icon

Stará krivda

divokykonik
30. máj 2023

Ahojte! Keďže tu máme búrlivú diskusiu o nepozvaní na svadbu, spomenula som si na tú moju. Ako by ste reagovali, keby máte svadbu, kde vás malo byť dokopy 6 a bez vášho vedomia by si svokra nanominovala na obrad celú svoju rodinu? Ja som sa s ňou mesiac nebavila. Dodnes sa mi neospravedlnila za to.

deti95060810
30. máj 2023

koľko to bolo ľudí? boli aj na hostine v reštike?
mne by to bolo jedno, však ona mala s nimi potom robotu....

andrea_prestastna
30. máj 2023

@divokykonik
@divokykonik a tvoj muz ako reagoval? U nas su vzdy jasne pravidla a funguje to. Nechapem ci si im platila obed ci co sa stalo, tiez chceme svadbu iba so svedkami a neskor obed a rodinou ale nikdy by si ziadna ziadna strana rodiny nepozvala nikoho bez suhlasu

janetinka27
30. máj 2023

@divokykonik vies co, cloveka to nastve ale.... kvoli sebe to hod za hlavu a zi dalej. Krivdu nevyriesis, mozes len odpustit abo zabudnut. Inak ta bude zozierat, smrati ti zivot, navodi choroby.
Ja som si tiez so svokrovcami a svagrinou zazila na svadbe svoje. Ale bola som taka nabudena a stastna, ze mi zostali hlavne dobre spomienky. Ald ked si na to spomeniem, je mi zle.snazim sa spracovat to.

januska12323
30. máj 2023

Na obrad môže ísť kto chce predsa. Či myslíš hostinu potom?

simaa1105
30. máj 2023

My sme mali hostinu len mladomanzelia a plus 6ludi, tiez si svokra do kostola pozvala svoje kamosky a nwm koho vsetkeho, neriesila som to. Ved do kostola chodia kolkokrat aj len tetky co isli akurat okolo🙈.

h2
30. máj 2023

@divokykonik Na obrad môže ísť, kto chce.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
loliki
30. máj 2023

@divokykonik Ja by som sa tiež s tebou nebavila, keď ma ako príbuznú, sesternicu alebo tetu nepozveš na svadbu. Ty si urazená, že svokra urobila namiesto teba to, čo sa patrí. Ty keď urazíš nepozvaním na svadbu celé príbuzenstvo, to je akože v pohode. Ostatných uraziť to sa môže, len teba nie. Zaujímavé.

lvulik
30. máj 2023

@loliki a 'co sa patrí'? Kde je definované, kto má byť pozvaný na svadbu? Prečo by pozývať mala sesternice, ked chcela malú svadbu s úzkym okruhom blízkych ľudí? Je to vec nevesty a ženícha. Svokra mala predpokladám možnosť zorganizovať svoju svadbu aj s tým, 'co sa patrí' podľa teba.

loliki
30. máj 2023

@lvulik Chceš sa hádať, alebo žiješ na opustenom ostrove? Patrí sa pozvať človeka, ktorý ku mne patrí = patrí do rodiny, patrí medzi priateľov, patrí medzi ľudí, na ktorých myslím a s ktorými chcem mať dobré vzťahy a nechcem ich uraziť.

h2
30. máj 2023

@loliki Odkiaľ vieš, že má so sesternicami a tetami dobré vzťahy a sú si blízke? Nie každý to tak má. Napríklad ja by som niektoré moje sesternice, či bratrancov nespoznala, keby mi išli oproti po chodníku. A nie sme pohádaní, ani nič. Len proste nemáme medzi sebou vzťahy, sme si cudzí ľudia.

erikavesela
30. máj 2023

@loliki ak si svadbu platila a organizovala sama, mala moznost si pozvat/nepozvat koho chce a nie koho sa patri/nepatri pozvat...keby chcela svadbu len o 2 svedkoch, tak co?...je to nevestina/zenichova svadba...ja som tiez mala svadbu len o 2 svedkoch a som tu a spokojna...neznasam byt stredobodom pozornosti a prave preto sme mali len obrad...koniec a nech sa uraza kto chce...

negymama
31. máj 2023

@erikavesela ale ona hovori, ze svokra zavolala rodinu na OBRAD...obrad je verejny, moze prist kto chce. To nie su hostia na svadobnej hostine.

kvetinka75
31. máj 2023

na obrad môže prísť hocikto. Nech si tam dovlečie aj celú dedinu. Na hostinu, jasné že nie. To by som zatrhla hneď na tej svadbe.

kvetinka75
31. máj 2023

@loliki každý má právo si ohlásiť na svadbu koho chce. Ak sa bavíme o hostine. a čo sa týka obradu, nikoho nemusí informovať o tom, že sa vydáva. A je to svokra - čiže ona ľudí z jej strany nepozná. Sú to pre ňu cudzí ľudia.

erikavesela
31. máj 2023

@negymama ok...hostina a obrad, osobne by to vadilo aj mne...ja viem, ze je verejny...napriek tomu, aby si svokra zavolala celu rodinu by bolo u mna tiez nerespektovanie mojho rozhodnutia

andrea_prestastna
31. máj 2023

@loliki kde je napisane ze zato ze si sesternica musis byt na svadbe? Je to ich den ich svadba ja tiez budem mat len svedka a nikoho a takto si to zelam

stanulienkat
31. máj 2023

@divokykonik svokru by som zabila😁 a asi by som jej dala najavo svoju nevôľu už hneď na svadbe, nech mi vysvetlí čo si to dovoľuje, ak ich pozvala aj na hostinu. Ak len na obrad-neriesila by som.

