icon

Staromódna mama

11. aug 2025

Zdravím Vás.
Možno sa tu nestretnem s pochopením, to ani nežiadam.
Je to portál (mladých ) mamičiek väčšinou.
Ja som už skôr starší ročník a mám zakorenené ešte staršie zvyky.
Učila som to aj moje deti.
A je úplne pochopiteľné, že sa držia svojich zásad aj presvedčení.
Rešpektujem to.
Ale jedna vec s čím ok nie som je,že dcéra išla po týždni na festival od smrti svokry.
Mne to príde dosť neúctvivé,trochu sa "patrí "dodržať smútok.
Chodia partia každý rok a čudovala sa prečo by nemala ísť.
Nie neodhovárala som ju len som vyjadrila svoj názor.
Viem, že dnes sa tieto "zvyky nenosia "rovnako ako čierne veci dnes už nenosí nik.
Povie každý moderný človek, že smútok má v srdci.
Ok. Ale mne by to svedomie nedalo. Tak nás to naučili.
Nie kvôli ľuďom, ake kvôli sebe.

Aký názor máte vy?

vilma7
11. aug 2025

Tak ja som tiez staršia mamička, ale radšej by som brala verziu, že dieťa ide po týždni na festival ako že bude doma z toho psychicky rozpoložené.
Neviem koľko má dcéra rokov, ale tak určite nemusí nosiť čierne handry. A uz vôbec nie sedieť doma na zadku.
Tiež záleží aký mala vzťah so svokrou. Pretože niekedy aj smrť môže byť, alebo dokonca aj je, vykupenim a bránou k lepšiemu životu.

Mne otec zomrel keď som bola v puberte, mama nám po mesiaci sama povedala, že ak chceme ísť s kamarátmi a diskotéku, ona nám brániť nebude. Ale u nás bola smrť rodiča vykúpením.

Ak.ma dcéra dosť rokov, nemyslím že sa zruti svet ak pôjde s kamarátmi na akciu, na ktorú už chodia spolu pravidelne.

autor
11. aug 2025
@o__o

Ked si predstavim, ze by muzovi zomrela mama a my sme mali naplanovanu nejaku akciu.. a on by zostal doma a ja by som sa sla zabavat bez neho. No neviem, pre mna trochu zvlastne

@o__o Tak ja by som nešla a nie je to výchovou, dobou ani ničím iným. Jedine ak by sám chcel.

autor
11. aug 2025
@vilma7

Tak ja som tiez staršia mamička, ale radšej by som brala verziu, že dieťa ide po týždni na festival ako že bude doma z toho psychicky rozpoložené.
Neviem koľko má dcéra rokov, ale tak určite nemusí nosiť čierne handry. A uz vôbec nie sedieť doma na zadku.
Tiež záleží aký mala vzťah so svokrou. Pretože niekedy aj smrť môže byť, alebo dokonca aj je, vykupenim a bránou k lepšiemu životu.

Mne otec zomrel keď som bola v puberte, mama nám po mesiaci sama povedala, že ak chceme ísť s kamarátmi a diskotéku, ona nám brániť nebude. Ale u nás bola smrť rodiča vykúpením.

Ak.ma dcéra dosť rokov, nemyslím že sa zruti svet ak pôjde s kamarátmi na akciu, na ktorú už chodia spolu pravidelne.

@vilma7 To je správny prístup .U nás presne opačne. Brat nemohol mať ani svadbu kým nebude rok od otcovej smrti.

vilma7
11. aug 2025

Milá autorka, po smrti jej svokry, ja ze tvojej...napísala si len svokry, ale nie ktorej.

V tomto prípade by som ostala s truchliacim manželom doma a nie na party. Ja ze je to slobodná pubertáčka, čo lobzuje po festivaloch. Z úcty k nemu.

vilma7
11. aug 2025

Mne zomrela starká v marci a v auguste som sa vydávala...nie, ešte nebolo vopred nič naplánované, ale tak som sa opýtala mojej mamky (bola to jej mama), že či môžem na august plánovať svadbu.
Súhlasila a zabavili sme sa všetci super. Starká uz bola stará, chorlava...takže uz dlho vlastne čakala na svoj odchod.

autor
11. aug 2025
@zuzana76

@anonym_autor ani by mi nenapadlo riešiť, že nemá ist a to som tiež staršia

@zuzana76 Neriesila som, ale názor som si mohla povedať, keďže manžela to veľmi zasiahlo a on ostal s otcom doma 200 km a a dcéra u nás. A teda rovno od nás išli na trojdňový festival.
Nič sa tým nezmenilo ani sa nik zato na nikoho nahneval ,ani sa nestarám. Ale úcta aj empatia byť môže.

