icon

Starí rodičia a ich vzťah k vnúčatám dnes

7. feb 2024

Veľakrát tu čítam v diskusiách ako starý rodič nič nemusí. Nemá povinnosť pomôcť s vnúčaťom, nemá povinnosť zaniesť do škôlky, zo škôlky, ma právo užiť si starobu. To je v poriadku.

Na druhej strane ako tieto materské dovolenky prežívali naše mamy, staré mamy? Lebo ja si z detstva pamatam najviac svojich starých rodičov, ktorí ma vždy brávali zo škôlky a poobede som bola u nich. Moja mama v tomto mala kľud. Žeby so mnou niekto staval kocky, kreslil, robil rôzne aktivity ako to robia dnes rodicia, si vôbec nespomínam. Keď som bola staršia, dal sa mi kľúčik na krk a celé vikendy ma tým pádom nebolo, rodicia mali veget.

Moji starí rodicia zas pamätajú ako museli chodiť robiť na pole, kopať zemiaky. Raz mi svokor povedal, že moje deti majú pekné detstvo, že oni museli iba robiť a pri motyke toho veľa nenatancovali. Starali sa o prasiatka, husy, kačky. Keď prišiel do školy, našiel odkaz na lavici - pod domov, treba sa ísť postarať, tak išiel rovno domov pomáhať na gazdovstvo. Keď som sa pýtala, kto ich vyberal zo škôlky, tak že sesternice, starší súrodenci (8-7 roční vyberali menších) a keď sa stalo, že zabudli, tak ich učiteľka zo škôlky priviedla domov.

Nie je to už niekedy lenivosť a nezáujem. Zvlášť, keď starším generáciám pomáhali tetky, sesternice, matky z každej strany?

Len ma zaujima odkiaľ sa berie táto novodobá bezcitnosť a egoizmus, kedy niektorí starí rodicia ani netušia ako ich vnúčatá vyzerajú, keby neboli moderné výdobytky, že sa pošle fotografia, pripadne je záujem a návštevy jednostranné zo strany rodičov i keď sú starí rodicia plne mobilní a v sile.

ropucha6
7. feb 2024

@ibatanecnica jj suhlas. Najlepsie, co dietatu mozem dat, je to, aby sa vedelo o seba same postarat.

dominikamacakova
7. feb 2024

@ibatanecnica no áno, to je tiež hrozné...

0silvia0
7. feb 2024

@simca06022011 no rozhodne nám babky a dedkovia nerobili animátorov, ani sa nám nejako extra nevenovali. Babky navarili, rozdelili prípadnú robotu vnúčatám a robili sme svoje, veru, deti sa motali tak akosi popri nich a zabávali samé alebo s ostatnými deťmi z rodiny.

ibatanecnica
7. feb 2024

@chodec15 veď my sme vlastne deti ulice 😂, prišli sme zo školy, spravili čo bolo treba a utekali von.

tululu
7. feb 2024

Nik nie je povinny mat vztah so svojim vnucatom, rovnako ako neexistuje povinnost postarat sa o starnuceho rodica. Ale je to potrebne,ziaduce,ludske a obohacujuce.Povinne? Nie. Dolezite?Ano.

autor
7. feb 2024

Je mi ľúto koľko zla sa v niektorých komentároch nazbieralo, ale to už každý odzrkadľuje svoje vnútro.
Ja mám taký paradox, že väčší záujem majú práve tí pracujúci starí rodicia o vnúča, aby s ním boli fyzicky. Zatiaľ čo tí na dôchodku, v plnej sile radšej rozoberajú susedov cez okno, čo majú nové. Jednoducho, ich záujmom sú klebety, rôzne čudné dezinformačné videá, ktoré majú aj 1-2h a zdieľajú ich kde sa dá, tomu venujú svoj čas.

Zároveň sa mi nepáči ako sa to tu prekrutilo opäť k tomu, že rodicia očakávajú ako ich deti budú vychovávať starí rodicia. Vychováva vždy rodič, byt s dieťaťom 1-2x za 2 týždne na pár hodín nepovažujem za vychovávanie a ani to vychovávaním nemôže byť na taký kratučký časový úsek. Bolo by pekné nezveličovať. Je to tvorenie si vzťahu s vnučatom, záujem, lebo dieťa potrebuje väzby a vzťahy aj so starými rodičmi.