@loliki už nežijeme v 18. storočí na zabudnutej dedine. Možno tam sa to tak robí, ale v normálnej, modernej spoločnosti si človek vyberá s kým chce zdieľať tento svoj veľký deň. Ja z mojej strany ti viem povedať, že nerozumiem tym stupídnym dedinským zvykom pozývať 10 sesterníc z 8. kolena len preto, aby som sa ukázala. Každý sa tam ohovára, robí zlú krv a aj tak nie sú všetci spokojní. A už vôbec nehovorím o trápnych zvykoch a o tom ako ti niekoľkokrát za večer dajú košíček na peniaze pod nos. Ale to je tiež len moj názor.

lucitta9
31. máj 2023

@loliki prepac, ale toto je uplne od veci…nie kazdy chce velku svadbu, nie kazdy ma dobre vztahy v rodine a nie kazdy na to ma financie aby robil velku svadbu. To akoze ma zenich s nevestou pomaly brat uver aby mohol na svadbu pozvat vsetky sesternice, bratrancov, tety…naviac ak mozno s niektorymi ani neudrziava ziadny vztah 🤦🏻‍♀️

loliki
31. máj 2023

@h2 Veď čítaj, čo píšem: ľudí, na ktorých myslím a s ktorými chcem mať dobré vzťahy a nechcem ich uraziť.
Ja nemôžem za to, že vy vzťahy neudržiavate. Ja mám rada veľké svadby, tak som si na to zvykla. Čo urobia moje deti netuším. 🙂
@lucitta9 Raz za život pozvem rodinu na hostinu, no jééjda. Kto nechce mať dobré vzťahy, ten nemá.
@stanulienkat A v modernej spoločnosti si už nemôže sadnúť rodina k spoločnému stolu? Úbohá moderná doba.
@andrea_prestastna Prídem sa na teba pozriet, aká si prestastná. 🙂 Radosť sa znásobuje, keď sa o ňu podelíš.
@kvetinka75 Žijeme v mestách, v dedinách, osadách. Málokto žije na opustenom ostrove, na samote ako pustovník, ale keď mám rodinnú oslavu, tak sa izolujeme od príbuzných a vyhlasujeme ich za cudzích ľudí, s ktorými nemáme dobré vzťahy a sú nám celkovo ukradnutí, nezaujíma nás, ako sa majú, ako sa cítia. Hlavne, že ja sa vydávam a robím to ako chcem. Toto zmýšľanie mi je cudzie a divné. Môj názor.

kvetinka75
1. jún 2023

@loliki neveiš aké sú vzťahy v rodine, kto sa s kým stretáva a kto akú svadbu, oslavu chce. Každý má právo sa rozhodnúť kde koho pozve.

jana0215
1. jún 2023

@loliki ono záleží aj akú veľkú rodinu máme. My napríklad, keby sme pozvali všetkých (starý rodičia, strýkovia, tety, sesternice, bratranci, nie širšia rodina), tak sme na 130 ľuďoch. Niekto si to môže dovoliť, niekto nie a niekto nedá 15000€ len aby bol so všetkými za dobre za svadbu a vyberie si len okruh, ktorý pozve. My sme boli radi za covid opatrenia, lebo sme mohli mať max 50 ľudí. Poznám ľudí, ktorí majú rodinu o 30-40 ľuďoch a rozhodli sa pre svadbu len s rodičmi s svedkami.
To že je to pre teba divné neznamená, že človek ktorý sa pre takúto svadbu rozhodne je zlý a kazí všetky rodinné vzťahy. Normálny ľudia to pochopia. Naša rodina tiež pochopila, že žiaľ sa nedá pozvať každého a tí, čo sa do užšieho zoznamu nedostali to brali úplne normálne, necítili sa ukrivdene, že nie sú v top 50 (a to sme namiesto niektorých mali aj cca 10 kamarátov na svadbe).

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
andrea_prestastna
3. jún 2023

@loliki dojdi. Kazdy vidi stastie v inom. Ty zial v ukazovani sa, papa

erikavesela
3. jún 2023

@kvetinka75 my sme oznsmenia o svedbe posielali az tyzden po obrade..jednoduche oznamenie, ze sme sa zobrali...nic viac