autor
11. aug 2025
@vilma7

@vilma7 Nie rozložená s toho nie je ani nebola. A stihli toho dosť. Ak je niekto s toho smutný tak jej muž a otec.

minenkaa
11. aug 2025
@anonym_autor

@zuzana76 Neriesila som, ale názor som si mohla povedať, keďže manžela to veľmi zasiahlo a on ostal s otcom doma 200 km a a dcéra u nás. A teda rovno od nás išli na trojdňový festival.
Nič sa tým nezmenilo ani sa nik zato na nikoho nahneval ,ani sa nestarám. Ale úcta aj empatia byť môže.

@anonym_autor úcta a empatia podľa teba,podľa dcéry je to uplne niečo iné
Cely čas si ideš len to svoje ,jediný kto to ma riesit je jej muz

autor
11. aug 2025
@vilma7

Milá autorka, po smrti jej svokry, ja ze tvojej...napísala si len svokry, ale nie ktorej.

V tomto prípade by som ostala s truchliacim manželom doma a nie na party. Ja ze je to slobodná pubertáčka, čo lobzuje po festivaloch. Z úcty k nemu.

@vilma7 Pardon.Jej svokra. A nie nie je mladá puberťáčka.Ma 27r.
Ale žije akoby bola. Pre ňu život jedna veľká párty. Co sa samozrejme teším.

autor
11. aug 2025
@anonym_6283fd

@anonym_autor nečítala som diskusiu, som pár rokov pred dôchodkom. Nemala by som vôbec nič proti tomu, keby za takejto situácie išli na festival. Pre mňa by bolo podstatné, ako sa správali k tej osobe počas jej života. Možno by sa mi nepáčilo, keby na druhý deň po pohrebe išli na zábavu, ples, dskotéku. Moja prababka, ktorá zomrela skôr, ako som sa ja narodila, vždy hovorila mojej mame, že keď zomrie, nech sa neopováži chodiť v čiernom a držať smútok, že je to nezmysel. Že môže po jej smrti do rána na zábave tancovať, len na Dušičky nech nezabudne na jej hrobe zapáliť sviečku. Ešte dodám, že mama ako mladá slečna pomáhala starať sa o ňu, lebo bola ležiaca, čiže umývanie, prezliekanie, česanie a pod. Je ľahké nejaký čas sa vzdať zábavy a behať v čiernom po smrti, ako sa o človeka počas života zaujímať, pomáhať mu. A smútok má človek v srdci

@anonym_6283fd Múdro.Ale my v rodine to tak žiaľ nemáme. Ani snr nemali. Mne svedomie, srdce by nedalo.
Ake áno správne, že premaže nesprávne vzorce.

maminkadeticiek
11. aug 2025

Prospelo by vsetkym,keby si sa do zivota svojej dcery a jej muza absolutne nestarala.To ze si nemoderna je jedna vec,to ze sa staras do coho ta nic je druha vec.
Nemas ziadne pravo sa k tomu vyjadrovat.

xenia65
11. aug 2025
@letfenixa

Smútok má človek v sebe a nie navonok.

@letfenixa ak má človek smútok v sebe, ako sa môže baviť na festivale so smútkom v sebe...? To sa ako dá?

autor
11. aug 2025
@maminkadeticiek

Prospelo by vsetkym,keby si sa do zivota svojej dcery a jej muza absolutne nestarala.To ze si nemoderna je jedna vec,to ze sa staras do coho ta nic je druha vec.
Nemas ziadne pravo sa k tomu vyjadrovat.

@maminkadeticiek Povedal KTO..?🤔🤔🤔
Keďže väčšina času su u nás povedať si môžeš co chcem. Máme úplne super kamarátky vzťah a keď sú u nás. Ma všetko na tacke,postarané ma a oni len užívajú život..My máme veľmi úprimný vzťah.

zuzana76
11. aug 2025
@xenia65

@letfenixa ak má človek smútok v sebe, ako sa môže baviť na festivale so smútkom v sebe...? To sa ako dá?

