Starí rodičia a ich vzťah k vnúčatám dnes
Veľakrát tu čítam v diskusiách ako starý rodič nič nemusí. Nemá povinnosť pomôcť s vnúčaťom, nemá povinnosť zaniesť do škôlky, zo škôlky, ma právo užiť si starobu. To je v poriadku.
Na druhej strane ako tieto materské dovolenky prežívali naše mamy, staré mamy? Lebo ja si z detstva pamatam najviac svojich starých rodičov, ktorí ma vždy brávali zo škôlky a poobede som bola u nich. Moja mama v tomto mala kľud. Žeby so mnou niekto staval kocky, kreslil, robil rôzne aktivity ako to robia dnes rodicia, si vôbec nespomínam. Keď som bola staršia, dal sa mi kľúčik na krk a celé vikendy ma tým pádom nebolo, rodicia mali veget.
Moji starí rodicia zas pamätajú ako museli chodiť robiť na pole, kopať zemiaky. Raz mi svokor povedal, že moje deti majú pekné detstvo, že oni museli iba robiť a pri motyke toho veľa nenatancovali. Starali sa o prasiatka, husy, kačky. Keď prišiel do školy, našiel odkaz na lavici - pod domov, treba sa ísť postarať, tak išiel rovno domov pomáhať na gazdovstvo. Keď som sa pýtala, kto ich vyberal zo škôlky, tak že sesternice, starší súrodenci (8-7 roční vyberali menších) a keď sa stalo, že zabudli, tak ich učiteľka zo škôlky priviedla domov.
Nie je to už niekedy lenivosť a nezáujem. Zvlášť, keď starším generáciám pomáhali tetky, sesternice, matky z každej strany?
Len ma zaujima odkiaľ sa berie táto novodobá bezcitnosť a egoizmus, kedy niektorí starí rodicia ani netušia ako ich vnúčatá vyzerajú, keby neboli moderné výdobytky, že sa pošle fotografia, pripadne je záujem a návštevy jednostranné zo strany rodičov i keď sú starí rodicia plne mobilní a v sile.
nie je to len starymi rodicmi,ale aj poziadavkami na nich,ako tu jedna spominala v minulosti chodili deti k starym rodicom a dnes si matky vyzaduju,aby prisli k nim,davaju nepsocetne info o tom co deti mozu nemozu,ako s nimi maju robit a pod.a ak to nedajboze nesplni babka,hned je ohen na streche (nevravim o extremoch) a tak si asi aj stari rodicia velakrat povedia,ze kaslu na to
plus vacsina z nich stale pracuje
Som rocnik 80 a babky sa mi venovali minimálne. Možno preto moja mama je babka celo svojou dušou.
@simca06022011
Nie, nechýba mi starý rodič skakajúci okolo môjho dieťaťa. Po pravde, bez nich sa úplne zaobídem a aj ich oželiem. 😀
ALE MOJIM DEŤOM CHÝBAJÚ ICH STARÍ RODČIA. Ešte raz. DEŤOM. ONI SA NA NICH PÝTAJÚ.
Píšem to tu už XY krát v každom príspevku. A aj tak je tu milión jedovatých komentarov od veci, kde sa stsrí rodicia vyzurujú na rodičoch. A ja tu neustále píšem, že deti sa pýtajú.
@chodec15
Ak to bude toľko koľko venujem zmysluplne času svojim deťom (som proti telke a rôznym tabletom), tak sa potom moje deti nemajú čoho báť. A ty venuješ koľko svojho času oproti internetu? Lebo všade čítam ako tu nemajú všetky síl, ale tu idú do mna v komentároch s plnou silou ako mladice. 😀
Nemyslím ze je to ich povinnosť. Možno sa mýlim, ale myslím si, že je to o povahe, rodine, ako to majú zaužívané atď... Ja som milovala čas s mojimi starými rodičmi, chodili po mňa do školy, von, hrali sa so mnou. S mojim starkym sme vždy pozri telenovelu poobede kým starká spala. Vždy nasypal kopu orieškov a zavolal ma ze Lucinka už je to pripravené. Veľmi pekne na to spomínam. Starká a starký majú tri vnučky vrátane mňa, a s každou majú krásny vzťah a teraz aj s našimi deťmi. Jasne, nejdu pre nich do škôlky, ale starká vždy vari polievky, chodíme tam na obed, všetky deti ich milujú.
