho este pred tym nez som mala syna 3 rocneho kedze dcera.nerozprava a najstarsi syn bol tichy a kludny ale ja sama niekedy nevladzem a potrebujem vypnut no bohuzial neda sa to naucila som sa.stym zit od.pol 6tej na nohach do 9tej maximalne 10.na nohach plienky lietaju kazde 2 hodiny navarit upratat saty pracka vesanie ukladanie kupanie postielat a niekedy zabudnem ze som vobec nejedla no na deti.nekricimm lebo to nema vyznam radsej rozpravm peknym slovom lebo tym si viacej viem.vynutit aj lepsie posluchaju

lenkamatus1989
3. okt 2020

Sice.pisem ze.som dobita z deti ale.su to moje.zlaticka manzel.ked.ich zoberie na 3az 6 hodinky prec uz mu vivolavam ze sa.nudim nech pride.domov no ale poviem vam bez manzela by som to nezvladla on pracuje do 7do ale tie vikendy su najlepsie kedze je doma a najmensi 3 rocny je znim cely den ja si odychnem z dcerkou sa hram ucim moj manzel je fakt skvely nikdy nieje.nervozny na deti nekrici mna rozmaznava a to mi dodava tu silu kazdy den a este.ked.ma manzel pochvali ze som sikulka a ze stiham upratat navarit v skriny oblecenie ako sviecka 3 deti pritom choru dcerku ktora si zvykne trieskat hlavou o steny a treba cely den mat oci na stopkach proste idealny manzel a velmi dobry milujuci otec.ktoreho deti respektuju a davaju mu najavo ze ho lubia

gercakovci
3. okt 2020

@ckatka tiez sa mi to osvedcilo... ked som maleho capla alebo neprimerane reagovala ... povedala som mu ze ma to mrzi ze som takto reagovala, ze som bola uz moc unavena a nevedela som ako yo vyriesit ... a zacali sa diat zazraky 😊

bianka361996
24. máj 2021

Fuu akoby som čítala o sebe. :( Tiež to v poslednom čase preháňam a neviem ani preto ,už im ani neviem normálne niečo povedať,len vreskotom. :(

elizabeta56
6. júl 2024

Zdravím. Síce staršia diskusia, ale zaujíma ma, či sa to časom u vás zlepšilo? Tiež to, či náhodou nie ste hypersenzitívna, keď ste písali, že vám hučí v hlave pri každej zopakovanej otázke a neznášate zapnutú tv. Pár týždňov pozorujem u nás čosi podobné, mám menej trpezlivosti, ale žiadny čas pre seba, tak predpokladám, že je to tým.

Strana
z2