@xenia65 nemôže, ale pre mladú je jej svokra de facto cudzi človek. Jedine kvôli komu nemala ist a koho nemala opustiť je jej manžel. Z lásky a úcty k nemu by nemala, nie kvôli smútku za svokrou, stavím sa, že za ňou vôbec nesmúti.

luccija
11. aug 2025

Kvôli mužovi by som nešla.Tak niektorí ľudia majú menej empatie....ty si sklamaná, pohoršena či sa cítiš zle pred jej mužom?že sa takto rozhodla?

anonym_65f3cd
11. aug 2025
@xenia65

@xenia65 preco si myslite, ze nevesta tak strasne smuti za svokrou?

xenia65
11. aug 2025
@anonym_65f3cd

@xenia65 preco si myslite, ze nevesta tak strasne smuti za svokrou?

@anonym_65f3cd vôbec si to nemyslím, iba som reagovala na konštatovanie, že niekto nosí smútok v sebe... Tak sa pýtam, ak mám smútok v sebe, čo mamz toho festivalu?

letfenixa
11. aug 2025
@xenia65

@anonym_65f3cd vôbec si to nemyslím, iba som reagovala na konštatovanie, že niekto nosí smútok v sebe... Tak sa pýtam, ak mám smútok v sebe, čo mamz toho festivalu?

@xenia65 aj na festivale môže smútiť.

jamimo
11. aug 2025
@o__o

Teraz si to predstavte opacne: zomrie vam mama. Mate s muzom dohodnutu akciu na dalsi tyzden, on sa na nu pojde s kamosmi zabavat a vas necha samu doma. Tie komentare by som chcela vidieť 😁

@o__o a? Moja mama by umrela, nie jeho. Má s ňou vzťah zo slušnosti, to je asi tak všetko. Srdce by mu asi nešlo puknúť od žiaľu , ani by som to nečakala. Život by šiel ďalej 🤷‍♀️

jamimo
11. aug 2025
@beronsche

Inak rozmýšľam, že my máme taký chladný vzťah so svokrom (áno, aj môj muž, jeho syn), že po odbavení povinných formalít, by sa náš život nijako nezmenil a predpokladám, že aj na festival by sme šli..

@beronsche u nás detto. Život ide ďalej.

anonym_af991d
12. aug 2025

@anonym_autor tiez som zasadova, vychovana na dedine panubohu za chrbtom kde len ked si nepozdravila cloveka isli ta zahrabat pod zem a ludia to zalovali rodicom
Miesto, kde kazdy tvoj sused pozna a vie o kazdom tvojom kroku, tiez uz mam viac rokov
A pride mi rozhodnutie dcery ist uplne v poriadku, je to mlada zena, chodia tam kazdy rok, tu by som nerobila zo seba daku puritanku, tvoja reakcia bola prehnana, zbytocna

autor
12. aug 2025
@anonym_0da06a

Niesi staromódna … je to skôr otom že dcére na svokre “až tak nezáležalo” Nezasiahlo ju to tak: Ak by áno … tak určite nemá myšlienky na nejaký festival. Ja po smrti matky som sa nevedela 6 mesiacov dostať do nejakého normalne nastavenia … na festival by som teda nepomyslela. Ale ak to Ty od nej vyžaduješ iba ako “že sa to patrí” tak preto to ona nechápe. Zas ja by som to možno z úcty k manželovi prehodnotila, ale budiš každý sme iný …

@anonym_0da06a Samozrejme hlavne z úcty k manželovi. Tak byť mu oporou a súcitiť s ním trochu Aj keď samozrejme, žemu je oporou.
Nevadí je to jej život, jej rozhodnutie a ak to tak chcela tak je všetko v poriadku 😊

autor
12. aug 2025
@anonym_af991d

@anonym_autor tiez som zasadova, vychovana na dedine panubohu za chrbtom kde len ked si nepozdravila cloveka isli ta zahrabat pod zem a ludia to zalovali rodicom
Miesto, kde kazdy tvoj sused pozna a vie o kazdom tvojom kroku, tiez uz mam viac rokov
A pride mi rozhodnutie dcery ist uplne v poriadku, je to mlada zena, chodia tam kazdy rok, tu by som nerobila zo seba daku puritanku, tvoja reakcia bola prehnana, zbytocna

@anonym_af991d Samozrejme každý to berieme inak.Nie nerobím.
. Povedal jej to aj otec či si nezaslúži trochu trochu úcty a ci musí ísť na tri dni ísť vyskakovať. Kým muž je každý voľný čas pri otcovi. Kým sa s toho spamätá.

mooonika1975
12. aug 2025

@anonym_autor je to naozaj tak, smútok nemôžeš dodržiavať , lebo niekto povie. Je mladá. Ona to tak nevníma ako ty. Čo samozrejme nie je zle . Je to len iné ako tvoj .