Co sa tyka mojich rodicov, tak isto pomáhajú ako sa dá, sú to 50tnici, robotu majú ale každý voľný čas sa snažia tráviť s vnúčatmi Keď prídu k nám, ja už neexistujem a malý je naveseny len na nich.
A viem ze aj ja budem (aj keď predbieham veľmi 🤣) ak mi to zdravie dovolí, pomáhať ako sa len dá. Lebo budem chcieť.
V priateľovej rodine je to opačne. Starku a starkeho videl par krát, aj keď boli doma tak jeho mama chodila so všetkými tromi synmi k doktorom, do mesta, kde bolo treba. Nepostrazili ich. A tak je to aj s naším synom. Sú spolu minimálne, raz za 2/3 mesiace a to bývame kúsok. Čiže podľa mňa to je taky kolotoc. Ako sú vedení a učení od malička. Ale vždy z toho kolotoču mzoe vyjsť 🤷♀️
No autorka, ako som tvrdila, tak sa stalo. Nahrnuli sa ti tu presne tie nicky, ktoré vždy s presne rovnakými tvrdeniami, ako vždy.
Tak sme sa dozvedeli, čo všetko trápi babky, od bolestí, cez menopauzu, až po kĺby. 😀 😀 Samozrejme, unavené, unavené, unavené. Unavené aj uvariť vnúčaťu puding a klábosiť pri kartách povedzme. No na smrť unavené. Tak ok.
Milión prečo sa to nedá, ani jeden názor typu "teším sa na vnúčatká, rada s nimi budem tráviť čas, aby mali so mnou vzťah" teda, pardon @stvura , aby som nekrivdila. Ostatné tu urobia kravu z teba, že deťom asi tlačíš do hláv bludy. A ty chceš iba, aby starí rodičia chceli trošku byť s deťmi, aby im dali lásku, aby mali deti spomienky, úplne ťa chápem.
Žiaľ, nikoho neprinútiš, k ničomu. A taký vzťah nasilu ani nie je dobrý. Tuto baby to proste berú tak, že dnes je iná doba a ony majú na starosti iné, než venovať sa tu a tam vnúčatám, veď ani im nik nepomáhal.
Nuž. Krásna ukážka toho, aká ide byť nová generácia babiek.
Žeby moju babku kĺby neboleli, ani menopauza netrápila, keď sa o nás celé roky starala?
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/dochodkyne-pomahate-svojim-detom/?page=9&scrollto=first a toto je diskusia plná perál, pokojne čítaj autorka.
Nazvala by som to skor mensi zaujem az nezaujem. Ten bol vzdy a bude, je to osobnostou cloveka. Vzdy boli nejake babky/dedkovia, ktori uprednostňovali niektoré vnuca pred iným/inymi. Ci taki, ktori radsej mali uz klud. Teraz to clovek inak vnima, ked ma uz iny nadhlad, ine skúsenosti, mozno vlastne deti, nez ked bol dietatom.
Je ina doba, ine vztahy, ina vychova, ine moznosti/financie, zdravie, vek, atd.. ale ludi sa velmi nemenia, su aj takí aj onaki, vždy boli aj budu.
@drahomirrra No, mozno sa mylim, ale Ty sa tu asi zo vsetkych najnegativnejsie vyjadrujes😉 Aj ked teda mna Tvoj komentar vobec nedotyka, lebo ja som (na rozdiel od Teba) v tejto diskusii ziadnu jedovatu slinu nevypustila😉
@minenkak to je v poriadku je to tvoje rozhodnutie, aj to pomenovanie decko ach 🙈 Ja som rada, ze moje deti maju babku, kt ich lubi a oni lubia ju a chce s nimi travit cas aj napriek tomu, ze este pracuje. Druha vec je, ze to fakt pomaha aj vztahu medzi mnou a muzom, ked mozeme obcas vybehnut sami dvaja niekam.
jasne.. dobre...
