Starí rodičia a prepchávanie vnúčat
Ahojte, potrebujem poradiť. moji rodičia majú radi moje deti, ich vnúčatá, sú radi keď im môžu dopriať. chápem to, a preto neriešim keď im dajú niečo sladké alebo takú mlsku. čo mi však vadí, že dokážu moje deti doslova prežierať (aj oni sú tučnejší, nestravujú sa zdravo, ja som sama mala problemy s váhou a musela som sa učiť zdravo variť, a hlavne dá ať si menšie porcie, menej často jesť, ke´dže predpokladám že aj nás ako deti tak krmili). spíme tam, tak raňajky pre dve deti praženica z pol kocky masla a 6vajec , do toho dva krajce chleba nakrajať, však nech nejedia len vajcia( deti 2 a 1 rok , čiže maličke detičky). potom ideálne ked furt deti by jedli, ideme von na dvor a zas daky corasant, ovocie a somariny, potom obed , to ked im chuti, tak im podavaju (minule malému pchali z vývaru kuracie srdcia, na čo som sa hnevala, asi 10 ich zjedol, čo mne prišlo nie moc ok). olovrant nestačí dieťaťu jeden jogurt, najlepšie mu dť dva až tri, keď mu chutia a ja im doma nedám sladké, však nech si užijú (doma papajú biele jogurty, nesladíme). problém je že moje deti to všetko fakt pojedia, aj také množstvo, čo sa mi samozrejme nepáči, nechcem aby mali v dospelosti také problémy ako ja. už som to rodičom vysvetlovala, ale nechápu, už som deťom priniesla aj vlastné jedlo, nech nemusia jesť ich premastené jedlá a vnútornosti, udeniny, škvarky (to by asi malé deti ani nemali), ale stále im to pchajú a chichoú sa ako im chutí a ja som tá zlá čo im nedopraje. čo robiť ?
Ak normalnu stravu chces, nie tu , čím kŕmia tvoje deti, tak musíš ty pripravovať. Vstať skôr ako mama a varit. Tam nie si na navsteve. Veď si tam doma, môžeš kuchtit. A podľa mna by to nezjedli, keby neboli hladne. Ako je možné, že to zjedia?
@aceris moji jedli doma normalne. No poviem ti,ze syn,ked mal cca 3,5r prestal jest. A nejedol nikde a nic. Dovtedy vsetko. A to nejedenie ho drzi doteraz. Keby mohol,tak ostane na rozku a sunke,sem tam varene zemiaky. Ziadna zelenina,ovocie. A nasilu zje 2 omacky s kolienkami. A cisty vyvar. A mozme mu nukat co chceme. Takze ono taka zmena moze prist kedykolvek. Napr moja sesternica ma muza sefkuchara,ich syn jedol vsetko. Aj take co ja by som nezjedla,ako tatarak,morske plody atd. Bol proste zvyknuty,cca v 9r zacal vyberat a vynechaval niektore jedla. Teraz ma 13r a vyberavy je stale
Nemám validný komentár, iba otázku, či by si ma títo starí rodičia nechceli adoptovať.😀
@petulda333 žijem pred školou, takže vidím.A keď behajú na ihrisku,ta dobreze ich nezlomia vlastné kosti.Ked to človek vidí tie deti, čo chodia napr 7 ročníka a vyzerajú na druhákov.No nedorobene.Ked si porovnám s našimi generáciami.