lenkaaa25
12. aug 2025

@anonym_autor podľa mňa tu nejde o to, že si staromódna... Mne keby zomrela osoba, ktorú som ľúbila, tak ma nenapadne ísť na festival. A čo sa týka čiernych veci...Mne sa tiež nepáči, že keď niekto zomrie, tak jeho rodina chodí po mesiaci v napr. červených veciach... Áno, asi aj ja som staromódna, ale... Keď som bola na strednej škole, zomrela mi babička, ktorú som neskutočne ľúbila😭 Áno, nosila som čierne veci... A ak nie čierne, tak tmavé. A nie, nechodila som nikam, pretože mi chýbala babička a myšlienky som mala úplne inde ako riešiť nejakú zábavu...

simca06022011
12. aug 2025

Mna zaujimalo, co by bolo lepsie keby vsetci teraz mesiace truchlili a doma nariekali? nic.. popravde mna udivuje kolko ludi ma potrebu truchlit a lamentovat, ale o zivych sa nestaraju, moja mama vzdy vravela : starat sa mame o zivych a nie o mrtvych a proste je to jedna z mala veci, s ktorymi sa stotoznujem. Uctit si, spomenut si, to je ina vec... ale clovek si neucti niekoho tym, ze bude sediet doma. Nic nie je neuctive podla mna na tom zit dalej. Druha vec je ucta k manzelovi, a ak potrebuje on jej pritomnost a pomoc, ale ak suhlasi a nema nic proti tomu = tak my sa do toho naozaj starat nemusime.

danieli
12. aug 2025

Moj ty, teraz som si predstavila, ze ked mojej mamine zomrela svokra (mala nadhernych 99 rokov) a ja som 3 dni po pohrebe letela na dovolenlu s rodinou…ako nieeee, aj smrt je sucastou zivota, v tomto pripade sme si vraveli, ze ako babi za zivota dbala na vsetkych, tak aj ku koncu a odisla tak, aby nikomu nenarobila starosti, v tom case sme uz zhanali vypomoc pretoze sme sa striedali sustavne kto mohol rodiny, ine bolo ked mi predcasne zomrel ocko tesne po 50-ke a mojej bakalarke…tam bolo dlhe smutenie na mieste, zamyslela by som sa nie nad zvykmi a festivalom, ale nad tym aky mala dcera s babkou vztah, ak blizky prirodzene by ju to zabrzdilo, ak mala babi 100 rokov ako u nas tak je to skor rozlucenie, tam uz potoky slz nikto neocakava

anonym_3c70c5
12. aug 2025

Každý človek je iní.. ak sa na to cítila nech ide. Lepsie ako myslieť na to co sa stalo. Mozno sa chcela odreagovať nech nechytí este väčšiu depku. Mna napadlo.. a to ze človek musí ist do do prace po strate blízkej osoby je ok? Tiez musi ďalej pokračovať v zivotw

maja249
12. aug 2025

@anonym_autor Nie, nie si staromódna, len smútiš aj navonok, nielen v srdci. Ja som tvrdá povaha, po smrti maminy som si osamote poplakala, zaspomínala, ale na pohrebe už ani slzu, síce ma celé príbuzenstvo poriadne poohováralo, ale to je ich problém, nie môj...a ani čierne šaty som nenosila, v augustových 35 stupňoch by sme sa s maminou veľmi rýchlo stretli.

anickabasnicka
12. aug 2025

tvoje dcera by potrebovala dostat par zleva zprava. ne kvuli tomu, ze se sla bavit s partii a tim ukazala, ze mela svokru nekde, ale ze dala prednost partii pred svym manzelem. to, ze ji udajne dovolil jit je jeji tvrzeni, jestli na nej nalehala, jestli mu delala napr. sceny, tak nez dovolit ji spis mohl rict, tak si bez, kdyz chces a dej mi pokoj uz konecne. nechat manzela doma sameho je z jeji strany pekna svinarna. ne z ucty ke svojre, ale z lasky k manzelovi mela sedet doma na zadku, vzdyt nejen v dobrem, ale i ve zlem si snoubenci slibuji. a tvoje dcera zdrhla na festival jak krysa z potapejici se lodi....opravdu by bylo zajimave, jestli v opacnem pripade, kdy by jsi zemrela ty a tvoje dcera truchlila, jestli by ona pustila sveho manzela na festival s kamarady. ..tvoje dcera je nedospely sobecky fracek