Je to individualne kazdy je iny, niektori vladzu, niektori nie, niektori este pracuju a ini nie, kazdopadne niesu povinny sa starat o vnuca, ak to matka nezvlada, nemala mat deti, alebo nech si na to niekoho najde, ale stari rodicia tuto povinnost nemaju a je to normalne, nie kazdy vladze, uz si co to prezili a kedysi to bolo tiez rozne, ani v minulosti sa nestarali vsetci.
@drahomirrra
Krasne zhrnutie. Úplne si to vystihla. Skôr si myslím, tu staršia generácia hlavne objavila čaro internetu a problém odlepiť sa od neho.
Tak teda nabudúce mojim deťom poviem, keď sa budú pýtať tú perlu - vieš co, to nie je povinnosť starých rodičov sa o vás zaujímať. Nech si zvykajú, že zivot nie je perícko ako tu mnohé píšu. A keď sa opytaju prečo, odpoviem úprimne - no lebo na vás serú, lebo internet, ze si nenájdu čas prísť ani osobne pozrieť na sviatok.
Ďakujem za podnetnú diskusiu.
@milanemila inak aj toto je celkom novodobý fenomén, pestovanie vzťahov medzi manželmi a vypadnutie niekam von. Podľa mňa je to fajn, ja súhlasím, ale napríklad toto kedysi nebolo, neriešilo sa. Mám už dospelé deti (ale nie som babka a asi ani nebudem), ale nikdy sme neboli pestovať vzťah sami dvaja, keď boli deti malé štýlom, že deti dáme strážiť a my ideme žiť a pestovať vzťah. Ani nám to nenapadlo. Všetky aktivity sme robili s deťmi a prispôsobali sme ich veku detí. Keď sme si išli niekam sadnúť, tak s deťmi, na výlet, s deťmi, na nákupy, s deťmi. Proste sme boli zvyknutí ich vláčiť všade. Až keď boli vo vhodnom veku, že nepotrebovali dozor, v tej puberte, predpuberte, až potom sme s mužom začali chodiť sami dvaja niekam. Ale ako píšem, je to fajn, len našu generáciu to nejako nenapadlo.
@0silvia0
Ja som technologická matka. Mám obrovský RD, ale denne mi povysava roboticky vysavac, pracka operie, umývačka riadov umyje riad. Nie som odkázaná na niekoho pomoc, ak chcem budovať vzťah s msnzelom, zaplatím si na stráženie opatrovateľku.
Píšem tu o vzťahoch starý rodič, vz. vnúča. O mna nejde. Nepotrebujem nič. Moje deti potrebujú svojich starých rodičov. Ale čítam tu len plno odpadu na matky a nevesty.
Ja som odpovedala inej užívateľke ohľadom toho stráženia detí.
Na tvojom mieste by som to komunikovala so starými rodičmi vašich detí, vysvetlila, že by si bola rada, keby si pestovali s vnúčatami vzťah a následne dohodli nejaké pravidlá. Či nedá sa s nimi komunikovať? Sú úplne neprístupní?
Zrejme máš ty osobne negatívne skúsenost a podla tvojho prejavu si možno problém ty sama, nazvať generálne starých rodičov egoistami a bezcitnými potrebuje riadnu dávku egoizmu... Kde berieš to presvedčenie, že starí rodičia sú povinní starať sa o deti, je to len a len na nich, možno majú iný program, možno nevládzu, možno sú v práci, možno... Dnešní rodičia sú takí oblbnutí internetom, že ak aj nechajú deti starým rodičom, tak ich 1000 krát kontrolujú, dajú im kopec príkazov, zákazov, čo ich deti môžu a nemôžu... My rodičia sme sa úplne zbláznili... Keď som ja prázdninovala u babky, jedla sim to, čo povedala ona, bola som celý deň von, ani o mne nevedela, je to možné teraz? Je, ale nie všade... Bola predtým tská doba? Pomaly od 50ky človek oddychovali, teraz má ešte 14 rokov práce pred sebou a teba štve, že ti neopatrujú deti? Lebo si chceš oddýchnuť?
Autorka, držím ti palce, aby ste to zvládli. Mne je jasné, že ty nepotrebuješ od rodičov nič, iba aby mali vzťah s deťmi. Nič svetoborné.
@majka35 Ty si vôbec čítala autorkine odpovede? Či si si domyslela? Lebo keby si čítala, videla by si, že autorka vôbec nepotrebuje, aby jej rodičia opatrovali deti.