Všimla som si, že je tu veľa žien vo veku babiek a akosi si neuvedomujú, že tie ich vnúčatá sa doma neraz rodičov vypytujú. Kde je babka? Kde je dedko? Prečo aj oni neprídu k nám? A to porovnávanie, keď deti vidia, že niekde inde sú starí rodicia ich kamarátov, spolužiakov zo škôlky, ktorí majú záujem.
To ako vysvetlit detskej hlavičke? Mám tomu dieťaťu povedať tú egoistickú formulku, ktorá panuje tu na MK? Vieš čo, tvoja babka a dedko nemajú povinnosť sa o teba zaujímať a je to úplne v poriadku. Tak to by som asi svojmu dieťaťu roztrhla srdce na dva kúsky touto múdrou vetou, ktorá tu neustále v každej diskusii odznieva. Preto sa pýtam, kde sa tu v ľuďoch berie tá bezcitnosť aj k tomu malému bezprannému tvorovi, ktoré tie vzťahy ešte myslí úprimne a starí rodicia chýbajú.

minenkak
7. feb 2024

Stačí povedať ,že starí rodičia sú doma a majú dosť svojej roboty,ale pôjdete k druhej starkej tam má čas

autor
7. feb 2024

@drahomirrra
Tvoj komentár 12:37 vystihuje presne túto diskusiu aj akým smerom sa uberá.

stvura
Autor odpoveď zmazal
autor
7. feb 2024

@minenkak
Moje deti sú už v predškolskom veku, chytré. Vedia už co znamená byť na dôchodku, aj keď sú starí rodicia v dvojizbovom byte v paneláku, že tam už veľa roboty nie je. Sú tu zeny v rokoch, tak snáď mi vysvetlia odkiaľ sa berie tá apatia aj pri hŕbe voľného času na dôchodku? Veľmi by ma to zaujímalo. Lebo čo diskusia, to sa zhrnú tie isté nicky o tom, že nevedieť ani ako mi vnúča vyzerá, je v poriadku. Za mňa to v poriadku nie je.

stvura
Autor odpoveď zmazal
ibatanecnica
7. feb 2024

autorka - neviem o akej apatii hovoríš a na dôchodku? Teraz sú na dôchodku ženy 60+. Pracuješ 40 rokov, niekto má náročnú prácu, vychováš deti - roky máš na starostl deti, domácnost - všetko ostatné ide bokom. Veľakrát aj tá žena a jej koníčky. Príp. sa vyskytnú zdr. problémy. Neviem koľko máš rokov ale ani energie nie je toľko + bolesti kolien, klbov, menopauza. Ty nemáš asi ani tušenia, čím si žena prejde do 60tky. A pýtaš sa na apatiu? Príp. nevera , rozvod, iné problémy v rodine, v práci. A čo s voľným časom? No konečne oddych, možno má žena krčové žily, únavový syndrom, pocit vyhorenia, necíti si nohy, bolia ju kríže , to možno zistíš až keď sa dostaneš do toho veku, čo všetko to obnáša. Mimochodom ja neviem ako moje vnúča vyzerá, keďže žiadne nemám. A keby som aj mala, tak pracujem robím 12tky, riešim aj rodičov - mojich, mužových , odvozy k lekárom, urgenty a iné veci. Takže nesedím doma s vyloženými nohami aj keď mám už dospelé dieťa.

minenkak
7. feb 2024

Ale zas načo to riešiť, keď ti starí rodičia nechcú, to je uplne zbytočne

samkolea
7. feb 2024

Aj ja som bola viac u babky ako doma, od mala malicka stale u nej a aj ked pracovala, obcas som bola s nou v praci, potom ma dedo vzal a babka prisla domov z prace. Ked sa prestahovala na dedinu na dochodku, tak kazde prazdniny ake boli az do mojej 18stky som tam travila. Nikdy sa nestazovala na to, ze som bola u nej, ma so mnou robotu ci nejako inak, alebo obtazovala. Mam nadherne spomienky ♥️

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
7. feb 2024

@0silvia0
Ja som tiež chodila na záhradku ako dieťa pomáhať starým rodičom, mala som tam svoj jarok. Plevala som si tam burinu, sadila kvety. Dobrá poznámka, prečo dnes už tak nevezmú starí rodicia tie vnúčatá na záhradu? Dnes ich to učia v škôlkach, kde majú záhradky a kde si deti sadia do kvetináčov.

simca06022011
7. feb 2024

nevezmu lebo 80% starych rodicov zahradu nema a ked, tak sadia "travnik". Potom je tu strasiak menom urazy, a potom uzkostlivi rodicia :DDD takze je tam strach tiez..