@katarinka89 jasné že nezjedia
Vaše deti budú mať také vzorce správania zo stravovania podľa sumy peňazí v peňaženke.Pomaly stredná vrstva si nemôže dovoliť ovocie, zeleninu, orechy a atď
Z úcty a lásky k rodičom máš obavy im niečo povedať, no ak nepovieš ideš proti svojim deťom, mali by sa naučiť rešpektovať aj teba, pustí im o tom nejaký dokument, ak to nechcú prijať od teba, držím ti moc palce, nech ta to nezlomí a vydrž vo svojom presvedčení, stále im opakuj, že to nie je o láske, keď deti prepchavaju
Ahoj,nase babiny tiež rady prepchávajú mladšieho. Lebo on je taký dobrý jedák 🤷♀️ Tak som stanovila pravidlá, že 4r dieťa nemôže zjesť viac ako babka, sladkosti v obmedzenom množstve a pod. Najlepšie je,že starší syn to vie pekne skontrolovať a babky stopne: babi,chceš, aby mu bolo zle? Aby ho bolelo bruško a vracal? A babky si dajú povedať. Máme totiž s mužom zamestnanie, kde z času na čas cestujeme a deti sú s babičkami. Som im za to vďačná, ako to zvládajú, niekedy mám pocit,že sa strážia navzájom 🙈 Všetko je ale o dohovore, hlavne teba ako matku musia starí rodičia rešpektovať. Držím palce 🍀
Rozumiem tvojmu rozhorčeniu ale ak je to ozaj raz do mesiaca tak sa im fakt nič nestane 🙏🏻
Myslím ze tu ide viac než o jedlo. Nerešpektujú ta. Chceš mať so starkymi dobre vzťahy, ale zatial je to za cenu tvojej nepohody. Bud vztah a navstevy, ale podla ich pravidiel a vzdania sa samej seba a toho, za cim si stojis, alebo...alebo co? Nenavstevovanie alebo skrátenie návštev sú megavyzvy, ktoré sa ľahko radia, ťažko realizujú. Deti sú ešte malé. Ale čím budú staršie, budú starkych na návšteve velebit, možno budú aj tajné dohody medzi starkymi a deťmi.. ze nepoviem mame. Už tu niekto spomínal prázdniny.. vieš si predstaviť dat deti na týždeň dva v lete k starkym? Vieš si zároveň predstaviť vykrivat prázdniny, choroby a pod. bez absolútnej pomoci starkych? Týmto len chcem povedať, že sa s tým budeš stretávať stále, nonstop sa ti to bude vracať. Odbehnes od starkych na hodinu, a už to pôjde. Budeš mať z toho stres..skratka nie je tam dôvera. Byt stále v strehu? Uf. Riešenie nepride zo dňa na deň. Ide o systematické a vytrvalé stanovovanie hraníc, ale láskavé, neutocne. Požičajú si nejakú knižku o stanovovaní hraníc. Prepáč starká, veľmi radi by sme prišli na popoludnie ( nie na 2 dni,zacat s kratkymi navstevami) ale rada by som sa dohodla ze prioravte co chcete a deťom dáme 1 porciu toho.. jednu toho..vieme sa tak dohodnúť? Ak je to pre vas veľmi ťažké, rešpektujeme to a prídeme inokedy. Toto si vyžaduje oželieť návštevu ak povedia nie. Dokonca môžu povedať môj dom, moje pravidlá. O mesiac znova takýto návrh. A na návšteve spomenúť, radi vy sme zostali do zajtra, ale mame svoje pravidlá a zvyky, takto sme sa dohodli s mužom a chceme to dodržiavať. Ak to nie je možné a je to pre vas príliš ťažké, nechceme aby ste sa cítili zle a radšej budeme chodiť na kratšiu návšteve. V tomto vytrvať je čisto na tebe, ci takúto makacku zvládneš a dotiahnes to. Ja ta chápem, ty vôbec neriesis extrém,že všetko musí byť bio,eko, bez cukru a pod. Riešiš množstvo. Budujes návyky, nonstop vyzobavanie a pojedanie..žalúdok roztiahnuty znesie...Držím ti palce, aby zostali aj vzťahy dobre aj sa budovali tie návyky na poriadok;)
@kvietocek87 tak v mojom okoli su tucne deti a je ich dost
Ja neviem..ale nase ked nechcu jest tak nechcu jest..neviem si predstavit, ze nasilu zjedia 3 vajcia keby nechceli
Vieš čo iné mamičky by dali za takých rodičov??? Možno to nerobia schválne.... Sak sa s nimi porozprávaj...