@majka35
Nenazvala som starých rodičov egoistami. Nikde. Neklam. Nazvala som nepochopiteľnú tu egoistickú vetu tu na MK : Starý rodič nie je povinný sa zaujimat o vnúčatá. Ta veta tu je v každej diskusii. A za tým si stojím. Chorý prístup.
@milanemila čo je na slove decko zlé a kde píšem ,že nemilujem svoje decko a nebudem milovať vnúčatá ,že sa s nimi nebudem stretávať
Ale starý rodič naozaj nie je povinný sa zaujímať o vnúčatá
Ja chápem ako to myslíš a som veľmi vďačná za našich rodicov, na ktorých sa môžem obrátiť, keď je to potrebné. Nie je to ich povinnosť, nemusia robiť absolútne nič. Ale ja som bola naučená tak, že rodina si ma pomahat. Tiež som strážila deti v rodine a nebrala som to ako záťaž, ale úplne automatickú vec a to som nebola tým deťom ani sestra ani krstná
To nie je bezcitosť. Mne ak zdravie dovolí, tiež neplánujem dôchodok tráviť pravidelným zanášaní do a vyberaním vnúčat zo škôlky, a pod.
Jasné, je fajn, keď si rodina pomáha, ale povinní nie je nikto nič a porovnávať to "s pravekom" je sprostosť.
@ibatanecnica no vidis, takze by sa malo oslovenie babka posúvať az na 60+ 🤣🤣🤣🤣 inak babku sim nemyslela myslením ale skutočná co ma vnuca. Myslením a činnosťami sa bojim, ze by sa ta hranica posúvala ovela nizsie ako som ja alebo ty, ked to okolo seba vidim. Mnoho dedkov by malo aj 30 🤣🤣🤣.
@majka35
Ja nepotrebujem opatrovanie detí, na to si zaplatím opatrovateľku. Ale zvládam všetko bez problémov, lebo o domácnosť sa mi starajú spotrebiče a ja mám čas na deti.
Mna zaráža ako starí rodicia serú na svoje vnúčatá a nie sú schopní ani osobne zagratulovať im k narodeninám, keď to mám už tak vulgarne napísať. To je podľa teba, že chcem opatrovať deti, lebo di chcem oddýchnuť? Veď ja mám momentálne kopu voľného času a oddýchnutá som až až . Len už neviem čo im povedať, akú výhovorku, prečo starí rodicia v plnej sile na dôchodku nemajú chuť ich pozrieť.
Vysvetli mi už ,prečo chceš mať kontakt s niekým kto to nechce

chvilu som nechapala, preco som dostala koment taky, potom som precitala prispevkov viac a uz chapem, proste tebe chyba ten stary rodic skakajuci okolo dietata (popravde mne nechybal, ja ked tu citam diskusie som stastna ako blcha ze som nemusel ariesit mudrujucu mamu alebo svokru pri chorobach, strave, prebalovani, kupani)
... ja som nepovedala, ze za vsetko mozu rodicia. Ja len ukazujem, ze pohlad spolocnosti na deti je dnes iny. To kto kolko je na nete, je jedno, predtym boli babky s babkami na lavicke pred domov... Fakt je, ze deti su zodpovednost, premotivovani rodicia riesia vsetko, takze obava urcite je. Dakedy si dieta rozbilo kolenovo, zalepilo sa, vybavene. Dnes je k tomu hodinovy narek matky, ze sa dieta skoro prizabilo. ALe nemusim takto prehanat, staci zapnut telku a clovek vidi same nehody, tam dieta spadne, tam sa utopi.. clovek sa boji si vziat na zodpovednost dieta len tak, ak sa mu nevie na milion percent (napr popri tej praci v zahrade atd).
O tom, ze dnes ziju hlavne mestski ludia aktivnejsie, aj vo vyssom veku, ani nevravim.. za poslednych 30rokov sa tak zmenila narocnost prace, stresu, ze sa necudujem, ze chcu mat klud. A okrem toho som povedala, ze aj ked sa na stare kolena preberu stari rodicia, casto uz je neskoro, lebo sa tie vztahy nenapravia a deti ich uz proste nepotrebuju/nechcu.