autor
7. feb 2024

@stvura
Možno pre toto mám zas ja s nimi silné puto, kvôli tým spomienkam a zážitkom a chodím za nimi častejšie ako ich vlastné deti. A vždy som rada chodila, sa porozprávať, vždy sme sa mali o čom aj hodiny rozprávať.

minenkak
7. feb 2024

Ja ti dám príklad mojich rodičov,ja aj sestra máme po jednom dieťati,moji rodičia milujú obe vnúčence rovnako ,ale ja som mala dieťa desať rokov skôr ako sestra a teda tá energia išla rapídne dole ,nestarali sa ani o jedno vnúča v zmysle , že do školy zo školy,nepíšem ,že absolútne nie ,ale za celú školskú dochádzku možno do desať krát a moje decko si pýtali o moc častejšie, keď išli na výlet ako sestrine ,to proste mamina povedala,že je im to veľmi ľúto, ale jednoducho nevládzu a chcú kľud

chodec15
Odpoveď bola odstránená
miskakyska
7. feb 2024

"Moje deti sú už v predškolskom veku, chytré. Vedia už co znamená byť na dôchodku"
Vedia podľa toho, čo im maminka vysvetľuje a vtľka do hlavy?... že starký sú doma,na dôchodku, nič nerobia,nudia sa, hľadia do blba....lebo ináč to nemajú,ako vedieť..asi chytré po mame...

autor
7. feb 2024

@simca06022011
Takze čo komentár, tam sú na vine opäť rodičia. Buď majú rozmaznané decká alebo chcú majetky, čiže záujem sa pozrieť na to, že napríklad prídem vnúčaťu osobne zagratulovať na narodeniny, meniny, mať teda nejaký záujem, za všetko môžu tí druhí. Tu sú majistri výhovoriek. Na telku, na koňa, na všetko je čas, ale raz za čas si vidieť vnúča, tam je chyba vo všetkých naokolo, len nie v starých rodičoch. A že ma to tu ani neprekvapuje.

minenkak
7. feb 2024

@chodec15 presne,môj otec prišiel z vojny a mal už dve deti,dostali trojizbový byť,robota stála,mamina šla naOČR,nik nič nepovedal nepicival,že často,škôlka pri baraku,iskrickovske, Pionierske schôdzky, tábor za pár korún,zadarmo,pomôcky do školy,o tretej z práce doma.Teraz len musíš makať,dôchodok už pomaly pred smrťou a človek je rád ,že má aspoň na dôchodku kľud

minenkak
7. feb 2024

Veď keď nechcú prísť tak čo ich riešiš,deti majú jedných starých rodičov ti bohato stačí,o nás sa tiež jedny nezaujímali a teda necítim,traumu a ani krivdu

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
7. feb 2024

@miskakyska
Keď tam prídeme MY ZA NIMI, tak vidia, že sa tam nedeje. Cely čas sa rozoberajú susedia. O starých rodičoch sa pred deťmi vyjadrujem vzdy s úctou.

Ale chápem, to by nebol MK, keby to zas nebola chyba matky alebo nevesty. Mna by len zaujimalo, že koľko času trávite vy, staršie ročníky na internete v porovnaní s tými vnúčatami. Lebo tu diskusia a všetky ste tu nahrnuté do sekundy. 😁

0silvia0
7. feb 2024

No možno starí rodičia dnes už záhrady nemajú? Niektorých to nebaví, niektorým sa to neoplatí, niektorí nemajú čas chodiť do záhrady, po pracovnom týždni si chcú cez víkend zrelaxovať. Dnes sa ide do dôchodku vo veku cca 62-64 rokov. To už je celkom iný vek ako keď sa chodilo do dôchodku po päťdesiatke.
A neviem, či sú tu v tejto diskusii dôchodkyne, myslím, že prispievajúci v tejto diskusii ešte dôchodci nie sú.

dskjhfdlkdjhl
7. feb 2024

Ak su ti stari rodicia taki, ako pises, ze len z okna na susedov hladia a klebetia, tak potom nemusis nic riesit-pobyt Tvojich deti v takom prostredi by aj tak nebol dobry a isto sa im lepsie zvladnes venovat sama. Proste niektori ludia su taki, ini su ini, nemozes chciet, aby boli vsetci perfektni, staci, ze sa budes sama snazit.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Autor odpoveď zmazal