Dieta keď ma dosť tak jest nebude a môžeš do neho pchať... Ci akože čo si myslíš? 😂😂😂
Ešte nevieš aká ty budeš babka
@linduska86 viem ze to neorbia schvalne, ved to robia z cistej lasky k tym detom. ale z ciste lasky sa da aj inak venovat tym detom ako len jedlom nemyslis ? ved im mozu urobit prazenicu, ale mnozstvo adekvatne, aj jednu sladkost im mozu dat, to mna/ich nezabije. ale aby deti nonstop jedli , furt daco zobali ? ved mozu sa s imi hrat, mozu ist von s nimi, tvrorit a ine. zivot nie je len o jedle
Presne toto im povedz ale nie v zlosti. Vo vzťahoch akýchkoľvek je dôležitá komunikácia
U mojej babky na dedine to funguje rovnako..v zmysle: proste lubis ich len ak sa poriadne nazeres lebo ked si nedas 6 stehien tak sa urazia :D
@zoeeoz ja som toto u svojich babiek nezazila (teda druhusi moc nepamatam, iba ako nam sladkosti plne igelitky kupovala) a druha jedlo neriesila, jedli sme kedy sme chceli ,sami sme si nabrali, co bolo navarene
Keď ti mám takto povedať, buď rada že papajú samozrejme vnútornosti by som ani ja nedala.... Ale dala by som všetko za to keby môj malý aspoň z polovice papal toľko čo tvoje 😃
alebo ty im davas malo, tak dobiehaju
s tymto som sa este nestretla, ze by deti jedli viac ako naozaj chcu. poznam len take, ze rodicia su radi, ak deti vobec nieco zjedia, vratane nasich
@lyci taak ono mas typ cloveka co ma vacsi apetit a musi si davat pozor na to co zje a druhy typ je ze zas mu akoby nechuti a neje az tak vela, premaha sa. a ja im davam normalen jedla, nie prematene, tucne, mastne , presolene, ked chcu dolozit tak im este dolozim. ale snazims a aby mali kvalitnu stravu, vyvazenu. a aj ja ak je nieco nezdrave, alebo velmi ochutene, mam chut toho zozrat vela a pritom normalne by som bola plna, ale ked si urobim normalne jedlo , take dietnejsie, viem sa normane ovladat kedy dost.
My sme neustale v tomto kolobehu so svokrou. Aj si davame s nou pauzu aj dohovarame, aj tak ze sa doreve ze nam chce dobre (akoze prepachat deti), ale stale je to to iste. Je to nasa jedina vypomoc s detmi takze jej ich z casu nacas ozaj dat musime ked nieco vybavujeme. Tak ak pride niekto na nejaky razny krok sem s nim :D
@lyci nooo niektore deti napriklad nepoznaju svoju mieru. Mojej dcere ak nieco chuti, tak je ako kyselina. Tolko toho zje,az jej je zle, ci sa povracia. Kolkokrat je schopna zjest vacsiu porciu ako ja. Ma dva roky...Takze ja jej ozaj poviem, ze uz dost a nedolozim jej aj ked pyta este tretiu misku.
@lyci a tiež mi ešte napadá, že mi mama vravela, že keď som mala rok-dva, tiež som nemala dno. Keď som napr polievky jedla, nabrala mi raz, nabrala druhý (porciu takmer ako pre dospelého) a tretí už odmietala, lebo vedela, že mi potom bude zle. A pýtala som stále. Takže to že tvoje deti majú mieru neznamená, že musia mať všetky.. určite je tých požravejších detí menej ako nejedákov, ale sú. 🙂
@aceris doma tiez tak raz dolozim, ale tretikrat uz tiez odmietam. kedze viem ze jedlo co neni az tak oblubene im staci jedna miska, ale take cestovinky by zjedli az by im zle nebolo. minule mladsi zjedol vela kase na ranajky az s amu grclo, ale aj tak chcel este

Na vek 2r a 1r to nieje veru ok.Mala by si si stat za svojim.Moja mamina tiez mala vzdy blbe poznamky ked som malej varila bez soli ale hold nedovolila by som v takomto veku jest to co si napisala.Zbytocne si roztiahnu zalutky.Taketo tazke jedla a mnozstvo vobec nieje schopne ich telo spracovat.Moja dcera ma skoro 10r a ked robin prazenicu tak max.z 2vajec ja sama ked si urobim z 2-3 mam dost az do obeda.